Ghid turistic Italia – Sectiunea date generale Italia contine informatii despre istoria Italia, geografia Italia, clima Italia, cultura Italia si economia Italia.

Date generale Italia

Date generale Italia

Date generale

  • Denumirea oficiala: Republica Italiana (Repubblica Italiana)
  • Capitala si principalele orase: Roma; Milano, Napoli, Torino, Palermo, Genova, Bologna, Florenta
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: 301.338 km² (locul 69 in lume), impartita in 20 regiuni (din care 5 cu statut special de autonomie), 110 provincii si 8094 localitati.
  • Populatia: 61.016.804 locuitori (iulie 2011),locul 23 in lume, densitate 200,4 locuitori/km².
  • Limba oficiala: italiana. Alte limbi oficiale: in Trentino Alto Adige – germana si ladina, in Friuli-Venezia Giulia – slovena, in Valle d’Aosta – franceza.
  • Ziua Nationala: 2 iunie, Proclamarea Republicii
  • Religie: 87,8%romano-catolica, 12,2% alte religii; minoritati lingvistice „istorice”: 12.
  • Moneda: euro
  • Prefix telefonic international: + 39
  • Forma de guvernamant: republica parlamentara

Italia este un stat suveran european, situat in cea mai mare parte in Peninsula Italica si cuprinzand si cateva insule din Marea Mediterana, cele mai importante fiind Sicilia si Sardinia. Se invecineaza cu Franta la nord-vest, Elvetia si Austria la nord si Slovenia la nord-est. De asemenea inconjoara doua enclave independente: San Marino si Vatican, si are si o exclava inconjurata de Elvetia numita Campione d’Italia. Capitala Italiei este Roma.

Italia a fost un loc de origine al multor culturi europene, precum etrusci si romani, si al miscarilor culturale moderne, cea mai notabila fiind Renasterea. Roma este un sediu al Bisericii Romano-Catolice, si a fost pentru o perioada lunga centrul civilizatiei occidentale.

Astazi Italia este o republica democratica si o tara dezvoltata, ocupand a saptea pozitie conform PIB-ului, a opta conform indicelui calitatii vietii si a douazecea conform indicelui dezvoltarii umane. Este membru fondator al Uniunii Europene si unul dintre membri ai G8, OTAN-ului, Consiliului Europei, Uniunii Europei Occidentale.

Scurt istoric

Istoria Italiei este semnificativa din perspectiva dezvoltarii culturale si sociale a lumii mediteraneene. Dupa civilizatia etrusca, Magna Grecia si Imperiul Roman care au dominat aceasta parte a lumii, a urmat Evul Mediu, cu epocile „Comunelor” si principatelor, epoca dominata de confruntarea marilor imperii pe teritoriul italian. Succesiv, Umanismul si Renasterea au contribuit in mod definitoriu la formarea spiritualitatii europene.

Italia a devenit efectiv stat-natiune in 1861, cand cea mai mare parte a statelor Peninsulei au fost unite de regele Victor Emanuel al II-lea din dinastia de Savoia. O contributie insemnata la unificarea Italiei au avut-o contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al regatului, si generalul Giuseppe Garibaldi. Roma a ramas inca un deceniu capitala a Statului Papal, devenind parte a Regatului Italiei la 20 septembrie 1870, data unificarii complete a Italiei. Italia participa alaturi de Antanta in Primul razboi mondial.

Dictatura fascista a lui Benito Mussolini, instaurata in 1922, a condus la o alianta dezastroasa cu Germania nazista si Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio) si la infrangerea Italiei in cel de-al doilea razboi mondial. Pe 2 iunie 1946, s-a stabilit prin referendum abolirea monarhiei si proclamarea republicii. La 1 ianuarie 1948 a fost adoptata noua constitutie republicana.

↑ Sari sus

Geografie

Italia este divizata in 20 de regiuni dintre care cinci se bucura de o stare autonoma speciala. O regiune se subdivizeaza in provincii iar provinciile la randul lor in comune. Centrele comunale fiind de regula localitatile cu acelasi nume. Italia consta in principal dintr-o peninsula (porecla Stivale-cizma) care se extinde in Marea Mediterana, unde impreuna cu doua mari insule, Sicilia si Sardinia (Sardegna), creeaza diferite compartimente ale marii: Marea Adriatica la nord-est, Marea Ionica la sud-est, Marea Tireniana la sud-vest si in final Marea Ligurica la nord-vest. Muntii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formeaza un arc, inchizand Italia in nord. Aici se afla si o laguna aluvionara mare, Laguna Pad-Venetia, strabatuta de Raul Pad si de multi afluenti ai sai, care curg dinspre Alpi, Apenini si Dolomiti. Alte rauri cunoscute sunt Tibrul (Tevere), Adige si Arno. Cel mai inalt varf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociata cu doi faimosi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) in apropriere de Napoli si activul Etna in Sicilia.

↑ Sari sus

Clima

Cu 7600km de coasta, Italia beneficiaza de o clima predominant mediteraneana. Iulie si august sunt luni calde si umede, marcate de furtuni care lovesc de obicei dupa-amiaza. Zonele de uscat din nord sunt cele mai susceptibile de acest fenomen. Atat verile cat si iernile sunt mai calde si mai uscate in sud decat in centru si nord. Zonele montane din apropierea Alpilor sunt acoperite de zapezi masive in iernile grele.

↑ Sari sus

Economie

Membra a grupului G8, Italia reprezenta a sasea economie in 2004, dupa Statele Unite, Japonia, Germania, Regatul unit al Marii Britanii si Franta. Italia are o economie industriala diversificata, cu un venit pe cap de locuitor apropiat unor tari ca Franta si Regatul Unit. Economia capitalista ramane divizata intr-un nord industrial bine dezvoltat, dominat de companii private si un sud agricultural, cu o rata a somajului de 20%.

Majoritatea materiilor prime necesare industriei si mai mult decat 75% din necesarul de energie este acoperit prin importuri. in decada trecuta, Italia a urmarit o politica fiscala stransa pentru a indeplinii criteriile Uniuniilor economice si monetare, beneficiind de o rata a inflatiei scazuta care i-a permis alaturarea la Euro de la conceperea sa in 1999.
Performanta economica italiana a ramas in urma parteneriilor sai europeni, guvernul actual initiind o serie de reforme pe termen scurt destinate imbunatatirii competivitatii si a cresterii pe termen lung. S-a miscat incet, totusi, in implementarea reformelor.

In anul 2010, piata auto italiana fost de 1,96 milioane de unitati, in scadere cu 9% fata de anul precedent.
Investitiile straine directe (ISD) in Italia au fost de 30,5 miliarde de dolari in 2009, fata de 17 miliarde de dolari in 2008.
Italia a resimtit din plin efectele crizei economice si financiare. Cadrul macroeconomic al Italiei este caracterizat de o incertitudine ridicata, afectat inclusiv de evolutia crizei datoriilor suverane in Zona Euro. Masurile economice promovate de Guvernul Monti vizeaza asigurarea stabilitatii financiare a tarii, cresterea economica si echitatea sociala. Pentru atingerea acestui obiectiv Guvernul isi propune sa actioneze pe 3 paliere: crestere economica, rigoare bugetara si echitate sociala.

  • Produsul Intern Brut: a scazut in trimestrul al III-lea 2011, cu 0,2% fata de trimestrul precedent, cresterea totala fiind de numai 0,5%.
  • Inflatie: 2,7%(decembrie 2011)
  • Somaj: 8,5% (decembrie 2011)
  • Principalii parteneri comerciali: Germania, Franta, Spania, Marea Britanie, Elvetia, Rusia.

↑ Sari sus

Cultura

Italia este bine cunoscuta pentru arta si cultura sa, precum si datorita nenumeratelor ei monumente, printre care se numara Turnul din Pisa si Colosseumul roman, dar si pentru mancarea sa (pizza, pasta, s.a.m.d.), vin, stilul de viata, eleganta, design, cinema, teatru, literatura, poezie, arte vizuale, muzica (mai ales de opera), sarbatori, si in general pentru gust.
Miscarile artistice ale Renasterii si barocului a aparut in Italia intre secolele al 14-lea si al 15-lea, respectiv la sfarsitul secolului al 16-lea, determinand o adevarata revolutie artistica in Italia, mai intai, in Europa ulterior si apoi in intreaga lume.
Genurile literare care au inflorit in Italia, asa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso si a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli si a lui Castiglione, au exercitat o influenta durabila in dezvoltarea culturii vestice, la fel ca si pictura, sculptura si arhitectura, la care au contribuit artisti extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico si Michelangelo.

Influenta muzicala a compozitorilor italiani ai epocii baroce, precum Monteverdi, Palestrina si Vivaldi s-a dovedit a fi remarcabila. Mai tarziu, in secolul al 19-lea, opera romantica italiana (gen muzical “inventat” de asemenea de italieni) a excelat datorita compozitorilor Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi si Giacomo Puccini.
Artistii, scriitorii, regizorii, arhitectii, compozitorii si designerii contemporani italieni contribuie semnificativ la cultura vestica.

Fotbalul este principalul sport national. Italia a castigat Cupa Mondiala de Fotbal de patru ori: in 1934, 1938, 1982 si 2006. Seria A a campionatului italian de fotbal a dat unii dintre cei mai buni jucatori de fotbal la nivel mondial. Cele mai cunoscute echipe sunt A.C. Milan si Inter Milano FC din Milano, A.S. Roma si S.S. Lazio din Roma, Juventus din Torino si Fiorentina din Florenta.



Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere