Ghid turistic Danemarca – In aceasta sectiune gasesti informatii turistice Danemarca precum: societatea din Danemarca, bucataria din Danemarca, cand sa vizitezi Danemarca si shopping in Danemarca.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Danemarca

Informatii turistice Danemarca

Informatii turistice Danemarca

Localnicii

Istoric, Danemarca, la fel ca și vecinii sai scandinavi, a fost una dintre cele mai progresiste culturi din lume din punct de vedere social. De exemplu, in 1969, Danemarca a fost prima țara care a legalizat pornografia și in 2012 Danemarca a inlocuit legile „parteneriatelor inregistrate”, pe care le introdusese in premiera mondiala in 1989 cu „casatorii neutre in raport cu sexul”. Modestia, punctualitatea, dar mai presus de toate, egalitatea sunt aspecte importante ale stilului de viața danez.

Danezii urmaresc și participa la o gama larga de intreceri sportive. Sportul național este fotbalul, cele mai remarcabile rezultate fiind calificarea la Campionatele Europene de șase ori consecutiv intre 1984 și 2004 și caștigarea acestei intreceri la ediția din 1992. Numeroasele plaje și stațiuni din Danemarca sunt locuri populare pentru pescuit, canoe, caiac și o gama larga de alte sporturi nautice. Ciclismul a fost un sport unde Danemarca a excelat in ultimii ani, Bjarne Riis caștigand Turul Franței in 1996, iar Michael Rasmussen obținand titlul de Regele Munților la edițiile din 2005 și 2006 ale aceleiași competiții. Echipa naționala masculina de handbal este deținatoarea recordului de medalii caștigate in istoria campionatelor europene, cu 5 medalii, dintre care doua de aur (2008, 2012) și trei de bronz (2002, 2004 și 2006).

Conform statisticilor oficiale pe luna ianuarie 2011, 80,4% din populația Danemarcei aparține din punct de vedere confesional Bisericii Danemarcei, o biserica luterana devenita biserica naționala și religie de stat prin Constituție. Aceasta este o scadere de 0,6% comparativ cu anul anterior și de 1,2% comparativ cu situația dinainte cu doi ani. In ciuda acestor procentaje mari, doar 3% din populație participa regulat la liturghia de duminica. Identitatea creștina tinde sa se bazeze mai mult pe cultura decat pe religie.

Cu o economie mixta de piața și cu un stat asistențial mare, Danemarca are cel mai inalt nivel de egalitate a veniturilor, și al șaptelea cel mai mare venit mondial pe cap de locuitor. S-a clasat frecvent pe primul loc ca cea mai fericita și mai puțin corupta țara din lume. In 2011, Danemarca a fost clasata pe locul 16 dupa Indicele Dezvoltarii Umane (și pe locul 8 dupa IDU-ul ajustat dupa egalitate), pe locul trei dupa Indicele Democrației și pe locul 2 dupa Indicele de Percepție a Corupției.

Bucataria daneza

Bucataria daneza, ca și cea din alte țari nordice și ca cea din nordul Germaniei se bazeaza pe carne și pește. Aceasta iși are radacinile in trecutul agricol al țarii, dar și in geografia ei și in clima cu ierni lungi și friguroase. Cu 145,9 kg de carne pe cap de locuitor in 2002, Danemarca este țara cu cel mai mare consum de carne pe cap de locuitor din lume.

Sandwich-urile denumite și smørrebrød, care sunt frecvent consumate la pranz, pot fi considerate specialitate naționala cand sunt pregatite și decorate cu diverse ingrediente fine. Mesele calde constau de obicei din preparate din carne tocata, cum ar fi frikadeller (chiftele), sau din feluri de mancare din carne și pește, ca flæskesteg (carne de porc cu șorici) sau kogt torsk (cod prajit in apa) cu sos de muștar și garnitura. Danemarca este cunoscuta pentru berile Carlsberg și Tuborg și pentru akvavit și bitter.

Bucatarii danezi, inspirați de practicile continentale, au dezvoltat recent o serie inovativa de feluri de mancare pe baza produselor autohtone de buna calitate. Ca rezultat, Copenhaga și provinciile au capatat un numar considerabil de restaurante de calitate, dintre care mai multe au primit stele Michelin.

↑ Sari sus

Shopping

Cele mai faimoase produse daneze sunt obiectele din portelan si din argint, ambele fiind produse de sute de ani si fiind printre cele mai bune din Europa. Designerii din Danemarca produc obiecte moderne excelente in domeniile mobilierului, corpurilor de iluminat, articolelor de uz casnic si menaj.

Adevaratii impatimiti ai cumparaturilor si pana la urma orice turist care doreste sa nu plece doar cu impresii pe retina vor descoperi repede zonele in care marfurile diverse sunt gata sa fie ambalate pentru a avea destinatii catre intregul mapamond. Strazile Stroget si Krbmagergade dar si pietele aflate in aceeasi zona sunt strazi pietonale impanzite de magazine de haine, ceramica, bijuterii, sticlarie, artizanat, ceea ce nu inseamna ca nu puteti face cumparaturi de oriunde unde sufletul va indeamna sa popositi putin. Pentru produsele alimentare si in primul rand pentru cele destinate pentru consumul imediat cele mai bune oferte le veti gasi in hypermarket-urile care si aici constituie sursa majora de aprovizionare pentru localnici si turisti.

Pe langa zonele comerciale din centrul orasului, care de regula sunt pline de turisti, aveti posibilitatea sa mergeti intr-unul dintre mall-urile Copenhagai cum ar fi: Magasin du Nord, Fields sau Fisketorvet.

↑ Sari sus

Cand sa vizitati?

Desi iernile daneze nu sunt la fel de friguroase ca in restul Scandinaviei, perioada noiembrie-martie este totusi incomoda pentru a vizita Danemarca. De regula veti gasi ninsori, vanturi reci si birouri turistice inchise. Asa ca, cea mai buna perioada de a vizita tara este intre mai si octombrie, atunci cand vremea este placuta. Mai, iunie si septembrie sunt cele mai bune luni pentru ca vremea este destul de calda dar nu sunt cozi la obiectivele turistice. Iulie si august reprezinta varful sezonului turistic si implicit perioada in care se gaseste greu o locatie de cazare.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere