Ghid turistic Irlanda – Sectiunea date generale Irlanda contine informatii despre istoria Irlanda, geografia Irlanda, clima Irlanda, cultura Irlanda si economia Irlanda.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Irlanda

Date generale Irlanda

Date generale

 • Denumire oficiala: Irlanda (Eire, Ireland)
 • Capitala si principalele orase: Dublin (capitala), Cork, Limerick, Galway
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: insula in NV Europei, suprafata totala 84.421 Km2, din care Irlanda de Nord (apartine Marii Britanii) ocupa 14.139 km2. Din punct de vedere administrativ, Irlanda este impartita in 26 districte
 • Populatie (2006): 4.062.235
 • Limbi oficiale: irlandeza (Gaelic), engleza, (ambele oficiale)
 • Ziua Nationala: Ziua Sf. Patrick (17 martie).
 • Religie: romano – catolica 88%, Church of Ireland 3%, alte religii crestine 2%,
 • Moneda nationala: Euro (a inlocuit lira irlandeza, din ianuarie 2001)
 • Prefix telefonic international: + 353
 • Forma de guvernamant: Republica (democratie parlamentara); Constitutia a fost adoptata in 1937

Irlanda este o tara insulara in Europa de Vest care ocupa aproximativ 80% din insula Irlanda, cealalta parte fiind ocupata de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltata si o populatie de putin mai mult de 4 milioane. In constiutia republicii, numele tarii este doar Irlanda (Éire in irlandeza) desi numele Republica Irlanda este folosit pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord si cu intreaga insula Irlanda. Capitala Irlandei este la Dublin.

Scurt istoric

In perioada Evului Mediu, teritoriul irlandez a fost permanent marcat de conflicte religioase si razboaie cu Coroana britanica. In anul 1801 Irlanda este declarata, in mod oficial, parte a Regatului Unit. In cursul secolului XIX si inceputul secolului XX miscarile pentru independenta au luat amploare, conducand la crearea in 1922, a Statului Liber Irlandez, care in 1949 devine republica si paraseste Commonwhealth-ul. Irlanda este stat membru ONU si OSCE.

↑ Sari sus

Geografie

Insula Irlanda are o suprafata de 84.421 km², din care 70.273 km² apartin Republicii Irlanda. Irlanda este complet inconjurata de Oceanul Atlantic, desi portiunea de apa intre Irlanda si Marea Britanie este cunoscuta ca Marea Irlandeza. Coasta de vest a Irlandei este compusa din dealuri si munti cu inaltime mica, cel mai inalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. In centrul tarii exista in majoritate teren plat, favorabil pentru agricultura si traversat de rauri ca Shannon si de lacuri. Centrul tarii contine si zacaminte majore de turba, turba fiind printre cele mai importante resurse naturale a Irlandei. Orasele principale sunt capitala Dublin pe coasta de est, Cork in sud, Galway si Limerick pe coast de vest si Waterford pe coasta de sud-est.

↑ Sari sus

Clima

Clima Irlandei este influentata de Curentul Atlanticului de Nord si este destul de blanda. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitatiile sunt foarte frecvente, mai ales sub forma ploii. In parti ale tarii, pana la 275 de zile pe an sunt ploioase.

↑ Sari sus

Economie

Desi evolutia sa economica a fost puternic afectata de criza bancara interna si de evolutiile de pe principalele piete externe, Irlanda se numara, in continuare, printre cele mai competitive 10 economii din lume. Aproximativ 1240 de companii straine au ales sa isi stabileasca afacerile in Irlanda: SUA (47%), Germania (14%), Marea Britanie (11 ), alte tari europene (20), Asia-Pacific (4%), alte tari (4%), fiind generate peste 135.000 de locuri de munca. Principala sursa de investitii straine o reprezinta firmele americane. In 2004, Irlanda a devenit principalul exportator mondial de software, depasind SUA. Principalele companii care au ales Irlanda drept locatie pentru investitii sunt Google, Wyeth Research, AXA Insurance, Amazon, Yahoo si Siemens, Microsoft, Dell, Pfizer, Citigroup, Palm etc. Investitiile straine sunt dispersate pe teritoriul intregii tari (46 din 71 de proiecte de investitii straine sunt localizate in afara Dublin-ului).

 • Produsul Intern Brut: 178,0 miliarde € – la sfarsitul lui 2010 (agricultura 5%, industrie 46%, servicii 49%)
 • Inflatia: – 0.9 % (decembrie 2010)
 • Somaj: 14,0% (decembrie 2010)
 • Principalele ramuri industriale: industria constructoare de masini si echipamente, informatica, chimie, agricultura si industria alimentara.
 • Principalii parteneri comerciali: Marea Britanie,SUA, alte state membre UE.

↑ Sari sus

Cultura

Majoritatea populatiei Irlandei traieste la orase, unde urbanizarea a imprumutat un stil de viata cosmopolit societatii – un factor care a surpimat, intr-o anumita masura, stilul de viata traditional. La tara, insa, cultura celtica a irlandezilor a ramas in mare masura intacta, in ciuda influentelor straine ale vikingilor, normanzilor sau britanicilor. Mestesugurile traditionale precum tesutul, tricotatul sau fabricarea obiectelor din sticla si bijuteriilor au reusit sa supravietuiasca, asa cum au reusit si cateva arte populare.

Desi limba gaelica este vorbita de mai putin de jumatate din populatie, cu siguranta nu este o limba moarta. Un numar de poeti si scriitori distincti continua sa produca lucrari excelente in gaelica si cantecele populare locale sunt tinute in viata de grupuri populare precum The Chieftains. Artele native – arhitectura, muzica, sculptura, pictura, literatura – poate nu mai sunt la nivelul lor maxim acum, dar guvernul si anumite organizatii fac eforturi pentru re-popularizarea lor. Se organizeaza festivaluri de muzica populara regulat pe teritoriul tarii; atelierele de mestesuguri tin vii meseriile traditionale ale Irlandei; muzeele si galeriile de arta detin multe bogatii traditionale.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere