Ghid turistic Cipru – Sectiunea date generale Cipru contine informatii despre istoria Cipru, geografia Cipru, clima Cipru, cultura Cipru si economia Cipru.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Cipru

Date generale Cipru

Date generale Cipru

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Cipru (Kypriaki Dimokratia)
 • Capitala si principalele orase: Nicosia (capitala), Limassol, Larnaca, Paphos.
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 9.250 km2. Teritoriul este impartit in 6 districte.
 • Populatia: 800.000 locuitori
 • Limba oficiala: limba greaca
 • Ziua nationala: 1 octombrie, reprezentand ziua castigarii independentei in anul 1960.
 • Moneda nationala: Euro
 • Prefix telefonic international: +357
 • Forma de guvernamant: Republica prezidentiala.

Insula Cipru, cel mai adesea numita „Insula Afroditei” sau „Insula iubirii”, se afla pe locul trei in Marea Mediterana ca marime, avand o suprafata de aproape zece mii de metri patrati. Ciprul este o destinatie preferata de toate categoriile de turisti, chiar si de cei mai exigenti. Nisipul plajelor, valurile marii si soarele stralucitor nu sunt nici pe departe singurele atractii ale insulei. Sunt aici foarte multe de vazut si de experimentat.

Ciprul este in prezent impartit in doua zone, complet diferite in ceea ce priveste obiceiurile si regulile care guverneaza viata localnicilor. In trecut, insa, insula constituia un teritoriu unitar. In zona de sud traiesc cipriotii de origine greaca, nordul apartinand celor de origine turca. De aceea, este necesar sa va ganditi foarte bine in care dintre aceste doua zone doriti sa va pretreceti vacanta. Sudul Ciprului face parte din Uniunea Europeana, regulile privind calatoria in aceasta regiune fiind aceleasi ca si in cazul intregului spatiu comunitar. Aveti nevoie, deci, numai de cartea de identitate. Pe de alta parte, intrarea in zona turca a Ciprului se face numai cu pasaport de calatorie valabil minimum inca sase luni de la data parasirii acestei regiuni.

Desi insula este luata cu asalt de turisti mai ales vara, exista aici cel putin un motiv pentru care merita vizitata oricand in cursul anului: istoria foarte bogata si monumentele stravechi unice si bine conservate. Printre cele mai des vizitate localitati cipriote se numara Nikosia, Larnaka, Ayia Napa, Limassol, Paphos s.a.

Scurt istoric

La 16 august 1960 Ciprul a obtinut independenta de stat in cadrul Commonwealth-ului Britanic. In 1974, Turcia a ocupat militar partea de nord a insulei. In 1983, partea ocupata de turci s-a autoproclamat „Republica Turca a Ciprului de Nord” („RTCN”), care nu este recunoscuta pe plan international decat de Turcia. In aprilie 2004, grec-cipriotii au respins planul ONU („Planul Annan”) de solutionare a problemei cipriote. La 1 mai 2004, Republica Cipru a aderat la UE (insula intreaga), dar aplicarea acquis-ul comunitar este suspendata in partea de nord, aflata sub ocupatie turca. In 2008 Cipru a adoptat moneda euro.

↑ Sari sus

Geografie

Ciprul este situat in sudul Turciei (70 km), la mica distanța de coastele Orientului Apropiat (100 km) și la 500 de km de Egipt. Dupa profilul geografic insula Cipru se afla in Asia. Insula e ocupata pe 2/3 din suprafața de Republica Cipru, care este stat membru al Uniunii Europene de la 1 mai 2004. Restul de 1/3 al insulei este ocupata de Republica Turca a Ciprului de Nord (TRNC) care a fost proclamata dupa interventia militara turca din anul 1974.

Includerea Ciprului printre statele care aparțin Europei sau Asiei a fost de-a lungul timpului controversata. Daca din punct de vedere istorico–cultural insula Cipru se poate considera un stat european (acest argument fiind sprijinit majoritar de cand aceasta face parte din Uniunea Europeana), din punct de vedere geografic pare sa aparțina, dupa logica faptului ca un teritoriu face parte de drept din continental cel mai apropiat, continentului asiatic. Rezulta ca Cipru poate fi mentionat ca un stat european sau asiatic, dupa criteriul ales. Insula Cipru este situata in Marea Mediterana Orientala la sud de coastele Turciei. Are o suprafața de 9250 km², din care 3355 km² aparțin sectorului turco – cipriot și 5% bazei militare britanice. Intinderea coastelor cipriote insumeaza 648 km. Cipru, printre altele, constituie avanpostul cel mai sudic și de asemenea cel mai estic al Uniunii Europene in Mediterana. Relieful insulei este alcatuit din doua lanțuri montane: Kyrenia ce se inalța din nordul Peninsulei Karpas și Munții Troodos, cu centrul in Varful Olimp (1953 m) punctul cu cea mai mare altitudine din insula. Campia fertila centrala Mesaria separa cele doua lanțuri de munți acoperiți de paduri bogate.

↑ Sari sus

Clima

Vizitatorii care isi aleg ca destinatie de calatorie Ciprul au de obicei in vedere doua obiective principale – fie sa se bucure de plaje si de valurile marii, fie sa exploreze monumentele istorice ale insulei. Daca doriti sa cunoasteti trecutul Ciprului, pastrat in bogatia de vestigii stravechi, o puteti face oricand in timpul anului – in perioada iunie-august, insa, vremea este aici foarte torida, deloc ideala pentru excursiile pe la monumentele istorice. Ciprul este un taram al soarelui, cu multe zile insorite si frumoase. Din aprilie si pana in octombrie, soarele straluceste in medie 11 ore pe zi. Clima insulei este de tip mediteraneean, cu veri lungi si ierni blande si scurte. Cele mai calde luni sunt iulie si august, cand si valurile marii au temperaturi de pana la 28 de grade. Primavara temperaturile sunt in jur de 12-20 de grade, iar iarna scad in zonele muntoase pana la zero grade.

↑ Sari sus

Economie

 • Categorii de teren: agricol 434000 ha (46,9%) din care 80000 ha irigate, pașuni 93000 ha (10,1%), paduri 171000 ha (18,5%).
 • Resurse: grau, cartofi, vin, masline, citrice, tutun, bumbac, lemn, ovine, caprine, asini, porcine, lana, produse lactate, piei, pește, cupru (25200t/1962), pirite de fier, crom, sulf, azbest, ciment, textile (matase).
 • Export: citrice, vin, minereuri de cupru, fier și crom, bumbac, lana, branzeturi.
 • Principalii parteneri comerciali: Marea Britanie, Grecia, Germania, Franța, Italia, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Japonia.
 • Principalii parteneri comerciali pentru Cipru de Nord: Turcia, Marea Britanie.

↑ Sari sus

Cultura

In ciuda evenimentelor destructive si tumultuoase din ultimele decenii, comorile culturale ale Ciprului au ramas intacte. Puteti vedea comorile artei populare cipriote pastrate in Muzeul de Arta Populara din Nicosia. Acelasi oras gazduieste Muzeul Ciprului care poseda o colectie rara si uluitoare de artefacte arheologice descoperite de-a lungul secolelor pe insula. Exista, de asemenea, multe alte exponate care stau marturie istoriei ilustre a Ciprului, in alte locatii din orasele Paphos, Larnaca si Lemisos.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere