Ghid turistic Africa de Sud – Sectiunea date generale Africa de Sud contine informatii despre istoria Africa de Sud, geografia Africa de Sud, clima Africa de Sud, cultura Africa de Sud si economia Africa de Sud.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Africa de Sud

Date generale Africa de Sud

Date generale Africa de Sud

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Africa de Sud
 • Suprafata : 1.219.080 km.p.
 • Populatia : 49 milioane locuitori (iulie 2010), din care africani (negri)-31 milioane
 • Ziua nationala : 27 aprilie – aniversarea libertatii (1994)
 • Capitala: Pretoria (administrativa); Cape Town (legislativa); Bloemfontein (judiciara)
 • Moneda nationala: rand
 • Limba oficiala: 11 limbi oficiale
 • Religii: crestini (73 ); religii indigene (15); musulmani (1,45%); hindusi (1,25%)
 • Prefix telefonic international: +27
 • Forma de guvernamant: republica prezidentiala, in care presedintele este si seful executivului si numeste membrii cabinetului.

Africa de Sud este o țara așezata la extremitatea sudica a continentului Africa, care are 2798 de kilometri de coasta maritima la Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. La nord se invecineaza cu Namibia, Botswana și Zimbabwe, la est cu Mozambic și Swaziland, in timp ce Lesotho este o țara independenta complet inconjurata de Africa de Sud. Africa de Sud este stat multietnic.

Africa de Sud este cunoscuta pentru diversitatea sa de culturi, limbi și credințele religioase. Unsprezece limbi oficiale sunt recunoscute in Constituția Africii de Sud. Limba engleza este limba cea mai folosita in sferele comerciale, oficiale și publice; cu toate acestea, este pe locul cinci intre limbile materne. Populația Africii de Sud este de o mare diversitate etnica, cu cele mai mari comunitați de albi, indieni și mulatri de pe continentul african. Cu toate ca 79,5% din populația Africii de Sud este neagra, aceasta este alcatuita dintr-o mare varietate de grupuri etnice care vorbesc diferite limbi bantu, dintre acestea noua avand statut oficial. Un sfert din populație este in șomaj și traiește cu mai puțin de 1,25 $ pe zi.

Scurt istoric

Teritoriul actual al Africii de Sud a fost locuit din cele mai vechi timpuri de triburi Bantu, bosimani si hotentoti. Coasta sudica este considerata leaganul aparitiei omului, potrivit ultimelor descoperiri arheologice. Colonizarea de catre europeni a inceput in anul 1652, prin ocuparea de catre olandezi a zonei Capului, anexata apoi de catre Anglia in 1756 si 1806. De aici, albii, indeosebi cei de origine olandeza, au migrat spre nord si nord-est, intrand in conflict cu populatia africana. In urma unor razboaie sangeroase cu bastinasii, olandezii(Burii) au infiintat, in 1852 si, respectiv, 1854 doua republici – Transvaal si Orange Free State, care la randul lor intra in razboi cu Anglia, la finele secolului XIX-lea. Razboaiele anglo-bure s-au incheiat in 1902, cu victoria fortelor britanice. Burii si-au pastrat insa pozitii cheie in administratia noilor colonii.

In anul 1910, s-a constituit Uniunea Sud-Africana (USA), care in 1934 a devenit dominion in cadrul Commonwealth-ului, primind in administrare si Africa de Sud-vest (actuala Namibia). Incepand cu anii 1923 si 1924, au fost adoptate primele legi rasiste, iar in anii ’50 sunt promulgate noi legi segregationiste, fiind elaborata si pusa in practica cunoscuta doctrina de apartheid (dezvoltarea separata a raselor).

La 31 mai 1962, in urma unui referendum organizat de Partidul Nationalist, tara a fost proclamata Republica si a iesit din Commonwealth. Organizatiile politice ale populatiei de culoare (Congresul National African si Congresul Pan-African) sunt interzise, iar Nelson Mandela si alti lideri africani condamnati pe viata (1964).
Dupa venirea la putere, in februarie 1990, a presedintelui Frederick de Klerk, in Republica Africa de Sud incepe un proces de abandonare treptata a politicii de apartheid si creare a unei societati democratice multirasiale, prin legalizarea organizatiilor populatiei de culoare, eliberarea lui Nelson Mandela, amnistierea detinutilor politici si abolirea legilor rasiste.

In anul 1994, au fost organizate primele alegeri generale democratice, castigate de Congresul National African (ANC), iar liderul sau Nelson Mandela devine primul presedintele al tarii, din randul populatiei de culoare. In 1994, Republica Africa de Sud a intrat in ONU, Organizatia Unitatii Africane (actuala Uniune Africana).
In decembrie 1996 este promulgata noua constitutie, ce consacra abolirea discriminarii rasiale, separarea puterilor in stat, protectia libertatilor fundamentale ale omului si recunoaste drepturile socio-economice. In iunie 1999, aprilie 2004 si aprilie 2009, au avut loc alegeri generale democratice, castigate de ANC.

↑ Sari sus

Geografie

Relieful Africii De Sud se imparte in douǎ zone. Prima este formatǎ din podișuri predominante in roci bazaltice, cu altitudini medii de 550-1000 m. Cel mai extins dintre acestea este Podișul Veld (alcǎtuit din High Veld in est, cu altitudini medii de 1500-2000 m și Middle Veld in vest, cu altitudini medii de 500-700). A doua regiune a reliefului este formatǎ dintr-o unitate montanǎ alcǎtuitǎ din sistemul muntos Great Escarpment, care mǎrginește podișurile spre litoral. El se terminǎ cu Munții Scorpiei (Drakensberg) in est; cele mai insemnate sunt vf. Njesuthi cu 3408 m, și vf. Cathin Peak – cel mai inalt varf montan – cu 3657 m. In partea de nord a Munților Scorpiei se afla canionul raului Blyde, extrem de spectaculos, al treilea ca marime pe glob. La nord de fluviul Orange este un sector al deșertului Kalahari – cu campiile lui de dune și cu vegetația sǎracǎ – cu altitudini medii de 900-1100 m. In vestul țarii se aflǎ o parte din sudul deșertului Namib. Dupǎ el se intinde de-a lungul coastei (60 km) o campie litoralǎ. Malurile – de la granița cu Mozambic din est, pana la fluviul Orange din vest – sunt in majoritate inalte, stancoase și abrupte, presarate din cand in cand cu golfuri (Sf. Elena) și cu peninsule (Capul Bunei Speranțe, Capul Acelor).

Rețeaua hidrografica este slab dezvoltata și are o scurgere periodica, cu excepția raurilor care dreneaza regiunile estice și Cap. Principalele cursuri de apa sunt Zambezi și Limpopo, care se varsa in Oceanul Indian, și fluviul Orange (1860 Km), cu afluentul Vaal (1128 Km) care debușeaza in Oceanul Atlantic. Acestea au repezișuri și cascade – intre care faimoasa Victoria, pe Zambezi – și, ca urmare, un potențial energetic ridicat.

↑ Sari sus

Clima

Clima in interior este calda și umeda vara, dar secetoasa și blanda iarna. Precipitațiile scad spre vest, iar podișul este semiarid in mare parte din West Cape. De-a lungul coastei de vest se intinde zona foarte secetoasa a deșertului Namib. In zona Cape Town verile sunt calde și secetoase, iar iernile calde și umede. Deși situata, in cea mai mare parte, in zona climei tropicale, clima Africii de Sud difera mult de cea a Saharei. Deșertul propriu-zis nu se intalnește decat pe o fașie ingusta in lungul Oceanului Atlantic (Namib), adapostita de podișuri inalte. Umiditatea crește spre est si nord-est, datorita caracterului musonic pe care il imbraca alizeul de sud-est, ce bate in timpul verii australe dinspre Oceanul Indian. Regiunea Cap are un climat mediteranean, cu ploi de iarna.

↑ Sari sus

Economie

Mineritul și industria manufacturiera sunt importante. Principalele produse sunt cele alimentare, bauturile, hartia, produsele chimice și ingrașamintele. Fier și oțel se produc la Pretoria și Newcastle. Finanțele, asigurarile și turismul sunt de asemenea importante. Africa de Sud ocupa primul loc in lume ca producție de aur. Minele din Johannesburg furnizeaza 30% din totalul mondial.

 • Produse importate: piese de mașini, autovehicule, produse textile, produse chimice, produse alimentare.
 • Produse de export: aur, diamante, metale, produse chimice, fructe, lana

↑ Sari sus

Cultura

Cultura sud-africana reflecta diversitatea etnica a poporului sau. Cultura traditionala africana este bazata pe o fuziune a conceptelor de rasa si cultura, care pune accept mare pe comunitate, avand o suspiciune inradacinata pentru straini. Dupa ani intregi de rele tratamente sub apartheid, triburile indigene Xhosa, Zulu si San (ale caror picturi in piatra din muntii Drakensburg sunt printre cele mai bune picturi tribale de pe continent) si cultura lor se bucura de atentia cuvenita in muzeele si evenimentele culturale care au loc in tara.

Exista aproximativ 500 de muzee in Africa de Sud in ziua de azi, cu specialitati diferite, precum geologie, istorie naturala, arheologie, istorie si arta. Se observa, de asemenea, o noua incercare de a recupera toate aspectele culturilor africane si asiatice contemporane care au fost suprimate asa de mult – lucrul asta include dezvoltarea Districtului 6 din Cape Town – un adevarat izvor pentru artistii si intelectualii suprimati de guvernul sud-african in zilele de glorie ale apartheidului, precum si popularitatea crescanda a cartierelor de negri din Soweto care au dezvoltat o sub-cultura distincta, vizibila in spectacolele de jazz Kwela organizate in puburile si cluburile de jazz. Un alt exemplu este incurajarea dansului-minier – o forma de dans inventata de minerii saraci care combina dansuri tribale traditionale cu costumele de mineri.

Exista si multe ateliere de mestesuguri in orasele din Africa de Sud, unde sunt produse artefacte traditionale precum vase, oale de lut, ornamente, sculpturi sau picturi. Africa de Sud este patria aurului si a diamantelor, deci, asa cum era de asteptat, fabricarea bijuteriilor este o industrie aici.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere