Ghid turistic Israel – Sectiunea date generale Israel contine informatii despre istoria Israel, geografia Israel, clima Israel, cultura Israel si economia Israel.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Israel

Date generale Israel

Date generale Israel

Date generale

 • Denumire oficiala: Israel
 • Capitala: Ierusalim
 • Principalele orase: Tel Aviv, Haifa, Eliat, Beer Sheva, Nazareth, Tiberias, Ashdod
 • Suprafata: 22.072 kmp
 • Diviziunile teritoriale: sase districte administrative principale impartite in 15 sudistricte care sunt impartite la randul lor in cate 50 de regiuni naturale
 • Populatia: 7.406.900 (2008, in urma recensamantului)
 • Limba oficiala: ebraica si araba
 • Ziua nationala: 14 mai 1948
 • Moneda nationala: shekel nou
 • Prefix telefonic international: +972
 • Forma de guvernamant: republica parlamentara

Statul Israel este o republica parlamentara localizata in Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Marii Mediterane. Se invecineaza cu Libanul, in nord, Siria in nord-est, Iordania și Cisiordania, in est, Egipt și Fașia Gaza, la sud-vest, și conține caracteristici din punct de vedere geografic diverse in suprafața sa relativ mica. Are capitala in orașul Ierusalim. Israelul este definit in „Declarația de Independența” și in legile lui de baza ca un stat evreiesc și democratic și este singurul stat din lume unde evreii sunt majoritari. Ierusalimul este capitala țarii, deși nu este recunoscuta de toate statele ca atare, printre care și Romania.

Scurt istoric

In urma adoptarii planului de imparțire a Palestinei din 1947 al Organizației Națiunilor Unite, pe data de 14 mai 1948, odata cu expirarea Mandatului britanic pentru Palestina, David Ben-Gurion, președintele Organizației Sioniste și al Agenției Evreiești pentru Palestina, a proclamat independența Statului Israel in cadrul liniilor de imparțire teritoriala cuprinse in decizia ONU. Liga Araba și organizațiile palestiniene au respins atat decizia ONU de imparțire, cat și proclamarea unilaterala a independenței Israelului. Șase state arabe, au declanșat cu Razboiul arabo-israelian din 1948 interminabilul Conflict arabo-israelian care avea ca scop distrugerea Israelului și „aruncarea evreilor in mare”.

Ca urmare a rezultatelor razboiului arabo-israelian din 1948-1949 teritoriul care ar fi trebuit, dupa hotararea ONU (neacceptata de partea araba), sa revina unui stat arab palestinean, a fost, in cele din urma imparțit intre Israel și doua state arabe beligerante, Transiordania și Egiptul. In urma acordurilor de armistițiu incheiate in urma Razboiului de Șase Zile din iunie 1967, porțiuni din teritoriile ocupate in acest conflict de catre Israel – Ierusalimul de Est inclusiv Orașul vechi, Cisiordania, Peninsula Sinai, Fașia Gaza și Inalțimile Golan – au intrat in controlul Israelului. Peninsula Sinai a fost retrocedata Egiptului in urma unui tratat de pace, dar celelalte granițe inca nu au fost definite. Multe state considera linia de incetare a focului din 1949 (armistițiul din 1949), așa numita „Linie verde”, ca o granița temporara a Israelului, iar teritoriile ocupate de Israel in cursul razboiului din iunie 1967, ca „teritoriile ocupate”.

↑ Sari sus

Geografie

Israelul este situat la capatul estic al Marii Mediterane, delimitat de catre Liban la nord, Siria la nord-est, Iordania la est, și Egipt, la sud-vest. Acesta se afla intre latitudinile 29 ° și 34 ° N, și longitudinile 34 ° și 36 ° E.

Pe teritoriul suveran al Israelul, cu excepția tuturor teritoriilor capturate de Israel in timpul Razboiului de Șase Zile din 1967, suprafața este de aproximativ 20.770 km patrați, dintre care doi la suta este apa. Suprafața totala sub conducere israeliana, cand sunt incluse Inalțimile Golan și Ierusalimul de Est este de 22.072 km patrați, iar suprafața totala sub control israelian, incluzand zona controlata militar și sub guvernare parțial palestiniana, Cisiordania, este 27.799 km patrați.

In ciuda dimensiunii sale mici, Israelul este casa, la o varietate de caracteristici geografice, de la deșertul Negev, in sud, pana la zonele muntoase din Galileea, Carmel și spre Inalțimile Golan in partea de nord. Campia israeliana de coasta pe țarmurile Mediteranei este casa, la șaptezeci la suta din populația națiunii. La est de zonele muntoase centrale se afla Valea Iordanului, care formeaza o mica parte din cei 6.500 de kilometri din Valea Rift.

Raul Iordan curge de-a lungul Vaii Iordanului, de la Muntele Hermon, prin Valea Hulah și Marea Galileii la Marea Moarta, cel mai de jos punct de pe suprafața Pamantului. Mai la sud este Arabah, care se incheie cu Golful Eilat, o parte a Marii Roșii. Unice pentru Israel și Peninsula Sinai sunt makhteshim sau circurile de eroziune. Cel mai mare makhtesh din lume este Craterul Ramon in Negev, care masoara 40 km cu 8 km. Un raport privind starea ecologica a bazinului Marii Mediterane afirma ca Israelul are cel mai mare numar de specii de plante pe metru patrat din toate țarile din bazin.

↑ Sari sus

Clima

Temperaturile in Israel variaza foarte mult, mai ales in timpul iernii. Regiunile mai mult muntoase pot fi vantoase, friguroase și uneori inzapezite; in Ierusalim ninge cel puțin o data in fiecare an. Intre timp, orașele de coasta, cum ar fi Tel Aviv și Haifa, au un climat tipic mediteranean, cu ierni reci, ploioase și veri lungi, calde. Zona Beer Șeva și Negevul de Nord au un climat semiarid, cu veri calde, iarni reci, dar cu zile mai puține ploioase decat la climatul mediteranean. Negevul de Sud și zonele Arava au clima deșertica, cu veri foarte calde și uscate, și ierni blande, cu cateva zile de ploaie. Cea mai mare temperatura din continentul Asia (53,7 ° C/128.7 ° F) a fost inregistrata in 1942, la Kibuțul Tirat Zvi in valea nordului raului Iordanul.

Din mai pana in septembrie, ploile in Israel sunt rare. Cu resurse limitate de apa, Israelul a dezvoltat diferite tehnologii de economisire a apei, inclusiv irigare prin picurare. Israelienii profita considerabil de asemenea de lumina soarelui disponibila pentru energie solara, ceea ce face Israelul națiunea lider in utilizarea energiei solare pe cap de locuitor (practic, la fiecare casa se folosesc panouri solare pentru incalzirea apei).

↑ Sari sus

Economie

Israelul are o economie moderna și diversificata, fiind unul dintre statele dezvoltate. Lipsit de resurse naturale Israelul ocupa un loc de frunte – pe cap de locuitor – in dezvoltarea de tehnologii avansate și de patente. Resursele naturale sunt foarte reduse, mai importante fiind rezervele de fosfați. Industria tradiționala (textila și alimentara) a fost completata de noi ramuri printre care prelucrarea petrolului, a cauciucului, construcțiile de mașini. Recent, Israelul dezvolta și ramuri de varf printre care industria aeronautica și electronica. O ramura industriala mai deosebita o reprezinta prelucrarea diamantelor.

Deși dispune de terenuri agricole reduse, are un inalt randament datorita mecanizarii și irigațiilor. Produsele agricole principale sunt citricele, maslinele, vița de vie și cerealele. Se cresc intensiv bovine. Turismul este centrat pe vizitarea monumentelor istorice, a teritoriilor biblice și indeosebi a „orașului sfant” — Ierusalim. In dezvoltarea economica a Israelului, un rol important il are sectorul financiar-bancar.

↑ Sari sus

Cultura

Israelul a fost asociat pentru mult timp cu muzicieni si compozitori stralucitori. In anii 1930, muzicienii evrei si unii dintre cei mai buni compositori, interpreti si profesori ai Europei au fugit in Palestina, pentru a scapa de nazisti. Orchestra Filarmonica a Israelului este printre cele mai bune din lume. Yitzhak Periman este unul din cei mai cunoscuti violonisti ai Israelului. Klezmer este un dans si o muzica traditionala idis a comunitatii evreiesti din Europa Centrala si de Est.

Literatura: Desi autorul SY Agnon a primit premiul Nobel in anii 1960, cel mai tradus autor israelian este Amos Oz. David Grossman si AB Yehoshua sunt alti doi scriitori celebri.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere