Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.
Republica Ceha (in ceha Česká republika), denumita și pe scurt Cehia, este o țara fara ieșire la mare aflata in Europa Centrala. Ea se invecineaza cu Polonia la nord, cu Germania la vest, cu Austria la sud și cu Slovacia la est. Capitala sa și cel mai mare oraș, avand 1,3 milioane de locuitori, este Praga.
Este o democrație reprezentativa parlamentara și pluralista, membra a Uniunii Europene, a NATO, a OECD, a OSCE, a Consiliului Europei și a Grupului de la Visegrád.
Statul ceh, denumit in trecut Boemia, s-a format la sfarșitul secolului al IX-lea ca un mic ducat in jurul Pragai, la acea vreme aflata sub dominația puternicului Imperiu al Moraviei Mari (care a ajuns la intinderea teritoriala maxima in timpul domniei lui Svatopluk I din Casa Mojmír). Dupa caderea imperiului in 907, centrul de putere s-a transferat dinspre Moravia catre Boemia, sub dinastia Přemyslida. In timpul domniei ducilor și regilor Přemyslizi, și a urmașilor lor, Luxemburgii, țara a ajuns la intinderea maxima (secolul al XIII-lea–al XIV-lea). Viața in țara a fost grav afectata de Razboaiele Husite, in timpul carora a fost pusa sub embargou economic, și de cruciadele din toata Europa. Dupa batalia de la Mohács din 1526, Coroana Boemiei a fost treptat integrata in monarhia Habsburgica, drept una dintre cele trei parți principale ale sale, alaturi de Arhiducatul Austriei și de Regatul Ungariei. Rascoala din Boemia (1618–1620) a dus la o centralizare accentuata a monarhiei și la recatolicizarea și germanizarea forțata. In timpul reformelor radicale din secolul al XVIII-lea, Coroana Boema a fost de facto abolita (1749). In secolul al XIX-lea, țara ceha a devenit motorul industrial al monarhiei și apoi centrul Republicii Cehoslovacia formata in 1918, in urma prabușirii Imperiului Austro-Ungar dupa Primul Razboi Mondial.
Dupa Acordul de la München, anexarea Transolzei de catre Polonia și ocuparea Cehoslovaciei de catre Germania, urmata de deziluzia fața de reacția Occidentului și de recunoștința pentru eliberarea a mare parte a Cehoslovaciei de catre Armata Roșie, Partidul Comunist din Cehoslovacia a obținut majoritatea la alegerile din 1946. Prin lovitura de stat din 1948, Cehoslovacia a devenit stat comunist. In 1968, nemulțumirea crescanda fața de regimul comunist a culminat cu o tentativa de reformare a regimului. Evenimentele, denumite Primavara de la Praga, au luat sfarșit cu invadarea țarii de catre trupele țarilor din Pactul de la Varșovia (exceptand Romania); trupele straine au ramas in țara pana la Revoluția de Catifea din 1989, cand regimul comunist s-a prabușit. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a separat pe cale pașnica in cele doua state constituente, Republica Ceha și Slovacia.
Republica Ceha este primul fost membru al CAER care a obținut statut de țara dezvoltata de la Banca Mondiala. Ea are cel mai ridicat indice al dezvoltarii umane din Europa Centrala și de Est, fiind o țara cu „dezvoltare umana foarte ridicata”. Ea este pe locul al treilea in lista celor mai pașnice țari din Europa și cea mai democratica și sanatoasa (in termenii mortalitații infantile) din regiune.
La 28 octombrie 1918 s-a constituit statul independent cehoslovac, sub denumirea oficiala de Republica Cehoslovaca. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, a fost instaurat regimul comunist, care s-a prabusit la sfarsitul anului 1989, prin miscarea populara cunoscuta sub numele de ”Revolutia de Catifea”. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a divizat in Republica Ceha si Slovacia. R. Ceha a aderat la NATO in 1999 si a devenit membra a Uniunii Europene in 2004.
Republica Ceha se afla intre paralelele de 48° și 51° latitudine nordica (doar o mica zona se afla la nord de 51°), și intre meridianele de 12° și 19° longitudine estica. Peisajul este unul variat. Boemia, catre vest, consta dintr-un bazin drenat de Elba (in ceha Labe) și de Vltava, inconjurat de munți de altitudine joasa, cum ar fi masivul Krkonoše din Sudeți. Aici se afla cel mai inalt punct din țara, Sněžka, la 1.602 m, pe frontiera cu Polonia. Moravia, partea estica a țarii, este o zona deluroasa. Ea este drenata in principal de raul Morava, dar acolo se afla și izvoarele Odrei.
Apele din Cehia curga catre trei mari diferite: Marea Nordului, Marea Baltica și Marea Neagra. Cehia deține și Moldauhafen, un lot de 30.000 m² din portul Hamburg, acordat Cehoslovaciei prin articolul 363 al tratatului de la Versailles, pentru a permite transportul marfurilor catre mare. Teritoriul va reveni Germaniei in 2028.
Cehia are o clima temperat-continentala, cu veri relativ fierbinți și ierni reci și cu multa zapada. Diferența de temperatura de la vara la iarna este mare din cauza poziției geografice in interiorul continentului. Temperaturile variaza mult in funcție de altitudine. In general, la altitudini mari, temperaturile scad și cantitatea de precipitații crește. Cea mai umeda zona din Cehia este zona Bílý Potok din Munții Jizera, iar cea mai rece este districtul Louny de la nord-vest de Praga. Un alt factor important este distribuția munților; de aceea, clima este una variata.
In cel mai inalt punct, Sněžka (1.602 m), temperatura medie este doar -0,4 °C, pe cand in campiile din regiunea Moravia de Sud, temperatura medie se ridica la 10 °C. Capitala țarii, Praga, are o temperatura medie similara, sub influența factorilor urbani. Cea mai rece luna este de obicei ianuarie, urmata de februarie și decembrie. In aceste luni, ninge la munte și uneori și in campie și in orașele mari. In martie, aprilie și mai, temperatura crește rapid, mai ales in aprilie, cand vremea tinde sa varieze puternic in timpul zilei. Primavara se caracterizeaza prin niveluri crescute ale apeilor raurilor, din cauza topirii zapezii, ceea ce duce ocazional la revarsari.
Cea mai calda luna a anului este iulie, urmata de august și iunie. In medie, temperaturile din timpul verii sunt cu 20 de grade mai ridicate decat iarna.
Toamna incepe de obicei in septembrie, o luna uscata și relativ calda. In octombrie temperaturile incep sa scada sub 15 °C sau 10 °C; pana la sfarșitul lui noiembrie, temperaturile coboara pana aproape de punctul de ingheț. Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata a fost la Litvínovice, langa České Budějovice, de -42,2 °C și cea mai ridicata a fost de 40,2 °C la Praga, Uhříněves.
Ploile cele mai multe sunt vara. Aversele sporadice sunt relativ constante de-a lungul anului (la Praga, numarul mediu de zile cu cel puțin 0,1 mm de precipitații variaza de la 12 in septembrie și octombrie pana la 16 in noiembrie) dar ploi masive concentrate (zile cu peste 10 mm) sunt mai frecvente in lunile dintre mai și august (cu media de doua astfel de zile lunar).
Republica Ceha are o economie dezvoltata, cu venituri mari al carei PIB pe cap de locuitor se afla la 80% din media Uniunii. Unul dintre cele mai stabile și prospere dintre statele post-comuniste, Cehia a inregistrat creșteri economice de peste 6% anual in cei trei ani dinaintea izbucnirii crizei economice de la sfarșitul primului deceniu al secolului al XXI-lea. Creșterea a fost condusa de exporturi catre Uniunea Europeana, in special Germania, și de investițiile straine, combinata cu o revitalizare a cererii și pe plan intern.
Mare parte din economie a fost privatizata, inclusiv bancile și telecomunicațiile. Guvernul de centru-dreapta intenționeaza sa continue privatizarea, inclusiv industria energetica și aeroportul din Praga. A acceptat și vanzarea a 7% din acțiunile producatorului de energie CEZ Group, discutand și privatizarea fabricii de bere Budějovický Budvar. In 2009, un studiu realizat de Asociația Economica Ceha a constatat ca majoritatea economiștilor cehi favorizeaza continuarea liberalizarii in majoritatea sectoarelor economiei.
Țara face parte din spațiul Schengen, abolind controalele la frontiere și deschizand total granițele cu toți vecinii sai, Germania, Austria, Polonia și Slovacia, la 21 decembrie 2007. Republica Ceha este și membra a Organizației Internaționale a Comerțului.
Ultimul guvern ceh condus de social-democrați dorea adoptarea euro in 2010, dar guvernul de centru-dreapta care i-a urmat a suspendat acel plan in 2007. Cele mai recente planuri de adoptare a monedei unice nu dau nicio data precisa. Deși țara este mai bine poziționata decat celelalte state membre ale UE in vederea adoptarii monedei unice, din cauza ezitarilor din plan politic, schimbarea nu poate avea loc inainte de 2013, in vreme ce premierul Petr Nečas a afirmat ca cehii vor fi mai intai consultați printr-un referendum.
Fondul Monetar International a pozitionat Rep. Ceha printre tarile europene dezvoltate si a prognozat o crestere economica de 2,9% pentru 2012. In anul 2011, Republica Ceha a inregistrat o crestere economica de 1,7%. La data de 17 iulie 2012, agentia Moody’s a confirmat ratingul A1 al obligatiunilor de stat ale Republicii Cehe, cu o perspectiva stabila.
Muzica ceha iși are radacinile in muzica bisericeasca veche de peste 1.000 de ani (primele referiri provin de la sfarșitul secolului al X-lea), in muzica populara din Boemia, Moravia și Silesia, și in tradiția muzicii clasice. De la inceputurile muzicii culte, muzicienii și compozitorii cehi au fost influențați de folclor. Printre cei mai importanți compozitori cehi se numara Adam Michna, Jan Dismas Zelenka, Josef Mysliveček, Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Antonín Dvořák, Josef Suk, Bohuslav Martinů, Erwin Schulhoff și Petr Eben. Cel mai cunoscut festival de muzica este „Primavara de la Praga” (Pražské jaro).
Literatura ceha este literatura scrisa de cehi sau de locuitorii statului ceh, in principal in limba ceha, deși s-au folosit și slavona, latina sau germana. Literatura ceha se imparte in mai multe perioade principale de timp: Evul Mediu, perioada husita; anii recatolicizarii și barocului, Iluminismul și renașterea naționala din secolul al XIX-lea, avangarda din perioada interbelica, anii comunismului și Primavara de la Praga, și literatura postcomunista.
Teatrul ceh iși are radacinile in Evul Mediu. In secolul al XIX-lea, teatrul a jucat un rol important in renașterea naționala și apoi, in secolul al XX-lea, a devenit parte a teatrului european modern.
Sursa foto: TouristMaker.com
Nu exista recenzii din partea turistilor.
Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)
PortalTurism.com este un site cuprinzator creat pentru a oferi informatii calatorilor inainte de a pleca la drum. Aici gasiti cele mai bune oferte de sejururi, circuite, croaziere, cazare la hotel sau pensiuni atat in tara cat si in strainatate, bilete de avion, curse autocar, ghiduri turistice, calendar de evenimente, lista detaliata cu obiective turistice, restaurante, baruri, magazine, stiri din turism si multe altele.
Fie ca sunteti interesati de muzee, arheologie, plaje, drumetii montane, activitati sportive, locuri sacre, istorie, arhitectura, evenimente si festivaluri, frumuseti naturale, turism balnear sau croaziere relaxante, PortalTurism.com este ghidul dumneavoastra! Vacanta ta e aici!
2023 © Portalturism.com. Toate drepturile rezervate. Despre noi | Promovare afacere | Harta website | Termeni & conditii | Contact
Impartaseste-ne parerea ta