Ghid turistic Franta – Sectiunea date generale Franta contine informatii despre istoria Franta, geografia Franta, clima Franta, cultura Franta si economia Franta.

Date generale Franta

Date generale Franta

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Franceza (République Française)
 • Capitala si principalele orase: Paris (capitala), Lille,Lyon, Marseille, Nisa, Bordeaux, Toulouse, Strasbourg, Nantes.
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 675.417 km² (locul 41 in lume; o cincime din teritoriul UE), din care Metropola cuprinde 543.965 km².
 • Republica Franceza este alcatuita din:
  • Metropola (Franta continentala), divizata in 22 de regiuni si 96 departamente;
  • 5 regiuni/departamente de peste mari (DOM): Guadelupa, Martinica, Guyana franceza, Mayotte, La Réunion;
  • 5 colectivitati de peste mari: Polinezia franceza, Wallis-et-Futuna, Saint-Pierre-et-Miquelon, Saint-Barthélémy, Saint-Martin;
  • 1 colectivitate sui-generis : Noua Caledonie;
  • 1 teritoriu de peste mari: Teritoriile australe si antarctice franceze (TAAF);
  • 1 insula in Oceanul Pacific: Insula Clipperton;
  • Insulele din Oceanul Indian.
 • Populatia: 65,8 milioane de locuitori (estimare ianuarie 2011, locul 2 in UE si 21 in lume). Densitate: 97 loc/km².
 • Limba oficiala: franceza
 • Ziua nationala: 14 Iulie
 • Religie: catolici 64%, atei 27%, musulmani 3%, protestanti si neo-protestanti 2,1%, mozaici (evrei) 0,6%
 • Moneda: euro
 • Prefix telefonic international: + 33
 • Forma de guvernamant: Republica prezidentiala (conform Constitutiei din 1958)

Franta, oficial Republica Franceza este o tara situata in Europa de Vest (Franta metropolitana), care cuprinde si diverse insule si teritorii situate in alte parti ale planetei (Franta de peste mari). Dintre marile state europene, Franta este cel mai vechi stat constituit in jurul unui domeniu regal, initial organizat in jurul regiunii Ile-de-France a carei capitala este Parisul. Franta este membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro si a Spatiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Natiunilor Unite si unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate ONU. Face parte si din Uniunea Latina, Organizatia Internationala a Francofoniei si din G8.

Republica Franceza este un stat unitar, fiind o democratie organizata ca o republica semi-prezidentiala. Este o natiune dezvoltata, avand cea de-a cincea economie mondiala in 2008. Valorile pe care aceasta le apara si de care se simte foarte atasata sunt exprimate in Declaratia Drepturilor Omului si ale Cetateanului.
Din punct de vedere militar Franta este membra a NATO (din ale carui structuri militare s-a retras in 1968 pentru a reveni partial in 2002) si este una din cele sapte tari detinatoare in mod oficial ale bombei atomice. Este considerata una dintre marile puteri de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.

Scurt istoric

Teritoriul francez a fost locuit, in preistorie, de o populatie celtica (francii si galii), fiind colonizat, partial, de greci (sudul Frantei) si, in cea mai mare parte, de romani, sub imparatul Cesar (dupa batalia de la Lutetia, 53 i.e.n.).

In Evul Mediu, Franta a fost o monarhie centralista, sub diferite dinastii, ultima fiind cea a familiei de Bourbon. Ludovic al XVI-lea, a fost ultimul rege al Frantei, decapitat in timpul Revolutiei Franceze de la 1879. Ulterior, in special, odata cu Napoleon Bonaparte, Franta a devenit una dintre marile puteri europene, jucand un rol important in definirea Europei prin sistemul tratatelor de la Versailles, dupa primul razboi mondial.

In anul 1958, generalul Charles de Gaulle proclama a V-a Republica Franceza, cu puteri sporite pentru Presedinte. Presedintii celei de-a V- a Republici Franceze sunt: Charles de Gaulle (1959-1969), Georges Pompidou (1969-1974), Valéry Giscard d’Estaing (1974-1981), François Mitterrand (1981-1995), Jacques Chirac (1995-2007), Nicolas Sarkozy (2007-2012), François Hollande (2012-prezent)

↑ Sari sus

Geografie

Desi marea parte a teritoriului francez (Franta metropolitana; in franceza: la Métropole, sau France métropolitaine) se afla in vestul Europei, Franta este constituita si din teritorii aflate in America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul si sudul Oceanului Indian, nordul si sudul Oceanului Pacific, si Antarctica, aici insa suveranitatea este exercitata in Cadrul Tratatului Antarcticii.

Franta metropolitana se intinde de la Marea Mediterana la Canalul Manecii si Marea Nordului si de la Muntii Alpi si Raul Rin pana la Oceanul Atlantic. Datorita formei geometrice a teritoriului Frantei continentale, tara este denumita colocvial ca Hexagonul (franceza: L’Hexagone). Se invecineaza cu: Belgia (620 de km), Luxemburg (73 de km), Germania (450 de km), Elvetia (572 de km), Italia (515 km), Monaco (4,5 km), Andora (57 de km) si Spania (650 de km). Franta are frontiere cu Brazilia (700 de km), Surinam (520 de km) si o frontiera nematerializata cu Antilele Olandeze (10,2 km) in Insula Sfantul Martin.

Franta poseda o larga varietate de relief, de la campiile din nordul si vestul tarii pana la lanturile muntoase din sud (Muntii Pirinei) si sud-est (Muntii Alpi), acestia din urma avand cel mai inalt punct din vestul Europei, Mont Blanc (4.810 de metri). Mai exista regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Muntii Vosgi, precum si largi bazine ale unor rauri cum ar fi Loara, Ronul, Garonne si Sena.

Suprafata totala a Frantei metropolitane este de 551.659 de km², Franta fiind clasata astfel ca al 47-lea stat dupa suprafata. Suprafata totala, ce cuprinde toate regiunile, colectivitatile si teritoriile de peste mari, este de 674.843 de km², ceea ce reprezinta 0,45% din suprafata totala a uscatului de pe Pamant. Zona Economica Exclusiva a Frantei o claseaza pe aceasta pe locul al doilea, dupa Statele Unite si inaintea Australiei cu o suprafata totala de 11.035.000 de km², ceea ce reprezinta 8% din totalul Zonelor Economice Exclusive.

Impartire administrativa

Franta este divizata din punct de vedere adminisatrativ in 26 de regiuni: 22 se gasesc in cadrul Frantei metropolitane (21 situate in partea continentala plus Corsica), iar patru sunt regiuni de peste mari. Aceste 26 de regiuni se subdivid in 100 de departamente fiecare avand asociat un cod ce indeplineste o serie de functii administrative, spre exemplu primele cifre din codul postal, parte a numerelor de inmatriculare, etc. Patru dintre aceste departamente, departamentele de peste mari, sunt simultan regiuni de peste mari dar sunt parte integranta a Frantai si a Uniunii Europene. Departamentele se subdivid si ele in 342 de arondismente alcatuite din 4.035 de cantoane si 36.682 de comune. Trei comune, Paris, Lyon si Marsilia sunt subdivizate la randul lor in arondismente municipale. Regiunile, departamentele, si comunele sunt cunoscute drept “colectivitati teritoriale” (collectivités territoriales), detinind ca atare consiliu si executiv propriu, in timp ce arondisementele si cantoanele sunt doar diviziuni administrative.

Pe langa cele 26 de regiuni si 100 de departamente, Republica Franceza este alcatuita si din cinci colectivitati de peste mari, din care Noua Caledonie are un statut special, si trei teritorii speciale nelocuite. Colectivitatile si teritoriile de peste mare sunt parti ale Republicii Franceze, dar nu fac parte din UE. Teritoriile din Pacific continua sa foloseasca francul CFP, al carui valoare este raportata la euro. In contrast, cele patru regiuni si departamente de peste mari, foloseau francul francez, iar acum folosesc moneda euro.

Franta mai are sub control un numar de insule nelocuite in Oceanul Indian si in Oceanul Pacific: Bassas da India, Clipperton, Europa, Glorioso, Juan de Nova, Tromelin.

↑ Sari sus

Clima

Clima in Franta variaza in functie de regiune,in partea de nord a tarii avand vreme rece si umeda la sud.
Exista cinci zone distincte cu climat rezonabil:

 1. Regiunile de coasta din nord Acestea au climat temperat,cu ierni blande si veri calde,dar nu foarte fierbinti,ca in Anglia.Ploaia este foarte frecventa pe parcursul anului,iar vremea poate fi imprevizibila.
  Spre nord si nord-est exista un climat cu ierni foarte reci si umede si veri foarte calde si insorite.
 2. Sud-vestul Frantei-Aquitane si Poitou-Charentes Aceasta parte a Frantei,in general,are ierni blande si veri foarte calde,cu ploi mai putine decat in partea de nord a tarii.Furtunile sunt frecvente in timpul verii.
 3. Centrul Frantei Aceasta regiune are un climat mai continental,cu ierni aspre si veri calde si ploioase,mai putin in regiunile de coasta.Partea de sud a tarii este mai uscata si mai calda decat partea de nord.
 4. Coasta mediteraneana-Provence,Languedoc Rousillon si Insula Corsica Toate zonele din sud-estul Frantei au un climat tipic mediteranean,zilele de vara sunt foarte fierbinti,iar iernile sunt,in general,usoare si scurte.Aceasta este regiunea din Franta cu cele mai multe zile insorite din an si un sezon de vara ce se poate extinde,de la sfarsitul lunii aprilie pana in octombrie.Vara la mare poate fi destul de cald,in special in zonele de coasta,care sunt sustinute de munti si sunt la adapost de vanturile provenite din nord.
  Un vant puternic din nord este Mistral poate provoca vreme rece,cu vant,chiar si la sfarsitul primaveri.
 5. Muntii Alpi,Masivul Central si Muntii Pirinei In zonele de mare altitudine,iernile sunt lungi si reci,cu multa zapada,care de multe ori nu dispare de pe drumuri pana in primavara anului viitor foarte tarziu.

↑ Sari sus

Economie

Economia Frantei este o combinatie de multe intreprinderi private (peste 2,5 milioane companii inregistrate) si de importante (dar in scadere) interventii ale guvernului care pastreaza o influenta puternica asupra anumitor sectoare economice fiind principalul actionar la numeroase societati considerate drept strategice (cale ferata, electricitate, constructii de aeronave, etc.). Totusi guvernul a inceput sa isi relaxeze controlul asupra anumitor sectoare si a inceput sa vanda o parte din actiunile sale la anumite companii cum ar fi France Télécom, Air France, precum si numeroase societati din domeniul asigurarilor, finantelor si din industria apararii. Franta este membra din G8, grupul celor mai industrializate natiuni, fiind considerata in 2005 ca cea de a sasea economie mondiala dupa Statele Unite, Japonia, Germania, China si Regatul Unit. Franta este una dintre cele 11 tari din Uniunea Europeana care a lansat moneda Euro la 1 ianuarie 1999, aceasta inlocuind complet Francul francez la inceputul anului 2002.

Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, in anul 2004 Franta a fost cel de al 5-lea exportator mondial si cel de al patrulea importator mondial de bunuri fabricate. In 2003 Franta a fost cel de al doilea recipient de investitii straine direct dintre tarile OCDE cu 47 miliarde dolari inaintea Statelor Unite, Japoniei, Regatului Unit sau Germaniei, iar companiile franceze au investit in acelasi an 57,3 miliarde dolari, Franta fiind astfel al doilea cel mai important investitor direct dintre tarile OECD, dupa Statele Unite. In 2005 raportul OCDE asupra tarilor G7 clasa Franta pe primul loc in ceea ce priveste productivitatea (masurata ca PIB per ora lucrata). In 2004, PIB-ul per ora lucrata in Franta era de 47,7 dolari, mai mult decat in Statele Unite(46,3$), Germania (42,1$), Regatul Unit (39,6$) sau Japonia (32,5$). In ciuda acestor cifre, PIB-ul per locuitor in Franta este semnificativ mai mic decat cele din alte state din OECD, fiind comparabil cu cel al tarilor dezvoltate din UE, situat la aporximativ 30% din cel al Statelor Unite. Motivul este faptul ca procentajul populatiei franceze in activitate este mai mic decat cel din alte tari, astfel incat PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic, in ciuda productivitatii ridicate. Dintre tarile OECD Franta are unul dintre cele mai mici procente de populatie lucratoare cu vartsta intre 15 si 64 de ani, de doar 68.8% in 2004, fata de 80% in Japonia, 78,9% in Regatul Unit, 77,2% in SUA si 71% in Germania. Acest fenomen se datoreaza somajului relativ important: 9% din populatia activa, posibilitatea facila de a prelungii studiile si ajutoarele din partea guvernului, din ce in ce mai rare in ultima vreme, pentru ca angajatii din anumite domenii sa poata iesi la pensie mai repede.

Multi economisti considera ca principala problema a economiei franceze nu este productivitatea, ci lipsa reformelor economice care sa permita unui procentaj mai important din populatia activa sa lucreze. Punctele de vedere de dreapta sustin ca orele de munca scurte si greutatea de reformare a pietei muncii sunt punctele slabe, iar punctele de vedere de stanga mentioneaza lipsa politicilor guvernamentale de creare a justitiei sociale. Incercari recente ale guvernului de a modifica piata de munca pentru tineri pentru a combate somajul s-au lovit in anul 2006 de o rezistenta importanta manifestata prin proteste ample.

Cu peste 75 milioane de turisti straini in anul 2003, Franta este clasata ca prima destinatie turistica din lume. La aceasta se adauga procentul important de francezi ce isi petrec vacantele in diferite regiuni ale tarii. Atractivitatea turistica se explica prin marea varietate de puncte de interes si prin numarul lor foarte mare la care se adauga diversitatea peisajelor, bogatia patrimoniului si climatul temperat precum si facilitatilor de acces si a infrastructurii turistice si de transport foarte bine dezvoltate. Parisul si imprejurimile sunt destinatiile cele mai importante, urmate de Castelele de pe Valea Loarei, Mont Saint-Michel, Coasta de Azur si statiunile montane din Alpi, pentru a enumera doar cele mai prestigioase destinatii. In anul 2003 turismul a reprezentat 6,6% din PIB si a angajat aproximativ 700.000 persoane in activitati direct legate de acesta.

Franta are o importanta industrie aerospatiala reprezentata de concernul european Airbus si este singura putere europeana (in afara de Rusia) care are propria sa baza de lansare de rachete spatiale (Centre Spatial Guyanais). Franta este de asemenea cea mai independenta tara din punct de vedere engergetic dintre tarile Europei de Vest datorita investitiilor importante in domeniul energie nucleare, lucru care face din Franta unul dintre cei mai mici producatori de gaze cu efect de sera dintre cele mai industrializate natiuni din lume. Peste 80% din nevoile de energie electrica ale tarii sunt produse de centrale nuclearo-electrice (86,9% in 2005).

Procentajul mare de terenuri fertile, cumulate cu utilizarea tehnologiilor moderne si importantele subventii europene (aproximativ 14 miliarde dolari) au facut din Franta principalul producator si exportator agricol din Europa si al doilea exportator mondial de produse agro-alimentare dupa Statele Unite. Cu toate acestea, datorita inaltului nivel de tehnologizare, sectorul primar al industriei nu ocupa decat 4% din populatia activa. Principalele produse de export sunt graul, pasaret, produse lactate, carne de vita si porc precum si renumitele vinuri frantuzesti.

La inceputul lunii iulie 2012, executivul francez a revizuit previziunile cresterii economice la 0,3% (fata de 0,4% initial) pentru 2012 si la 1,2% (fata de 1,7%) pentru 2013.
In decursul primelor trei luni ale anului 2012, economia franceza nu a inregistrat crestere. Pentru trimestrul al doilea s-a inregistrat o scadere de 0,1%.

Potrivit Bancii nationale a Frantei (Banque de France), la 8 august 2012, PIB-ul Frantei ar urma sa inregistreze o scadere de 0,1% in trimestrul 3. Daca previziunile BdF se adeveresc, s-ar inregistra un al doilea trimestru consecutiv cu activitate economica in scadere, ceea ce ar conduce la intrarea Frantei in recesiune.
Indicatorii de conjunctura ai BdF indica o degadare a climatului de afaceri atat in industrie (in special in sectorul auto si textil), cat si in sectorul serviciilor. Capacitatea de utilizare a capacitatilor de productie se situeaza sub nivelul mediu pentru perioade lungi ( a scazut in iulie la 76,9%, fata de 77,2% in iunie), iar scaderea comenzilor a condus la o usoara crestere a stocurilor. BdF concluzioneaza ca exista perspectivele pentru o lejarea contractare a activitatii in lunile viitoare.

Mai optimiste decat cele ale BdF, previziunile Institutului National de Statistica (INSEE), publicate la sfarsitul lunii iunie, au estimat o relansare a cresterii economice pe durata verii, de cca 0,1%.

Date privind anul 2012:

 • Consum +0,6% (aprilie)
 • Productia industriala -0,7% (aprilie)
 • Deficit comercial -5,8 mld. Euro.
 • Produsul Intern Brut: estimativ, in anul 2011, aprox. 2800 mld. USD (crestere de 9,6%) – locul 5 in lume – sau 44401 USD/loc. (crestere de 9,1%) – locul 20 in lume.
 • Inflatie: 2,1% la finele anului 2011, 2,5% in medie pe anul 2011; -0,1% (mai 2012)
 • Somaj: 10% (2012)

Principalele ramuri industriale: industrie constructoare de masini, chimica, automobile, metalurgie, avioane, aparate electronice, textile, produse alimentare, turism

Principalii parteneri comerciali: (la import) Germania, Belgia, Italia, Olanda, Spania, Marea Britanie,SUA, China; (la export) Germania, Italia, Spania, Belgia, Marea Britanie, SUA, Olanda.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura franceza este bogata, diversificata si veche, si reflecta culturile sale regionale si influenta numeroaselor valuri de imigratie de-a lungul timpului. Parisul, capitala sa, numit si Orasul Luminilor (in franceza la Ville lumière), a fost de-a lungul timpului un important centru cultural, gazduind artisti de diverse origini, fiind actualmente orasul care aduna cel mai mare numar de situri cu un caracter cultural din lume (muzee, palate, cladiri si altele). In plus, aceste situri sunt consacrate unei mari varietati de teme.

Locul de nastere al cartezianismului si al Secolului Luminilor, cultura franceza a lasat mostenire lumii limba diplomatilor, o anumita conceptie universala asupra omului (uneori considerata franco-centrista), numeroase realizari tehnice si medicale si o arta de a trai ancestrala. Locul de nastere al cinematografiei si un sustinator fervent al exceptiei culturale, Franta a dezvoltat o industrie cinematografica de calitate, una dintre putinele industrii cinematografice europene ce pot rezista masinii hollywoodiene.

Cultura franceza este unul dintre principalele liante ale Organizatiei Internationale a Francofoniei care reuneste diversele tari care au afinitati culturale si care au fost puternic influentate, de-a lungul timpului, de cultura franceza.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere