Bine ai venit pe pagina de ghid turistic Dubrovnik, Croatia! Aici gasesti date generale Dubrovnik precum: istorie Dubrovnik, clima Dubrovnik si economie Dubrovnik. Rubrica stiati ca Dubrovnik contine curiozitati si lucruri interesante despre Dubrovnik. Daca esti in cautare de cazare in Dubrovnik, poti verifica sectiunea de hoteluri Dubrovnik pentru o lista detaliata a unitatilor de cazare disponibile. Ghidul turistic Dubrovnik este completat de colectia de harti turistice Dubrovnik, evenimente si obiective turistice Dubrovnik, restaurante Dubrovnik, baruri Dubrovnik, magazine Dubrovnik si activitati Dubrovnik.

Vezi harta interactiva Dubrovnik, Croatia

Dubrovnik, Croatia

Vezi unitati de cazare, obiective turistice, restaurante, locuri de distractie, locatii shopping, activitati pe harta interactiva

Lord Byron a fost asa de incantat de Dubrovnik incat a proclamat orasul drept ‘Perla Adriaticii’. George Bernard Shaw a fost atat de atras de oras incat a zis Cei ce cauta paradisul pe Pamant, sa-l caute in Dubrovnik!.

Bine-cunoscutul oras Dubrovnik sau ‘Ragusa’, este situat pe coasta Marii Adriatice in parte de sud a coastei croate. Dubrovnik este un oras minunat, cu uimitorul sau centru vechi care a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO in 1979. Stralucitoarele strazi de marmura sunt pline de cladiri in stil baroc, fantani si fatade renascentiste. Dincolo de oras avem plaje de vis, peninsule impadurite si o mare presarata cu insule luxuriante.

Dubrovnik a fost countruit pentru comertul maritim. In vremuri de demult, era singurul oras de la Marea Adriatica ce putea rivaliza cu Venetia. Gratie bogatiei si diplomatiei sale, orasul a atins un nivel remarcabil de dezvoltare in secolele 15 si 16. Mai mult, Dubrovnik a fost unul din centrele dezvoltarii limbii si literaturii croate si locul de nastere a numerosi faimosi poeti, dramaturgi, pictori, matematicieni, savanti si fizicieni.

Astazi, Dubrovnik este cel mai mandru produs turistic de export al Croatiei, o destinatie de elita si unul din cele mai frumoase orase din Mediterana. Inca din secolul 19, celebritatile au descoperit ca orasul este unul in care merita sa fii vazut. Papa Ioan Paul al II-lea a fost un fan al Dubrovnikului si a fost facut chiar cetatean de onoare al orasului. Din toate hotelurile de lux din Croatia, mai mult de jumatate sunt situate in Dubrovnik.

Dubrovnik are o arhitectura si un detaliu sculptural uimitoare si se mandreste cu manastiri, biserici, muzee si fantani spectaculoase. Principalele puncte de atractie din zona Dubrovnik sunt: insulele Elaphiti, orasul Cavtat, valea Konavle, insula Mljet, insula Korcula, peninsula Peljesac. Acest loc minunat merita vizitat, pentru a vedea cu ochii vostri de ce este laudat de toata lumea. Dubrovnik asteapta sa fie descoperit.

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

DUBROVNIK
Dubrovnik ,este un oras port la Marea Adriatica si centru turistic de pe coasta sudica a Croatiei ,aflat la poalele muntelului de calcar Srd (412 m).Dubrovnik este un oras din piatra construit pentru eternitate cu toate ca denumirea lui vine de la un soi de lemn. DUB=stejar , DUBRAVA-padure de stejar (limba croata)
Denumirea sa italiana este Ragusa si a fost fondat in a doua a jumatate a secolului al VII lea).
Dubrovnik-ul este un oras plin de istorie. El a apartinut pe rand Venetiei si Regatului Ungaro-Croat . A devenit stat liber atingind apogeul dezvoltarii in secolul al XV lea si al XVI lea. Au urmat suprematia otomana si cea franceza.Din 1815 a fost anexat Austriei,iar din 1918 a devenit parte a Regatului Sarbilor,Croatilor si Slovenilor,devenit in 1929 Regatului Iugoslaviei.La inceputul celui de al Doilea Razboi Mondial ,Dubrovnik a intrat in componenta statului independent Croatia.
A urmat ocupatia italiana si cea germana.
Eliberat de nazisti,dupa 1945 , a devenit parte R.F.P.Iugoslavia , ca parte Republicii Socialiste Croate .La 1 octombrie 1991,R.S Croata a devenit Republica Croata.
Orasul vechi constituie principalul punct de atractie in Dubrovnik.
Orasul- cetate Dubrovnik , este inconjurat de 2 km de fortificatii in partea dinspre continent (fortareata Sf.Ioan , Minceta, Lovrjenac, Bokar), cu numeroase turnuri si batioane in partea de vest a asezarii.
Am intrat in oras pe Poarta Pile (una din cele patru ale fostului oras). Poarta are un ancadrament in stilul Renasterii,impodobit cu statuia SF.Vlaho,ocrotitorul orasului.O data intrati pe poarta ,am ajuns pe Strada Mare-Stradun,care taie orasul de la vest la est si care are 292 m, ceea ce face ca ea sa fie cea mai lunga si cea mai mare strada din Dubrovnik. Aceasta strada este centrul comercial ,spiritual si al vietii de noapte si de care localnicii sint foarte mandri.
Am inceput sa vizitez orasul cu Manastirea Franciscana€ ( secolul al XV lea) si biserica votiva €San Salvatore€de pe partea stinga a strazii Stradun.In interior aveam sa descoper cea mai veche farmacie din Europa,muzeul,biserica,galeria si gradina.
In fata Portii Pile m am racorit cu apa din €Fantana lui Onofrio (1422 sculptor Pietro di Martino) in partea opusa,la capatul strazii,in Piata Loggiei se afla Fantana Mica a lui Onofrio.
Pe dreapta am vizitat biserica SF. Blaise (SF.Vlaho), patronul spiritual al orasului. In biserica se poate admira o statuie de argint a acestuia.
Palatul Sponza ( secolul al XV lea),il gasim pe stinga in Piata Loggiei.Tot in orasul vechi se pot vizita: Muzeul de Istorie al Orasului, Muzeul de Etnografie,Muzeul Maritim.
Palatul Rectorului,dogele Ragusei,(secolul XV) l am gasit pe dreapta Pietei Loggia, dupa Biserica Sf Vlaho.
Catedrala orasului este construita in stil predominant baroc.Cupola intregeste arhitectura edificiului. In interior se pastreaza polipticul Adormirea Fecioarei€ de Tizian , in altar patru picturi de Padovavino infatisind scene din Vechiul si Noul Testament.La stinga corului poate fi vazut tezaurul catedralei(intrare cu bilet). Cea mai importanta piesa a tezaurului este pictura lui Rafael ,”Madonna della Saggiola”
Manastirea Dominicana construita in stil gotic si romanic ,adaposteste numeroase opere de arta religioasa moderna.
Am incheiat ziua de vizita in Dubrovnik dupa o bere bauta la o terasa de pe Stradum si dupa o vizita in micul port-portul de barci , care constituie un punct de mare atractie al orasului.
Plecind din Dubrovnik nu-l vei uita curand iar cine a spus ca este „raiul pe Pamant€” nu s-a inselat.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 9 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere