Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera de la Bai din Moneasa, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Moneasa, Romania precum: adresa Pestera de la Bai, cum ajung la Pestera de la Bai, program Pestera de la Bai, preturi Pestera de la Bai, poze Pestera de la Bai, localizare pe harta Pestera de la Bai si alte detalii Pestera de la Bai.

  • Locatie: Moneasa, Arad, Romania

Pestera de la Bai este situata in vatra statiunii Moneasa (langa Pavilionul nr. 1) si reprezinta sectorul de resurgenta al unui sistem carstic compus din Ponorul Izoi si Pestera Meghiesul Sec. Initial ea a fost cunoscuta doar pe 10 m lungime, pentru ca un sifon permanent amorsat bara calea spre profunzimile sale. In urma catorva tentative, fiecare adaugand cunoasterii noi dimensiuni, curajosul si regretatul speolog G. Halasi reuseste sa depaseasca portiunea inundata, patrunzand printr-o galerie stramta intr-o sala alungita.

Peisajul salii este haotic, podeaua fiind acoperita cu numeroase blocuri prabusite din tavan. Dupa cateva zeci de metri galeria se bifurca, bratul din stanga terminandu-se, dupa circa 40 m, intr-un lac de sifon. Ramura din dreapta continua inca 200 m, dar cavernamentul este departe de a se impune prin spatialitate. in schimb, apar concretiunile sub forma unor depuneri aragonitice.

Desi suprafata rocilor carbonatice din Muntii Codru – Moma este similara celei din Muntii Bihorului, numarul si dimensiunile cavitatilor naturale nu se pot nici pe departe compara cu formele dezvoltate in ultima grupa montana. Cu exceptia Pesterii cu Apa de la Moara si a Pesterii Campeneasca, toate celelalte forme endocarstice au dimensiuni reduse. Intr-un astfel de cadru morfogenetic, lipsa pesterilor posesoare de mari resurse atractive se explica de la sine.

Prezenta ei in imediata apropiere a statiunii Moneasa, frecventata permanent de un mare numar de turisti, transforma pestera, – in ciuda zestrei sale modeste – prin efectul de singularitate in teritoriu, intr-un obiectiv de real interes. Ceea ce a si determinat actiunile de amenajare si introducere in circuitul turistic.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Moneasa, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera de la Bai?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.