Ghid turistic Paris, Franta – Sectiunea date generale Paris contine informatii despre istoria Paris, clima Paris, cultura Paris si economia Paris.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Paris

Date generale Paris

  Paris este capitala și cel mai mare oraș din Franța. Orașul este traversat de fluviul Sena, in nordul Franței, in mijlocul regiunii Ile-de-France (cunoscuta și ca regiunea Paris). Orașul in limitele sale administrative (cele 20 de arondismente) este in mare parte neschimbat din anul 1860, avand o populație de 2.211.297 locuitori (ianuarie 2008), dar zona metropolitana Paris are o populație de 12.089.098 locuitori (ianuarie 2008) și este unul dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, inainte de secolul al XIX-lea și cel mai mare oraș din lume intre secolele XVI-XIX.

  Parisul este astazi unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume, iar influența sa in politica, educație, divertisment, mass-media, moda, știința și arte contribuie la statutul sau ca unul dintre cele mai importante orașe din lume. Acesta gazduiește sediul mai multor organizații internaționale, cum ar fi: UNESCO, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica, Camera Internaționala de Comerț sau informalul Clubul Paris. Parisul este considerat ca fiind unul dintre cele mai verzi și mai locuibile orașe din Europa. De asemenea este unul dintre cele mai scumpe.

  Paris și regiunea Paris, cu 552.1 miliarde € in 2009, produc mai mult de un sfert din produsul intern brut al Franței. Conform estimarilor pentru 2008, aglomerația din Paris este cea mai mare din Europa sau a doua cea mai mare economia orașului și a șasea ca marime din lume. Regiunea Paris are cea mai mare concentrație de studenți de invațamant superior din Uniunea Europeana, este primul in Europa in ceea ce privește capacitatea de cercetare și dezvoltare și alte cheltuieli și este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune orașe din lume pentru inovație. Cu aproximativ 17 milioane de turiști straini anual, Paris, este cel mai vizitat oraș din lume. Parisul și regiunea sa conțin 3.800 de monumente istorice și patru Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO.

  Nucleul istoric al Parisului este Ile de la Cité, o insula mica locuita in antichitate de tribul pariziilor (parisii in Latina) care intemeiasera in zona un mic sat de pescari. Astazi cea mai mare parte din insula este ocupata de impresionantul Palais de Justice și de catedrala Notre-Dame de Paris. Insula este conectata cu sora sa mai mica, Ile Saint-Louis, care este ocupata de case construite in secolul XVII și XVIII. Caracteristicile majore ale Parisului sunt cheiurile strajuite de copaci de-a lungul Senei – in special pe malul stang cu vanzatorii ambulanți de carți (faimoșii buchiniști), podurile istorice care traverseaza Sena, celebrele bulevarde ca Champs-Élysées precum și numeroase alte cladiri și monumente celebre, dintre care multe sunt inscrise in Patrimoniul Umanitații stabilit de UNESCO.

  In cursul secolului XI orașul s-a intins pe malul drept. Secolele XII și XIII, care includ domnia lui Filip al II-lea Augustus (1180-1223), sunt notabile pentru creșterea orașului. Drumurile principale au fost pavate, primul Luvru a fost construit ca fortareața și mai multe biserici, inclusiv catedrala Notre-Dame, au fost construite sau incepute. Mai multe școli de pe malul stang au fost unite in cadrul Sorbonei, care numara pe Albertus Magnus și Sf. Thomas Aquinas printre primii profesori. In Evul Mediu Parisul a prosperat ca centru intelectual și comercial, cu o intrerupere temporara cand a lovit ciuma in secolul XIV. Sub domnia regelui Louis al XIV-lea, regele Soare, de la 1643 la 1715, reședința regala s-a mutat la Versailles. Revoluția franceza a inceput cu luarea cu asalt a Bastiliei pe 14 iulie 1789. Multe dintre conflictele din anii urmatori au avut loc intre Paris și zonele rurale ale Franței. In 1870 razboiul franco-prusac s-a incheiat cu un asediu al Parisului și a Comunei Parisului, care s-a predat in 1871 dupa o iarna de foamete. Turnul Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Parisului, a fost construit in 1889 intr-o perioada de prosperitate cunoscuta ca La Belle Époque.

  Parisul este un departament al Franței (Paris, 75), parte din regiunea Ile-de-France. Parisul este imparțit in douazeci de arondismente. Aceste arondismente sunt numerotate in spirala, cu primul arondisment in centrul orașului. Orasul este situat in partea central-nordica a țarii, pe fluviul Sena , in aval de confluența acestuia cu Marna. Suprafața sa este de 1450 de km patrați.

  Parisul este deservit de doua aeroporturi: Orly, la sud de Paris, și Charles de Gaulle, la nord de Paris, situat in localitatea Roissy-en-France, unite de linia B a rețelei RER. Parisul este dotat cu o rețea densa de metrou, numit Métro. De asemenea, orașul este strabatut de RER (Rețeaua Expresa Regionala), ce face legatura intre diferitele departamente din jur, și in zonele periferice de tramvai. In plus exista o rețea de cai ferate: din cele 6 gari pariziene pleaca zilnic trenuri pentru navetiști, trenuri naționale și TGV-uri (Train à Grande Vitesse) (numit Thalys sau Eurostar pentru Belgia, Olanda, Germania, respectiv Marea Britanie).

  Orașul este și nodul principal al rețelei de autostrazi și este inconjurat de o șosea larga circulara numita Boulevard Peripherique. Intrarile și ieșirile de pe Peripherique sunt numite Portes (porți), fiindca acestea corespund cu porțile orașului. Majoritatea acestor porți au parcari unde neriveranii sunt sfatuiți sa-și lase mașinile. Traficul parizian este renumit pentru incetineala și pentru pericolul pentru integritatea caroseriei. Primaria a luat masuri pentru fluidizarea traficului in comun (autobuze, taxi-uri), creand culoare speciale pentru acestea.  Recenziile turistilor

  Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

  Nu exista recenzii din partea turistilor.

  Fii primul care lasa recenzie

  Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


  Afla cum poti acumula puncte »


  Impartaseste-ne parerea ta

  0 caractere