Ghid turistic Belgia – Sectiunea date generale Belgia contine informatii despre istoria Belgia, geografia Belgia, clima Belgia, cultura Belgia si economia Belgia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Belgia

Date generale Belgia

Date generale

 • Denumirea oficiala: Regatul Belgiei (engleza: The Kingdom of Belgium; neerlandeza: Koninkrijk België; franceza: Royaume de Belgique; germana: Königreich Belgien)
 • Capitala: Bruxelles
 • Alte orase mari: Anvers, Liège, Charleroi, Gent
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 30.528 km2. Constitutia defineste Belgia drept „stat federal, compus din comunitati si regiuni” (Comunitatile flamanda, franceza, germanofona; regiunile flamanda, Bruxelles-Capitala, valona).
 • Populatia: 11.071.483, din care 58 % flamanzi, 31 % valoni (estimativ; recensamintele nu includ intrebari privind apartenenta comunitara/lingvistica).
 • Limbi oficiale: neerlandeza, franceza, germana
 • Ziua Nationala: 21 iulie, ziua in care Leopold I, primul suveran belgian, a depus juramantul (1831).
 • Religie: romano-catolicism (majoritar), protestantism, musulmana, ortodoxism, iudaism si anglicanism. Curent laic/agnostic important.
 • Moneda: Euro
 • Prefix telefonic international: +32
 • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala parlamentara, care functioneaza dupa principiul democratiei indirecte (prin reprezentare). Parlamentul este ales prin scrutin proportional plurinominal, iar votul este obligatoriu.

Regatul Belgiei (neerlandeza Koninkrijk België, franceza Royaume de Belgique, germana Königreich Belgien), cunoscut colocvial ca Belgia (neerlandeza België, franceza Belgique, germana Belgien) este o țara in Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene și gazduiește majoritatea instituțiilor acesteia precum și alte instituții internaționale importante, inclusiv OTAN. Belgia ocupa un teritoriu de 30.528 km² și are o populație de aproximativ 10,5 milioane de locuitori. Belgia se invecineaza cu Țarile de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franța și Marea Nordului.

Belgia este situata pe frontiera ce divide Europa germanica de Europa latina iar cele doua mari regiuni ale țarii marcheaza acest lucru. Regiunea de limba neerlandeza Flandra, situata in jumatatea de nord a țarii, are 58% din populație iar regiunea de limba franceza Valonia, situata in jumatatea de sud, are 32% din populație. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingva, este o enclava majoritar francofona situata in Regiunea Flamanda, dar in apropiere de frontiera cu regiunea valona și are 10% din populație. O mica comunitate germanofona exista in estul Valoniei. Diversitatea lingvistica și conflictele politice și culturale asociate acesteia sunt reflectate in istoria politica și in sistemul complex de guvernare.

Numele ‘Belgia’ este derivat din numele provinciei romane Gallia Belgica, situata in extremitatea nordica a Galiei, locuita inițial de catre belgi, un amestec de popoare celtice și germanice. Aceștia sunt menționați de catre Iulius Cezar in Commentarii de Bello Gallico, numindu-i drept cei mai puternici dintre gali: “Horum omnium fortissimi sunt Belgæ”.

Scurt istoric

Urmare revolutiei de la 1830, Belgia a dobandit independenta fata de Regatul Tarilor de Jos. Dupa obtinerea independentei, Belgia a cunoscut un proces de industrializare accelerata, devenind, ulterior, putere coloniala in Africa. In 1948 a format, impreuna cu Luxemburg si Olanda, Uniunea Vamala Benelux. Membru fondator al Comunitatii Economice Europene – UE (1957) si al NATO (1949). Din 1999, a adoptat moneda euro.

Incepand cu deceniul 6 al sec. al XX-lea, statul belgian a cunoscut o serie de reforme institutionale profunde caracterizate prin devolutia puterii centrale care au impus, progresiv, un model federal, format din urmatoarele entitati federate: 3 regiuni (Flandra, Valonia si Bruxelles-Capitala), avand competente depline in domeniile conexe problematicii teritoriale (de ex. economia, amenajarea teritoriului etc.) si 3 comunitati (flamanda, francofona si germanofona), avand competente depline in domeniile care vizeaza persoana (de ex. invatamantul, cercetarea, cultura etc.). In consecinta, guvernarea se exercita in Belgia la trei niveluri: federal, regional si comunitar, fiecare nivel si entitate dispunand de guvern si legislativ propriu. In cazul Flandrei, cele doua executive si legislative (regionale si comunitare) au fuzionat intr-un singur guvern si un singur parlament flamand.

↑ Sari sus

Geografie

Belgia se invecineaza cu Franța (pe 620 km), Germania (pe 167 km), Luxemburg (pe 148 km) și cu Țarile de Jos (450 km). Suprafața sa totala, inclusiv apele de suprafața, este de 33.990 kilometri patrați; suprafața uscatului este de 30.528 km2. Ea se afla intre latitudinile de 49° și 53° N, și intre longitudinile de 2° și 7° E.

Belgia are trei regiuni geografice principale: campia litorala din nord-vest și platoul central aparțin ambele bazinului Anglo-Belgian; inalțimile Ardenilor din sud-est fac parte din centura orogenica hercinica. Bazinul Paris reprezinta o a patra mica zona in extremitatea sudica a Belgiei, Lorena Belgiana.

Campia litorala consta in principal din dune de nisip și poldere. Spre interiorul continentului, peisajul ramane neted și urca ușor, campia fiind udata de numeroase ape, cu vai fertile și cu campia nord-estica Campine (Kempen). Dealurile și podișurile Ardenilor acoperite cu paduri dese sunt mai stancoase și mai accidentate, cu peșteri și mici chei. Intinzandu-se catre vest, inspre Franța, aceasta zona este legata spre est de Eifelul din Germania prin platoul Hohes Venn, pe care se afla Signal de Botrange, cel mai inalt punct al țarii, la 694 m.

↑ Sari sus

Clima

Clima este temperat-oceanica, cu precipitații semnificative in toate anotimpurile (Clasificarea Köppen: Cfb), ca și mare parte din Europa de nord-vest. Temperatura medie este minima in ianuarie la 3 °C și maxima in iulie la 18 °C. Precipitațiile medii lunarie variaza de la 54 mm in februarie sau aprilie, la 78 mm in iulie. Mediile pe anii 2000–2006 prezinta minime zilnice de temperatura de 7 °C și maxime de 14 °C și precipitații lunare de 74 mm; acestea sunt cu circa 1 °C și respectiv 10 milimetri mai mari decat valorile normale pe ultima suta de ani.

↑ Sari sus

Economie

Economia Belgiei și infrastructura sunt puternic integrate cu cele a Europei de Vest. Belgia este situata in centrul unei regiuni puternic industrializate, ceea ce ii rezerva un loc printre primele zece țari in clasamentul comerțului internațional. Economia este caracterizata de o forța de munca foarte productiva, un PIB ridicat și exporturi importante. Principalele produse de import sunt: alimente, echipamente industriale, produse petroliere și chimice, diamante brute, imbracaminte și accesorii și textile. Principalele produse de export sunt automobilele, produse alimentare, oțel, produse petroliere, mase plastice, textile, diamante finisate.

Economia este puternic orientata spre sectorul serviciilor, dar prezinta diferențe regionale importante intre Flandra, regiunea mai dinamica, și Valonia, regiune aflata intr-o perioada postindustriala afectata de dezafectarea industriilor tradiționale. Ca unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, Belgia sprijina integrarea economica europeana și politica de economie deschisa. In 1999, Belgia a adoptat moneda EURO care a inlocuit francul belgian definitiv in 2002. Din 1922 Belgia și Luxemburgul formeaza o zona economica comuna, iar din 1944 aceste țari fac parte din zona economica Benelux.

Belgia a fost prima țara din Europa Continentala care a trecut printr-o perioada de revoluție industriala la inceputul secolului XIX. Pana la jumatatea secolului XX regiunea miniera și metalurgica valona din jurul orașelor Liège și Charleroi s-a dezvoltat puternic, in timp ce Flandra a ramas preponderent o regiune agrara. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial Ghent și Anvers s-au dezvoltat datorita industriei petrochimice și a activitaților portuare. Anii 1970 au reprezentat o perioada de recesiune datorita crizelor petroliere și a declinului industriei metalurgice. Politica economica mai liberala din Flandra a deplasat centrul economic al țarii spre nord, acesta fiind concentrat actualmente in regiunea Bruxelles-Louvain-Anvers-Ghent.

Prioritatea imediata a cabinetului Di Rupo este implementarea masurilor socio-economice din bugetul de stat pe 2012. Dupa o performanta buna in 2010, tinta de deficit bugetar pentru 2011 (3,6%) a fost ratata. Mai mult, bugetul federal pe 2012, construit pe ipoteze ce s-au dovedit a fi prea optimiste, a trebuit reajustat la solicitarea Comisiei Europene. Noi reduceri de cheltuieli si/sau masuri de sporire a incasarilor sunt asteptate a fi luate in cursul lui 2012.

 • Produsul Intern Brut: a crescut cu 2% in 2011. Este compus din de 77,7% servicii, 21,6% industrie si 0,7% agricultura
 • Inflatie: 3,1 % (2011).
 • Somaj: 7,7 % (2011).
 • Principalele ramuri industriale: produse metalice, asamblarea de motoare, echipament de transport, chimie, textile, instrumente de precizie.
 • Principalii parteneri comerciali: Germania, Franta, Olanda, Marea Britanie, SUA.

↑ Sari sus

Cultura

Unele din cele mai mari genii artistice ale Europei provin din aceasta tara. Belgia este locul de nastere al artistului baroc Rubens, al pictorului din secolul 15 Jan van Eyck, urmat de Pieter Brughels care prin munca sa, a popularizat stilul de viata flamand. Dar chiar inainte ca acesti maestri sa apara, cei mai vechi locuitori flamanzi au inventat pictura in ulei si au adus o contributie importanta culturii mondiale.

In domeniul arhitecturii, Belgia nu a ramas in urma si a reprezentat unul din izvoarele curentului arhitectural Art Nouveau din secolul 17, condus de revolutionarul designer Henri van de Velde. Antwerp este lider mondial pe piata diamantelor si artizanii locali isi scot la vanzare cele mai interesante podoabe de acest fel.

Probabil veti dori sa va amestecati in culorile si sunetele oferite de numeroasele festivaluri ale Belgiei, cum ar fi Carnavalul de la Binche, un carnaval de trei zile care se tine inainte de Postul Mare al Pastelui si implica mult dans si veselie.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere