Vizualizezi pagina obiectivului turistic Palatul si Gradinile de la Versailles din Versailles, Franta. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Versailles, Franta precum: adresa Palatul si Gradinile de la Versailles, cum ajung la Palatul si Gradinile de la Versailles, program Palatul si Gradinile de la Versailles, preturi Palatul si Gradinile de la Versailles, poze Palatul si Gradinile de la Versailles, localizare pe harta Palatul si Gradinile de la Versailles si alte detalii Palatul si Gradinile de la Versailles.

  • Locatie: Versailles, Ile de France, Franta
  • Pret: intrare libera cu exceptia Mar, Sam & Dum Apr-Oct in perioada Grandes Eaux Musicales
  • Program: gradini 8.30am-8.30pm Apr-Oct, 8am-6pm Noi-Mar, parc 7am-7pm Apr-Oct, 8am-6pm Noi-Mar

O cabana de vanatoare din Versailles, construita initial pentru Ludovic al XIII-lea de catre Philibert Le Roy intre anii 1631-34, a fost transformata de Ludovic al XIV-lea in actualul imens si magnific Palat de la Versailles intre anii 1661 si 1710. Mai intai Ludovic Le Vau a extins cladirea originala prin adaugarea a doua aripi pe partea estica. Apoi Jules Hardouin-Mansart, numit arhitect al curtii in 1676, a adaugat un etaj suplimentar aripilor Le Vau si a construit Galerie des GlacesSala Oglinzilor si lungile aripi de nord si sud din fata gradinii. In final, au aparut cele doua pavilioane neo-clasice care flancheaza Curtea Regala, facute de Gabriel (secolul 18) si Dufour (1820).

Intreaga cladire gigantica se spune ca a costat 500 de milioane de franci de aur, pe langa munca obligatorie a taranilor si peste 36.000 de oameni au fost angajati in constructia sa. Charles Le Brun a fost responsabil cu decorarea interiorului, Andre Le Notre cu amenajarea parcului si a gradinilor. Cand a fost gata, Palatul de la Versailles putea caza 10.000 de oameni.

Succesorii lui Ludovic al XIV-lea nu au facut completari sau modificari majore palatului: Ludovic al XV-lea a decorat cateva camere in stilul roccoco si a construit neo-clasicul Micul Trianon, iar gradinile au fost extinse de catre Ludovic al XV-lea si al XVI-lea. Versailles a fost resedinta regilor Frantei pentru mai bine de un secol (1682-1789). Principiile absolutismului presupuneau ca nobilimea sa fie disponibila pentru audiente in mod constant la curte, iar Palatul Versailles – palatul si parcul – oferea un cadru splendid pentru afisarea puterii absolute a monarhiei franceze.

In 1789, generalii statelor franceze au fost chemati sa se intalneasca la Versailles, iar oamenii de rand au format o Adunare Nationala alaturi de nobilime si cler. A fost primul pas spre revolutie. Pe 5-6 octombrie Ludovic al XVI-lea a fost evacuat de la Versailles si obligat sa-si stabileasca resedinta la Palatul Tuileries. De atunci, Versailles si-a pierdut din importanta. In timpul razboiului franco-prusac (1870-71), palatul a fost ocupat pe 19 septembrie 1870 si a ramas sediu german pana in 6 martie 1871. Pe 18 ianuarie 1871, in Sala Oglinzilor a fost proclamat Imperiul German. Dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, Tratatul de la Versailles a fost semnat tot in Sala Oglinzilor, pe 28 iunie 1919. In iunie 1978, un atac cu bomba al separatistilor bretoni a provocat daune grave palatului.

Imaginea exterioara a Palatului Versailles, vazuta dinspre oras, este foarte impresionanta. Trei mari bulevarde se intalnesc in piata Place d’Armes, situata la intrarea in curte. Bulevardul central, Avenue de Paris, este flancat de fostele grajduri regale (Mansart, 1679-85). In curte se intra printr-o poarta de fier. Pe partea cealalta, la intrarea in Curtea Regala, se afla o statuie a lui Ludovic al XIV-lea din 1835. La capatul Curtii Regale se afla Cour de Marble – Curtea de Marmura, care este mai ingusta si care putea fi folosita doar de familia regala, iar paana in 1830 era pavata cu marmura colorata. Intrarea in palat se afla pe partea dreapta a Curtii Regale.

Dupa anexarea Lorenei, Ludovic al XIV-lea a dobandit si ducatul Burgundiei dupa Pacea de la Nijmegen din 1678, consolidand astfel suprematia Frantei in Europa. In acelasi an, a hotarat sa construiasca o galerie care, impreuna cu Salonul Razboiului si Salonul Pacii situate la fiecare capat, sa sporeasca maretia palatului si sa-l slaveasca pe rege, printr-o serie de reprezentari alegorice, ca lord al razboiului dar si al pacii. Celebra Sala Oglinzilor (73m lungime, 10m latime si 12m inaltime) a fost proiectata de Jules Hardouin-Mansart (1646-1708), de decoratiile interioare ocupandu-se Charles Le Brun (1619- 90). Ca si alte galerii similare din castelele si conacele vremii, Sala Oglinzilor face legatura intre apartamentele reginei si cele ale regelui si aici asteptau curtenii pe regina si rege. Camera isi ia numele de la cele 17 oglinzi arcuite (fiecare facuta din 18 segmente – deci un total de 306 segmente) care corespund celor 17 ferestre cu varful rotund din peretele exterior.

Alte camere interesante sunt: Galeria Bataliilor (120m lungime, 13m latime), care se intinde pe aproape toata lungimea aripii sudice si contine 82 de busturi ale conducatorilor militari francezi; Sala Incoronarii cu pictura lui David Incoronarea lui Napoleon; Salonul Apollo, Salonul Mercur, Salonul Marte, Salonul Diana, Salonul Venus, Salonul Hercule, Capela si Opera Regala.

Palatul de la Versailles este una din atractiile turistice importante ale Frantei si este inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO de peste 30 de ani.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Versailles, Franta? Doresti sa te cazezi in apropiere de Palatul si Gradinile de la Versailles?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

• Palatul Versailles

Situat la 20 km de Paris,Palatul Versailles, resedinta extravaganta Regelui Soare, este cel mai mare palat din Europa. Resedinta regala de mai bine de un secol, are la origini o casa de vanatoare pe care Ludovic al XIV lea a transformat o in palat. Acesta si gradina sa, a devenit model pentru toate palatele din Europa.
In secolul al Xi lea, Versailles era un sat in jurul unui castel si al bisericii Saint Julien (care a fost activa pana in secolul al XIII lea). Familia Gondi era lidera asezarii Versailles, atunci cand Ludovic al XIII lea a vizitat satul si a ramas cucerit de farmecul lui.
In anul 1622, regele va cumpara aici terenuri si va construi o cabana de vanatoare. In 1722, Ludovic al XIV lea, va stapani proprietatile tatului sau din satul Versailles si va cumpara proprietetile familiei Gondi.
Pentru a muta resedinata din Paris, palatul Luvru, Ludovic al XIV-lea va angaja pe arhitectul Louis le Vau si pe Ch.le Brun, artist cunoscut in epoca, pentru ai construi maretia baroca, care se cheama azi Palatul Versailles. Responsabil de frumusetea gradinilor palatului se face Andre le Notre. Palatul isi va tripla dimensiunile (aripa de nord si sud) prin lucrarile lui Jules Hardouin-Mansart, dupa moartea lui Le Vau. Se va construi Orangeria, Castelul Marele Trianon si Capela Regala.
Intre anii 1761-1764, Ludovic al XV lea si M-me de Pompadour au construit Opera si Castelul Micul Trianon. In timpul Revolutiei Franceze bogatul inventar si cladirile din Versailles au fost mutate in locatii din Paris. Dupa Revolutie si Napoleon a locuit periodic aici. In anul 1830, Louis-Phillipe va transforma palatul in muzeu, care va fi dedicat “gloriei Frantei”. S-au pastrat in forma initiala Capela, Opera si sala Oglinzilor. Unele incaperi au fost desfiintate pentru a crea spatii expozitionale mai largi. In 1960, locatia a fost restaurata, unele piese de mobilier reintorcandu-se in Palat. Azi se pot vizita interioarele palatului si gradinile. Am vizitat si eu sala oglinzilor cu cele 17 arcade care incadreaza cele 17 fereste care dau spre gradina (fiecare arcada contine 21 de oglinzi). Busturi si statui strajuiesc in lungul peretilor. Semnarea Tratatului de pace de catre Germania (1919), la sfarsitul Primului Razboi Mondial, au facut inca o data celebra somptuoasa si splendida sala, inscriind o in istorie.
Am mai vizitat apartamentele infantilor, apartamentele regale, salonul Venus si capela regala terminata in 1710, amestec intre gotic si baroc, cu coloane corintice din marmura alba. Dupa interioare a urmat gradina, splendida si iarna, cand verdele este totusi la el acasa cu bazine de apa, fantani (Latona si Apollo,Neptun) si Marele Canal.
In gradina exista palate mai mici : Grand Trianon si Petit Trianon, Casa Mariei Antoinette.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 5 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.