Ghid turistic Argentina – Sectiunea date generale Argentina contine informatii despre istoria Argentina, geografia Argentina, clima Argentina, cultura Argentina si economia Argentina.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Argentina

Date generale Argentina

Date generale Argentina

Date generale

  • Denumire oficiala: Republica Argentina (República Argentina)
  • Capitala si principalele orase: Buenos Aires (14.1 milioane locuitori), Córdoba, Rosario, Mendoza, San Miguel de Tucumán, La Plata, Mar del Plata
  • Suprafata si diviziunile teritoriale: 2780400 km2 (locul 8), 23 provincii si un district federal – Buenos Aires
  • Populatia: 42,192,494 milioane locuitori (estimari 2012), locul 32 in lume
  • Religia: 92% catolica, 2% protestanti, 2% mozaica, 4% altii.
  • Limba oficiala: spaniola
  • Ziua Nationala: 25 mai (1810, Ziua Revolutiei)
  • Forma de guvernamant: Republica federala bicamerala – Camera Deputatilor si Senat
  • Moneda: peso
  • Prefix telefonic international: +54

Argentina este o republica federala din America de Sud. Se invecineaza la nord cu Bolivia și Paraguay; la est cu Brazilia, Uruguay și Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic și Chile; la vest cu Chile.

Țara ocupa cea mai mare parte in sudul Americii de Sud și are forma unui triunghi cu baza la nord și varful la Punta Dungeness, extremitatea sudica a continentului. Lungimea teritoriului, de la nord la sud, este de aproximativ 3330 km iar lațimea maxima este de aproximativ 1384 km. Argentina include și Țara de Foc, care cuprinde jumatatea estica a Insulei Mari a Țarii de Foc și numeroase insule vecine (ca de exemplu Isla de los Estados). Suprafața țarii este de 2.780.400 km²; este ca marime a doua țara sud-americana (dupa Brazilia) și a opta țara din lume. Impreuna cu Insulele Malvine și celelalte insule din sudul Atlanticului are o suprafața totala de 2.808.602.400 km². Coastele argentiniene au o lungime de 4990 km. Capitala este la Buenos Aires, cel mai mare oraș argentinian.

Scurt istoric

Navigatorul spaniol Juan Diaz de Solis descopera in 1516 estuarul fluviului Rio de la Plata (“Raul Argintului”), iar Fernando Magellan strabate, in 1520, stramtoarea care de atunci ii poarta numele. Urmand aceste itinerarii, spaniolii colonizeaza noile tinuturi, in 1536 fiind intemeiat Santa Maria del Buen Aires (Buenos Aires), iar in 1573 Santa Fe. Ulterior, Argentina devine parte a Viceregatului Peru, iar din 1776 a Viceregatului Rio de la Plata.

Miscarea de eliberare nationala izbucnita la 25 mai 1810 (“Revolutia din Mai”), a culminat, la 9 iulie 1816, cu proclamarea independentei “Provinciilor Unite de la Rio de la Plata” care, prin Constitutia din 1826, au primit denumirea de Republica Federativa Argentina.

La 1 mai 1853 are loc, la Santa Fe, Congresul Constituant care promulga Constitutia Argentinei. Perioada urmatoare este caracterizata de o masiva imigratie europeana, indeosebi din Spania si Italia (6 milioane intre 1860-1930). Treptat, Argentina se impune drept cea mai “europenizata” tara din America de Sud.

Dupa cel de al II-lea Razboi Mondial, a urmat o perioada marcata de asa-numita epoca a peronismului populist si de interferentele directe sau indirecte ale armatei in diversele guverne, pentru ca in 1976 sa aiba loc o lovitura de stat. In 1983 se revine la un regim constitutional, democratic.

Perioada 1998-2000 este una dificila, marcata de cresterea somajului, a masurilor de austeritate in general. Argentina se confrunta cu o severa criza economica in perioada 2001-2002, fapt care a dus la o serie de proteste publice violente si demisii succesive ale mai multor presedinti. In mai 2003, au loc alegeri in urma carora Nestor Kirchner devine presedinte al Argentinei, pentru ca in urma alegerilor din octombrie 2007, sotia sa, Cristina Fernandez de Kirchner, sa devina noul presedinte al Argentinei.

↑ Sari sus

Geografie

Argentina cuprinde o diversitate de forme de relief: munți, podișuri și campii. Granița de vest traverseaza Anzii, cel mai mare lanț muntos din America de Sud. Anzii patagonieni care formeaza granița naturala dintre Argentina și Chile, au inalțimi pana la 3600 m. In partea de nord, la granița cu Bolivia, Anzii Cordilieri au numeroase varfuri cu inalțimi de pana la 6400 m. Cel mai inalt varf este Aconcagua (6960 m). In centrul Argentinei se gasește lanțul muntos Sierra de Córdoba cu cel mai inalt varf Champaqui (2880m).

La est de lanțul Anzilor se gasesc suprafețe aproape plane ale caror inalțimi variaza treptat de la 600 m pana la nivelul marii. In nord se intinde campia denumita Gran Chaco. Pampasul, campia lipsita de copaci, este cea mai productiva zona agricola a țarii, intinzandu-se pe aproximativ 1600 km in sudul lui Gran Chaco. In Patagonia, in sudul Pampasului, terenul este arid, de tip stepa.

Raurile din Argentina se clasifica in trei bazine: raurile care se varsa in Oceanul Atlantic, cele care se varsa in Oceanul Pacific și apele de interior. Patagonia are pe suprafața ei numeroase rauri. Cel mai mare rau al Argentinei este Parana, care o traverseaza din nord spre porțiunea centrala a țarii. Alte rauri sunt: Uruguayul, care formeaza pe o porțiune granița cu statul Uruguay, Paraguayul, cel mai mare afluent al Paranei, Rio Colorado, Rio Salado și Rio Negro. Rio de la Plata este estuarul format la confluența dintre raurile Parana și Uruguayul. Pe raul Iguazú, afluent al Paranei, se afla cascada Iguazú, cea mai cunoscuta atracție turisitica. In Anzii Patagonieni se gasesc numeroase lacuri de munte, cel mai renumit fiind lacul alpin Nahuel Huapi, in apropierea caruia s-a construit stațiunea turistica San Carlos de Bariloche. In Munții Anzi exista și foarte multe lacuri glaciare.

↑ Sari sus

Clima

In emisfera sudica, anotimpurile sunt inversate, dar clima variaza in funcție de latitudine și altitudine. Clima este de tip temperat in cea mai mare parte a țarii, exceptand o zona mica in partea de nord unde este de tip tropical și in Gran Chaco unde este de tip subtropical. In zonele muntoase temperaturile sunt mai scazute. Precipitațiile variaza in functie de regiune,in nord ploile sunt abundente in timp ce in sud climatul este arid.

Astfel, in zona pampusului și Buenos Aires clima este moderata spre calda și umeda tot timpul anului. Provinciile Mesopotamiei sunt calduroase vara, moderate iarna și umede tot anul. Cea mai mare parte din nord-vestul Argentinei are veri calde și umede și ierni blande și uscate, excepție facand altitudinile ridicate, unde nopțile sunt mereu reci și deseori chiar geroase. Patagonia Argentiniana are verile blande in jumatatea nordica și racoroase in cea sudica, fiind friguroasa iarna.

↑ Sari sus

Economie

Argentina depune eforturi de relansare a economiei, de reconversie a industriei prelucratoare cu orientare spre export. Economia Argentinei se bazeaza pe agricultura si cresterea animalelor (cornute mari in pampas, oi in Patagonia). Argentina este unul din marii producatori de grau, carne, vinuri, produse animaliere.

Economia argentiniana se bazeaza in primul rand pe agricultura, dar in ultimele decenii s-a dezvoltat mult industria extractiva (datorita zacamintelor de carbune și petrol) și industria manufacturiera (prelucrarea produselor petroliere, textila, chimica, alimentara). Exportul Argentinei se bazeaza pe produsele agricole (carne, cereale, lana). Importurile constau in echipamente tehnologice, chimicale, metale, lubrifianți.

↑ Sari sus

Cultura

Imigrantii europeni si-au pastrat propria cultura si identitate in Argentina. Ei asculta destul de des Radio BBC pentru a-si pastra intonatia englezeasca perfecta. Teatrul, arhitectura, arta si stilul de viata european sunt evidente in Buenos Aires. Puteti sa ridiculizati acest fapt sau sa aplaudati abilitatea tarii de a asimila o alta cultura, aproape la perfectiune – depinde din ce punct de vedere priviti!

Oricum, Argentina va fi intotdeauna asociata cu tango-ul si cu fotbalul. Diego Maradona, cel mai faimos argentinian de la Che Guevara incoace, este o punct de interes pentru fanii si paparazzi din toata lumea. In zilele noastre, insa, se pare ca fotbalistul Lionel Messi este foarte aproape de a-l depasi in popularitate, datorita nenumaratelor trofee castigate si a recordurilor stabilite. Fotbalul nu mai este doar in joc in Argentina; este o obsesie nationala!Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere