Ghid turistic Finlanda – Sectiunea date generale Finlanda contine informatii despre istoria Finlanda, geografia Finlanda, clima Finlanda, cultura Finlanda si economia Finlanda.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Finlanda

Date generale Finlanda

Date generale Finlanda

Date generale

 • Denumirea oficiala: : Republica Finlanda (Suomen Tasavalta/Republiken Finland)
 • Suprafata: 304.086 km2
 • Populatia: 5,374,781 (estimativ – in 2010)
 • Densitatea populatiei: 16 locuitori/km2 (estimativ – in 2010)
 • Capitala: Helsinki (sau Helsingfors, in limba suedeza) (945.725 locuitori)
 • Alte orase mari: Turku, Tampere, Lahti, Vantaa, Oulu
 • Moneda nationala: Euro
 • Limbi oficiale: finlandeza si suedeza
 • Religii: luterana, catolica
 • Prefix telefonic international: + 358
 • Ziua nationala: 6 decembrie (1917), Ziua proclamarii Independentei de Stat
 • Forma de guvernamant: Republica prezidentiala, conform Constitutiilor din 1919 si 1999

Finlanda sau Republica Finlanda este o tara din Europa de Nord, membra a Uniunii Europene din anul 1995, Natiunilor Unite si a zonei Euro. Finlanda are iesire directa la Marea Baltica prin intermediul Golfului Botnic la vest si Golfului Finic la sud. Se invecineaza cu Rusia la est, cu Suedia la vest si Norvegia la nord. Estonia se afla la sud, despartita de Finlanda de catre Golful Finic. Insulele Åland, vorbitoare de suedeza, situate in largul coastei sud-vestice a Finlandei sunt o provincie autonoma a Finlandei, beneficiind de statutul de zona demilitarizata. Limba suedeza este a doua limba oficiala in Finlanda.

Scurt istoric

In Evul Mediu, regatul suedez a cucerit Finlanda si a contribuit la crestinarea acesteia. Finlanda a fost de cateva ori campul de batalie intre imperiile suedez si rus. In 1809, Finlanda a devenit un mare ducat in Imperiul Rus. In 1917, profitand de dezordinea cauzata de revolutia bolsevica, Finlanda si-a declarat independenta. Independenta Finlandei a fost recunoscuta in 1918. In 1939, in virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a emis un ultimatum Finlandei si a atacat-o in perioada 1939 – 1940. Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, dar si-a pastrat independenta, spre deosebire de alte state baltice. In 1941, Finlanda a atacat URSS-ul pentru a-si recupera teritoriile pierdute. In 1944, armata rosie a spart frontul finlandez, facandu-l sa se retraga la fosta frontiera. Dupa razboi, linia de neutralitate stricta Paasikivi a facut din Finlanda o tara de tranzitie intre Est si Vest. Finlanda s-a alaturat Natiunilor Unite in 1955 si OCDE in 1969.

Finlanda a aderat la UE in 1995, iar din 1999 foloseste Euro. Sistemul de guvernare este semi-prezidential, cu puterea executiva incredintata premierului, in timp ce afacerile internationale si de securitate sunt impartite intre presedinte si premier.

↑ Sari sus

Geografie

Finlanda este tara celor 1.000 de lacuri si insule: 187.888 de lacuri si 179.584 de insule mai precis. Peisajul finlandez este mai intai de toate acoperit de putine coline, punctul sau cel mai inalt fiind Haltitunturi cu 1.328 m, din nordul extrem al Laponiei. Substratul petrografic prezinta caracteristicile reliefului glaciar modelat de catre ghetari. Subsolul finlandez se afla in prezent intr-o continua dezvoltare.

↑ Sari sus

Clima

Finlanda are un climat temperat, mult mai putin sever, decat ne-am putea inchipui avand in vedere latitudinea la care se afla, datorita maselor de apa insemnate. Lunile de vara, de la jumatatea lunii iunie pana la jumatatea lunii august, au zile calde si nopti racoroase. Lumina zilei este lunga si in unele regiuni, soarele nu apune niciodata. Iarna, ninsorile formeaza un strat de zapada care dureaza 2-3 luni in sudul tarii si putin mai mult in nord. Precipitatiile sunt in jur de 460 mm in nord si 700 mm in sud. Temperatura medie pe timpul verii este de 16,5 grade Celsius, iar pe timpul iernii scade la -8 grade Celsius.

↑ Sari sus

Economie

Finlanda are o economie industriala avansata: industria metalurgica, constructoare de masini si electronica creeaza 50% din veniturile obtinute Finlanda este un lider mondial in echipamente de telecomunicatii. Toate institutiile publice finlandeze implicate in gestionarea si coordonarea problematicii economice si financiare (cele doua banci nationale, ministerele finantelor, economiei etc.) acorda o atentie constanta anticiparii si analizarii evolutiilor economice globale. Economia finlandeza este afectata doar intr-o mica masura de criza financiara mondiala. Situatia bancilor ramane stabila, neexistand necesitatea nationalizarii sau redresarii acestora prin pachete financiare puse la dispozitie de stat.

 • Produsul Intern Brut: 191.571 mil. €, 2011
 • Inflatie: 3,4%( 2011)
 • Somaj: 7,1% (decembrie 2011)
 • Principalele ramuri industriale: forestiera, prelucrarea lemnului, miniera, productia de inalta tehnologie, telecomunicatii, echipament optic.
 • Principalii parteneri comerciali: Germania, Federatia Rusa, Suedia, Marea Britanie, SUA, Regatul Tarilor de Jos si China.

↑ Sari sus

Cultura

Obiectele din lemn finlandeze, fie ca e vorba de un produs fin de artizanat fie ca e vorba de o piesa de mobilier futurist, sunt faimoase in toata lumea datorita frumusetii lor si a expertizei tehnice. Mestesugarii de azi au adaptat aceasta tehnica veche de prelucrare a lemnului la intrebuintari mai moderne si mai practice. Sami, indigenii din Laponia, creaza obiecte de artizanat foarte frumoase din os, lemn sau piei de ren. Sauna este originara din Finlanda. Desi nu este un obiect de artizanat, ea implica arta de a sta pe spate si a lasa aburii sa-si faca treaba.

Muzica si artele populare prospera. Muzica traditionala si-a pastrat popularitatea, desi contextul in care este desfasurata a fost adaptat la stilurile moderne. Dansuri precum polska sau pelimannimussiiki atrag in continuare o multime de oameni. In afara de asta, finlandezii au fost intotdeauna iubitori de carti, iar literatura finalndeza a jucat un rol important atat pe scena internationala cat si in miscarile sociale interne.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere