Ghid turistic Nisa, Franta – Rubrica stiati ca Nisa contine curiozitati, lucruri interesante si informatii de cultura generala despre Nisa.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Stiati ca Nisa

Stiati ca Nisa

Curiozitati despre Nisa (Nice)

 • Nisa este cea mai faimoasa statiune de pe Coasta de Azur, riviera franceza.
 • Nisa detine al doilea cel mai mare aeroport din Franta, dupa Paris, si este conectata la reteaua de autostrazi precum si la cea de trenuri de mare viteza (TGV).
 • Nisa a fost initial o colonie greceasca, pe nume Nikaia (dupa Nike, zeita victoriei), stabilita in secolul 5 i.Hr.
 • Nisa este al cincilea cel mai mare oras din Franta si al doilea cel mai vizitat.
 • Plajele neobisnuite din Nisa sunt intretinute in mod natural: pietrele netede provin din gura raurilor Var si Paillon, de unde pietricele au fost aduse si depozitate pe malul marii.
 • In timpul stapanirii italiene, orasul era numit Nizza.
 • Carnavalul din Nisa isi are originile in Evul Mediu ca un festival de exces autorizat de biserica, in care petrecareti mascati puteau sa-i ridiculizeze in siguranta pe cei aflati la putere iar toti cei fara masca erau biciuiti cu ciorapi umpluti cu faina.
 • Nisa face parte din Franta doar din anul 1860, atunci cand italienii au renuntat la oras, cu parere de rau, pentru a-i plati pe francezi pentru ajutorul acordat in apararea tarii impotrica austriecilor. Acest patrimoniu mixt ii confera orasului fabulosul melanj francez-italian, dupa cum se observa in arhitectura, culori, bucatarie si stil de viata.
 • Bulevardul Promenade des Anglais si-a luat numele de la turistii englezi care se plimbau de-a lungul falezei cu umbrele lor in mana – o priveliste ciudata pentru clasa muncitoare din Nisa. Printre celebrii ‘anglais’ erau Regina Victoria, Winston Churchill sau dansatoarea Isadora Duncan, a carei dramatica moarte a avut loc in fata hotelului Negresco, dupa ce esarfa ei lunga s-a prins in una din rotile decapotabilei cu care se deplasa.
 • In Al Doilea Razboi Mondial, Nisa a fost ocupata de doua ori: mai intai de italieni (care erau de treaba) si apoi de germani (care nu erau). In timpul ocupatiei germane, acestia au construit mai multe tuneluri secrete pe sub Dealul Castelului si Orasul Vechi, pentru a crea o baza de submarine, pentru a stoca munitii si pentru a asigura rute de evacuare clandestine pentru ofiterii germani.
 • Fortele aliate au ajutat la eliberarea Frantei la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, atunci cand au debarcat pe tarmurile Normandiei dar si in sudul Frantei, langa Cannes. Pentru a comemora acest eveniment, partea de sus a Promenade des Anglais este numita Le Quai des Etats-Unis, intrarea arcuita in orasul vechi fiind un tribut pentru Statele Unite. Cu toate acestea, Nisa s-a eliberat singura in urma unei rascoale masive.
 • Printre artistii care au fost atrasi de Nisa se numara Henri Matisse, Chagall, Picasso, Renoir, Cocteau, Modigliani, F. Scott Fitzgerald, Somerset Maugham, Friedrich Nietzsche sau Paganini. Printre cei moderni ii amintim pe partial rezidentul Elton John, Tina Turner, Keith Richards sau Bono.


Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere