Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.
Olanda, oficial Țarile de Jos (in neerlandeza Nederland, in frizona Nederlan) este o monarhie constituționala, stat membru fondator al Beneluxului și al Uniunii Europene, situat in nord-vestul Europei in vecinatatea Marii Nordului, Belgiei și Germaniei, incluzand alaturi de Regatul Țarilor de Jos și cateva colonii.
Numele colocvial de Olanda, sub care mai sunt cunoscute Țarile de Jos, acopera insa doar o parte din teritoriul țarii, anume provinciile Olanda de Nord și Olanda de Sud. Locuitorii Țarilor de Jos sunt numiți in engleza Dutch, nume derivat de la aceeași radacina ca germana deutsch, adica “germani”. Limba neerlandeza este forma literara a germanei plate, limba vorbita ca dialect in nordul Germaniei.
Un sfert din teritoriul Țarilor de Jos se afla sub nivelul marii cu altitudine medie, statul avand cea mai joasa altitudine din lume. De asemenea este una dintre țarile cele mai dens populate din lume. Este cunoscuta pentru digurile, morile și lalelele sale, dar și pentru toleranța sa pe plan social. Este membra NATO și UE. Pe teritoriul sau se afla sediul Curții Penale Internaționale
Capitala Țarilor de Jos este Amsterdam. Amsterdam este capitala oficiala conform Constituției. La Haga (neerlandeza Den Haag, sau oficial ’s-Gravenhage) se afla sediul guvernului, reședința regala, precum și cea mai mare parte a ambasadelor.
Provinciile Unite Olandeze si-au proclamat independenta fata de Regatul Spaniei in 1579, devenind, in secolul urmator, o putere maritima si comerciala. Regatul Tarilor de Jos s-a proclamat in 1815. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Olanda a devenit o tara industrializata, cu o agricultura performanta, economia fiind puternic orientata catre export si investitii. In 1948 a format, impreuna cu Belgia si Luxemburg, Uniunea Vamala Benelux. Membru fondator al Comunitatii Economice Europene – UE (1957) si al NATO (1949). Din 1999, a adoptat moneda euro.
Aproape jumatate din teritoriul Olandei este situat sub nivelul marii. Coasta Marii Nordului este formata in principal din dune. Cea mai mare parte din zona estica a tarii este formata, de asemenea, din terenuri joase cu sol nisipos. Dealuri mici se gasesc doar in sudul tarii. Cele trei rauri majore ale Olandei sunt Rinul, care curge dinspre Germania, Maas si Schelde care curg dinspre Belgia. Recuperarea zonei Zuider Zee din Marea Nordului a creat multe lacuri cu apa dulce, cel mai faimos fiind IJsselmeer. Din cauza activitatii umane intense, fauna salbatica a fost redusa simtitor si mai poate fi intalnita doar prin parcuri speciale.
Exista un proverb olandez care spune: “Daca nu iti place vremea, asteapta cateva minute si se va schimba”. Olanda se bucura de un climat temperat tipic pentru Europa de Nord-Vest cu destul de multe precipitatii. Lunile mai uscate sunt intre februarie si mai. Temperatura medie in Amsterdam in timpul verii este de 20 de grade Celsius, iar iarna aceasta scade pana la 3 grade Celsius.
Cele mai importante industrii ale Olandei sunt sectoarele agroalimentar, chimic, cel al rafinarii petrolului și cel al mașinilor electrice și electrocasnice (cea mai importanta companie din acest domeniu fiind Philips). Agricultura este mecanizata și angajeaza 4% din populația activa.
Olanda este un membru fondator al Uniunii Europene. Guldenul olandez a fost inlocuit de euro la 1 ianuarie 1999, dar monedele și bancnotele au intrat in circulație doar la 1 ianuarie 2002.
Aceasta este tara lui Rembrandt, Van Gogh si Jan Vermeer. Aceasta tara mica detine cel putin 10 muzee importante, precum si numeroase alte muzee mai mici care detin o comoara de capodopere. Artele au fost promovate in mod activ inca din secolul 15 si chiar si in ziua de azi sunt furnizate subventii pentru artisti si interpreti. Creativitatea este foarte respectata in aceasta tara unde arta face parte intrinseca din viata localnicilor. O vizita in Cartierul Muzeelor din Amsterdam reprezinta o sarbatoare pentru ochii iubitorilor de arta.
Arta moderna Graffiti este un concept nou in Amsterdam si poate fi vazuta pe ziduri si tramvaie. Contrar credintei ca Graffiti inseamna decat cuvinte vulgare, aceasta forma de arta dobandeste o noua semnificatie prin nuantele si formele sale multicolore.
Pentru cei cu o pasiune pentru colectiile de antichitati exista targurile de profil din Maastricht si Breda unde puteti gasi cele mai rafinate obiecte care dateaza de secole. Teatrul face parte din viata culturala a Olandei, la fel ca si opera si baletul. Pentru o piesa de teatru sau un balet plin de culoare ar trebui sa petreceti o seara la Felix “Meritis House”. Olandezii au unele din cele mai bune orchestre de muzica, asa ca un concert intr-una din salile de concert din Amsterdam va va incanta cu siguranta. Companiile nationale de balet au spectacole in mod regulat, iar companii din toata lumea sunt invitate sa participe la Festivalul Olandez in fiecare an in luna iunie. Filmele sunt, de asemenea, foarte populare, iar cele straine sunt subtitrate.
Nu exista recenzii din partea turistilor.
Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)
PortalTurism.com este un site cuprinzator creat pentru a oferi informatii calatorilor inainte de a pleca la drum. Aici gasiti cele mai bune oferte de sejururi, circuite, croaziere, cazare la hotel sau pensiuni atat in tara cat si in strainatate, bilete de avion, curse autocar, ghiduri turistice, calendar de evenimente, lista detaliata cu obiective turistice, restaurante, baruri, magazine, stiri din turism si multe altele.
Fie ca sunteti interesati de muzee, arheologie, plaje, drumetii montane, activitati sportive, locuri sacre, istorie, arhitectura, evenimente si festivaluri, frumuseti naturale, turism balnear sau croaziere relaxante, PortalTurism.com este ghidul dumneavoastra! Vacanta ta e aici!
2018 © Portalturism.com. Toate drepturile rezervate. Despre noi | Promovare afacere | Harta website | Termeni & conditii | Contact
Impartaseste-ne parerea ta