Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.
Danemarca, oficial Regatul Danemarcei, este un stat suveran din Europa de Nord, avand și doua țari constituente de peste mari, care fac parte integranta din regat: Insulele Feroe in Atlanticul de Nord și Groenlanda in America de Nord. Danemarca propriu-zisa este cea mai de sud dintre țarile nordice, aflata la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, invecinandu-se la sud cu Germania. Țara consta dintr-o peninsula mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite in general „Arhipelagul Danez”.
Regatul Danemarcei este o monarhie constituționala organizata sub forma unei democrații parlamentare, cu sediul guvernului in capitala Copenhaga. Regatul este stat unitar, puterile de a-și gestiona propriile afaceri interne fiind delegate de guvernul central Groenlandei și Insulelor Feroe; aceasta structura politica este denumita rigsfælleskabet. Danemarca propriu-zisa este zona hegemoniala, unde rezida puterea judecatoreasca, executiva și legislativa. Insulele Feroe sunt definite ca o comunitate de locuitori ai regatului, in vreme ce groenlandezii sunt considerați popor separat cu drept de autodeterminare.
Istoria Danemarcei a fost influențata in mod deosebit de poziția sa geografica intre marile Nordului și Baltica. De aceea, ea s-a aflat intre Suedia și Germania, fiind in centrul luptei pentru controlul asupra Marii Baltice; inainte de construirea canalului Kiel, trecerea din Atlantic in Marea Baltica se putea face doar prin cele trei Stramtori Daneze. Danemarca a fost multa vreme in conflict cu Suedia pentru controlul asupra Scaniei (Razboiul Scanian) și Norvegiei, și in alte conflicte cu Liga Hanseatica pentru ducatele Schleswig (fief danez) și Holstein (fief german). In cele din urma, Danemarca a pierdut toate aceste dispute și a sfarșit prin a ceda Scania Suediei și ulterior Schleswig-Holstein Imperiului German. Danemarca a obținut Groenlanda și Insulele Feroe in 1814 dupa dizolvarea uniunii sale personale cu Norvegia, deși monarhia daneza, care domnise atat in Norvegia cat și in Danemarca, deținea aceste colonii inca din secolul al XIV-lea. Insulele Feroe și Groenlanda au devenit parți integrante ale rigsfælleskabetului in secolul al XX-lea și au primit autonomie in 1948, respectiv 1979.
Danemarca a aderat la Uniunea Europeana in 1973, dar ramane in afara zonei Euro, in vreme ce Groenlanda și Insulele Feroe și-au exercitat dreptul de a ramane in intregime in afara UE. Membru fondator al ONU, NATO și al OECD, Danemarca este și membra a OSCE.
Denumirea de Danemarca, “teritoriul de granita al danezilor”, a fost folosita pentru prima data in sec. al IX-lea, in contextul incheierii procesului de constituire a unei autoritati politice centrale. Declinul Imperiului Carolingian a favorizat consolidarea regalitatii daneze si unificarea teritoriilor locuite de danezi. Procesul de unificare teritoriala a fost incheiat in timpul Regelui Harold I (sec. X), dinastia daneza fiind atestata drept cea mai veche din Europa.
Perioada 1563 – 1720 a fost dominata de seria celor 6 razboaie cu Suedia, pentru suprematia la Marea Baltica, la capatul carora Danemarca a pierdut toate teritoriile din Peninsula Scandinava (cu exceptia Norvegiei) si zona Marii Baltice (cu exceptia Insulei Bornholm).
Introducerea Constitutiei liberale, in 1849, a marcat sfarsitul regimului absolutist si debutul perioadei de tranzitie spre regimul democratic parlamentar (tranzitie incheiata in 1901, odata cu accederea la guvernare a Partidului Liberal). In 1864, in urma razboiului cu Prusia, Danemarca a pierdut si teritoriile sudice, Schleswig si Holstein. Ramasa neutra in primul razboi mondial, Danemarca a reintegrat in granitele sale, prin Tratatul de la Versailles, partea de nord a regiunii Schleswig-Holstein, in urma unui plebiscit. Frontiera cu Germania, stabilita in 1920, a ramas neschimbata pana astazi.
La 9 aprilie 1940, Danemarca a fost ocupata de trupele germane. De comun acord cu Regele, guvernul a decis sa nu opuna rezistenta armata, pentru a proteja populatia civila. Autoritatile daneze au continuat sa functioneze, cu atributii limitate, pana in august 1943, cand Germania a introdus regimul de ocupatie militara, regim caruia i s-a opus o miscare de partizani care a grupat circa 50.000 de combatanti si care a beneficiat de sprijin britanic. Trupele britanice au eliberat Danemarca in aprilie 1945, in contextul colapsului militar al Germaniei.
Aflata in Europa de Nord, Danemarca propriu-zisa consta din peninsula Iutlanda și un arhipelag de 443 de insule cu nume si 1.419 insule peste 100 m² in total. Dintre acestea, 72 sunt locuite, cele mai mari fiind Zealand și Funen. Insula Bornholm se afla departe spre est de restul țarii, in Marea Baltica. Multe dintre insulele mai mari sunt legate intre ele prin poduri; Podul Øresund leaga Zealandul de Suedia; Podul Marii Centuri leaga Funen de Zealand; iar Podul Micii Centuri leaga Iutlanda de Funen. Insulele mai mici sunt legate de continent și de cele mai mari prin linii de ferry-boat și cu avioane mici. Cele mai mari orașe, cu populații de peste 100.000 de locuitori, sunt capitala Copenhaga de pe insula Zealand; Århus și Aalborg in Iutlanda; și Odense pe insula Funen.
Danemarca ocupa o arie de 43.094 km2. Marimea suprafeței uscatului Danemarcei nu poate fi estimata cu exactitate, deoarece oceanul erodeaza constant unele coaste, depunand aluviuni pe altele, precum și din cauza lucrarilor de recuperare a teritoriilor marine. Pe uscat, țara are o frontiera de 68 de kilometri cu Germania la sud, fiind altfel inconjurata de mari cu o linie a țarmului de 7.314 km (incluzand aici mici golfuri și limanuri). Niciun punct din Danemarca nu se afla mai departe de 52 km de coasta. Pe coasta de sud-vest a Iutlandei, mareea este intre 1–2 m, țarmul deplasandu-se in interior și in exterior pe o distanța de 10 km.
Relieful este unul de șes, cu altitudini mici; altitudinea medie este de 31 m peste nivelul marii. Cel mai inalt punct natural este Møllehøj, la 170,86 m. Apele de uscat ocupa in total 700 km2.
Danemarca are o clima temperata, caracterizata prin ierni blande, cu temperaturi medii in ianuarie și februarie de 0 °C, și veri racoroase, temperatura medie in august fiind de 15,7 °C. Danemarca are o medie de 121 de zile pe an cu precipitații, in medie primind in total circa 712 mm pe an; toamna este cel mai umed anotimp, iar primavara — cel mai uscat. Din cauza poziției nordice a Danemarcei, cantitatea de lumina solara sufera mari variații de la anotimp la anotimp. Zilele de iarna sunt scurte, soarele rasarind la 8:45 am și apunand la 3:45 pm, iar cele de vara sunt foarte lungi, cu rasaritul la 4:30 am și apusul la 10 pm.
Danemarca are o economie mixta moderna, prospera și dezvoltata, clasandu-se pe locul 16 in lume dupa PIB pe cap de locuitor in termenii paritații puterii de cumparare și pe locul 5 dupa PIB nominal pe cap de locuitor. Ca urmare a mult laudatului model “flexicurity”, Danemarca are una dintre cele mai libere piețe ale muncii din Europa, conform Bancii Mondiale. Angajatorii pot angaja și concedia persoane in orice moment (flexibilitate), iar intre angajari, ajutorul de șomaj este foarte ridicat (securitate). Banca Mondiala claseaza Danemarca pe primul loc in lista celor mai ușoare țari europene in care sa faci afaceri. Inființarea unei societați se poate face in cateva ore, cu costuri foarte mici. Danemarca are cel mai scazut nivel din lume de inegalitate a veniturilor, conform coeficientului Gini (%) al Bancii Mondiale, și cel mai ridicat salariu minim pe economie din lume, conform FMI.
Regatul Danemarcei a fost una dintre primele tari UE afectate de criza economica si financiara globala, ceea ce a obligat fostul guvern, de centru-dreapta, sa lanseze, inca de la sfarsitul anului 2008, o serie de masuri pentru sprijinirea sistemului financiar, compensarea reducerii puternice a consumului privat, imbunatatirea competitivitatii companiilor daneze si limitarea efectelor sociale. Noul guvern social-democrat a definit patru directii principale de actiune in cadrul programului de guvernare: incheierea unui acord tripartit (guvern-sindicate-patronate) pentru stimularea ocuparii si a cresterii numarului de locuri de munca, demararea de reforme profunde pe piata muncii in domeniile pregatire profesionala, recrutare internationala, stimulente, flexibilitate si integrare, initierea unei reforme fiscale finantate in intregime, prin intermediul careia sa fie redusa taxarea fortei de munca, si cresterea veniturilor statului.
Descoperirile astronomice ale lui Tycho Brahe, enunțarea de catre Ludwig A. Colding’s a principiului conservarii energiei, inițial neglijata, precum și contribuțiile lui Niels Bohr in domeniul fizicii atomice dovedesc gama larga de realizari științifice ale danezilor. Poveștile lui Hans Christian Andersen, eseurile filosofice ale lui Søren Kierkegaard, povestirile lui Karen Blixen (sub pseudonimul Isak Dinesen), piesele de teatru ale lui Ludvig Holberg , autorii moderni cum ar fi Herman Bang și laureatul Premiului Nobel Henrik Pontoppidan, precum și poezia densa și aforistica a lui Piet Hein, au adus țarii recunoaștere internaționala. Dupa jumatatea anilor 1990, filmele daneze au atras atenția lumii, in special cele asociate cu Dogme 95, ca cele ale lui Lars Von Trier.
Cele mai cunoscute obiecte de artizanat daneze sunt obiectele de portelan si argint deosebite. Portelanurile pictate manual sunt printre cele mai bune din lume (legendarele servicii de masa Flora Danica de 1800 de bucati care ilustreaza flora tarii sunt cele mai cunoscute).
Nu exista recenzii din partea turistilor.
Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)
PortalTurism.com este un site cuprinzator creat pentru a oferi informatii calatorilor inainte de a pleca la drum. Aici gasiti cele mai bune oferte de sejururi, circuite, croaziere, cazare la hotel sau pensiuni atat in tara cat si in strainatate, bilete de avion, curse autocar, ghiduri turistice, calendar de evenimente, lista detaliata cu obiective turistice, restaurante, baruri, magazine, stiri din turism si multe altele.
Fie ca sunteti interesati de muzee, arheologie, plaje, drumetii montane, activitati sportive, locuri sacre, istorie, arhitectura, evenimente si festivaluri, frumuseti naturale, turism balnear sau croaziere relaxante, PortalTurism.com este ghidul dumneavoastra! Vacanta ta e aici!
2021 © Portalturism.com. Toate drepturile rezervate. Despre noi | Promovare afacere | Harta website | Termeni & conditii | Contact
Impartaseste-ne parerea ta