Vizualizezi pagina locatiei de activitati Traseul Portilor Cetatii Carolina din Alba Iulia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Alba Iulia, Romania precum: adresa Traseul Portilor Cetatii Carolina, program Traseul Portilor Cetatii Carolina, preturi Traseul Portilor Cetatii Carolina, localizare pe harta Traseul Portilor Cetatii Carolina si alte detalii Traseul Portilor Cetatii Carolina.

  • Locatie: Alba Iulia, Alba, Romania

Cetatea Alba Iulia se afla in inima Transilvaniei, strajuita la rasarit de apele limpezi ale Muresului iar la apus de dealuri semete, inconjurata de apele repezi al Ampoiului spre nord si de campii roditoare catre sud si este considerata una dintre cele 7 minuni ale Romaniei.

Traseul Portilor Cetatii incepe cu Poarta 1 ce asigura accesul din directia estica, dinspre Orasul de Jos. Patru basoreliefuri impresionante cu scene din mitoligia greaca si romana fac cea mai buna legatura cu mileniile trecute, cu originile cetatii.

Poarta a II a este amplasata pe cea de-a doua linie de aparare, in capatul de sus al unui culoar construit in rampa. Poarta a fost distrusa in anul 1937, in timpul ridicarii Obeliscului dedicat lui Horea, Closca si Crisan, fiind reconstituita pe baza imaginilor de epoca.

Poarta a III a este adevaratul simbol al orasului, cea mai mare si mai impunatoare dintre portile cetatii, intre bastioanele Sfantul Eugeniu de Savoia si Sfantul Capistrano, asigurand intrarea in fortareata propriu-zisa. Poarta masiva este sustinuta de patru piloni si opt pilastri angajati ce sustin prin arcuri puternice boltile deasupra carora se ridica postamentul statuii ecvestre a lui Carol al VI lea, imparatul Imperiului austriac in timpul caruia s-a ridicat cetatea.

Poarta a IV a este singura poarta ornamentata de pe latura de vest a cetatii, fiind pozitionata la mijlocul curtinei ce leaga bastionul Trinitarienilor de bastionul Sfantul Mihail si la capatul de vest al drumului principal care strabate cetatea. Poarta este impodobita numai pe partea interioara, unde se remarca o intrare semicirculara flancata de doi pilastri prevazuti si ei cu coloane si atlanti, la fel ca si celelalte 3 porti de la rasarit. Poarta era utilizata extrem de eficient de armata austriaca. La nivelul superior se gaseau spatiile de locuit ale personalului militar, transformate uneori si in loc de detentie pentru ofiteri. Dedesubt, in valul de pamant al curtinei, au fost amenajate simetric camerele de garda.

Poarta a V a a fost amplasata pe coltul de sud-vest al revelinului Sfantul Mihail, demolat partial in anul 1921, cu ocazia lucrarilor de constructie a Catedralei Ortodoxe. Poarta este una dintre intrarile secundare, aflate in partea vestica a cetatii Alba Carolina. Arhitectura acesteia este una simpla, fara elemente sculpturale. In fata portii se gaseste un pod ce face legatura intre revelinul Sfantul Mihail si cea de-a treia linie de aparare a cetatii, numita contragarda.

Poarta a VI a este inclusa in proiectul de refacere a zidului de vest al cetatii, distrus in anul 1921, in timpul lucrarilor de ridicare a Catedralei Incoronarii. Odata cu refacerea portii se va reconstitui drumul regal, traseul pe care a fost primit regele Ferdinand I in Cetatea Marii Uniri.

Poarta a VII a era utilizata de trupe, pe zona contrafortului sudic. In timpul asediului cetatii de catre trupele maghiare, intre anii 1848-1849, a fost blocata, fiind repusa de curand in circuit. Poarta scurteaza la jumatate drumul tursitilor care aleg sa intre in Cetate dinspre latura de nord a fortificatiei.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Alba Iulia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Traseul Portilor Cetatii Carolina?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.