Ghid turistic Kenya – Sectiunea date generale Kenya contine informatii despre istoria Kenya, geografia Kenya, clima Kenya, cultura Kenya si economia Kenya.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Kenya

Date generale Kenya

Date generale Kenya

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Kenya
 • Capitala si principalele orase: Nairobi, Mombasa, Malindi, Kisumu, Nakuru, Eldoret.
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 580.367 kmp, impartita in 7 provincii si o zona administrativa.
 • Populatia: 41.070.934 (est. iulie 2011), locul 33 in lume.
 • Etnii: Kikuyu – 22%, Luhya – 14%, Luo – 13%, Kalenjin – 12%, Kamba – 11%, Kisii – 6%, Meru– 6%, altele – 16%.
 • Religii: protestanti –45%, catolici – 33%, musulmani – 10%, credinte traditionale – 10%, altele – 2%.
 • Limba oficiala: engleza si Kiswahili
 • Ziua nationala: 12 decembrie, proclamarea independentei (1963)
 • Moneda: silingul
 • Prefix telefonic international: +254
 • Forma de guvernamant: republica

Kenya este o țara in est-centrul Africii. Capitala este Nairobi. Se marginește cu Etiopia la nord, Somalia la est, Tanzania la sud, Uganda la vest și Sudanul de Sud la nord-vest, Oceanul Indian formand granița ei sud-estica. Kenya este republica democrata cu regim prezidențial și sistem politic pluripartit. Puterea executiva este exercitata de Guvern, iar cea legislativa de Adunarea Naționala. Kenya este imparțita in opt provincii. Provinciile se impart la randul lor in 46 districte, care cuprind 262 divizii (taarafa). Capitala Nairobi are statut de provincie speciala.

Scurt istoric

Colonizarea Kenyei a inceput in secolul al VIII-lea, o data cu patrunderea negustorilor arabi si persani pe coasta de est a Africii. In secolul al XIX-lea, Marea Britanie a instituit protectoratul asupra teritoriului kenyan (1885), iar in anul 1920 l-a declarat colonie a coroanei britanice. Kenya si-a dobandit independenta la 12 decembrie 1963, iar la 12 decembrie 1964 s-a proclamat Republica.

Simbolul luptei pentru eliberare si presedintele fondator, Jomo Kenyatta, a condus tara de la obtinerea independentei pana la moartea sa in 1978. Vicepresedintele tarii, Daniel Toroitich Arap Moi, a devenit, potrivit Constitutiei, presedinte al Republicii. A condus Republica Kenya pana in decembrie 2002 (aceasta perioada incluzand doua mandate prezidentiale, castigate in alegerile din anii 1992 si 1997). In 2002, alegerile prezidentiale au fost castigate de candidatul opozitiei, Mwai Kibaki.

↑ Sari sus

Geografie

In perioada coloniala, frontierele Kenyei au fost trasate aproape arbitrar, nesocotindu-se sferele de influența culturala tradiționale, limitele lingvistice sau viabilitatea regiunilor economice. Numele țarii provine de la muntele vulcanic Kenya, pe care populația Kikuyu il numește Kirinyaga- „muntele impestrițat cu alb și negru” – și are o inalțime de 5199 m. Varful sau acoperit cu zapada și ghețuri este situat aproape exact pe ecuator. Regiunile nordice sunt dominate de vaste savane semideșertice, acoperite cu tufișuri de maracini, care devin covoare de flori aproape imediat dupa caderea ploilor sporadice.

In triunghiul format de Kenya, Tanzania și Uganda, Kenya deține o mica porțiune din Lacul Victoria. Golful Winam este in primejdie de a fi acoperit și strangulat de alge și zambile de apa. Platoul Nyanza este situat pe țarmul estic al acestui lac vast, avand o inalțime de pana la 1200 m. Platoul Nyaka, cu o inalțime de pana la 600 m, cuprinde savane vaste, a caror suprafața este punctata de umbrele arborilor de acacia. Regiunea cu platouri inalte de 1600-2400 m este strabatuta de la nord la sud de Marele Rift. Marginile vaii ating o inalțime de circa 1000 m, iar lațimea este de aproximativ 80 km. Pare ca și cum peisajul african a fost retezat de un cuțit gigantic. Platourile sunt acoperite cu masivi muntoși vulcanici, ca Muntele Kenya sau Elgon (4321 m) la frontiera cu Uganda. Pe masura ce lava de culoare intunecata și tuful vulcanic s-au raspandit, au creat o savana fertila, de culoare aurie sau verde, in funcție de sezon. Podișurile coboara gradual spre zonele mai joase, dens populate, avand lațime de pana la 60 km. De-a lungul liniei de coasta, recifele de corali protejeaza plajele cu nisip fin de valurile tumultoase ale Oceanul Indian.

↑ Sari sus

Clima

Situarea Kenyei in interiorul tropicelor produce mari diferențe de temperatura dintre zi și noapte. Kenya se afla in zona de influența a musonilor și a alizeelor de sud-est. Centrul și sudul țarii sunt caracterizate de doua sezoane ploioase: martie-mai și noiembrie-decembrie. Zonele mai inalte și platourile situate la peste 1250 m inalțime sunt deosebit de fertile, cu o cantitate anuala de precipitații care depașește 1000 mm și un excelent sol vulcanic. Inca din perioada coloniala aceste zone au fost preferate de coloniștii albi pentru intemeierea așezarilor și practicarea agriculturii. Pantele de vest ale masivilor vulcanici se caracterizeaza prin mai puține precipitații decat cele de est.

Nordul țarii are doar un sezon ploios scurt, rezultatul fiind secete. Temperaturile sunt considerabil mai mari decat in centrul țarii. In regiunea care inconjoara Lacul Turkana ele pot atinge 45°C. Regiunile de coasta și platoul Nyanza au un climat umed tot timpul anului, cu o rata medie anuala a temperaturilor de 25°-30°C, in timp ce temperaturile din capitala Nairobi, situata la 1670 m, in ținuturile inalte, sunt foarte moderate. La altitudini mai mari de 2500 m se pot produce ingheț, iar varfurile celor mai inalți munți sunt acoperite cu zapada și ghețari veșnici.

↑ Sari sus

Economie

Schimbarile politice și sociale nu au subminat industria turismului, unul din cele mai importante sectoare economice. A inflorit insa piața neagra și s-au dezvoltat meșteșugurile și artizanatul. Sectorul serviciilor, care produce circa doua treimi din PIB, reprezinta singura sursa de venit pentru majoritatea kenyenilor. Agricultura, sector in care lucreaza 75% din forța de munca, este foarte importanta. Dar numai 39% din sol este potrivit pentru practicarea agriculturii sau silviculturii. Majoritatea agricultorilor produc recolte de subzistența, in timp ce cafeaua, ceaiul, pyrethrum (folosit la fabricarea insecticidelor), sisaul, fructele, legumele și florile sunt cultivate in ferme mari și plantații pe versanții munților.

Vitele inca sunt crescute conform metodelor tradiționale. Nomazii le duc la pașunat in savana, in timp ce fermierii sedentari le hranesc cu iarba dintre terenurile cultivate. Pe Lacul Victoria exista o prospera industrie a peștelui, la fel și pe coasta dinspre Oceanul Indian. Industria produce numai 20% din PIB și este limitata la procesarea unor produse de larg consum.

↑ Sari sus

Cultura

Diversitatea tribala a Kenyei, istoria ei de migratii, mostenirea sa coloniala si prezenta unei comunitati asiatice numeroasa au dat nastere unei varietati de obiceiuri si traditii fascinante. Practica tribului Kisii de a face o trepanatie (a da o gaura in craniu pentru a vindeca boli psihice) este parte a acestei diversitati, asa cum este si compozitia multi-etnica a echipei de cricket kenyana. Cel mai mare eveniment kenyan al anului este Raliul Safari, care incepe si se termina in Nairobi.

Cultura Masai este foarte bine cunoscuta datorita turismului, desi ea nu reprezinta decat un procent mic din populatie. Ei sunt faimosi pentru podoabele si bijuteriile pe care le fac si le poarta. Kenya are de asemenea o scena muzicala, teatrala si cinematografica in plina dezvoltare.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere