Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.
Ce am putea spune despre japonezi? Ca sunt disciplinati? Muncitori? Legati de traditii si ritualuri? Da, e cate ceva din toate lucrurile astea in japonezi, ca rasa – dar si mult mai multe. Intreaga natiune are un sentiment puternic de familie, de apartenenta. Au un simt estetic cultivat cu grija si o dragoste pentru tot ce e frumos, subtil si de bun gust.
Japonezii in sine sunt o rasa foarte omogena – singurul grup etnic diferit il reprezinta Ainu, o minoritate indigena cu un stil de viata propriu. Mai exista si coreeni in Japonia, dar numarul lor este relativ mic. Odata cu modernizarea Japoniei, si-au facut simtita prezenta influentele vestice in privinta imbracamintii, a muzicii, a mancarii, a afacerilor si a guvernarii. Acest lucru a creat, inevitabil, goluri intre traditional si modern, dar, per total, japonezii au stiut sa se adapteze foarte bine si ceea ce vedem acum este un amestec interesant de Est si Vest.
Peste tot, frumusetea si simplitatea, concureaza una cu alta – asa de mult incat japonezii transforma si cele mai banale lucruri in unele frumoase – bautul ceaiului, un ritual in sine, a devenit o arta fina. Cultur e prezenta in orice aspect al Japoniei – in frumoasa arhitectura a templelor, in traditiile fetelor geishe sau a luptatorilor de sumo, in bonsai sau ikebana, in origami, in arta de a purta un kimono asa cum trebuie sau in calitatea de a face un preparat culinar sa semene cu un tablou premiat.
Societatea japoneza are standarde ridicate fara de ‘ce e bine’ si ‘ce nu e bine’, ‘ce e de facut’ si ‘ce nu e de facut’. Ca strain, daca veti urma regulile lor, veti fi foarte apreciat. Cateva lucruri de retinut: in primul rand, adresati-va oamenilor cu sufixul san dupa numele lor, ca un semn de respect; apoi, cand veti cunoaste pe cineva nou, manierele bune spun sa va aplecati (sunt niste reguli nescrise legate de cat de mult trebuie sa va aplecati si in fata cui anume, dar nu are rost sa va complicati – pentru un strain si o inclinare scurta a capului e de ajuns). Atunci cand beti cu un japonez, e bine sa-i umpleti paharul lui si el va face la fel pentru voi – niciodata sa nu va turnati in paharul propriu. In timp ce mancati, sa nu gesticulati cu betisoarele chopsticks si, orice ar fi, niciodata sa nu va suflati nasul la masa. Daca e o urgenta, mergeti la toaleta sau in alta incapere.
Daca sunteti invitati intr-o casa, amintiti-va sa va descaltati in fata usii – pantofii sunt folositi in Japonia doar pentru mersul pe afara, asa ca asigurati-va ca sosetele sau ciorapii vostri sunt in stare buna. De asemenea, daruiti-i gazdei si un mic cadou, de orice fel; va fi foarte apreciat gestul. In afara de asta, fiti politicosi si demni si totul va fi in regula.
Naturala si armonioasa, este considerata una din cele mai sanatoase din lume. Contine putine calorii, este bogata in proteine si fier, fara a avea mult colesterol sau diverse grasimi. In comparatie cu alte bucatarii se remarca absenta aproape totala a condimentelor, abundenta orezului, a produselor pe baza de soia (miso, tofu), a pestelui, fructelor de mare, algelor si legumelor. Este faimoasa pentru mancarurile sale simple, minunat prezentate, in care nici unul din ingrediente nu eclipseaza gustul celorlalte.
Sushi are o istorie de 1300 de ani. Bucatarul japonez Hanaya Yohei a fost primul care a preparat sushi-ul asa cum il cunoastem astazi. In principiu, acesta se compune dintr-o felie de peste pusa pe o mica galusca de orez, cu un pic de hrean japonez – wasabi. La preparare se foloseste peste de cea mai buna calitate si otet. Bineinteles se aleg cele mai gustoase parti ale pestelui.
Unul din motivele longevitatii japonezilor este regimul lor alimentar armonios, traditional. In bucataria japoneza domneste principiul sezonier, care consta in selectarea ingredientelor astfel incat acestea sa fie consumate in perioade atent alese. Potrivit conceptului shun, fiecare ingredient (pestele, legumele si fructele) are in decursul anului o perioada anume, de aproximativ 10 zile, in care calitatile lui nutritive sunt optime. Clima Japoniei difera de la o regiune la alta, dar exista un element comun… Si anume orezul, baza a mai tuturor felurilor de mancare. Clima in Japonia este deosebit de propice cultivarii acestei plante pretentioase. In plus, in Japonia, mai ales in vremurile de demult, aproape ca nu se consuma nici un fel de alta carne in afara de peste. Carnea nu se bucura de o prea mare trecere. De fapt, pentru a caracteriza bucataria japoneza ajung doua cuvinte: naturala si armonioasa.
In Japonia, shopping-ul poate fi o adevarata placere, in caz ca stiti ce trebuie sa cumparati si dispuneti si de fonduri. Tineti minte un lucru: desi sunt disponibile o sumedenie de lucruri din occident, acestea sunt mult mai scumpe in Japonia. Asa ca e indicat sa va limitati la lucrurile produse in Japonia, in special obiectele lor de artizanat minunate. Cu estetica tipica japoneza, orice produs – chiar si cele de uz casnic – poate fi o opera de arta. Cautati, in special, obiectele din lac, imbracamintea (matasea este o specialitate), obiectele din ceramica, perlele si obiectele din hartie traditionale japoneze, inclusiv washi- hartie turnata manual.
Clima Japoniei tinde sa fie cenusie si rece pe timpul iernii (desi nu se inregistreaza prea multe ninsori) si calda si inabusitoare pe timpul verii, sezonul propice pentru ploi. Asa ca, cele mai bune perioade pentru a vizita Japonia sunt primavara (martie-aprilie), atunci cand infloresc ciresii, si toamna (septembrie-octombrie), atunci cand natura ofera un spectacol colorat.
Daca se poate, incercati sa nu vizitati Japonia in timpul sarbatorilor, atunci cand aproape toti japonezii sunt in concediu si locurile de cazare sunt limitate. Perioadele de evitat sunt in preajma Revelionului, la jumatatea lui august si o saptamana dupa 29 aprilie cand este ‘Saptamana de Aur’ – acestea sunt festivalurile japoneze populare cand o mare parte din populatie calatoreste spre casa.
Nu exista recenzii din partea turistilor.
Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)
PortalTurism.com este un site cuprinzator creat pentru a oferi informatii calatorilor inainte de a pleca la drum. Aici gasiti cele mai bune oferte de sejururi, circuite, croaziere, cazare la hotel sau pensiuni atat in tara cat si in strainatate, bilete de avion, curse autocar, ghiduri turistice, calendar de evenimente, lista detaliata cu obiective turistice, restaurante, baruri, magazine, stiri din turism si multe altele.
Fie ca sunteti interesati de muzee, arheologie, plaje, drumetii montane, activitati sportive, locuri sacre, istorie, arhitectura, evenimente si festivaluri, frumuseti naturale, turism balnear sau croaziere relaxante, PortalTurism.com este ghidul dumneavoastra! Vacanta ta e aici!
2018 © Portalturism.com. Toate drepturile rezervate. Despre noi | Promovare afacere | Harta website | Termeni & conditii | Contact
Impartaseste-ne parerea ta