Ghid turistic Japonia – Sectiunea date generale Japonia contine informatii despre istoria Japonia, geografia Japonia, clima Japonia, cultura Japonia si economia Japonia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Japonia

Date generale Japonia

Date generale Japonia

Date generale

 • Denumire oficiala: Japonia
 • Capitala si principalele orase: Tokyo (capitala), Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Sapporo si Kyoto.
 • Suprafata si diviziunile teritoriale: 377.835 km2, organizata in 47 de prefecturi.
 • Populatia:126.804.433 locuitori (iulie 2010). Componenta etnica: japonezi (98,5%); doar 1,5% la suta din populatie este de alta etnie decat japoneza – coreeni (0.5%), chinezi (0,4%), alte etnii (0,6%). Religie: shinto si budism (circa 84%), altele (16%, inclusiv crestinism – sub 1%).
 • Limba oficiala: japoneza (aglutinanta, apartine familiei limbilor ural altaice).
 • Ziua nationala: 23 decembrie, ziua de nastere a Imparatului Akihito (nascut in 1933).
 • Moneda: yenul
 • Prefix telefonic international: +81
 • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala

Scurt istoric

Primii europeni, portughezii, ajung in Japonia in secolul XVI, fiind urmati de spanioli, olandezi si englezi. Politica de izolare auto-impusa a Japoniei a incetat sub presiunea puterilor occidentale in 1854, data la care comandorul M. C. Perry impune incheierea primului tratat de prietenie si comert intre SUA si Japonia. Documentul a permis deschiderea porturilor pentru comert si patrunderea marfurilor straine in tara.

Rusia, Anglia, Olanda si Franta urmeaza exemplul american, influenta civilizatiei occidentale determinand destramarea sistemului feudal si trecerea Japoniei la capitalism, dezvoltare economica si modernizare rapida a tarii. Desi a suferit bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, iar la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial economia era complet distrusa, Japonia a reusit sa devina a doua putere economica a lumii, in prezent numarandu-se printre principalii creditori pe plan mondial.

↑ Sari sus

Geografie

Japonia este localizata in Asia de Est, in nordul Oceanului Pacific, fiind formata din 4 insule importante, ce reprezinta un procent de aproximativ 95% din teritoriul Japoniei: Honshu(227414 km2), Hokkaido(78411 km2), Kyushu(42600 km2) și Shikoku(17800 km2), plus numeroase insule mici.

Insulele nipone sunt formate la imbinarea placilor tectonice: placa Pacificului și placa Filipinelor se scufunda sub placa Euroasiatica din vest. Japonia este situata deasupra zonei de scufundare, pe placa Euroasiatica. La imbinarea placilor tectonice crusta pamantului este instabila, ceea ce explica numarul mare de vulcani din Japonia (50 activi și circa 200 inactivi) precum și numarul mare de cutremure (circa 1500 pe an). Cu toate acestea, se susține ca aceste lucruri contribuie la frumusețea peisajului din Japonia. Izvoarele termale sunt larg raspandite, atat in zonele de munte, cat și in apropierea zonelor de țarm. Totuși, lava și cenușa rezultate in urma erupțiilor vulcanilor au avut, de-a lungul timpului, efecte dezastruoase asupra populațiilor care traiesc in zona apropiata vulcanilor activi.

In cea mai mare parte arhipelagul are un relief muntos și colinar(peste 80%), de varsta relativ recenta, in cadrul caruia se deosebesc regiuni formate in urma cutarilor terțiare și terțiar-cuaternare. 25 de varfuri depașesc 3000 m, altitudinea maxima este Fuji Yama/Fuji-san 3776 m.

↑ Sari sus

Clima

Japonia este situata la limita nord-estica a zonei climatice aflate sub influența musonului asiatic, care aduce o cantitate mare de preicipitații pe teritoriul țarii. Vremea are o dubla influența: una a sistemului climatic siberian și a doua. a tipului climatic din zona sudica a Pacificului. Clima este influențata de prezența Curentului Japoniei(Kuroshio), un curent cald iar nordul este dominat de Curentul Kuril(Oyashio), un curent rece, care acționeaza in estul insulei Hokkaido și la nord de Honshu. Zona intersecției celor doi curenți este una propice pescuitului. Curentul Tsushima, un braț al Curentului Japoniei, transporta apa calda catre nord, pana in Marea Japoniei. Umiditatea este destul de ridicata tot timpul anului, cu precipitații ce variaza, in medie, de la 1000 la peste 2500 mm.

Temperatura medie variaza de la 17°C, in porțiunile sudice, la 9°C, in extremitatea nordica. Hokkaido se confrunta cu ierni vitrege și indelungate, in timp ce restul țarii se bucura de vreme mai blanda in regiunile sudice, care au un climat subtropical. Zona Ryukyu este incalzita de prezența Curentului Japoniei și are un climat tropical. Shikoku și Kyushu au un climat subtropical. Sezonul taifunurilor incepe din mai pana in octombrie și de obicei, in fiecare an, cateva taifunuri, caracterizate de vanturi puternice și ploi abundente lovesc insulele.

↑ Sari sus

Economie

Cooperarea dintre guvern și industrie, o etica profesionala solida, inalta tehnologie și un segment de aparare redus (1% din PIB) au ajutat Japonia sa avanseze cu mare rapiditate la rangul de a doua țara din lume sub aspect tehnologic (dupa SUA) și a treia la nivelul paritații de cumparare (dupa SUA și China). O caracterisitica notabila a economiei este modul in care producatorii, furnizorii și distribuitorii lucreaza impreuna, in grupuri numite keiretsu. O a doua caracteristica importanta este garantarea angajarii pe viața pentru o mare parte din populația activa de la orașe. In prezent, aceste caracterisitici sunt in declin. Japonia este puternic dependenta de importul de materiale de construcții și carburanți. Micul sector agricol este masiv subvenționat și protejat, cu producții agricole printre cele mai mari din lume (valoare la hectar). De obicei cu rezerve suficiente de orez, Japonia trebuie sa-și importe 60% din alimente, sub aspect caloric. Japonia menține una dintre cele mai mari flote de pescuit oceanic, realizand 15% din pescuitul de pe glob. Timp de trei decenii, Japonia a avut o creștere economica rapida: 10% in anii 1960, 5% in anii 1970 și 4% in anii 1980. Datoria publica este de 17% din PIB.

 • Sectoare economice: -agricultura: 1.6%; -industrie: 25.3%; -servicii: 73.1%
 • Sectoare agricole și zootehnice: orez, sfecla de zahar, legume, fructe, carne de porc și pasare, lactate, oua, pește.
 • Industrie: motoare, construcții de mașini, echipamente electronice, oțel și neferoase, nave. chimicale, textile, procesare alimentara.
 • Produse exportate: echipament de transport, motoare de vehicule, nave, chimicale, textile, procesare alimentara, echipamente electronice.

Japonia are o industrie complexa și cu un inalt nivel tehnologic (deține 60% din roboții industriali din lume), ce antreneaza peste o patrime din populația activa și contribuie doar cu ceva mai puțin la PIB. Ocupa locuri fruntașe pe Glob in metalurgia feroasa (fonta, oțel) și neferoasa( mai ales aluminiu și plumb), electronica, constructii navale (circa o treime din tonajul lasat la apa), autovehicule (cel mai mare producator de autoturisme, fiind depașita doar de SUA), prelucrarea lemnului, petrochimie, celuloza și hartie, textile, etc. Marile concentrari industriale sunt Keihin, Hanshin, Chukyo, Kitakyushu, dar industria este bine reprezentata in mai toate centrele urbane. Cele mai importante companii sunt: Sony, Toshiba, Fujitsu, Nikon, Panasonic și Canon la producția de electronice; Toyota, Honda, Nissan și Mitsubishi la producția de automobile; Hitachi in industria IT.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura japoneza a evoluat foarte mult de-a lungul secolelor de la forma ei originara, cultura Jomon, la un hibrid contemporan, care combina influențe din țari din Asia, Europa și America. Inițial, China și Coreea au avut o influența puternica asupra dezvoltarii culturii Yayoi incepand cu anul 300 I.H. și culminand cu introducerea culturilor de orez, ceremonialului funerar, a olaritului, picturii, scrisului, poeziei, etichetei de curte, a limbii chineze scrise și a budismului Mahayana pana in secolul VII A.D.

In lunga ei era medievala, Japonia și-a dezvoltat o cultura unica, printr-o diversificare treptata a tuturor artelor (ikebana, origami, ukiyo-e), meșteșuguri (papuși, articole lacuite, oale), dans tradițional, teatrul (kabuki, Noh, bunraku, rakugo), tradiții diverse (onsen, sentō, ceremonia ceaiului, arhitectura, gradini, sabii), și bucatarie.

Cultura moderna și contemporana

Odata cu mijlocul secolului al XIX-lea au inceput sa prevaleze influențele vestice, cea americana devenind dominanta dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial (1945). Aceste influențe sunt vizibile in cultura populara japoneza contemporana, care combina influențele asiatice, europene și, incepand cu 1950, americane. Deopotriva, in țara sau in strainatate, japonezii au cucerit recunoașterea internaționala in domeniul modei, cinematografiei, literaturii, al programelor de televiziune, al jocurilor video sau pe computer, dar și al muzicii. Muzica japoneza este de doua feluri: muzica tradiționala și moderna. Muzica japoneza moderna este constituita din doua genuri muzicale: J-Pop (engleza: Japanese Pop) și J-Rock (engleza: Japanese Rock). Principalii cantareți/trupe de muzica din Japonia sunt Utada Hikaru, AKB48, Morning Musume, KAT-TUN, the gazettE, Perfume, AAA, EXILE, X-Japan, Teriyaky Boyz, Kyary Pamyu Pamyu, Misaruka ,Shonen Knife ,Ayabie, Arashi.

Principalele posturi de televiziune din Japonia sunt NHK, ANN, FNN și TXN, prima dintre ele este televiziunea naționala japoneza. Aceste posturi de televiziune au regizat filme și seriale care se bucura de succes chiar și pe plan internațional. Postul de televiziune NHK, produce filme și seriale istorice, care poarta denumirea de “Taiga drama”. Postul de televiziune Animax este dedicat copiilor și tineretului.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere