Ghid turistic Canada – Sectiunea date generale Canada contine informatii despre istoria Canada, geografia Canada, clima Canada, cultura Canada si economia Canada.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Canada

Date generale Canada

Date generale Canada

Date generale

 • Denumirea oficiala: Canada
 • Suprafata: 9.984.670 km2 Canada este a doua tara din lume ca suprafata.
 • Populatie: 34.300.083 locuitori.
 • Compozitie etnica: originari din Insulele Britanice – 28%, originari din Franta – 23%, alti originari din Europa – 15%, amerindieni – 2%, altii, in majoritate originari din Asia, Africa, tarile arabe – 6%, persoane cu origine mixta – 26%.
 • Religii: romano-catolicism – 42,6%, protestantism – 23,3% (cultul Bisericii Unite – 9,5%, anglicanism – 6,8%, baptism – 2,4%, luteranism – 2%), alte culte crestine – 4,4%, Islamism – 1,9%, alte culte sau culte nespecificate – 11,8%, fara religie – 16%.
 • Capitala: Ottawa (fondata in 1826).
 • Alte orase mari: Toronto, Montréal, Vancouver, Calgary, Edmonton, Québec, Winnipeg, Hamilton.
 • Organizare administrativa: 10 provincii si 3 teritorii – Insula Printul Eduard, Noua Scotie, Newfoundland si Labrador, Noul Brunswick, Québec, Ontario, Manitoba, Saskatchewan, Albert si Columbia Britanica, respectiv Nunavut, Yukon si Teritoriile de Nord-Vest.
 • Limbi oficiale: Din 1969, atat engleza (vorbita de cca. 85,1%), cat si franceza (30,7%).
 • Ziua nationala: 1 iulie (Ziua Canadei) – ziua formarii „Dominionului Canada” (1 iulie 1867).
 • Moneda: dolarul canadian
 • Prefix telefonic international: +1
 • Forma de guvernamant: Monarhie constitutionala democratica, al carei sef de stat este un suveran si al carei sef de guvern este un prim-ministru. Canada dispune de un regim parlamentar federal, ceea ce inseamna ca guvernul federal si guvernele provinciale si teritoriale isi impart responsabilitatile si competentele guvernamentale. Responsabilitatile guvernului federal sunt exercitate de catre un monarh si sunt repartizate intre puterea executiva, cea legislativa si cea judecatoreasca.

Canada este un stat situat in extremitatea nordica a continentului american. Ca suprafața, Canada este a doua țara a lumii ca intindere dupa Rusia, teritoriul sau fiind organizat asemenea unui stat federal, in zece provincii și trei teritorii. Este marginita la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se invecineaza cu Statele Unite ale Americii.

Canada se autodefinește ca fiind o națiune bilingva și multiculturala. Engleza și franceza sunt ambele limbi oficiale. La inceputul anilor 1970, Canada incepe sa adopte concepte de diversitate culturala și multiculturalism, concepte pe care mulți canadieni le considera astazi ca unele dintre principalele caracteristici ale țarii.

Țara industrializata și avansata tehnologic, Canada este un exportator net de energie datorita rezervelor considerabile de combustibili fosili și a generarii de energie nucleara și hidroelectrica. Economia diversificata se bazeaza mult pe abundența resurselor naturale și a comerțului extern, in special cu Statele Unite, cu care Canada are o relație complexa și de lunga durata, relație care poate fi descrisa drept cel mai strans și mai vast parteneriat comercial din istorie.

Scurt istoric

Populata la inceput in mod exclusiv de populatie aborigena, Canada a fost fondata sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca forma de organizare statala, Canada este, din 1867, un dominion britanic.

In realitate, Canada si-a obtinut independenta de Marea Britanie in mod pasnic, printr-un proces gradual, ale carui principale etape au constat in adoptarea urmatoarelor acte normative: Legea Constitutiei – multa vreme cunoscuta sub numele de Legea asupra Americii de Nord britanice – din 29 martie 1867, care a creat o federatie de patru provincii; Statutul de la Westminster din 11 decembrie 1931, care a acordat deplina autonomie Canadei; Legea Constitutiei din 17 aprilie 1982, care a transferat controlul formal asupra constitutiei din Regatul Unit in Canada si a adaugat o Carta Canadiana a Drepturilor si Libertatilor si proceduri pentru amendamente constitutionale.

In prezent, Canada este un stat independent, membru fondator al ONU, al Commonwealth si al Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), membru al NATO si OSCE, membru al forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), membru al Organizatiei Statelor Americane (OSA), membru al Consiliului Arctic, membru G7, G8 si G20, si o societate diversificata care intretine relatii stranse cu alte populatii la scara planetara.

↑ Sari sus

Geografie

Padurile boreale domina intinderea țarii, ghețarii sunt proeminenți in regiunea arctica și in Munții Stancoși, in timp ce terenul relativ plat al preriilor este propice pentru agricultura. Marile Lacuri alimenteaza Fluviul Sfantul Laurențiu (St. Lawrence) (in sud-est) o zona care gazduiește o mare parte din populația Canadei.

Canada ocupa partea nordica a Americii de Nord. Are o granița comuna la sud cu cele 48 de state adiacente ale SUA și la nord-vest cu Alaska, intinzandu-se de la Oceanul Atlantic in est la Oceanul Pacific in vest; la nord se gasește Oceanul Arctic. Din 1925, Canada are pretenții asupra teritoriilor arctice dintre 60° și 141° longitudine vestica, deși aceste pretenții nu sunt universal recunoscute. Cea mai nordica așezare umana din Canada (și din lume) este Baza forțelor militare canadiene CFS Alert localizata pe varful nordic al Insulei Ellesmere – latitudine 82.5°N – la doar 834 kilometri (450 mile nautice) de Polul Nord.

Densitatea populației de 3,5 locuitori pe kilometrul patrat este una dintre cele mai scazute din lume. Cea mai dens populata parte a țarii este Coridorul Québec City-Windsor in sud-est. La nordul aceste regiuni se gasește vastul Scut Canadian, o zona stancoasa erodata de-a lungul ultimei glaciațiuni, cu soluri sarace, dar bogata in minerale, cu lacuri și cursuri de apa abundente. De fapt, teritoriul Canadei incorporeaza peste 60% din lacurile planetei.

Newfoundland se afla la gura Golfului Sfantului Laurențiu (Gulf of Saint Lawrence), cel mai lat estuar din lume. Provinciile Maritime continua spre est, inspre ocean, in continuarea provinciei Québec. New Brunswick și Nova Scotia sunt desparțile de Golful Fundy, unde au loc cele mai ample maree de pe mapamond. La vest de Ontario, preeriile canadiene se intind vaste inspre Munții Stancoși, care le separa de British Columbia.

↑ Sari sus

Clima

Canada este perceputa ca o tara nordica friguroasa, ceea ce nu este pe deplin corect. Clima canadiana difera in functie de topografie si include o colectie de extreme. Nordul tarii, in care se inregistreaza o densitate mica a populatiei, are o clima arctica deosebit de aspra cu zona de permafrost. Cele mai populate regiuni, se afla in partea de sud a tarii, la hotarele cu SUA si se bucura de patru anotimpuri distincte. In marea parte a tarii iarna e mai lunga decat vara; dar, daca vara vine, chiar si in partea de nord, aceasta poate fi foarte calda si poate provoca o crestere luxurianta. Cantitatea precipitatiilor atmosferice variaza de la mica pana la moderata, cu toate acestea exista zone carora le sunt specifice ninsori abundente.

Provincia Ontario are o mare varietate de conditii meteorologice. La sudul provinciei, unde locuieste marea parte a populatiei, iarna este mai putin severa, datorita influentei Marilor Lacuri. La fel, aici, la sudul provinciei vara este mai lunga, precum si mai umeda. Temperaturile medii sunt aproape de 20ºC de la mijlocul lunii iunie pana la mijlocul lunii septembrie. La fel, deseori se inregistreaza asa numite „valuri saptamanale de caldura”, cand temperaturile ajung la 30ºC. Datorita zilelor calde cu soare si noptilor senine si racoroase, pentru multi din locuitorii tarii, toamna este un anotimp preferat. Cu toate acestea, iarna deseori sunt inregistrate temperaturi mai mici de -25ºC. Primavara si toamna prezinta temperaturi moderate.

↑ Sari sus

Economie

Canada este una dintre cele mai bogate națiuni ale lumii, membra a Organizației pentru Cooperare Economica și Dezvoltare (OECD) și G8. La fel ca in alte țari dezvoltate, economia canadiana este dominata de sectorul de servicii, in care lucreaza trei sferturi din populație. Totuși, Canada este neobișnuita intre țarile dezvoltate in ceea ce privește importanța industriilor primare, printre care cele forestiera și extractiva de țiței sunt doua dintre cele mai importante ramuri industriale. Parțial datorita acestui fapt, Canada este dependenta de comerțul exterior, in special cu Statele Unite. Astfel, menținerea independenței fața de Statele Unite a reprezentat intotdeauna o chestiune politica de cea mai mare importanța. Canada deține o industrie producatoare activa, cu centrul in sudul provinciei Ontario, unde industria de autovehicule este printre cele mai dezvoltate.

Canada de astazi este o societate industrializata bogata, asemanandu-se indeaproape cu Statele Unite in ceea ce privește orientarea spre economia de piața, metodele de producție și nivelul de trai ridicat. In ultimul secol, creșterea impresionanta a industriei producatoare, mineritului și a sectorului de servicii a transformat națiunea dintr-o economie eminamente rurala intr-una predominant urbana și industriala. Canada are depozite vaste de gaze naturale pe coasta de est și in vest, și o multitudine de alte resurse naturale care contribuie la independența energetica.

Canada este o economie de piața, in care intervențiile guvernamentale sunt ceva mai prezente decat in Statele Unite, dar semnificativ mai reduse decat in majoritatea națiunilor europene. In mod tradițional, Canada are un PNB pe cap de locuitor mai mic decat cel al vecinului sudic, dar mai ridicat decat al principalelor țari vest-europene. In ultimul deceniu, urmand o perioada de turbulențe, economia Canadei s-a dezvoltat rapid, pe fondul unui șomaj scazut și al unor excedente bugetare in creștere la nivel federal.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura canadiana a fost si este in continuare influentata de culturi si traditii din Anglia, Franta, Irlanda si Scotia precum si din Statele Unite. Multe produse culturale canadiene au succes atat in America cat si intreaga lume.

Crearea si pastrarea identitatii culturii canadiene a fost partial influentata de programe guvernamentale, legi si institutii cum ar fi: “Canadian Broadcasting Corporation” (CBC); “National Film Board of Canada” (NFB) si “Canadian Radio-Television and Telecommunications Commission” (CRTC).

Canadienii sunt mandri de mostenirea lor multiculturala. O multime de etnii si culturi coexista in Canada intr-o armonie. Diversitatea societatii canadiene este incurajata de Carta Canadiana a Drepturilor si Libertatilor si de Legea cu privire la multiculturalism. Aceste legi declara libertatea canadienilor in ceea ce priveste promovarea si impartasirea patrimoniului multicultural.

O alta componenta majora a mostenirii canadiene multiculturale este cultura aborigenilor, care au locuit pe teritoriul Canadei mii de ani pana la sosirea primilor imigranti. Populatia originara canadiana se bucura de cateva drepturi suplimentare, care permit acestora pastrarea culturii si limbii natale, precum si posibilitatea de a beneficia de o anumita independenta.

In fiecare an in luna mai in regiunea St. Catharines se desfasoara Festivalul de Arte, sponsorizat de imigranti din toate tarile lumii, in cadrul caruia este organizata parada si ziua usilor deschise. In aceasta zi sunt prezentate muzica, dansurile, artefactele si bucatele caracteristice diferitor tari. Este o buna oportunitate de a afla mai multa informatie despre culturile reprezentate in St. Catharines!

Povestirile scurte par a fi punctul forte al scriitorilor canadieni. Exista cateva colectii foarte bune ale scriitorilor Margaret Atwood, Michael Ondaatje, Rohinton Mistry, Alice Munro, WP Kinsella si Stephen Leacock. Cantaretii canadieni sunt foarte cunoscuti in lume, ei castigand multe premii Grammy si MTV de-a lungul timpului. Ii amintim pe Alanis Morisette, Shania Twain, Celine Dion, Bryan Adams sau Justin Bieber. De asemenea, Oscar Peterson si Diana Krall sunt doi cantareti de jazz care au ajuns staruri de renume mondial. Si in industria cinematografa Canada are cativa reprezentanti de seama in actorii: Leslie Nielsen, Jim Carrey sau Keanu Reeves.

Sportul national in Canada este hocheiul. Dupa hochei, cele mai populare sporturi sunt fotbalul canadian si curlingul. Alte sporturi practicate sunt: golf, baseball, volei si baschet.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere