Ghid turistic Germania – Sectiunea date generale Germania contine informatii despre istoria Germania, geografia Germania, clima Germania, cultura Germania si economia Germania.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Germania

Date generale Germania

Date generale

 • Denumirea oficiala: Republica Federala Germania (Bundesrepublik Deutschland)
 • Capitala si principalele orase: Berlin (capitala), Hamburg, München, Köln, Frankfurt pe Main
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 357.021 km². R.F. Germania este impartita in 16 landuri, fiecare avand propriile institutii executive, legislative si judecatoresti.
 • Populatia: 81.802.000 locuitori
 • Limba oficiala: germana
 • Ziua Nationala: 3 octombrie, Ziua Unitatii Germane
 • Religie: romano-catolica (31%); protestanta (30%); niciuna sau altele (29%); musulmani (3,5%)
 • Moneda: euro
 • Prefix telefonic international: +49
 • Forma de guvernamant: stat federal format din 16 landuri.

Republica Federala Germania (in germana Bundesrepublik Deutschland), denumita colocvial Germania (Deutschland, sens literal: „tara germana”), este un stat in Europa Centrala. Face parte din organizatii internationale importante precum Consiliul Europei (1951), OCDE, Uniunea Vest-Europeana (1954), NATO (1955), Uniunea Europeana (1957), ONU (1973), OSCE și din zona euro.

Germania este o tara fascinanta, cu o istorie indelungata si una dintre cele mai bogate culturi din Europa, in care veti intalni la fiecare pas monumente arhitectonice unice provenind din aproape toate epocile istorice, castele si muzee. Infrastructura turistica este extrem de bine dezvoltata, cu o multitudine de posibilitati de cazare si restaurante in care puteti gusta specialitatile gastronomiei locale, precum si excelentele vinuri si tipuri de bere locale. Interesant este si faptul ca tara este impartita in doua regiuni distincte, care continua si dupa unificare sa fie diferite din punct de vedere cultural si economic – fosta Republica Democrata Germana, care s-a aflat zeci de ani in spatele cortinei de fier, si Germania de Vest.

Scurt istoric

La incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Germania si Berlinul erau divizate in patru zone, aflate sub control american, britanic, francez si respectiv sovietic. Dupa conferinta de la Potsdam si introducerea marcii germane in cele trei zone de ocupatie aflate in afara controlului sovietic si a blocadei Berlinului (24 iunie 1948-12 mai 1949), este fondata, pe 24 mai 1949, Republica Federala Germania, sub conducerea guvernului cancelarului Konrad Adenauer. Zona aflata sub control sovietic a devenit la 7 octombrie 1949 Republica Democrata Germana.

In 1955, R.F.G. adera la NATO, iar R.D.G. se alatura Pactului de la Varsovia. In 1957, R.F.Germania se afla printre statele fondatoare ale Comunitatii Economice Europene. In 1969, Willy Brandt devine cancelar si initiaza o politica de apropiere fata de est, denumita Ostpolitik. In 1973 atat R.F. Germania, cat si R.D.G. adera la Organizatia Natiunilor Unite. In 1982 crestin-democratul Helmuth Kohl devine cancelar al R.F.Germania, iar in 1987 liderul est-german Erich Honecker efectueaza o vizita in R.F.Germania.

In noiembrie 1989 cade Zidul Berlinului si pe 3 octombrie 1990 are loc reunificarea, Germaniei de Est cu cea de Vest, sub numele Republica Federala Germania. In 1994, Helmuth Kohl este reales cancelar, iar din 1998 la conducere se afla o coalitie intre social-democrati si ecologisti condusa de Gerhard Schroeder. Alegerile din noiembrie 2005 sunt castigate de crestin-democrati (CDU/CSU), iar cancelar devine Angela Merkel, partidul obtinand victoria si la scrutinul din 2009, in prezent guvernand alaturi de liberali (FDP).

↑ Sari sus

Geografie

Suprafata totala a teritoriului tarii este de 357.021 km², relieful fiind preponderent muntos. Germania se invecineaza cu noua tari europene: Danemarca, Olanda, Belgia, Franta, Luxemburg, Elvetia, Austria, Republica Ceha și Polonia. De asemenea are ieșire directa la Marea Baltica și la Marea Nordului (Oceanul Atlantic). Capitala Germaniei este Berlin.

↑ Sari sus

Clima

Germania are o clima temperata, cu o temperatura medie anuala de 9 °C. Temperatura medie in ianuarie variaza de la -6 °C pana la +1 °C (in functie de localitate și altitudinea ei), in timp ce temperatura medie a lunii iulie variaza intre 16 și 20 °C. Precipitatiile sunt mai mari in sud, unde se inregistreaza 1.980 mm pe an, majoritatea sub forma de zapada.

↑ Sari sus

Economie

Germania are cea mai mare economie nationala din Europa, a patra din lume ca PIB nominal, și a cincea din lume in functie de paritatea puterii de cumparare, conform datelor din 2008. De la inceputurile erei industriale, Germania a fost un lider, inovator și beneficiar al unei economii din ce in ce mai globalizate. Germania este lider mondial in exporturi, exportand bunuri in valoare de 1,133 trilioane de dolari in 2006 (incluzand tarile din zona Euro), și genereaza un surplus comercial de 165 de miliarde. Sectorul servicii contribuie cu aproximativ 70 % la PIBul total, sectorul industrie cu 29,1 %, și sectorul agricultura cu 0,9 %. Majoritatea produselor sunt din domeniul ingineriei, in special automobile, instalatii mecanice, metalurgie și bunuri chimicale. Germania este cel mai mare producator de turbine de vant și tehnologia puterii solare din lume. Cele mai mari targuri și congrese internationale de comert din fiecare an au loc in orașe germane, cum ar fi Hanovra, Frankfurt și Berlin.

In topul celor mai mari 500 de companii din lume listate la bursa, top organizat in functie de veniturile companiilor, exista 37 de companii cu sediul in Germania. In 2007 cele mai mari dintre acestea erau Daimler, Volkswagen, Allianz (compania cea mai profitabila), Siemens, Deutsche Bank (a doua companie ca rentabilitate), E.ON, Deutsche Post, Deutsche Telekom, Metro Cash & Carry, și BASF. Printre companiile cu cei mai multi angajati se numara Deutsche Post, Robert Bosch GmbH, și Edeka. Companii și in același timp marci de produse germane renumite pe tot globul sunt Adidas, Audi, BMW, Mercedes Benz, Nivea, Porsche, SAP, Volkswagen și multe altele.

Germania este o sustinatoare a integrarii economice și politice europene, iar politicile ei comerciale sunt din ce in ce mai mult determinate de acordurile dintre membrii Uniunii Europene și de legislatia europeana privind piata comuna. Germania a adoptat moneda europeana unica euro, iar politica ei monetara este stabilita de Banca Centrala Europeana, cu sediul la Frankfurt pe Main. Dupa reunificarea Germaniei din 1990 nivelul de trai și veniturile anuale au ramas sensibil mai mari in fosta Germanie de Vest. Modernizarea și integrarea economiei din estul Germaniei de azi continua sa fie un proces de lunga durata, și se prevede ca acesta va dura pana in 2019, transferurile anuale de la vest la est fiind pana acum de aproximativ 80 de miliarde de dolari in total. Rata șomajului a scazut incepand cu 2005, ajungand la una foarte scazuta: 3,8 % in iulie 2011. Acest procentaj difera insa intre fosta Germanie de Vest și fosta de Est. Guvernul cancelarului Gerhard Schröder a initiat la inceputul anilor 2000 o serie de reforme privind piata de munca și institutiile legate de bunastarea publica, in timp ce guvernele urmatoare (negru-roșu și negru-galben) au adoptat o politica fiscala restrictiva și au redus numarul de locuri de munca din sectorul public.

In intervalul 1990 – 2009 Germania a primit Investitii straine directe (ISD) de 700 de miliarde de dolari. In anul 2009 investitiile straine directe in Germania au fost de 36 miliarde dolari. Totodata, Germania a generat ISD pentru alte state in valoare de 62,7 miliarde de dolari in 2009.

Dupa o scadere de -5,1% in anul 2009, economia germana a cunoscut un puternic reviriment in 2010, cand Produsul Intern Brut a crescut cu 3,6%, fiind cea mai inalta rata de crestere inregistrata dupa reunificare. Cresterea economica a continuat si in 2011, cu 2,9%. Se prognozeaza o crestere economica si pentru anul 2012, chiar daca la un nivel sensibil mai redus (cca. 1%), motivat de instabilitatea din zona euro.

 • Produs Intern Brut: 2,57 mii miliarde de euro (2011)
 • Inflatia: 2,2% (2011)
 • Principalele ramuri industriale: constructii de masini si autovehicule, industria aerospatiala, logistica, industria chimica si farmaceutica, productia de inalta tehnologie.
 • Principalii parteneri comerciali: Franta, Statele Unite, Olanda, Marea Britanie, Italia, China, Austria, Belgia, Polonia.

↑ Sari sus

Cultura

Contributiile germane la cultura mondiala sunt numeroase. Germania a fost locul de naștere al unor renumiti compozitori precum Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms și Richard Wagner; poeti precum Johann Wolfgang von Goethe și Friedrich Schiller; filosofi ca Immanuel Kant, Georg Hegel, Karl Marx sau Friedrich Nietzsche; de asemenea, oameni de știinta de calibrul lui Albert Einstein sau Max Planck.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere