Ghid turistic Egipt – Sectiunea date generale Egipt contine informatii despre istoria Egipt, geografia Egipt, clima Egipt, cultura Egipt si economia Egipt.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Egipt

Date generale Egipt

Date generale Egipt

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Araba Egipt
 • Suprafata: 1.001.450 km patrati
 • Populatie: 73,7 milioane locuitori(2005), din datele oficiale egiptene, din care 55 % sub 25 de ani. Majoritatea populatiei traieste in Valea si Delta Nilului.
 • Capitala: Cairo (zona metropolitana are peste 20 milioane locuitori). Cel de-al doilea oras ca marime este Alexandria.
 • Impartire administrativa: 26 de guvernorate
 • Moneda nationala: lira egipteana
 • Limba oficiala: araba
 • Ziua nationala: 23 iulie, aniversarea revolutiei antimonarhice din 1952
 • Religii: musulmani sunniti (circa 90 ), crestini (10 % dintre care circa 9 apartin Bisericii Copte)
 • Prefix telefonic international: +20
 • Forma de guvernamant: republica parlamentara

Egipt este o țara araba din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, limitata la nord de Marea Mediterana, la est de Fașia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul caruia are contact cu Iordania și cu Arabia Saudita) și de Marea Roșie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo. Are o intindere de aproximativ 1,002,450 km2, fiind pe poziția a 30-a ca intindere și o populație de 80,335,036 de oameni, densitatea fiind de 82.3/km2 de persoane (a 120-a).

Scurt istoric

In secolul XIX apar, in lumea araba, miscari politice pentru afirmarea identitatii proprii, sub influenta abordarii romantice a istoriei. Incepe “renasterea (Al-Nahda) araba”, caracterizata, in esenta, de revitalizarea patrimoniului islamic din perioada de glorie a califatului arab, pe de-o parte, si de incercarile de modernizare a islamului, pe de alta.

Deschiderea canalului Suez (1869) consacra rolul geostrategic al Egiptului. Disputa dintre Imperiul Britanic, Imperiul Otoman si Franta pentru controlul noului drum spre Asia se incheie odata cu instaurarea protectoratului britanic la inceputul primului razboi mondial (1914).

Afirmarea principiului natiunilor conduce la proclamarea independentei formale a Egiptului fata de Imperiul Britanic (1922); Egiptul este proclamat regat, sub conducerea regelui Fouad, urmat de fiul sau, regele Farouk (1936-1952). Marea Britanie mentine controlul militar si economic asupra Egiptului in toata aceasta perioada.
La 23 iulie 1952, puterea este preluata de „Ofiterii Liberi”, o grupare militara condusa (formal) de generalul Naguib, inlocuit la scurt timp de Gamal Abdel Nasser. In 1953, Egiptul este proclamat republica, condus de un Consiliu Revolutionar, sub presedintia lui Nasser.

↑ Sari sus

Geografie

Pe langa capitala Cairo, alte orașe importante ale Egiptului sunt Alexandria, al-Mansurah, Aswan, Asyut, El-Mahalla El-Kubra, Giza, Hurghada, Luxor, Kom Ombo, Port Safaga, Port Said, Sharm el-Sheikh, Shubra-El-Khema, Suez și Zagazig.

Pe teritoriul Egiptului se intind și parți din Deșertul Sahara și Deșertul Libian. Aici se gasesc oaze, printre care se afla Bahariya, Dakhleh, Farafra, Kharga sau Siwa.
Egiptul se invecineaza cu Libia la vest, cu Sudanul la sud și cu Israelul la nord-est. Țara controleaza canalul Suez, care leaga Marea Mediterana de Marea Roșie. Rolul important pe care il are Egiptul in geopolitica vine de la poziția sa strategica, ca punte terestra intre Africa și Asia și ca punct de trecere intre Marea Mediterana și Oceanul Indian.

↑ Sari sus

Clima

Clima este subtropicala pe litoralul Marii Mediterane și in Delta Nilului, cu valori medii ale temperaturii de 16 °C iarna și 24 °C vara. Precipitațiile sunt scazute și cad indeosebi in timpul iernii: 322 mm la Alexandria și numai 160 mm la Cairo. La sud de capitala clima este tropical-deșertica cu precipitații aproape inexistente și valori ridicate ale temperaturilor.

↑ Sari sus

Economie

Economia Egiptului este dependenta in principal de turism, exporturile de petrol și de cele peste cinci milioane de egipteni care lucreaza in strainatate, preponderent in Arabia Saudita, Golful Persic și Europa. O sursa importanta de venituri este ajutorul financiar acordat de S.U.A. in mod permanent dupa incheierea pacii intre Egipt și Israel. Activitatea principala a populației este agricultura. Prima sursa de venituri a țarii este turismul (așa-numita “pensie a lui Ramses”), care aduce opt miliarde de dolari anual. De aceea, autoritațile duc campanii susținute pentru a explica populației importanța turismului și, astfel, a descuraja terorismul islamic, care a afectat in ultimii ani aceasta activitate economica vitala.

O alta sursa de venituri este așa-numita “pensie a lui Ferdinand”, adica banii obținuți pentru permisiunea de trecere a vaselor comerciale prin Canalul Suez (francezul Ferdinand de Lesseps este cel care a construit canalul) – aproximativ doua miliarde de dolari anual. Și inca o sursa importanta de venituri este și așa-numita “pensie a lui David”, referire la ajutorul financiar pe care Statele Unite il acorda anual țarii, ca urmare a incheierii pacii la Camp David in 1978 – alte doua miliarde de dolari anual, deși ajutorul american depașește cel mai adesea aceasta cifra.

Construirea barajului de la Aswan, in 1971, și a lacului Nasser, rezultat in urma acestuia, au alterat poziția Nilului in agricultura și ecologia Egiptului. O populație in continua creștere (cea mai mare din lumea araba), teren arabil limitat și dependența de Nil determina suprataxarea resurselor și stres social.

Guvernul a incercat sa pregateasca economia pentru noul mileniu prin reforme economice și investiții masive in comunicații și infrastructura, finanțate cu fonduri americane. Egiptul este cel de-al doilea beneficiar al unor astfel de fonduri din partea Statelor Unite, dupa Israel. Condițiile economice incep sa se imbunatațeasca considerabil dupa o perioada de stagnare, datorita adoptarii, de catre guvern, a unor politici liberale, cat și datorita veniturilor din ce in ce mai ridicate din turism și a bursei de valori.

↑ Sari sus

Cultura

Cand oamenii se gandesc la Egipt, se gandesc in special la cultura epocii faraonice, veche de milenii, care este pastrata in muzeele sale. Dar, Egiptul de astazi poarta si influentele erelor succesive, in special cele islamice, in traditiile sale vii. Influentele conducatorilor fatimid, mameluk si otomani se pot vedea peste tot in Cairo, unde moscheele, minaretele si pietele medievale duc cu gandul la o epoca, atunci cand Cairo a devenit una din capitalele religioase si intelectuale de seama ale lumii musulmane.

Astazi, religia ramane o forta in viata de zi cu zi, desi dogmatismul este rar. Acest lucru este dovedit de existenta unei minoritati semnificative de crestini copti. Fapt interesant – evlavia religioasa din viata publica si personala, in special in preajma Ramadanului, a condus la atingerea celei mai scazute rate a criminalitatii in orasele Egiptului, din toata Africa. Cu toate acestea, cea mai mare parte a egiptenilor traiesc acum in orase mari precum Cairo sau Alexandria, unde aceasta evlavie merge mana in mana cu atmosfera cosmopolita. Chemarea la rugaciune este parte integranta a acestui cosmopolitism, in egala masura cu mancatul la McDonald’s sau cu petrecerile pana dimineata din discoteci.

Piata mestesugurilor din Egipt este dominata de suveniruri si replici ale faimoaselor piramide, ale Sfinxului, ale mumiilor si ale bustului lui Nefertiti. Veti gasi si bijuterii din argint rafinate si picturi pe papirus ce ilustreaza scene din timpul regatelor egiptene anterioare.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere