Ghid turistic Danemarca – Sectiunea date generale Danemarca contine informatii despre istoria Danemarca, geografia Danemarca, clima Danemarca, cultura Danemarca si economia Danemarca.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Danemarca

Date generale Danemarca

Date generale Danemarca

Date generale

 • Denumire oficiala: Regatul Danemarcei (in daneza Kongeriget Danmark) sau Danemarca (Danmark)
 • Capitala si principalele orase: Copenhaga (capitala), Aalborg, Aarhus, Odense
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: Suprafata peninsulara este de 43.094 de km2. Din sec. XIV, Regatului Danemarcei ii apartin Insulele Faeroe, 1.400 km2, si Groenlanda, 2.175.600 km2, teritorii cu larga autonomie administrativa. Danemarca este alcatuita din peninsula Jutlanda si 406 insule, cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez. Danemarca este impartita in 14 judete (amt) care contin 275 municipalitati (kommune). 2 unitati administrative au statut dual (municipalitate si judet), Copenhaga si Frederiksberg, care au legi proprii de organizare si functionare, formand nucleul zonei metropolitane. Amt-urile si kommune-le sunt conduse de consilii alese prin vot direct. Primarii de “judet” si de “municipalitati” sunt alesi dintre membrii consiliilor.
 • Populatia: 5.529.000 locuitori
 • Limba oficiala: daneza
 • Ziua nationala: 5 iunie (1849) – ziua Constitutiei. Aniversarea Reginei – 16 aprilie (1940) – este considerata, de asemenea, sarbatoare nationala.
 • Religie: Danezii suntevanghelici luterani (95%), romano-catolici, protestanti (3%)
 • Moneda nationala: Coroana daneza (DKK)
 • Prefix telefonic international: + 45
 • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala

Danemarca, oficial Regatul Danemarcei, este un stat suveran din Europa de Nord, avand și doua țari constituente de peste mari, care fac parte integranta din regat: Insulele Feroe in Atlanticul de Nord și Groenlanda in America de Nord. Danemarca propriu-zisa este cea mai de sud dintre țarile nordice, aflata la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, invecinandu-se la sud cu Germania. Țara consta dintr-o peninsula mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite in general „Arhipelagul Danez”.

Regatul Danemarcei este o monarhie constituționala organizata sub forma unei democrații parlamentare, cu sediul guvernului in capitala Copenhaga. Regatul este stat unitar, puterile de a-și gestiona propriile afaceri interne fiind delegate de guvernul central Groenlandei și Insulelor Feroe; aceasta structura politica este denumita rigsfælleskabet. Danemarca propriu-zisa este zona hegemoniala, unde rezida puterea judecatoreasca, executiva și legislativa. Insulele Feroe sunt definite ca o comunitate de locuitori ai regatului, in vreme ce groenlandezii sunt considerați popor separat cu drept de autodeterminare.

Istoria Danemarcei a fost influențata in mod deosebit de poziția sa geografica intre marile Nordului și Baltica. De aceea, ea s-a aflat intre Suedia și Germania, fiind in centrul luptei pentru controlul asupra Marii Baltice; inainte de construirea canalului Kiel, trecerea din Atlantic in Marea Baltica se putea face doar prin cele trei Stramtori Daneze. Danemarca a fost multa vreme in conflict cu Suedia pentru controlul asupra Scaniei (Razboiul Scanian) și Norvegiei, și in alte conflicte cu Liga Hanseatica pentru ducatele Schleswig (fief danez) și Holstein (fief german). In cele din urma, Danemarca a pierdut toate aceste dispute și a sfarșit prin a ceda Scania Suediei și ulterior Schleswig-Holstein Imperiului German. Danemarca a obținut Groenlanda și Insulele Feroe in 1814 dupa dizolvarea uniunii sale personale cu Norvegia, deși monarhia daneza, care domnise atat in Norvegia cat și in Danemarca, deținea aceste colonii inca din secolul al XIV-lea. Insulele Feroe și Groenlanda au devenit parți integrante ale rigsfælleskabetului in secolul al XX-lea și au primit autonomie in 1948, respectiv 1979.

Danemarca a aderat la Uniunea Europeana in 1973, dar ramane in afara zonei Euro, in vreme ce Groenlanda și Insulele Feroe și-au exercitat dreptul de a ramane in intregime in afara UE. Membru fondator al ONU, NATO și al OECD, Danemarca este și membra a OSCE.

Scurt istoric

Denumirea de Danemarca, “teritoriul de granita al danezilor”, a fost folosita pentru prima data in sec. al IX-lea, in contextul incheierii procesului de constituire a unei autoritati politice centrale. Declinul Imperiului Carolingian a favorizat consolidarea regalitatii daneze si unificarea teritoriilor locuite de danezi. Procesul de unificare teritoriala a fost incheiat in timpul Regelui Harold I (sec. X), dinastia daneza fiind atestata drept cea mai veche din Europa.

Perioada 1563 – 1720 a fost dominata de seria celor 6 razboaie cu Suedia, pentru suprematia la Marea Baltica, la capatul carora Danemarca a pierdut toate teritoriile din Peninsula Scandinava (cu exceptia Norvegiei) si zona Marii Baltice (cu exceptia Insulei Bornholm).

Introducerea Constitutiei liberale, in 1849, a marcat sfarsitul regimului absolutist si debutul perioadei de tranzitie spre regimul democratic parlamentar (tranzitie incheiata in 1901, odata cu accederea la guvernare a Partidului Liberal). In 1864, in urma razboiului cu Prusia, Danemarca a pierdut si teritoriile sudice, Schleswig si Holstein. Ramasa neutra in primul razboi mondial, Danemarca a reintegrat in granitele sale, prin Tratatul de la Versailles, partea de nord a regiunii Schleswig-Holstein, in urma unui plebiscit. Frontiera cu Germania, stabilita in 1920, a ramas neschimbata pana astazi.

La 9 aprilie 1940, Danemarca a fost ocupata de trupele germane. De comun acord cu Regele, guvernul a decis sa nu opuna rezistenta armata, pentru a proteja populatia civila. Autoritatile daneze au continuat sa functioneze, cu atributii limitate, pana in august 1943, cand Germania a introdus regimul de ocupatie militara, regim caruia i s-a opus o miscare de partizani care a grupat circa 50.000 de combatanti si care a beneficiat de sprijin britanic. Trupele britanice au eliberat Danemarca in aprilie 1945, in contextul colapsului militar al Germaniei.

↑ Sari sus

Geografie

Aflata in Europa de Nord, Danemarca propriu-zisa consta din peninsula Iutlanda și un arhipelag de 443 de insule cu nume si 1.419 insule peste 100 m² in total. Dintre acestea, 72 sunt locuite, cele mai mari fiind Zealand și Funen. Insula Bornholm se afla departe spre est de restul țarii, in Marea Baltica. Multe dintre insulele mai mari sunt legate intre ele prin poduri; Podul Øresund leaga Zealandul de Suedia; Podul Marii Centuri leaga Funen de Zealand; iar Podul Micii Centuri leaga Iutlanda de Funen. Insulele mai mici sunt legate de continent și de cele mai mari prin linii de ferry-boat și cu avioane mici. Cele mai mari orașe, cu populații de peste 100.000 de locuitori, sunt capitala Copenhaga de pe insula Zealand; Århus și Aalborg in Iutlanda; și Odense pe insula Funen.

Danemarca ocupa o arie de 43.094 km2. Marimea suprafeței uscatului Danemarcei nu poate fi estimata cu exactitate, deoarece oceanul erodeaza constant unele coaste, depunand aluviuni pe altele, precum și din cauza lucrarilor de recuperare a teritoriilor marine. Pe uscat, țara are o frontiera de 68 de kilometri cu Germania la sud, fiind altfel inconjurata de mari cu o linie a țarmului de 7.314 km (incluzand aici mici golfuri și limanuri). Niciun punct din Danemarca nu se afla mai departe de 52 km de coasta. Pe coasta de sud-vest a Iutlandei, mareea este intre 1–2 m, țarmul deplasandu-se in interior și in exterior pe o distanța de 10 km.

Relieful este unul de șes, cu altitudini mici; altitudinea medie este de 31 m peste nivelul marii. Cel mai inalt punct natural este Møllehøj, la 170,86 m. Apele de uscat ocupa in total 700 km2.

↑ Sari sus

Clima

Danemarca are o clima temperata, caracterizata prin ierni blande, cu temperaturi medii in ianuarie și februarie de 0 °C, și veri racoroase, temperatura medie in august fiind de 15,7 °C. Danemarca are o medie de 121 de zile pe an cu precipitații, in medie primind in total circa 712 mm pe an; toamna este cel mai umed anotimp, iar primavara — cel mai uscat. Din cauza poziției nordice a Danemarcei, cantitatea de lumina solara sufera mari variații de la anotimp la anotimp. Zilele de iarna sunt scurte, soarele rasarind la 8:45 am și apunand la 3:45 pm, iar cele de vara sunt foarte lungi, cu rasaritul la 4:30 am și apusul la 10 pm.

↑ Sari sus

Economie

Danemarca are o economie mixta moderna, prospera și dezvoltata, clasandu-se pe locul 16 in lume dupa PIB pe cap de locuitor in termenii paritații puterii de cumparare și pe locul 5 dupa PIB nominal pe cap de locuitor. Ca urmare a mult laudatului model “flexicurity”, Danemarca are una dintre cele mai libere piețe ale muncii din Europa, conform Bancii Mondiale. Angajatorii pot angaja și concedia persoane in orice moment (flexibilitate), iar intre angajari, ajutorul de șomaj este foarte ridicat (securitate). Banca Mondiala claseaza Danemarca pe primul loc in lista celor mai ușoare țari europene in care sa faci afaceri. Inființarea unei societați se poate face in cateva ore, cu costuri foarte mici. Danemarca are cel mai scazut nivel din lume de inegalitate a veniturilor, conform coeficientului Gini (%) al Bancii Mondiale, și cel mai ridicat salariu minim pe economie din lume, conform FMI.

Regatul Danemarcei a fost una dintre primele tari UE afectate de criza economica si financiara globala, ceea ce a obligat fostul guvern, de centru-dreapta, sa lanseze, inca de la sfarsitul anului 2008, o serie de masuri pentru sprijinirea sistemului financiar, compensarea reducerii puternice a consumului privat, imbunatatirea competitivitatii companiilor daneze si limitarea efectelor sociale. Noul guvern social-democrat a definit patru directii principale de actiune in cadrul programului de guvernare: incheierea unui acord tripartit (guvern-sindicate-patronate) pentru stimularea ocuparii si a cresterii numarului de locuri de munca, demararea de reforme profunde pe piata muncii in domeniile pregatire profesionala, recrutare internationala, stimulente, flexibilitate si integrare, initierea unei reforme fiscale finantate in intregime, prin intermediul careia sa fie redusa taxarea fortei de munca, si cresterea veniturilor statului.

 • Produsul Intern Brut: 1.5 % (in 2011)
 • Inflatie: 2.8%(decembrie 2011)
 • Somaj: 7.1% (decembrie 2011)
 • Principalele ramuri industriale: productia agricola, industria piscicola, productia de bere, petrol si gaz, productia de electro-casnice, mobila si moda
 • Principalii parteneri comerciali: Germania, Regatul Suediei, Regatul Norvegiei, Regatul Tarilor de Jos, SUA.

↑ Sari sus

Cultura

Descoperirile astronomice ale lui Tycho Brahe, enunțarea de catre Ludwig A. Colding’s a principiului conservarii energiei, inițial neglijata, precum și contribuțiile lui Niels Bohr in domeniul fizicii atomice dovedesc gama larga de realizari științifice ale danezilor. Poveștile lui Hans Christian Andersen, eseurile filosofice ale lui Søren Kierkegaard, povestirile lui Karen Blixen (sub pseudonimul Isak Dinesen), piesele de teatru ale lui Ludvig Holberg , autorii moderni cum ar fi Herman Bang și laureatul Premiului Nobel Henrik Pontoppidan, precum și poezia densa și aforistica a lui Piet Hein, au adus țarii recunoaștere internaționala. Dupa jumatatea anilor 1990, filmele daneze au atras atenția lumii, in special cele asociate cu Dogme 95, ca cele ale lui Lars Von Trier.

Cele mai cunoscute obiecte de artizanat daneze sunt obiectele de portelan si argint deosebite. Portelanurile pictate manual sunt printre cele mai bune din lume (legendarele servicii de masa Flora Danica de 1800 de bucati care ilustreaza flora tarii sunt cele mai cunoscute).Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere