Ghid turistic Indonezia – Sectiunea date generale Indonezia contine informatii despre istoria Indonezia, geografia Indonezia, clima Indonezia, cultura Indonezia si economia Indonezia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Indonezia

Date generale Indonezia

Date generale Indonezia

Date generale

  • Denumire oficiala: Republica Indonezia (Republic of Indonesia)
  • Capitala si principalele orase: Jakarta, Surabaya, Bandung, Yogyakarta, Bogor, Bandar Aceh, Palu.
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: 1.904.569 km2, impartita in 30 de provincii, 2 regiuni speciale (Aceh, Yogyakarta) si districtul special al capitalei (Jakarta).
  • Populatia: 248, 645,008 (est. iulie 2012), locul 4 in lume; javanezi 40.6%, sundanezi 15%, madurezi 3.3%; tara este predominant musulmana (86,1%); protestanti (5,7%), romano-catolici (3%), hindusi (1,8%).
  • Limba oficiala: indoneziana (bahasa indonesia); alte limbi vorbite: engleza, olandeza, dialecte locale.
  • Ziua nationala: 17 august 1945
  • Moneda: Rupiah
  • Prefix telefonic international: +62
  • Forma de guvernamant: republica

Indonezia, oficial Republica Indonezia, este o țara insulara amplasata in Asia de Sud-Est, aceasta cuprinde 17.508 insule și treizeci și trei de provincii cele mai importante sunt Borneo (Kalimantan), Sumatra Celebes (Sulawesi), Jawa. Avand peste 248 de milioane de locuitori, este a patra cea mai populata țara a lumii, fiind și țara cu cel mai mare numar de musulmani. Indonezia este o republica prezidențiala cu un parlament și președinte ales.

Scurt istoric

Independenta a fost proclamata la 17 august 1945, prin crearea de catre liderul miscarii de eliberare, generalul Soekarno, a unei republici in insulele Java si Sumatra. In perioada 1945-1949 s-a desfasurat razboiul de eliberare coloniala. La 27 decembrie 1949, Olanda a recunoscut independenta Indoneziei. In august 1950 a fost proclamata Republica Indonezia.

Dezvoltarea economica a fost in creștere pana in anii ’80- ’90, datorita exploatarii resurselor naturale și imbunatațirea serviciilor. Cu toate acestea clasa de mijloc a inceput sa se dezvolte considerabil, dar populația saraca inca este in numar mare. Indonezia a trecut și printr-o criza economica in 1997, in același timp existand și schimbari majore in politica, in care președintele Suharto a fost demis dupa ce a condus țara timp de 30 de ani intr-un regim dictatorial. Alegeri democratice au loc incepand cu anul 1999.

↑ Sari sus

Geografie

Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume, are 17 508 insule dintre care numai 1000 sunt locuite, și este situata in sud-estul Asiei la nord-vest de Australia. Insulele sunt dispersate in Oceanul Indian și Oceanul Pacific, ocupand 5.100 de km din linia ecuatorului (aproape o optime din circumferința pamantului). Are o clima tropicala, cu doua sezoane – ploios și secetos, nu are anotimpuri iar umiditatea este foarte ridicata. Indonezia se intinde pe o suprațata vasta de ocean. Cele mai mari insule, Kalimantan (60% din Insula Borneo), Irianul de Vest si Sumatra (Noua Guinee de Vest) reprezinta 70% din suprafața Indoneziei. In Java sunt campuri aluvionare si vai de rauri fertile. Relieful este variat, de la varfuri de peste 5.000m pana la plaje intinse, rauri și lacuri, care sunt adapostul unei faune și vegetații variate și luxuriante.

Are aproximativ 400 de vulcani dintre care peste 130 sunt activi. Cel mai renumit vulcan este Krakatau, a carui erupție in 1883 a facut 36.000 de victime distrugand aproape in totalitate insula. Cel mai inalt varf este Puncak Jaya (5 030m), face parte din lanțul muntos Sudirman din insula Irian Jaya. Datorita vulcanilor activi și a placilor tectonice pe care se situeaza, Indonezia este țara cu cea mai mare activitate seismica și vulcanica.

Deoarece aici se intalnește una dintre limitele geografice cele mai remarcabile in ce privește distribuția animalelor, in Indonezia se regasesc numeroase specii diferite de animale. Dragonul de Komodo (Varanus komodoensis) a fost desemnata drept specia naționala indoneziana, Siluk/Arwana (Scleropage formossus) – animal fascinant, iar șoimul Elang Jawa (Spizaetus bartelsi) este o specie rara (in primejdie). Data de 5 noiembrie a fost declarata Ziua Naționala a Florei și Faunei. In Indonezia se intalnesc de asemenea din belșug plante tropicale, inclusiv renumita Rafflesia arnoldi, cea mai mare floare din lume și Amorphophallus tatinum, cea mai mare inflorescența a genului.

↑ Sari sus

Clima

Indonezia are o clima ecuatoriala. Intre lunile noiembrie si martie musonul nordic sufla dinspre China si Ocenul Pacific, iar intre lunile mai si septembrie musonul sudic sufla dinspre Oceanul Indian si Australia. De obicei ploile sunt abundente (150-500cm) pe tot parcursul anului, iar furtunile sunt insoțite frecvent de trasnete. In Indonezia temperaturile sunt ridicate. Medan si Jakarta au temperaturi de 26 °C sau 27 °C, dar in munți este cu mult mai frig. Cele mai secetoase regiuni sunt in sud-est.

↑ Sari sus

Economie

Economie este bazata pe agricultura și industria miniera. PIB: 15% din agricultura, 43% din industrie, 42% din servicii. Se extrage petrol, minereuri de fier, staniu, mangan și bauxita, carbune, gaze naturale etc. Dispune de mici intreprinderi industriale (cauciuc, ciment, zahar, ulei de palmieri, țesaturi, textile, produse alimentare). Este dezvoltat meșteșugaritul. Principalele culturi agricole: arbori de cauciuc, de cafea și cacao, palmieri, trestie de zahar, orez, porumb, manioc, batați, soia, arahide. Se cresc bovine, ovine, caprine, porcine. Pescuit intens. Exporta cauciuc natural, petrol, gaze naturale, staniu, tutun, ceai, cafea, cacao, zahar, copra, pește, bauxita, mirodenii. Importa mașini și utilaje industriale, materii prime și semifabricate, autovehicule, marfuri de larg consum. Comerț extern cu SUA, Japonia, Singapore, Germania, Marea Britanie ș.a. Cai ferate: 6.583 km. Cai rutiere: 145.000 km.

Indonezia este o țara agricola, 70% din populația ei este angajata in producția agricola și auxiliara acesteia. Orezul este principala planta cultivata, cu o producție de peste 30 mil. de tone. Alte culturi pentru hrana sunt: cartofi dulci, manioc, soia, nuci de cocos si trestia de zahar. Culturile pentru comerț sunt: ulei de palmier, copra, cauciuc, cafea si ceai. Solurile vulcanice si cele aluvionare sunt importante pentru agricultura. Clima calda și umeda este foarte favorabila multor plante si permit dubla recolta.

↑ Sari sus

Cultura

Indonezia are o cultura foarte diversificata. In Bali și Java sunt cele mai frumoase obiceiuri și legende, și tot aici se gasesc cele mai originale și mai frumoase obiecte de artizanat din Indonezia, dar și in celelalte regiuni se intalnesc dansuri și muzica specifice zonelor, și care sunt cunoscute in lume ca fiind unicat. Batikul și Gamelanul sunt cele mai cunoscute, teatrul Wayang, dansurile Ramayana și obiceiurile funerare din Bali care fac parte din minunata cultura indoneziana. Silat este un stil unic de arte martiale provenit din arhipelag.



Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere