Ghid turistic India – Sectiunea date generale India contine informatii despre istoria India, geografia India, clima India, cultura India si economia India.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din India

Date generale India

Date generale India

Date generale

 • Denumirea oficiala: Republica India
 • Fusul orar: + 2,5 ore fata de Romania (* 3,5 ore atunci cand tara noastra trece la ora de iarna).
 • Capitala: New Delhi, situata in nordul tarii (13 milioane de locuitori; creste cu circa 0,5 milioane de locuitori pe an).
 • Alte orase importante: Mumbai (fost Bombay; 14 milioane de locuitori), capitala comerciala si financiara a tarii; Kolkata (7,8milioane de locuitori); Chennai (4,3 milioane de locuitori).
 • Suprafata: 3.287.590 km2 – a saptea tara din lume ca marime, de aproape 14 ori mai intinsa decat Romania si doar putin mai mica decat intreaga suprafata a Uniunii Europene.
 • Clima: temperata in nord si tropical-musonica in sud.
 • Zile nationale: 15 august (Ziua Independentei; la aceasta data, in 1947, India a obtinut independenta fata de Marea Britanie) si 26 ianuarie (la aceasta data, in 1950, Constitutia Indiei a intrat in vigoare si a declarat tara ca fiind republica).
 • Moneda: rupia indiana
 • Populatia: 1,15 miliarde (locul 2 in lume).
 • Limba oficiala: hindi (limba materna pentru circa o treime din populatie). Lingua franca este engleza. Adunarile legislative ale statelor din India au posibilitatea sa stabileasca limba oficiala a statelor respective (alta decat hindi), iar un astfel de statut il au 14 limbi.
 • Religii: hinduism (80% din populatie), islam (13% – populatia musulmana din India este a doua din lume ca marime, dupa cea din Indonezia), crestinism (2%), sikhism (2%), budhism (1%) si altele.
 • Forma de guvernamant: republica cu un sistem parlamentar, sub forma unei federatii (formata din 28 de state si 7 teritorii unionale). India este democratia cu cea mai mare populatie din lume.
 • Prefix telefonic international: +91

India, oficial Republica India, este o țara din sudul Asiei. India se afla pe locul 7 in ierarhia țarilor dupa suprafața, pe locul doi dupa numarul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori. India are o zona de coasta cu o lungime de 7000 de km și granițe cu Pakistan la vest, Nepal, Republica Populara Chineza și Bhutan la nord-est, și Bangladeș și Myanmar la est. In Oceanul Indian, ea este adiacenta cu națiunile insulare Sri Lanka, Maldive și Indonezia.

Camin al civilizației hinduse a vaii, centrul a importante drumuri comerciale și vaste imperii, India a jucat un rol major in istoria umanitații. Brahmanismul, Hinduismul, Sikhismul, Budismul și Jainismul iși au originea in India, in timp ce Islamismul și Creștinismul se bucura de o bogata tradiție aici. Colonizata ca parte a Imperiului Britanic in secolul nouasprezece, India și-a caștigat independența in 1947 ca națiune unificata dupa o un efort susținut depus in aceasta direcție. Atat populația țarii, cat și flora și fauna, aspectul geografic și sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din intreaga lume. De asemenea India este țara de origine a piperului.

Scurt istoric

Dupa marile invazii provenite din Asia centrala, in sec X și XII, mare parte din India de nord a trecut sub dominația sultanului din Delhi, primul și cel mai vast imperiu mongol de apoi. Imparații mongoli și-au extins treptat regatele pana cand au ocupat cea mai mare parte din subcontinent. Cu toate acestea diverși regi indigeni au rezistat in partea de sud acestor cuceriri, de exemplu Imperiul Vijayanagara. Intre secolele XVII-XVIII supremația imperiului mongol s-a diminuat, iar imperiul Maratha a devenit puterea dominanta. Din secolul al XVI- lea unele țari europene, printre care Portugalia, Olanda, Franța și Regatul Unit au inceput sa faca schimburi comerciale cu aceste zone, dar cand au vazut dezbinarea intre diferiți regi au profitat și și-au impus coloniile lor in aceste zone. In 1856 cea mai mare parte din India era sub controlul Companiei Engleze a Indiei Orientale. Un an mai tarziu o revolta cunoscuta sub numele de Primul razboi de independența indiana, a pus serios in pericol domeniul comunitații britanice, dar in final revolta a fost inabușita. In consecința, India a trecut sub Directa Guvernare a Coroanei Britanice drept colonie a Imperiului Britanic.

In prima jumatate a secolului XX a fost lansata o lupta de independența la nivel național de catre Congresul Național Indian și alte organizații politice. In anii 20 și 30 cu mișcarea condusa de Mahatma Gandhi, milioane de persoane au participat la o campanie de neascultare civila de masa. In 15 august 1947, India a obținut independența in fața Marii Britanii, dar a fost divizata in doua teritorii independente, un domeniu al Indiei și un domeniu al Pakistanului, conform legii musulmane. Trei ani mai tarziu, in 26 ianuarie 1950, India a devenit republica și a intrat in vigoare o noua constituție.

↑ Sari sus

Geografie

Relieful acestei tari (care formeaza practic un subcontinent) are o deosebita varietate morfologica (lanturi montane cu extindere si inaltimi mari, vaste campii, podisuri, coline si deserturi), hidrografica, climatica, floristica si faunistica. In partea de NV, N si NE a Indiei, in zonele de frontiera, se desfasoara, pe circa 2400 km lungime, Muntii Himalaya, fiind formati din trei siruri paralele, separate prin podisuri si vai, iar in cea de NV se afla prelungirile Muntilor Karakorum, cu altitudinea maxima de 8611 m (varful K2, cel mai inalt de pe teritoriul Indiei). Muntii Himalaya culmineaza pe teritoriul Indiei , in varful Kanchenjunga (8598m), situat la granita cu Nepalul. La poalele Muntilor Himalaya se afla colinele prehimalayene Siwalik.

Sectorul peninsular al Indiei este dominat de Podisul Deccan (circa 1 milion de km patrati), cu aspect de platforma, compus din platouri joase (400-500m altitudine) ce se intind de la Sud de Muntii Vindhya si raul Narmada. Podisul urca spre margini in sisteme muntoase: Vindhya in Nord, muntii Gatii de Est si, respectiv, Gatii de Vest, ce se unesc in Sud si domina campiile litorale Malabar (de-a lungul tarmului Marii Arabiei) si Coromandel (spre tarmul Golfului Bengal). In NE tarii se desfasoara Podisul Shillong, iar in NV, Desertul Thar. In arealul de NE al Indiei, intre Muntii Himalaya la N si Podisul Deccan in S, se desfasoara o parte din Campia Indo-Gangetica, deosebit de neteda, una dintre cele mai mari din lume.

Reteaua hidrografica este dominata de fluviile Gange si Brahmaputra, navigabile pe mari distante; in Podisul Deccan, mai importante sunt fluviile Narmada, Godavari, Krishna, si Mahanadi. Vegetatie este diversificata: padure deasa pe coasta Malabar si in Assam (NE), jungla in piemontul himalayan, savana in Campia Bengal, stepe cu plante xerofite, desert (in NV). Fauna este deosebit de bogata, ocrotita intr-o importanta retea de zone.

↑ Sari sus

Clima

Cea mai mare parte a Indiei are clima subtropicala, cu temperaturi care variaza doar putin de-a lungul anului. Campiile din nord au parte, totusi, de veri mai calduroase si de ierni mai reci, iar in munti este constant mai rece.

In India sunt 3 faze ale vremii – iarna racoroasa si uscata, care tine din octombrie si pana in martie, vara uscata din aprilie pana in iunie si perioada calda si umeda a musonului. Toata lumea se refera la perioada ploilor folosind termenul de “muson”, dar acest cuvant vine din araba, in care “mausim” inseamna “sezon”, asa ca si perioada uscata ar putea sa fie considerata un “muson”.

Ploile aduse de muson sunt esentiale pentru India. Desi campurile sunt irigate in buna parte, ploile acestea sunt cruciale pentru economie. O perioada musonica ratata poate duce la recolte slabe si chiar la foamete. In ultimii ani, au existat ingrijorari crescande cu privire la inceperea tarzie a perioadei musonice. In Campia Gange-lui, sistemul de irigare depinde de apa freatica, care este reimprospatata de catre ploi. Agricultorii ar putea supravietui unui perioade musonice partial ratate, dar daca acest lucru se intampla cativa ani la rand, se ajunge la o situatie dezastruoasa. Prea multa ploaie, pe de alta parte, poate fi si ea daunatoare, aducand cu sine inundatii devastatoare, mai ales in regiunile de ses din Bihar si din Uttar Pradesh.

Pentru 8 luni pe an, din octombrie pana in mai, vremea este in cea mai mare parte a subcontinentului, una calda si uscata. La sfarsitul acestei perioade, cand raurile ajung sa aiba mai putina apa, pamantul este crapat si prafos, oamenii asteptand nerabdatori sa inceapa ploile. In fiecare zi, ziarele sunt pline cu date despre cand va incepe sa ploua.

Spre sfarsitul lui mai, cerul nu este, de obicei, acoperit, iar vremea este ingrozitor de calda si uscata. Dar in aceasta perioada lucrurile incep sa se schimbe. Aerul cald se ridica subit de mult, atragand briza racoroasa care vine dinspre Oceanul Indian, dinspre S-V.

In acelasi timp, sus in nord, un vant puternic trece peste varfurile Himalayei dinspre vest spre est. Pentru un timp, acest curent blocheaza aerul cald deasupra Indiei, asa incat briza venind dinspre S-V nu aduce decat minore schimbari climaterice. Apoi, odata ce vara avanseaza in nordul Asiei, bataia soarelui se muta treptat spre nord si curentul de aer migreaza si el in aceeasi directie. Pentru o vreme, el este blocat in munti. Apoi, dintr-o data, sare peste munti inspre nord.

Odata disparut acest curent, aerul cald este liber sa se ridice peste subcontinentul indian. Foarte curand, vanturile incep sa bata dinspre ocean in zona de S-V, aducand cu ele multa umeazeala. Schimbarea din aer le atrage atentia oamenilor ca va avea loc schimbarea climaterica. Cand aerul umed trece de Ghatul Vestic, produce un potop de apa. Un fenomen similar se petrece si in Golful Bengal, unde campiile sunt biciuite de ploi. Este inceputul perioadei musonului.

Nu va dura mult pana cand vanturile musonice vor bate peste intreg nordul Indiei. Ele aduc un aer umed, care produce nori masivi cand se ridica deasupra terenurilor uscate si incinse. Acesti nori se sparg aproape zilnic, inundand campiile, satele si orasele cu unele dintre cele mai puternice caderi de ploaie din lume. Ploile vor dura inca 4 luni de zile, respectiv pana in septembrie, cand terenul incepe sa se raceasca din nou. Temperaturile care domnesc in zona oceanului si cele din zona uscatului ajung sa fie aceleasi. Vantul dinspre S-V inceteaza sa mai bata; ploile se opresc. In cele din urma temperatura pe uscat va fi mai joasa decat cea de deasupra oceanului. Pe cand aerul cald de deasupra oceanului se ridica, el atrage aerul mai rece de deasupra uscatului. Vanturile vor bate acum mai ales dinspre N-E, iar perioada uscata se reinstaureaza.

In medie, in India cad circa 1250 de milimetri de apa anual, dar in unele zone deluroase se depaseste cu mult acest nivel. In Ghatul de Vest, unde ajung musonii, se ating 3000 de milimetri si chiar mai mult, iar in Cherranpunji, situat pe dealurile Khasi in N-E, se ajunge si la aproape 11.000 milimetri anual, acolo avand loc unele dintre cele mai puternice ploi din toata lumea.

↑ Sari sus

Economie

Economia Indiei este a noua din lume in funcție de PIB și a patra din lume dupa paritatea puterii de cumparare. Dupa trecerea, in 1991, la o economie de piața, India a avut o creștere economica accelerata. In ciuda acestor progrese, India inca se confrunta cu o rata crescuta a șomajului, mari inegalitați sociale și malnutriție pe scara larga. India este un mare producator și exportator de carne de vita, cu o producție estimata la 3,5 milioane tone in 2012. Exporturile constituie 44% din producția interna de carne de vita.

La nivel mondial, India este un important producator de carbuni, minereu de fier, bauxita, diamante si sare. Productia de petrol si gaze naturale este in crestere. Industria prelucratoare plaseaza India intre primele zece tari ale lumii ca valoare a producției. Predomina inca ramurile tradiționale: textila (indeosebi prelucrarea bumbacului – locul 2 pe glob) si alimentara (este cel mai mare producator mondial de zahar si unt). S-a afirmat puternic in industria constructoare de mașini, care produce o gama variata: de la tractoare, locomotive si vapoare pana la sateliți artificiali, India fiind una dintre putinele tari care au dezvoltata industria cosmica. India are si o puternica industrie cinematografica. Ocupa locul 2 pe glob in domeniu, dupa S.U.A., orașul Mumbai fiind supranumit „Hollywood-ul Indiei”

↑ Sari sus

Cultura

Cultura Indiei este marcata de un grad ridicat de sincretism. Multe practici, limbi, obiceiuri și monumente indiene servesc drept exemplu: edificii arhitecturale inspirate din arhitectura islamista, ca Taj Mahal, sunt moștenirea dinastiei mongole. Așadar, cultura indiana este rezultatul unor tradiții care au combinat elemente heterogene ale civilizațiilor prezente pe teritoriul indian ca urmare a invaziilor sau a migrațiilor și care au marcat țara la un moment dat.

Muzica indiana este foarte diversificata. Muzica clasica este in principal dedublata intre tradițiile indiene hindustane din nord si carnatice din sud. Formele muzicii cu un caracter pronunțat regional includ muzica filmi și muzica folclorica ca Bhangra. Exista multe forme clasice de dans: Bharata natyam; Kathakali; Kathak ;Kuchipudi; Manipudi; Odissi si Yakshagana. Ele sunt deseori insoțite de o forma narativa și sunt de obicei marcate de elemente religioase.

Tradițiile literare cele mai vechi imprumutau in special forma orala, forma scrisa facandu-și apariția mai tarziu. Literatura religioasa hindusa scrisa in sanscrita, ca Vedele, Ramayana și Mahabharata ocupa un loc important in cultura indiana și sunt adaptate și in zilele noastre in opere ficționale, in teatru sau in cinematografie. Un alt tip de literatura important din acea perioada este Literatura tamula clasica din regiunea Tamil Nadu, și ea la fel de veche. Sanscrita ca și limba tamula clasica sunt limbi savante care nu sunt accesibile decat unui grup foarte restrans de indivizi intelectuali. Literatura in limba hindusa, bengaleza, sau in urdu se dezvolta incepand cu secolul al X- lea. Textele sunt fie in versuri sau iin proza, cu un mesaj religios și deseori inspirat din legendele vechi sau din epopee. Sub influența colonizarii britanice, autorii indieni ai erei moderne, dintre care bengalezul Rabindranath Tagore, scriu in limba engleza ca și in limba lor materna.

Incepand cu secolul al XX- lea și in epoca contemporana,mulți scriitori,printre care cațiva se bucura de un renume internațional ca Salman Rushdie, Anita Desai, Amitav Gosh, Vikram Seth sau Arundhati Roy au contribuit la dezvoltarea unei ficțiuni indiene in limba engleza diferita de narațiunea clasica caracteristica predecesorilor lor( in special lui R.K.Narayan, considerat a fi unul din creatorii romanului indian scris in limba engleza). Operele lor poarta amprenta curentului postcolonialist, in care temele identitații naționale, istorice, ale reflexiei asupra opresiunii coloniale se unesc intr- o interogație asupra a ceea ce sta la baza identitații individului, asupra dificultații de a trai ruptura dintre tradiție și modernitate, asupra conflictului cultural. Aceasta cautare de identitate se realizeaza prin intermediul limbii engleze, limba colonizatorului, reinventata și insușita, care sta martora uneori a voinței de a creea un limbaj și o estetica proprie și chiar de a se exprima depașind dificultatea de a scrie cu cuvinte „ venite din alta parte”, dupa cum spune R.K.Narayan. Autor de ficțiune, de poezii și eseuri literare, dintre care unele au obținut premii intrenaționale, Amit Chaudhuri ocupa și el un loc de frunte in tanara generație a literaturii anglo-indiene. Intr-un registru intimist, el reflecteaza asupra familiei și a conjugalitații in caminele clasei mijlocii. Hari Kunzru a publicat recent o epopee comica pe tema cautarii identitații, ilustrand renașterea tendințelor individualiste care sunt in floare in cadrul clasei mijlocii rezidente in metropolele indiene. Kiran Desai s-a remarcat prin obținerea premiului „ Man Booker Price” in 2006 cu o opera ilustrand tensiunea traita de generația actuala intre moștenirea familiala și aspirațiile individuale. Postcolonialismul, curent literar de mare amploare care a atins atat țarile din sud și Occidentul, a favorizat in India exprimarea literara a grupurilor minoritare carora in mod tradițional li-se vedea interzisa capacitatea de a produce opere culturale. Astfel, scriitori, dramaturgi și poeți „ dalits” (sau „ oameni decazuți” in marathi, nume dat celor care au renunțat la castele de neatins din care proveneau pentru a iși contesta locul in societatea hindusa) au reimprospatat formele literare clasice, printr-un limbaj neobișnuit de concret folosit pentru a descrie condiția lor de oprimați, contribuind in acest mod la imbogațirea temelor și a formelor literaturii naționale.

Industria cinematografica indiana este cea mai prolifica din lume. Centrul sau este constituit de producția Bollywood-ului (nume derivat de la Bombay, veche denumire a orașului Mumbai, ale carui studiouri sunt situate in capitala statului Maharashtra și care realizeaza in principal filme comerciale in hindi. Industria este de asemenea infloritoare in zona orașului Kolkata, Chennai sau Kerala. Exista de asemenea și o producție deloc neglijabila de filme in limba telugu, kannada, malayam, tamul, bengaleza sau marathi. Cinematografia este o arta și o forma de divertisment foarte populara in India: indiferent de varsta, sex, casta, origine sociala sau geografica a indienilor, aceștia din urma frecventeaza masiv salile de cinema. Actorii cei mai cunoscuți se bucura astfel de un prestigiu inegal in societațile noastre, iar legaturile dintre industria filmului și politica sunt deseori foarte stranse,unii actori ocupand posturi guvernamentale importante ca M.G. Ramachandran, actor tamul popular devenit prim-ministru al statului Tamil-Nadu. In afara de aceasta producție in masa uneori stereotipa, exista de asemenea o cinematografie originala, al carei cel mai cunoscut reprezentant dincolo de granițele Indiei este bengalezul Satyajit Ray. Putem sa- i citam printre realizatorii clasici pe Guru Dutt, Raj Kapoor și Adoor Gopalakrishnan. Printre realizatorii contemporani se remarca Mira Nair, care face parte din cinematografia indiana independenta și care a obținut mai multe recompense internaționale dintre care și un Leu de Aur la Veneția in 2001. Filmele sale au ca nucleu exilul, conflictul dintre generații sau sexualitatea feminina și cenzura acesteia. Pe un ton mai lejer, Karan Johar, nascut intr- o familie de realizatori ai Bollywood –ului, poseda propria societate de producție și incearca sa reinoiasca temele vechi cu reflectari asupra moravurilor familiale reprezentative pentru cinematografia comerciala din Mumbai.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere