Ghid turistic China – Sectiunea date generale China contine informatii despre istoria China, geografia China, clima China, cultura China si economia China.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din China

Date generale China

Date generale China

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Populara Chineza
 • Capitala si principalele orase: capitala Beijing, Shanghai, Nanjing, Hong Kong.
 • Suprafata: 9.596.960 km²
 • Impartire administrativa: 22 de provincii, 5 regiuni autonome, 4 municipalitati cu rang echivalent provinciilor (Beijing, Shanghai, Tianjin si Chongqing) si 2 Regiuni Speciale Administrative (Hong Kong si Macao);
 • Populatia: 1,330 miliarde (iulie 2010) Etnia majoritara Han reprezinta 91,9% din totalul populatiei, restul procentual fiind reprezentat de 55 de minoritati nationale.
 • Religii: Taoism, Budism, Islamism, Crestinism
 • Moneda: yuan
 • Limba oficiala: chineza
 • Ziua nationala: 1 octombrie – ziua proclamarii Republicii Populare Chineze in 1949
 • Forma de guvernamant: republica, puterea politica este detinuta de Partidul Comunist Chinez; tip de organizare: „socialism cu specific chinezesc”
 • Prefix telefonic international: +86

China este cea mai populata tara din lume si este situata in regiunea Asia de Est si de Sud-Est. Este o tara de dimensiuni continentale, suprafata sa fiind comparabila cu cea a Europei. Este a treia tara din lume ca intindere. O treime din granitele sale sunt marine, China avand litoral la Marea Galbena, Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud. Restul frontierelor sunt terestre. Chine se invecineaza la nord cu Rusia, Kazahstan si Kirghistan, in vest cu Tadjikistan, Afganistan si Pakistan, in sud-vest cu India, Nepal si Bhutan, in Sud cu Myanmar, Laos si Vietnam, iar in est cu Coreea de Nord.

Mai mult de o cincime din totalul populației Pamantului traiește in China. China a dat naștere celei mai vechi civilizații din lume și are o istorie ce dateaza din urma cu 3500 de ani. Numele chinezesc “Zhong Guo”, care desemneaza denumirea țarii se traduce astfel: “Zhong”-mijloc, “Guo”-țara, numindu-se astfel “Tara de mijloc” , o referința la credința chinezeasca in care se spune ca țara era centrul geografic al Pamantului și singura civilizație adevarata. In secolul al XIX-lea, China a devenit o națiune slaba din punct de vedere economic și politic, dominata de puteri straine.

Prima masurare a numarului populației dupa preluarea statului de catre comuniști a avut loc in 1953. La acea data, populația Chinei era de 582.600.000 locuitori. La cea de-a doua masurare, care a vut loc in 1964, s-a aratat o creștere pana la 694.580.000; la cea de-a treia , in 1982, masuratorile au aratat o populație de 1.008.180.000 (fara Hong Kong, Macau și Taiwan), facand din China primul stat care a trecut pragul de un miliard de oameni. Intre 1953 si 1997, rata mortalitatii a scazut de la 22,5 la aproximativ 7 la 1000 de locuitori; rata natalitații a scazut, de asemenea, de la 45 la 1000 de locuitori in 1953, la aproximativ 16,4 in 1997. Ca rezultat, creșterea numarului de oameni s-a micșorat de la 22,5 la mie, in 1953, la 0,9 la mie in 1997. Chiar și in aceste condiții, China tot inregistreaza o creștere anuala a populației de aproape 11 milioane de oameni. China are peste 20 de orașe mari cu o populație minima de 1 milion de locuitori.

Scurt istoric

Primele formatiuni statale dateaza din jurul datei de 2070 i.Ch. Un moment important a fost Razboiul Opiumului, in urma caruia China concesioneaza puterilor occidentale (Anglia, SUA, Franta, Rusia, Japonia) parti insemnate din teritoriu. In anul 1911 revolutia democrata condusa de Sun Yatsen pune capat monarhiei manciuriene. Este proclamata “Republica China”, la 12 februarie 1912. In perioada 1927-1949 are loc razboiul civil intre fortele conduse de Partidul National (Guomintang) si Partidul Comunist.

La data de 1 octombrie 1949 Mao Zedong proclama Republica Populara Chineza. Deceniul 1966-1976 a reprezentat perioada “Revolutiei Culturale”. In anul 1979 Deng Xiaoping initiaza politica de reforma si deschidere spre exterior a Chinei. Reformele initiate de Deng Xiaoping au orientat tara spre un sistem de economie socialista de piata. Rezultatul a fost o crestere de 4 ori a Produsului Intern Brut intre anii 1978 si 2000. In prezent, obiectivul pe termen mediu al dezvoltarii economice este mentinerea unui ritm de crestere sanatos al economiei, cifrat intre 7 – 9% anual. In contextul crizei financiare si economice mondiale, care a afectat exporturile chineze, guvernul urmareste impulsionarea consumului intern si realizarea de investitii in infrastructura nationala.

Partidul Comunist Chinez a fost infiintat la 1 iulie 1921, la Shanghai. Biroul Politic al Comitetului Central al PCC este format din 25 de membri, dintre care 7 fac parte din Comitetul Permanent. Congresul al 18-lea al PCC, desfasurat in perioada 7 – 14 noiembrie 2012, l-a ales pe Xi Jinping in functia de Secretar General al Comitetului Central al PCC

↑ Sari sus

Geografie

China reprezinta un cadru natural foarte divers; se obisnuieste o impartire generalizata in China de est si China de vest. Prima are un relief de campie (Campia Manciuriei si Marea Campie Chineza), precum si dealuri, cu o clima umeda. Vestul Chinei cuprinde munti si podisuri – Podisul Tibet – cel mai inalt de pe glob (5.000m) cu o clima arida. Republica Populara Chineza cuprinde partea centrala si estica a Asiei, cu o deschidere la Oceanul Pacific. Relieful Chinei este foarte variat, predominand munti foarte inalti si podisuri intinse. Exista, de asemenea si podisuri joase, depresiuni cu deserturi si campii netede.

Relieful Chinei are una dintre caracteristicile importante ale reliefului Asiei: treptele de relief principale sunt completate de alte parti de relief – podisuri inalte, depresiuni interioare, podisuri cu munti tociti. Platourile muntoase mai ocupa inca 26 de procente; bazinele, asezate in principal in zonele aride, ocupa 19%. Numai 12% din totalul teritoriului reprezinta zonele de campie. Principalele unitati de relief ale Chinei sunt: Podisul Tibet, in vestul tarii, cel mai inalt de pe glob, cu inaltimi de peste 4500m, muntii Himalaya, cel mai inalt lant muntos de pe Terra, cu cel mai inalt varf de pe glob, de 8848m, deserturile Takli Makan si Jungaria in nord-vest si Gobi in nord, Campia Chinei de Est, joasa si fertila, strabatuta de fluviile Changjiang si Huang He. China are trei regiuni topografice principale ce se ridica in trepte (povarnisuri), de la depresiuni de-a lungul coastei de est pana la muntii inalti din vest. Varful cel mai inalt din lume, Everest (8.848 m) se afla pe granita dintre China si Nepal. Nivelul cel mai scazut, sub 1000 de metri, ocupa sectiunea estica si cea mai populata a tarii. O mare parte a nordului Chinei se afla intr-o zona seismica si campiile joase sunt adesea inundate.

↑ Sari sus

Clima

Cea mai mare parte a Chinei se afla intr-o zona de clima moderata, cu anotimpuri distincte. Exista diferențe de clima care se datoreaza musonilor, extinderii suprafețelor de uscat și diferențelor considerabile in altitudine. In timp ce in China centrala și de sud-est este, in general, cald și umed, in nord și nord-est este relativ uscat.

China ajunge pana la 35° latitudine, fapt care produce o mare variație in ceea ce privește climatul regional. In multe zone, vara este fierbinte și ploioasa, cu un mare grad de umiditate, și iarna este uscata. In China de nord, mai mult de 80% din precipitații cad in lunile de vara, dar numai 40% din precipitațiile anuale au loc in China de sud in aceeași perioada.

In China de sud-est, in timpul anotimpului ploios, perioada iulie-septembrie, au loc taifunuri frecvente. La nord de Chang Jiang (Raul Yangzi) iarna este extrem de rece.
Partea de nord-est are veri fierbinți și uscate, și ierni lungi și reci. Verile din zonele deșertice din Xinjiang și Mongolia interioara sunt, de asemenea, fierbinți și uscate, iar iernile reci și uscate. In China centrala, verile sunt fierbinți și umede, cu multe precipitații in lunile de sfarșit de vara. In regiunile joase din Yangzi, iarna este intr-un fel mai blanda decat in zonele centrale ale Chinei, cu munții loess, sau in Sichuan, care este inconjurat de munți. In regiunile din jurul Beijing-ului, Xi’an și Zhenghou, se pot isca furtuni de nisip iarna și primavara.

In podișul Tibet-Qinghai, vara este scurta, moderata și calda, in timp ce iernile pot fi extrem de reci: nu prea sunt precipitații in timpul anului și diferențele de temperatura zi/noapte sunt mari. Un climat bland, cu veri calde și ierni racoroase predomina in general in podișul inalt Yunnan-Guizhou; aici nu prea sunt precipitații și inghețurile sunt rare. China centrala are o clima subtropicala. Ploile cad regulat de-a lungul intregului an; verile sunt lungi, umede și calduroase, iar iernile sunt scurte, cu temperaturi mai scazute.

↑ Sari sus

Economie

Economia Republicii Populare Chineze este a doua economie naționala la nivel mondial (urmandu-i Statelor Unite ale Americii și fiind urmata de Japonia). Totodata, aceasta este economia majora cu cea mai rapida creștere, cu o medie a procentului de creștere de 10% pe parcursul ultimilor 30 de ani. Dezvoltarea economica in China are loc sub conducerea Partidului Comunist Chinez in baza planurilor cincinale. In urma tempourilor de creștere ecomonica rapida, guvernul a hotarat sa mențina creșterea in jurul a 8-9 % pe an.

In primele etape creștererea economica s-a datorat agriculturii, care a fost scutita de multe limitari impuse in epoca Mao. Partidul incuraja producția, manufactura la scara larga. Astfel in țara au aparut numeroase manufacturi, care creau un deficit de resurse datorita utilizarii iraționale. Intreprinderile de stat ramaneau adesea falimentare. Ca sa faca fața schimbarilor de structura, guvernul reformeaza sistemul educațional, trimite studenții peste hotare, in special Japonia și SUA, favorizeaza importul de tehnologii. Are loc dezvoltarea tehnologiilor informaționale, telecomunicațiilor, biotehnologiilor, sectorului medical. In districtul Haidian, la nord de Beijing a fost creata Silicon Valley chineza. Dezvoltarea economica are și efecte secundare, in zonele rurale, nivelul șomajului depașește de 2 ori indicii oficiali de 4,6 %. Neoficial, statul favorizeaza emigrația. China a devenit de curand si cel mai mare exportator mondial, depasind Germania.

In anul 2009, China a devenit cel mai mare consumator de energie din lume, depașind Statele Unite, cu un consum total de 2,170 milioane tone echivalent petrol (tep). Prin comparație, Romania consuma anual aproximativ 40 tep. China este al doilea stat consumator de petrol din lume dupa SUA. De asemenea, in anul 2007, China a preluat de la SUA postura de cel mai mare poluator cu dioxid de carbon.

Rețeaua de autostrazi a Chinei a evoluat de la 100 de kilometri in 1988 și 574 de kilometri in 1992 la 16.300 de kilometri in 2000, ajungand, in ianuarie 2010, la 65.000 de kilometri. Din aceștia, 4.719 kilometri de autostrada au fost dați in folosința in anul 2009. La sfarșitul anului 2010, rețeaua de autostrazi a ajuns la 76.000 de kilometri. Statul chinez și-a propus sa dețina 100.000 de kilometri de autostrada, pana in 2020, o rețea comparabila cu aceea existenta, in prezent, in Statele Unite ale Americii. Tot in perioada 1988 – 2010, chinezii au construit 30.000 de kilometri de cale ferata și nu mai puțin de 220.000 de kilometri de șosele.

↑ Sari sus

Cultura

Cand vine vorba de cultura, patrimoniul Chinei e greu de intrecut. Putine tari se pot lauda cu o mostenire asa bogata si faimoasa. Cultura Chinei a fost imbogatita de-a lungul secolelor si istoria sa lunga a fost martora unor evolutii impresionante – in toate domeniile – brocart, sculpturi in jad, obiecte din lac, picturi chinezesti, gradini minunate, arhitectura palatelor si templelor deosebita. Mai sunt si artele martiale si exercitiile precum tai-chi-chu’an. Mai sunt si muzica si dansul si bucataria chinezeasca – considerata printre cele mai bune din lume. Acestea sunt aspectele concrete ale culturii chinezesti – sunt si multe aspecte intangibile: filozofii precum taoism și confucianism sau feng-shui(o forma de geomantie care dicteaza constructia si pozitionarea oricarei cladiri intr-un mod prin care sa armonizeze cu imprejurimile sale spirituale).

Produsele traditionale chinezesti includ un numar de obiecte din ceramica si portelan foarte rafinate, sculpturi si bronzuri; cele mai fine brocarturi si matasuri, picturi stilate, obiecte de caligrafie, obiecte din jad sau din lac. Muzica si dansul dateaza din vremuri imperiale. Opera si muzica vocala este mai populara decat instrumentala, desi China are o traditie veche in tobe, fluiere si flauturi. Muzica pop-rock contemporana este influentata in mare masura de occident.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere