Vizualizezi pagina obiectivului turistic Catedrala Notre Dame din Paris, Franta. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Paris, Franta precum: adresa Catedrala Notre Dame, cum ajung la Catedrala Notre Dame, program Catedrala Notre Dame, preturi Catedrala Notre Dame, poze Catedrala Notre Dame, localizare pe harta Catedrala Notre Dame si alte detalii Catedrala Notre Dame.

  • Locatie: Paris, Ile de France, Franta
  • Adresa: 6 place du Parvis Notre Dame 4e 4e
  • Transport - metrou: Cité
  • Website: www.cathedraledeparis.com
  • Pret: intrarea libera
  • Program: 7.45am-7pm

Catedrala Notre-Dame este inima Parisului si chiar a Frantei, fiind si un obiectiv turistic major cu peste 13 milioane de vizitatori anual. Distantele din Paris catre toate colturile tarii sunt calculate dintr-un loc situat la capatul pietei parvis, din fata catedralei, unde o placa circulara din bronz marcheaza Kilometrul Zero.

Locatia catedralei de pe malurile Senei a fost intotdeauna memorabila. Fondata in secolul 12 de catre Maurice de Sully, episcop de Paris, Notre-Dame a crescut de-a lungul anilor, schimbandu-se o data cu orasul; adesea cazand victima capriciilor de gust. Contraforturile exterioare au fost reconstruite in anul 1330. Desi multi nu sunt de acord, noi credem ca Notre-Dame este mai interesanta pe afara decat inauntru. Si este nevoie sa mergeti in jurul ei pentru a aprecia pe deplin aceasta mare simfonie in piatra. Sau mai bine, puteti traversa podul Pont au Double pentru a o admira de pe malul stang al Senei.

Istoriile Parisului si Catedralei Notre-Dame sunt inseparabile. Multi s-au rugat aici inainte de a pleca la lupta in cruciade. Revolutionarii care au distrus Galerie des Rois si au transformat cladirea intr-un templu secular nu au crutat-o pe “Doamna noastra din Paris”(Notre-Dame). Mai tarziu, Napoleon s-a incoronat imparat aici, smulgand coroana din mainile Papei Pius al VII-lea si punand-o pe cap, inainte s-o incoroneze pe imparateasa sa Josephine (vezi Incoronarea lui Napoleon de la Muzeul Luvru). Dar neglijenta, vandalismul si razboaiele religioase au distrus deja mare parte din constructia initiala.

Catedrala fusese candva programata pentru demolare, dar datorita popularitatii Cocosatului de la Notre-Dame a lui Victor Hugo si datorita renasterii interesului din perioada gotica, a luat amploare o miscare de restabilire a gloriei initiale a catedralei. Sarcina a fost finalizata sub comanda lui Viollet-le-Duc, un geniu arhitectural. Casele din vechiul Paris erau inghesuite in jurul Catedralei Notre-Dame dar in timpul reamenajarii orasului, baronul Haussmann a ordonat ca acestea sa fie puse la pamant pentru ca lumea sa poate admira catedrala asa cum se cuvine din parvis. De aici se pot observa cel mai bine cele trei portaluri sculptate din secolul 13 (Fecioara, Judecata de Apoi si Sf. Ana).

Pe partea stanga, portalul Fecioarei Maria infatiseaza semnele zodiacale si incoronarea Fecioarei, o asociere intalnita in zeci de biserici medievale. Portalul central restaurat al Judecatii de Apoi descrie trei niveluri: primul arata viciile si virtutile; al doilea nivel pe Hristos si Apostolii sai; iar deasupra lor este Isus triumfator dupa Inviere. Acest portal este o ilustrare apropiata a Evangheliei dupa Matei. Deasupra sa se afla remarcabila fereastra in roza, cu un diametru de 9,5 metri care are in fata sa statuia Fecioarei cu Pruncul in brate. Pe partea dreapta se afla portalul Sf. Ana pe care sunt prezente scene precum Fecioara pe tron cu Pruncul care este cel mai bine conservata piesa de sculptura a catedralei.

Daca se poate, va recomandam sa vizitati Notre-Dame la apus. Inauntru, din cele trei medalioane imense care incalzesc catedrala sobra, fereastra in roza din transept ce dateaza din secolul 13 este cel mai frumos. Corpul principal al bisericii este in mare in stilul gotic, cu coloane subtiri si gratioase. In cor, o placa sculptata in piatra infatiseaza diverse scene biblice precum Cina cea de Taina. Langa altar se afla Fecioara si Copilul din secolul 14, o opera foarte venerata de catre credinciosii din Paris. In trezorerie se afla vestminte si obiecte din aur, inclusiv coroane. De asemenea, aici se afla expusa o cruce prezentata lui Haile Selassie, fostul imparat al Etiopiei si o racla daruita de Napoleon. Notre-Dame este mandra in special de relicvele sale ale Sfintei Cruci si a Coroanei de Spini.

Printr-o gradina din spatele Catedralei Notre-Dame se ajunge la Memorialul Martirilor Francezi din timpul Deportarii din 1945 sau Memorialul Deportarii. Aici se aud ciripituri de pasari si Sena curge lin dar amintirile nu sunt deloc placute. Memorialul comemoreaza cetatenii francezi care au fost deportati in lagarele de concentrare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Incrustate in piatra sunt cuvintele in limba franceza care inseamna: “Iertati, dar nu uitati!”. Memorialul este deschis zilnic intre orele 8:30 si 21:45 si intrarea este libera.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Paris, Franta? Doresti sa te cazezi in apropiere de Catedrala Notre Dame?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 4.33 / 5 (bazat pe 3 calificative)
Badr Hary

badr-hary

Am incercat sa gasesc cocosatul dar fara niciun rezultat. In rest, un exemplu exceptional de arhitectura gotica franceza si un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat in timpul vizitei la Paris.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 6 ani

Corina Dumitru

corina-dumitru

Catedrala Notre-Dame este impresionanta! Trebuie sa ajungi dupa-amiaza pentru a prinde lumina care bate prin vitraliul mare din fata!

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 6 ani

Silviu Vata

silviu-vata

Mda. Impresionant. Maret. Mastodontic. Hiperdimensionat pentru ce se vrea a fi o camera de rugaciune. Trebuie vazut sa intelegem ca grandoare si mai ales grandomania, nu au varsta sau leac.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 6 ani

Bancu Ileana

bancu-ileana

Catedrala Feciarei Maria din Paris este impresionanta atat la exterior cat si la interior.La exterior incanta si fascineaza dantelaria rozetelor(ferestele circulare ),iar la interior aproape tot.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 3 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.