Ghid turistic Brazilia – Sectiunea date generale Brazilia contine informatii despre istoria Brazilia, geografia Brazilia, clima Brazilia, cultura Brazilia si economia Brazilia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Brazilia

Date generale Brazilia

Date generale Brazilia

Date generale

  • Denumire oficiala: Republica Federativa a Braziliei (República Federativa do Brasil)
  • Capitala si principalele orase: Brasilia, Rio de Janeiro, São Paulo, Belo Horizonte, Natal
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: 8.547.403 km2 (locul 5 in lume), organizata in 26 state si un district federal – Brasilia (DF)
  • Populatia: 189 milioane locuitori (locul 5 in lume), din care albi 55,2%, mulatri 38,2%, negri 6%.
  • Limba oficiala: portugheza
  • Ziua nationala: 7 septembrie
  • Moneda: realul
  • Prefix telefoni international: +55
  • Forma de guvernamant: republica federala

Brazilia (portugheza Brasil), oficial Republica Federativa a Braziliei, este o republica federativa formata din 27 de unitați federative — Districtul Federal și 26 de state. Țara este imparțita administrativ in 5.564 de municipii. In 2008 avea o populație de 189.612.814 de locuitori și o suprafața de 8.547.403 km², ocupand 47% din teritoriul continentului sud-american4. Comparata cu celelalte țari ale lumii, Brazilia ocupa locul al cincilea dupa numarul populației7 și aceeași poziție dupa suprafața. Fiind a noua putere economica din lume și cea mai mare din America Latina, Brazilia are astazi o influența internaționala mare, atat la nivel regional cat și la nivel global. De asemenea, aproximativ 15-20% din biodiversitatea mondiala se concentreaza aici, exemple ale acestei bogații fiind Padurea Amazoniana, Pantanal și Cerrado.

Brazilia se invecineaza cu Venezuela, Guyana, Surinam și Guyana Franceza la nord, cu statul columbian la nord-vest, cu Peru și Bolivia la vest, cu Paraguay și Argentina la sud-vest și cu Uruguay la sud. Dintre țarile Americii de Sud, doar Chile și Ecuador nu au frontiera comuna cu aceasta țara. La nord-est, est și sud-est, Brazilia are ieșire la Oceanul Atlantic. De asemenea, in larg, departe de coasta, țara poseda și cateva arhipelaguri, cum ar fi Fernando de Noronha.

In ciuda faptului ca Brazilia este a cincea țara a lumii ca populație, ea are una dintre cele mai mici densitați ale populației. Majoritatea locuitorilor traiesc in zonele situate de-a lungul litoralului, pe cand interiorul și partea de vest se caracterizeaza printr-o populare extrem de scazuta. Brazilia este unica țara americana in care limba oficiala este portugheza, acest lucru fiind rezultatul colonizarii portugheze. Religia predominanta este romano-catolicismul, Brazilia fiind statul cu cel mai mare numar de catolici de pe Glob. Exista insa și reprezentanți ai altor culte, in special protestanți, dar și atei. Societatea braziliana este, printre altele, una dintre cele mai diverse din punct de vedere etnic, fiind formata din descendenții europenilor, popoarelor autohtone, africane și asiatice

Scurt istoric

Brazilia a fost descoperita la 22 aprilie 1500, de amiralul portughez Pedro Alvares Cabral, fiind colonie a Portugaliei pana la proclamarea ca imperiu independent, in 1822. Devine republica in 1889. In 1930 se instaureaza dictatura lui Getúlio Vargas, care dureaza, cu intermitenta, pana in august 1954. Urmeaza o serie de guverne civile, care introduc o anumita liberalizare in viata politica a tarii. In 1964, in urma unei lovituri de stat, se instaureaza un regim militar, care dureaza pana la 15 martie 1985, cand puterea este preluata de un guvern civil.

Evenimentele din anii urmatori au fost marcate de lansarea reformei agrare (1986), adoptarea unei noi Constitutii (1988), initierea unui amplu proces de privatizare a intreprinderilor de stat (1990) si introducerea unui program complex de reforme – Planul Real (1994), concomitent cu continuarea revizuirii Constitutiei.

↑ Sari sus

Geografie

Datorita intinderii țarii, geografia Braziliei este foarte diversificata, dispunand de regiuni semi-aride, muntoase, tropicale, subtropicale și de varietați climatice de la cea secetoasa, ploioasa ecuatoriala, la un climat mai temperat in zonele sudice. In Brazilia se regasesc o serie de superlative mondiale, cum ar fi Pantanal in Mato Grosso do Sul, una dintre cele mai mari mlaștini ale lumii și rezervație a biosferei declarata de UNESCO, Insula Bananal, cea mai mare insula fluviala a lumii, Insula Marajó, cea mai mare insula fluviomarina, Anavilhanas, unul dintre cele mai mari arhipelaguri fluviale sau fluviul Amazon, cel mai mare fluviu in raport cu debitul apei curgatoare și fluviul ce dispune de cel mai mare bazin hidrografic. De asemena, Amazonul este și unul dintre cele mai lungi din lume.

Brazilia dispune de cea mai intinsa rețea hidrografica a lumii. Principale fluvii care formeaza cele mai importante bazine sunt Amazon, São Francisco, Paraná, Uruguay și Paraguay. Amazonul este cel mai lung fluviu din lume (dupa Nil), traversand Brazilia de la vest la est prin Padurea Amazoniana. Bazinul sau este cel mai intins, peste 60% din acesta desfașurandu-se pe teritoriul acestei țari63, cuprinzand fluviul propriu-zis și alte aproximativ 1.100 de rauri62. Amazonul in sine se formeaza pe teritoriul Braziliei la confluența raului Negro cu raul Solimões

↑ Sari sus

Clima

Din cauza efectelor cumulate ale mai multor factori, cum ar fi relieful, intinderea teritoriala și mai ales dinamica maselor de aer, clima Braziliei este extrem de diversificata. Vanturile influențeaza atat temperaturile cat și pluviozitatea, provocand diferențe climatice la nivel regional. Interferențele maselor de aer au loc cel mai frecvent intre masa ecuatoriala (continentala și oceanica), cea tropicala (continentala și oceanica) și cea polara oceanica.

Clima Braziliei este foarte umeda, avand caracteristici diverse, spre exemplu este foarte umed-calduroasa ecuatoriala in ținuturile septentrionale, foarte umed-subtropicala in regiunea sudica și São Paulo sau foarte umed-calduroasa tropicala intr-o fașie ingusta a litoralului, intre orașele Rio de Janeiro și São Paulo. Clima umeda se intalnește și in alte regiuni ale țarii: umed-calduroasa ecuatoriala dominanta in Acre, Rondônia și Roraima și cu influențe asupra vremii in Mato Grosso, Amazonas, Pará și Amapá și tropicala prezenta in São Paulo și Mato Grosso do Sul. Diferite varietați ale climei umede influențeaza și alte parți ale Braziliei. Clima arida și semi-arida este limitata la regiunea Nord-Est.

Deși clima braziliana este foarte variata, ea ramane relativ stabila, iar catastrofele meteorologice au loc cu o frecvența relativ redusa. Totuși, marele ciclon Catarina a cauzat in anul 2004 pierderi semnificative in regiuni din Rio Grande do Sul și Santa Catarina. Cea mai inalta temperatura inregistrata in Brazilia a fost de 44,7 °C in Bom Jesus, in Piauí, la data de 21 noiembrie 2005. La extrema cealalta, cea mai scazuta temperatura a fost de –17,8 °C in Urubici, Santa Catarina, inregistrata la data de 29 iunie 1996.

↑ Sari sus

Economie

Brazilia este cea mai mare putere economica naționala a Americii Latine, ocupand locul opt in lume dupa produsul intern brut bazat de pe paritatea puterii de cumparare, conform datelor Fondului Monetar Internațional, avand sectoarele agriculturii, mineritului, industriei și servicilor bine dezvoltare, dar și o forța de munca suficienta. Exporturile braziliene sunt intr-o creștere vertiginoasa. Produsele principale destinate exportului includ aeronave, cafea, automobile, soia, fier, suc de portocale, oțel, etanol, țesaturi, pantofi, carne de vaca conservata și mașini electrice. Țara și-a extins prezența pe piața internaționala și face parte, impreuna cu India, China și Rusia, din grupul celor patru economii cu o dezvoltare rapida, numit BRIC. In 2007, guvernul brazilian a inceput sa realizeze un plan cvadrienal al carui scop este modernizarea rețelei rutiere statale, centralelor electrice și porturilor principale.

Realul brazilian (R$) a fost legat cu dolarul american intre 1994 și 1999. Dupa criza financiara din Asia din anul 1997, datoriile catre Rusia din 1998, dar și seria de evenimente financiare adverse care au urmat, au cauzat eliberarea unui curs de schimb al monedei in 1999 de catre Banca Centrala a Braziliei. Brazilia a primit pachetul de salvare de la FMI la jumatatea anului 2002, obținand 55,4 miliarde de dolari americani, o suma record la acea data. Imprumutul a fost platit in 2005.

Brazilia ocupa locul zece pe lista țarilor dupa consumul de energie electrica. Energia electrica se produce atat pe baza resurselor regenerabile, mai ales prin valorificarea potențialului hidroenergetic și etanolului, cat și pe baza celor clasice, reprezentate de energia termoelectrica bazata pe hidrocarburi, gaze naturale și pacura. Datorita recentelor descoperiri de zacaminte de țiței se presupune ca țara ar putea deveni o putere energetica mondiala.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura braziliana este foarte diversificata datorita caracterului complex al societații. A fost puternic influențata de tradițiile și obiceiurile de origine europeana, africana și autohtona. Se bazeaza, in special, pe un substrat al culturii portugheze, fapt datorat lungii perioade de timp in care Brazilia a fost o colonie portugheza. Printre principalele influențe se numara limba portugheza, catolicismul și stilul manuelin in arhitectura. Imigranții europeni, mai ales germanii și italienii, au contribuit și ei la diversificarea culturii țarii. Influențele popoarelor autohtone se pot observa mai ales in arta culinara, dar și prin numeroasele imprumuturi lingvistice, in timp ce sclavii africani eliberați au influențat aproape toate domeniile culturale, in special muzica și dansul.

Primele opere scrise ale literaturii braziliene dateaza din secolul al XVI-lea. Acestea sunt scrisorile primilor exploratori portughezi care au venit in Brazilia, cum ar fi Pêro Vaz de Caminha, ce a scris in timp ce naviga cu nava lui Pedro Álvares Cabral. Bucataria prezinta multe diversificari la nivel regional. Tocmai aceasta diversitate se afla in concordanța cu structura etnica și naționala complexa a țarii. Tradițiile muzicale braziliene sunt de asemenea foarte bogate. Stiluri ale muzicii populare includ, printre altele, samba, bossa nova, forró, frevo și pagode. In ce privește alte domenii, istoria cinematografiei iși are originea la mijlocul secolului al XIX-lea evoluand constant pana astazi, perioada in care a obținut și recunoașterea internaționala.

Carnavalul brazilian, cu muzica vibranta și paradele spectaculoase, a devenit unul dintre cele mai raspandite imagini asociate Braziliei, fiind simbolul tinereții, frumuseții și sexualitații. Este celebrat inainte de postul mare in toate municipiile țarii, insa cele mai impunatoare petreceri au loc in Rio de Janeiro, Salvador, Recife și Olinda.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere