Ghid turistic Australia – Sectiunea date generale Australia contine informatii despre istoria Australia, geografia Australia, clima Australia, cultura Australia si economia Australia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Australia

Date generale Australia

Date generale Australia

Date generale

  • Denumire oficiala: Uniunea Australiei (Commonwealth of Australia)
  • Capitala si principalele orase: Canberra, Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide.
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: 7.741.220 km2 (locul 6 in lume), impartita in 6 state (New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria, Western Australia) si 2 teritorii (Australian Capital Territory si Northern Territory).
  • Populatia: 22.394.195 locuitori (la 1 ianuarie 2009), locul 53 in lume; imigranti europeni 92%, asiatici 6%, aborigeni 2%; australienii sunt in marea lor majoritate crestini (romano-catolici 26,4%, anglicani 20,5%, altele 20,5%), budisti 2%, musulmani 1,5%, ateisti 15,3%, fara cult declarat 12,7%.
  • Limba oficiala: Engleza
  • Ziua nationala: 26 ianuarie
  • Moneda: dolar australian
  • Prefix telefonic international: +61
  • Forma de guvernamant: stat democratic, cu organizare federala, care recunoaste monarhul britanic ca suveran

Australia, sau oficial Commonwealth of Australia, este singura țara ce ocupa un intreg continent, fiind cea mai vasta din Australasia/Oceania. Ca suprafața, in clasamentul mondial, Australia ocupa locul șase. Pe langa teritoriul continental, Australia cuprinde mai multe insule, dintre care cea mai mare este insula stat Tasmania. Australia este o federație și o monarhie constituționala parlamentara.

Scurt istoric

In 1770, capitanul James Cook a declarat continentul australian posesiune britanica. La 26 ianuarie 1788 (zi care se celebreaza astazi ca Ziua Australiei), a sosit la Sydney prima flota britanica, condusa de Capitanul Arthur Phillip. La 7 februarie 1788, a fost proclamata crearea Coloniei New South Wales. Cele sase colonii ce reprezinta statele australiene de astazi sunt : New South Wales (1788), Tasmania (1825), Western Australia (1830), South Australia (1836) si Victoria (1851).

Australia a devenit independenta la 1 ianuarie 1901. Lucrarile primului Parlament Federal al Australiei (la Melbourne) au fost deschise in mai 1901, de catre Ducele de York (devenit ulterior Regele George V). In mai 1927, sediul guvernului federal a fost mutat la Canberra. La 9 octombrie 1942, prin aprobarea Legii de Adoptie a Statutului Westminster, Australia a dobandit autonomie in afacerile interne si externe. Legea Australiei din 1986 a eliminat ultimele reminiscente ale autoritatii britanice. In 1978, Northern Territory devine teritoriu al federatiei australiene, urmat de Australian Capital Territory, in 1989.

↑ Sari sus

Geografie

Australia este a sasea țara din lume ca marime și cel mai mic continent. Este, de asemenea, cea mai joasa și mai plata intindere de uscat și continentul cel mai secetos. Conține mai mult deșert decat orice alt continent: doua treimi din suprafața este arida sau semiarida. Are o linie de coasta foarte scurta pentru o suprafața atat de mare: in afara Golfului Carpentaria și a marelui Golf Australian, sunt foarte puține golfuri de-a lungul totalului de 19.000 km de linie de coasta. Continentului ii lipsesc in mod evident formele de relief: nu exista rauri mari, iar munții sunt joși. Cel mai inalt varf australian, Varful Koscinsko din Alpii Australieni de la granița dintre New South Wales și Victoria are o inalțime de numai 2.228 m, mai puțin de jumatate din inalțimea Mont Blanc-ului.

Continentul poate fi imparțit in trei regiuni principale: Scutul Australiei de Vest, Platoul Estic și Marele Bazin Artezian. Scutul este un podiș care se suprapune in mare parte cu statul Australiei de Vest, format in principal de aflorimente de roci precambriene vechi de 5.703.000 milioane de ani. Cele mai remarcabile dintre aceste aflorimente sunt Peninsula Arnhem și Podisul Kimberly din nord-vest. Platoul Estic este o regiune muntoasa cu o lațime de aproximativ 500 km, care formeaza Munții Marii Cumpene de Ape. Varfurile cele mai inalte au o altitudine de numai 1.500 m. Munții New England și Munții Albastrii din sud au inalțimi intre 900-1.500 m.

Intre Scutul Vestic și Platoul Estic sunt trei bazine interioare – Bazinul Murray, Bazinul Carpentaria, Bazinul Eyre. Acestea se numesc impreuna Marele Bazin Artezian, care are in cea mai mare parte mai puțin de 300 m peste nivelul marii. In nord, partea mai mare a Bazinului Carpentaria este inundata de Golful Carpentaria. Bazinul Eyre conține Lacul Eyre, care la 15 m sub nivelul marii este cel mai jos din Australia. Intersectarea Deșertului Simpson cu aceste bazine interioare estompeaza distincțiile fizice dintre aceste regiuni.

In Australia activitatea vulcanica a incetat doar in ultimele milioane de ani și exista multa activitate seismica in Platoul Estic și Vestic. Cealalta caracteristica geografica importanta a Australiei este marea din dreptul coastei tropicale a Queensland-ului. Marea Bariera de Corali, cel mai mare recif coralier din lume, are o lungime de peste 2.000 km și este clar vizibila din cosmos.

↑ Sari sus

Clima

Cea mai mare parte a Australiei este foarte secetoasa. Vara, care ține din decembrie pana-n februarie, exista valuri de caldura frecvente, temperaturile ating in general 38 grade Celsius. Unele parți sunt umede, in general regiunile de coasta estice și Insula Tasmania. Efectele neplacute sunt intr-o oarecare atenuare de brize vestice racoroase care sufla in tot timpul anului. In zone restranse din Australia de Sud și Australia de Vest, iernile secetoase din iunie pana in august alterneaza cu veri umede din noiembrie pana in martie. Coasta nord-vestica tropicala are ierni secetoase si veri umede: aici ploile sunt tropicale si exista condiții musonice.

Insula Tasmania si Varful Koscinsko au tinuturi inzapezite in timpul iernii; totuși, in alte parți, zapada este extrem de rara. Orașul nordic Darwin are o temperatura medie de 30 grade Celsius vara și 27 iarna, cantitatea medie de precipitați fiind de 150 cm, cea mai mare parte cazand vara. La Sydney, pe coasta de nord-est, cantitatea de precipitații este de aproape 120 cm, cazand in tot timpul anului. Partea cea mai racoroasa a țarii este Hobart din Tasmania, cu o temperatura medie de 17 grade Celsius vara și 12 iarna. In Perth, din Australia de Vest, cad aproximativ 90 cm de precipitații pe an și temperaturile medii sunt de 23 grade Celsius (in ianuarie) și 13 (in iulie).

↑ Sari sus

Economie

Australia este o tara prospera, cu o economie de piata cu un PIB pe cap de locuitor ridicat si o rata de saracie scazuta. Moneda natiunii este dolarul australian, fiind folosit inclusiv in Insula Christmas, Insulele Cocos, Insulele Norfolk, precum si in statele insulare independente din Pacific: Kiribati, Nauru si Tuvalu. Clasata pe locul 3 in anul 2010 in Indexul Libertatii Economice, Australia este a 13-a economie a lumii si are al 5-lea PIB pe cap de locuitor din lume ($66,984). In 2011 a fost clasata pe locul doi de catre Natiunile Unite in Indexul Dezvoltarii Umane. Toate orasele mari din Australia sunt clasate foarte bine in sondajele efectuate la nivel global in privinta nivelului de trai. Melbourne a fost pe locul 1 in clasamentul celor mai locuibile orase intocmit de “The Economist” pe anul 2011 si 2012, urmat de Sydney, Perth si Adelaide pe locurile sase, respectiv opt si noua. Totalul datoriei guvernamentale este de 190 miliarde de dolari – 20% din PIB-ul pe 2010. Australia are printre cele mai mari preturi la case si unele din cele mai ridicate niveluri de indatorare a populatiei din lume.

In mai 2012, erau angajate full-time sau part-time in Australia 11,537,900 de persoane cu o rata a somajului de 5.1%. In ultima decada, inflatia a fluctuat intre 2%-3% iar rata dobanzii intre 5% si 6%. Sectorul serviciilor din economie, cum ar fi turismul, educatia si serviciile financiare reprezinta aproximativ 70% din PIB. Bogata in resurse naturale, Australia este un mare exportator de produse agricole, in special grau si lana, minerale precum fier si aur si energie sub forma de carbune si gaz natural lichefiat. Desi agricultura si resursele naturale nu produc decat 3%, respectiv 5% din PIB, ele contribuie substantial la export, principalele piete fiind Japonia, China, SUA, Coreea de Sud si Noua Zeelanda.

↑ Sari sus

Cultura

Australia are o traditie bogata in domeniul artelor. Formatiile de dans si balet sunt printre cele mai bine cotate in lume. Fiecare stat australian are propria orchestra simfonica ce merge in turneu intensiv de-a lungul si de-a latul tarii, sustinand peste 2500 de concerte anual. Opera este alta arie unde australienii exceleaza. Ei au dat lumii unii din cei mai faimosi cantareti precum June Bronhill sau Dame Joan Sutherland. Cladirea Operei din Sydney este o emblema nationala. Muzica pop a ajuns in Australia din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii in anii 50. De atunci, formatii ca Midnight Oil, Skyhooks sau Bee Gees si cantarete ca Olivia Newton John sau Kylie Minogue au dus muzica pop australiana pe culmile succesului.

Literatura australiana dateaza inca din vremea baladelor si povestilor populare scrise in zona desertului. Cel mai faimos scriitor de balade a fost Henry Paterson care a crescut in aceasta zona si a scris balade ca “Waltzing Matilda”, practic imnul Australiei. Multi romancieri au descris viata din acest desert. Printre scriitori celebri ai secolului 20 se numara: Peter Carey, Christopher Koch, Tim Winton si Thomas Keneally care a scris cartea premiata “Schindler’s Ark”, pe baza careia Steven Spielberg a realizat filmul “Schindler’s List”. Cartile despre istoria aborigenilor au lasat o amprenta in literatura australiana.

Una din marile realizari ale Australiei este industria filmului. Un film australian intitulat “Soldatii de cruce” a fost considerat primul film real. De atunci industria a progresat din ce in ce mai mult. Stari de la Hollywood precum Mel Gibson, Nicole Kidman, Judy Davis sau Cate Blanchett sunt australieni. Filme ca Crocodile Dundee, Mad Max sau The Adventure of Priscilla – Queen of the Desert au cunoscut succes pe plan international.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere