Ghid turistic Bulgaria – Sectiunea date generale Bulgaria contine informatii despre istoria Bulgaria, geografia Bulgaria, clima Bulgaria, cultura Bulgaria si economia Bulgaria.

Date generale Bulgaria

Date generale Bulgaria

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Bulgaria
 • Capitala: Sofia Principalele orase: Plovdiv; Varna; Burgas
 • Suprafata: 110,879 kmp
 • Diviziunile teritoriale: Incepand cu anul 1999, Bulgaria este impartita in 28 de regiuni/ provincii (Blagoevgrad, Burgas, Varna, Velico Tarnovo, Vidin, Vrata, Gabrovo, Dobrici, Kardjali, Kiustendil, Loveci, Montana, Pazardgic, Pernic, Pleven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Silistra, Sliven, Smolian, Regiunea Sofia – oras, Regiunea Sofia, Stara Zagora, Targoviste, Hascovo, Sumen, Iambol) si 264 comune.
 • Populatia: 7,374,570 (01.02. 2011, in urma recensamantului)
 • Limba oficiala: limba bulgara
 • Ziua nationala: Ziua Independentei, 3 Martie (1878)
 • Religii: Ortodocsi 76%, Musulmani 10%, Protestanti 1%, Catolici 0,8%, Evrei, Armeni
 • Moneda nationala: leva
 • Prefix telefonic international: +359
 • Forma de guvernamant: Republica semi-prezidentiala

Bulgaria (in bulgara България) este o țara din Europa de Sud-Est. Se invecineaza cu Romania la nord, Serbia și Macedonia la vest, Grecia și Turcia la sud, iar la est are ieșire la Marea Neagra. Cu un teritoriu de 110.994 km², Bulgaria este a 14-a țara ca marime din Europa. Poziția sa a facut din ea o rascruce istoric a diverselor civilizații, devenind locul unde s-au gasit cele mai vechi artifacte și dovezi ale prelucrarii metalelor din lume.

Culturile preistorice au inceput sa se dezvolte in Bulgaria de astazi in neolitic. Istoria sa antica a fost marcata de prezența tracilor, și ulterior de a grecilor și romanilor. Apariția poporului și statului bulgar unificat dateaza de la Primul Imperiu Bulgar, care a dominat mare parte din Balcani și a funcționat ca centru cultural al popoarelor slave in Evul Mediu. Dupa caderea celui de al Doilea Imperiu Bulgar in 1396, teritoriul sau a cazut sub dominație otomana timp de aproape 500 de ani. Razboiul Ruso-Turc din 1877–1878 a avut ca rezultat apariția celui de al treilea stat bulgaresc, devenit independent in 1908. Anii ce au urmat au fost marcați de conflicte cu vecinii, in contextul carora Bulgaria s-a aliat cu Germania in ambele razboaie mondiale. In 1946, a devenit stat comunist cu partid unic pana in 1989, cand Partidul Comunist Bulgar a permis alegeri libere. Dupa 1990, Bulgaria a devenit o democrație și o economie de piața.

Populația de 7,36 de milioane este predominant urbana, fiind concentrata in reședințele celor 28 de regiuni. Majoritatea activitaților comerciale se concentreaza in capitala Sofia. Cele mai bine dezvoltate sectoare ale economiei sunt industria grea, ingineria energetica, agricultura și turismul, toate bazandu-se pe resurse disponibile local.

Structura politica actuala dateaza de la adoptarea unei constituții democratice in 1991. Devenita țara libera, Bulgaria este o republica parlamentara unitara, cu un grad inalt de centralizare politica, administrativa și economica. Este membra a Uniunii Europene, a NATO și a Consiliului Europei, membru fondator al OSCE, și a facut parte de trei ori din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Scurt istoric

Aparitia unei identitati nationale si a unui prim stat bulgar dateaza din secolul VII. In urma prabusirii Primului (681–1018) si celui de-al doilea Imperiu Bulgar (1185 – 1396/1422), teritoriile bulgare au ajuns sub stapanire otomana pentru 5 secole. In urma razboiului din 1877–1878, s-a format al treilea Stat bulgar, ca Principat in 1878, capatandu-si suveranitatea in 1908. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Bulgaria a ajuns in sfera de influenta a blocului estic, iar dupa 1990 a devenit o democratie parlamentara, cu economie de piata. Bulgaria a aderat la NATO in 2004 si la UE in 2007.

↑ Sari sus

Geografie

Bulgaria ocupa o porțiune din estul peninsulei Balcanice, invecinandu-se cu cinci țari—cu Grecia și Turcia la sud, cu Macedonia și Serbia la vest si cu Romania la nord. Frontierele terestre au o lungime totala de 1.808 km, iar coasta Marii Negre are o lungime de 354 km. Suprafața totala a țarii este de 110.994 km², ceea ce o claseaza pe locul 105 in lume. Coordonatele geografice ale Bulgariei sunt 43° lat. N. și 25° long. E.

Cele mai notabile unitați de relief sunt Campia Dunarii, Munții Balcani, Campia Traciei și Munții Rodopi. Extremitatea sudica a Campiei Dunarii este ușor inclinata pana la poalele dealurilor subbalcanice, in vreme ce Dunarea formeaza mare parte din frontiera cu Romania. Campia Traciei este aproximativ triunghiulara, incepand la sud-est de Sofia și largindu-se pana la coasta Marii Negre.

Munții Balcani sunt dispuși intr-un lanț de la est la vest prin centrul țarii. Sud-vestul muntos are doua masive muntoase—Rila și Pirin, care marginesc Munții Rodopi catre est, munți mai mici dar mai intinși. In Bulgaria se afla cel mai inalt punct din peninsula Balcanica, Musala, la 2.925 m iar cel mai jos punct al țarii este nivelul marii. Campiile ocupa circa o treime din suprafața, in vreme ce dealurile și podișurile ocupa 41%. Țara are o rețea densa de circa 540 de rauri, dintre care multe sunt relativ scurte și cu debite reduse. Cel mai lung rau aflat in intregime pe teritoriul bulgar, Iskarul, are o lungime de 368 km. Intre alte mari rauri se numara Struma și Marița din sud.

↑ Sari sus

Clima

Bulgaria are o clima dinamica, rezultata din poziționarea sa la intalnirea maselor de aer mediteranean și continental, cu concursul efectului de bariera al munților. Bulgaria de nord are mediile de temperatura cu 1 °C mai mici și cele de precipitații cu 200 mm mai ridicate decat regiunile de la sud de Balcani. Amplitudinile temperaturii variaza semnificativ de la zona la zona. Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata in țara este de -38,3 °C, in vreme ce cea mai ridicata este de 45,2 °C. Precipitațiile se ridica la 630 mm pe an, și fluctueaza de la 500 mm in Dobrogea pana la peste 2.500 mm in munți. Masele de aer continental aduc mari cantitați de zapada iarna.

↑ Sari sus

Economia

Bulgaria are o economie de piața industrializata, aflata in zona de venituri medii spre mari, și in care sectorul privat produce peste 80% din PIB. Dintr-o țara predominant agricola, cu o populație predominant rurala in 1948, pana in anii 1980 Bulgaria devenise o economie industrializata, a carei prioritate principala era cercetarea tehnologica și științifica. Criza economiilor planificate, urmata de pierderea piețelor COMECON in 1990, și apoi de terapia de șoc pentru transformarea intr-o economie de piața au avut ca rezultat o scadere abrupta a producției industriale și agricole, care a culminat cu colapsul economic din 1997. Dupa 2000, Bulgaria a trecut printr-o perioada de creștere economica rapida, deși nivelul veniturilor a ramas unul din cele mai scazute din UE, salariul mediu brut fiind de 754 leva (386 euro) in martie 2012. Salariile reprezinta, insa, doar jumatate din totalul veniturilor casnice. PIB pe cap de locuitor in termenii paritații puterii de cumparare se ridica la 44% din media UE in 2010, conform datelor Eurostat, in timp ce costul vieții era 51% din medie. Moneda naționala este leva, aflata la curs fix de schimb cu euro, la o rata de 1,95583 levа pentru un euro. Bulgaria nu face parte din zona euro și, in ciuda adoptarii cursului de schimb fix, unii analiști considera ca adoptarea monedei unice europene se va putea face abia dupa 2015.

Rata șomajului a crescut la 12,6% in aprilie 2012 și creșterea PIB a trecut de la 6,2% (2008) la −5,5% (2009) in contextul crizei financiare. Criza a avut un impact negativ in principal asupra industriei, producand o scadere cu 10% a producției industriale naționale, o scadere de 31% in minerit și de 60% in producția de metale neferoase. Creșterea pozitiva a revenit in 2010, ajungand la 0,2%. La sfarșitul lui 2011, investițiile erau insa in scadere și consumul scadea constant din cauza creșterii șomajului.

Corupția ramane o problema grava in țara, ea aflandu-se pe locul 86 dupa indicele percepției corupției iar situația se inrautațește. In același timp, Bulgaria este pe locul 28 dupa indicele libertații economice in lume, are cele mai scazute impozite pe venit pentru persoane și pentru firme din Uniunea Europeana, și a doua cea mai mica datorie publica din statele-membre, cu 16,3% din PIB in 2011. In 2011, PIB (PPC) a fost estimat la 101 miliarde de dolari, cu 13.597 de dolari pe cap de locuitor. Sofia și regiunea de dezvoltare Iugozapaden constituie cea mai bine dezvoltata parte a țarii, cu un PIB (PPC) pe cap de locuitor de 24.647 in 2009. Sectorul serviciilor constituie 64,6% din PIB, urmat de industrie cu 30,1% și agricultura cu 5,3%. Forța de munca se ridica la 2,5 milioane de persoane. Bulgaria este beneficiar net de fonduri europene, in 2009 primind 589 million euro.

Zacamintele locale de fier, cupru, carbune și plumb sunt vitale pentru sectorul producator intern. Intre principalele industrii se numara extracția metalelor și mineralelor, industria chimica, de mașini industriale și componente de vehicule, rafinarea petrolului și producția de oțel. Mineritul și industriile asociate dețin 120.000 de angajați și produc circa 5% din PIB. Țara este al patrulea producator de aur din Europa și al șaselea producator de carbune. Aproape toate produsele de export ale Bulgariei sunt produse industriale, cum ar fi produsele din petrol ($2,24 miliarde), cupru ($1,59 miliarde), medicamente ($493 milioane) și echipament militar ($358 milioane).

In contrast cu sectorul industrial, agricultura a scazut in ultimii 10 ani. Producția din 2008 se ridica la doar 66% din cea dintre 1999 și 2001, in vreme ce producția de cereale și legume a scazut cu aproape 40% dupa 1990. Bulgaria ramane insa exportator net de produse agricole, circa doua treimi din exporturile sale mergand catre țari din OECD. Țara este cel mai mare producator din lume de uleiuri și esențe pentru parfumuri, cum ar fi uleiul de levanțica și cel de trandafir. In 2007 a fost lansat un program guvernamental pe cinci ani de modernizare și dezvoltare, cu scopul de a intari sectorul agricol cu investiții totale de 3,2 miliarde de euro.

In ultimii ani, Bulgaria a devenit o destinație turistica atractiva, avand unele dintre cele mai ieftine stațiuni din Europa și unele din ultimele plaje neacaparate de industria turistica. Lonely Planet a plasat Bulgaria in primele 10 destinații de calatorie pentru 2011. Peste 40% dintre cei 9.000.000 de turiști care viziteaza țara anual sunt greci, romani și germani. Intre principalele destinații turistice se numara capitala Sofia, orașul medieval Veliko Tarnovo, stațiunile de pe litoral Nisipurile de Aur și Slancev Breag, precum și stațiunile montane Bansko, Pamporovo și Boroveț.

↑ Sari sus

Cultura

Conform teoriei „evoluțiilor separate ale popoarelor balcanice” care se opune „teoriei substratului comun balcanic”, cultura tradiționala bulgara consta in principal din tradiții slave, tracice și bulgare, in timp ce influențele grecești, persane, celtice, romanice și turcești sunt marginale. Urme de cultura gotica au aparut in antichitate, așa cum arata Biblia Wulfila—prima carte scrisa intr-o limba germanica, scrisa la Nicopolis ad Istrum in secolul al IV-lea.

Bulgaria cuprinde un mare numar de situri arheologice ; numarul lor total este al treilea din Europa dupa Italia și Grecia. In 1972 a fost descoperita intr-o necropola langa Varna cea mai veche comoara de aur din lume, formata din monede, arme și bijuterii datand din 4.600 i.e.n. Situl a relevat dovezi ale primelor civilizații europene. Alte dovezi de demonstreaza apariția culturilor preistorice in Bulgaria sunt Plovdivul, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, și prima manastire creștina din Europa, inființata in 344 e.n. Noua obiective istorice și naturale au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO: Calarețul din Madara, mormintele tracice de la Sveștari și Kazanlak, biserica Boiana, Manastirea Rila, Bisericile rupestre de la Ivanovo, Parcul Național Pirin, Rezervația Naturala Srebarna și orașul antic Nesebar. Nestinarstvo, un dans ritual in jurul focului, de sorginte tracica, este inclus in lista patrimoniului cultural intangibil. Focul este un element esențial in folclorul bulgaresc, fiind folosit pentru a indeparta spiritele rele și bolile. Folclorul bulgaresc personifica bolile sub forma unor vrajitoare și conține o gama larga de creaturi mitice, intre care lamea, samodiva (veela) și karakondjul. Unele dintre obiceiurile și ritualurile de izgonire a acestor spirite au supraviețuit și inca se mai practica, așa cum sunt kukeri și survakari. La 1 martie, primavara este salutata sarbatorind Martenița.

Conform istoriografiei bulgare, primul și al Doilea Imperiu Bulgar, deși se intindeau larg pe ambele maluri ale Dunarii, pe teritorii azi albaneze, grecești, romanești și altele, nu au fost state multinaționale cuprinzand populații atat slave, cat și ilirice, romanice sau elenice, ci au funcționat ambele ca „centre ale culturii slave” in mare parte din Evul mediu. Faptul ca limba slavona a devenit limba de comunicare, liturgica, savanta și politica a bisericii ortodoxe și a tuturor statelor din Balcani este prezentat ca fiind o influența bulgareasca asupra tuturor popoarelor vecine, deși limba slavona era predata nu numai in școlile de litere bulgarești de la Preslav, Ohrid și Tarnovo ci in toate țarile balcanice și de la Dunarea de jos.

Conform acestei interpretari, alfabetul chirilic, utilizat ca sistem de scriere in multe limbi din Europa de Est și Asia, iși are originea la școala literara de la Preslav prin secolul al IX-lea, și nu in acțiunea sfinților (bizantini) Chiril și Metodiu. In toate cazurile, progresul medieval al Bulgarilor in domeniul artelor și literelor a luat sfarșit odata cu cucerirea otomana, cand multe opere de arta au fost distruse, iar activitațile artistice s-au reluat abia dupa renașterea naționala din secolul al XIX-lea Dupa eliberare, literatura bulgara a adoptat rapid stiluri europene, cum ar fi romantismul și simbolismul. De la inceputul secolului al XX-lea, au ieșit in evidența mai mulți scriitori bulgari, cum ar fi Ivan Vazov, Pencio Slaveikov, Peio Iavorov, Iordan Radicikov și Țvetan Todorov. In 1981, scriitorul de limba germana nascut in Bulgaria Elias Canetti a primit Premiul Nobel pentru Literatura.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere