Ghid turistic Austria – Sectiunea date generale Austria contine informatii despre istoria Austria, geografia Austria, clima Austria, cultura Austria si economia Austria.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Austria

Date generale Austria

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Austria (Republik Österreich)
 • Capitala si principalele orase: Viena (Wien, capitala federala), Graz, Linz, Salzburg.
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 83.871 km2, locul 112 in lume, impartita in 9 landuri federale – Burgenland, Carintia, Austria Inferioara, Austria Superioara, Salzburg, Stiria (Steiermark), Tirol, Vorarlberg si Viena.
 • Populatia: 8.214.160 locuitori (iulie 2010), locul 92 in lume; austrieci – 91,1%, croati, sloveni, sarbi si bosniaci – 4%, turci – 1.6%, germani – 0.9% etc.
 • Limba oficiala: germana. Limbi recunoscute la nivel regional: croata, ungara si slovena.
 • Ziua nationala: 26 octombrie
 • Religie: romano-catolici 66%, luterani 3,9%. Mai exista comunitati mozaice, islamice etc.
 • Moneda nationala: Euro
 • Prefix telefonic international: +43
 • Forma de guvernamant: republica federala parlamentara

Austria, oficial Republica Austria, este o țara fara ieșire la mare, populata de circa 8 milioane de locuitori aflata in Europa Centrala. Ea se invecineaza cu Cehia și Germania la nord, Ungaria și Slovacia la est, Slovenia și Italia la sud, și Elveția și Liechtenstein la vest. Teritoriul Austriei acopera 83.879 km² și are o clima temperata și alpina. Relieful Austriei este predominant muntos datorita prezenței Alpilor; doar 32% din suprafața țarii se afla sub 500 m altitudine, iar cel mai inalt punct al sau se afla la 3.798 m. Majoritatea populației vorbește dialecte locale austro-bavareze ale limbii germane, ca limba materna, iar germana standard este limba oficiala a țarii. Alte limbi oficiale la nivel local sunt croata și maghiara in Burgenland și slovena in Carintia.

Scurt istoric

Originile Austriei moderne dateaza din vremea dinastiei de Habsburg cand marea majoritate a țarii facea parte din Sfantul Imperiu Roman. In secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, Austria a devenit una din marile puteri ale Europei și, ca urmare a incoronarii lui Napoleon I ca imparat al francezilor, Imperiul Austriac a fost proclamat oficial in 1804. In 1867, Imperiul Austriac a fost transformat in Austro-Ungaria.

Dupa prabușirea Imperiului Austro-Ungar in 1918 și sfarșitul Primului Razboi Mondial, Austria a adoptat și a utilizat numele de Republica Austria Germana („Deutschösterreich”, ulterior „Österreich”) intr-o tentativa de unire cu Germania, dar aceasta a fost interzisa prin tratatul de la Saint Germain. Prima republica austriaca a fost instituita in 1919. In 1938, prin Anschluss, Austria a fost ocupata și anexata de Germania Nazista. Aceasta situație a durat pana dupa sfarșitul celui de al Doilea Razboi Mondial in 1945, dupa care Germania Nazista a fost ocupata de Aliați și fosta constituție democratica a Austriei a fost restaurata. In 1955, Tratatul de Stat al Austriei a reinființat Austria ca stat suveran, punand capat ocupației. In același an, parlamentul Austriei a dat declarația de neutralitate, prin care țara a primit statut de neutralitate permanenta.
Astazi, Austria este o democrație reprezentativa parlamentara, formata din noua landuri federale. Capitala și cel mai mare oraș, cu o populație de peste 1,7 milioane de locuitori, este Viena. Austria este una dintre cele mai bogate țari ale lumii, cu un PIB pe cap de locuitor de 48.350 de dolari (2011). Țara a dezvoltat un standard de viața ridicat și in 2011 s-a clasat pe locul 19 in lume dupa Indexul Dezvoltarii Umane. Austria este membra a ONU din 1955, a aderat la Uniunea Europeana in 1995, și este membru fondator al OECD. Austria a semnat in 1995 Acordul Schengen, și a adoptat moneda unica europeana, Euro, in 1999.

↑ Sari sus

Geografie

Austria este o țara predominant montana, datorita poziționarii sale in Alpi. Alpii Orientali Centrali, Alpii Calcaroși de Nord și Alpii Calcaroși de Sud se afla parțial in Austria. Din aria totala a Austriei (84.000 km²), doar un sfert se afla in zone de șes, și doar 32% din țara se afla sub altitudinea de 500 m. Alpii din vestul Austriei fac loc dealurilor și campiilor in estul țarii.
Austria se afla intre de 46° și 49° latitudine nordica, și intre 9° și 18° longitudine estica.

Se poate imparți in cinci mari grupe de relief, cea mai mare fiind Alpii Rasariteni, care formeaza 62% din suprafața totala a Austriei. Dealurile subalpine și subcarpatice formeaza 12%, iar zonele colinare din est și din jurul campiei Panonice reprezinta 12% din suprafața totala. A doua zona muntoasa (mult mai mica decat cea alpina) se afla la nord. Denumita „platoul de granit austriac”, se afla in centrul podișului Boemiei și reprezinta 10% din Austria. Porțiunea austriaca a depresiunii Vienei reprezinta 4%.

↑ Sari sus

Clima

Cea mai mare parte a Austriei se afla in zona de clima temperata-rece in care predomina vanturile de vest umede. Cum peste jumatate din țara este dominata de Alpi, clima alpina predomina. In est—in campia Panonica și in valea Dunarii—clima prezinta trasaturi continentale, cu ploaie mai puțina decat in zonele alpine. Deși Austria are temperaturi reduse pe timp de iarna (−10–0°C), temperaturile de vara pot fi relativ ridicate, temperaturile medii fiind de circa 25 de grade, iar maxima absoluta fiind de 39,7 °C.

↑ Sari sus

Economie

Austria se afla pe locul 12 in lume dupa PIB pe cap de locuitor, are o economie de piața sociala bine dezvoltata și un standard de viața ridicat. Pana in anii 1980, multe din companiile industriale din Austria fusesera naționalizate; mai recent, insa, privatizarea a redus prezența statului in economie la un nivel comparabil cu alte economii europene. Mișcarile sindicale sunt deosebit de puternice in Austria și au o mare influența asupra politicii muncii. Turismul internațional este cea mai importanta parte a economiei naționale.

Germania este principalul partener comercial istoric al Austriei, astfel ca țara este vulnerabila la schimbarile rapide din economia Germaniei. Intrucat Austria a devenit insa stat membru al Uniunii Europene, a capatat legaturi stranse cu celelalte economii din UE, reducandu-și dependența economica de Germania. In plus, apartenența la UE a atras un influx de investitori straini atrași de accesul Austriei la piața unica europeana și de proximitatea fața de economiile emergente ale noilor state membre. Creșterea PIB a accelerat dupa aderare și a ajuns la 3,3% in 2006.

Dupa caderea comunismului, companiile austriece au fost jucatori activi in consolidarea Europei de Est. Intre 1995 și 2010, au fost anunțate 4.868 de achiziții in valoare toatala de 163 miliarde de euro in care au fost implicate firme austriece. Cele mai mari tranzacții in care au fost implicate companii din Austria au fost: achiziționarea Bank Austria de catre Bayerische Hypo- und Vereinsbank pentru 7,8 mld. EUR in 2000, achiziția Porsche Holding Salzburg de catre Volkswagen Group pentru 3,6 mld. EUR in 2009, și achiziția Bancii Comerciale Romane de catre Erste Group pentru 3,7 mld. EUR in 2005. Turismul reprezinta aproape 9% din produsul intern brut al Austriei. In 2007, Austria s-a clasat pe locul 9 in lume ca volum al cheltuielilor efectuate de turiști internaționali, cu 18,9 miliarde de dolari. In termeni de numar de turiști, Austria s-a clasat pe locul 12 cu 20,8 milioane de turiști.

Cele mai importante impulsuri pentru activitatea economica din Austria au fost generate de refacerea economica la nivel global si cresterea robusta inregistrata de Germania, principalul partener comercial al Austriei. Comertul exterior s-a dovedit a fi principalul factor se sustinere al cresterii. Cele mai importante piete de export ale Austriei pe langa Germania, sunt Italia, Elvetia, Cehia si SUA, dar si Europa de Est si de Sud-Est (peste 23% din exportul de bunuri din Austria este indreptat spre Europa Centrala si de Est, iar peste 20% din PIB-ul Austriei e investit in aceasta regiune) si Orientul Apropiat, dar si regiunea Marii Negre.

In 2011, pe fundalul declinului economic international si al crizei europene a datoriilor, Austria a reusit, in relatiile comerciale externe, sa depaseasca volumele valorice maxime atinse in anul 2008, atat la export, cat si la import.

 • Produsul Intern Brut: 301,5 miliarde euro,in crestere cu 3,2% fata de 2010
 • Inflatie: 3,3%(2011)
 • Somaj: 5,4% (2011)
 • Principalele ramuri industriale: constructii, industria producatoare de masini, industria alimentara, industria metalurgica, industria lemnului, echipamente de comunicatii, turism
 • Principalii parteneri comerciali: Germania, Italia, Elvetia, Franta, Cehia

↑ Sari sus

Cultura

Muzica

Trecutul Austriei de putere europeana și mediul sau cultural au generat o mare contribuție la diverse forme de arta, in principal muzica. Austria este locul unde s-au nascut celebri compozitori ca Joseph Haydn, Michael Haydn, Franz Liszt, Franz Schubert, Anton Bruckner, Johann Strauss (tatal) și Johann Strauss (fiul) precum și membrii celei de a doua școli vieneze, intre care s-au numarat Arnold Schoenberg, Anton Webern și Alban Berg. Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut la Salzburg, pe atunci principat ecleziastic independent aparținand Sfantului Imperiu Roman, deși legat strans de Austria, iar mare parte din cariera lui Mozart s-a desfașurat la Viena.

Viena a fost multa vreme un important centru de inovație muzicala. Compozitorii secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea au fost atrași de orat datorita patronajului Habsburgilor, și au transformat Viena in capitala europeana a muzicii clasice. In perioada baroca, muzica populara slava și maghiara a influențat muzica austriaca.

Statutul Vienei de centru cultural a inceput sa apara la inceputul secolului al XVI-lea, și s-a concentrat la inceput pe instrumente precum lauta. Ludwig van Beethoven și-a petrecut mare parte din viața la Viena. Imnul național al Austriei, atribuit lui Mozart, a fost ales dupa al Doilea Razboi Mondial și a inlocuit imnul austriac tradițional compus de Joseph Haydn.

Austria a produs și un important muzician de jazz, Josef Zawinul, pionier al influențelor muzicii electronice in jazz și compozitor. Muzicianul pop și rock Falco a devenit celebru in anii 1980, mai ales cu cantecul „Rock Me Amadeus” dedicat lui Mozart. Percuționistul Thomas Lang s-a nascut la Viena in 1967 și a devenit celebru in lume datorita abilitaților sale tehnice, cantand cu artiști ca Geri Halliwell și Robbie Williams.

Arta și arhitectura

Printre artiștii și arhitecții austrieci, sunt cunoscuți pictorii Ferdinand Georg Waldmüller, Rudolf von Alt, Hans Makart, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Egon Schiele, Carl Moll și Friedensreich Hundertwasser, fotografii Inge Morath și Ernst Haas și arhitecți ca Johann Bernhard Fischer von Erlach, Otto Wagner, Adolf Loos și Hans Hollein.

Teatru și film

Contribuțiile austriecilor in lumea cinematografiei și teatrului se inscriu intr-o veche tradiție. Sascha Kolowrat a fost un pionier austriac al filmului. Billy Wilder, Fritz Lang, Josef von Sternberg și Fred Zinnemann sunt originari din Austria, devenind filmografi cunoscuți. Willi Forst, Ernst Marischka sau Franz Antel au imbogațit cinematografia populara in țarile de limba germana. Michael Haneke a devenit cunoscut pentru studiile sale cinematografice neobișnuite, primind Globul de Aur pentru mult-laudatul sau film Panglica alba din 2010.

Primul regizor austriac de film laureat al Premiului Academiei Americane de Film a fost Stefan Ruzowitzky. Mulți actori austrieci au avut cariere de impact internațional. Printre aceștia, s-au numarat Peter Lorre, Helmut Berger, Curd Jürgens, Senta Berger, Oskar Werner și Klaus Maria Brandauer. Hedy Lamarr și Arnold Schwarzenegger au devenit cetațeni americani și vedete de cinema. Christoph Waltz a devenit celebru dupa rolul din filmul Inglourious Basterds, obținand premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes din 2009, și Oscarul pentru cel mai bun actor in rol secundar in 2010. Max Reinhardt a fost un maestru al producțiilor spectaculoase de teatru. Otto Schenk a excelat nu doar ca actor de teatru, dar și ca regizor de opera.

Stiinta si filozofie

Austria a fost locul de baștina al multor oameni de știința cu reputație internaționala. Intre aceștia se numara Ludwig Boltzmann, Ernst Mach, Victor Franz Hess și Christian Doppler, mari oameni de știința ai secolului al XIX-lea. In secolul al XX-lea, contribuțiile aduse de Lise Meitner, Erwin Schrödinger și Wolfgang Pauli in fizica nucleara și mecanica cuantica au fost esențiale in dezvoltarea acestor ramuri in deceniile 1920 și 1930. Un celebru fizician contemporan este Anton Zeilinger, primul om de știința care a demonstrat teleportarea cuantica.

In Austria s-au nascut și doi mari filosofi ai secolului al XX-lea, Ludwig Wittgenstein și Karl Popper. Austrieci erau și biologii Gregor Mendel și Konrad Lorenz, matematicianul Kurt Gödel și inginerii Ferdinand Porsche și Siegfried Marcus.
Medicina și psihologia au fost intotdeauna ramuri importante in știința austriaca, incepand inca din Evul Mediu cu Paracelsus. Medici eminenți ca Theodore Billroth, Clemens von Pirquet și Anton von Eiselsberg au construit pe realizarile școlii vieneze de medicina din secolul al XIX-lea. Din Austria provin psihologii Sigmund Freud, Alfred Adler, Paul Watzlawick și Hans Asperger, precum și psihiatrul Viktor Frankl.

Școala austriaca de economie, cunoscuta ca fiind una dintre principalele direcții competitive ale teoriei economice, se leaga de economiștii austrieci Joseph Schumpeter, Eugen von Böhm-Bawerk, Ludwig von Mises și Friedrich Hayek. In diaspora austriaca, sunt cunoscuți ganditorul Peter Drucker din domeniul managementului, sociologul Paul Felix Lazarsfeld și omul de știința Sir Gustav Nossal.

Literatura

Pe langa statutul sau de țara a artiștilor și oamenilor de știința, Austria a avut și mari poeți, scriitori și romancieri. Aici au trait romancierii Arthur Schnitzler, Stefan Zweig, Thomas Bernhard, Franz Kafka și Robert Musil, poeții Georg Trakl, Franz Werfel, Franz Grillparzer, Rainer Maria Rilke, Adalbert Stifter, Karl Kraus și scriitoarea pentru copii Eva Ibbotson. Intre celebrii dramaturgi și romancieri austrieci contemporani se numara laureata Premiului Nobel pentru literatura Elfriede Jelinek, Peter Handke și Daniel Kehlmann.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere