Ghid turistic Malaezia – Sectiunea date generale Malaezia contine informatii despre istoria Malaezia, geografia Malaezia, clima Malaezia, cultura Malaezia si economia Malaezia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Malaezia

Date generale Malaezia

Date generale Malaezia

Date generale

  • Denumire oficiala: Malaezia
  • Capitala si principalele orase: Kuala Lumpur (circa 1,3 mil. locuitori). Capitala administrativa: Putrajaya.
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: 329.750 km2, din care Malaezia peninsulara, la vest, acopera circa 130.000 km2, iar statele Sarawak si Sabah (in insula Borneo, la est), circa 200.000 km2.
  • Impartire administrativa: 13 state si 3 teritorii federale (Kuala Lumpur, Insula Labuan, Teritoriul administrativ federal Putrajaya).
  • Populatia: 29,179,952 locuitori ( iulie 2012 est) Malaezia este o tara multi-etnica si multi-confesionala, unde malay sau bumiputera reprezinta 66%, iar chinezii un sfert (25%). Indienii reprezinta circa 7,5%. Mare parte din minoritati sunt in Malaezia estica, in Borneo. Religia oficialaeste islamul (60,4% din populatie). Constitutia prevede libertatea religioasa, dar declara ca toti cetatenii de etnie malay sunt musulmani. Alte religii practicate: budismul, taoismul, crestinismul si hinduismul. Samanismul este practicat in Malaezia de est.
  • Limba oficiala: Bahasa Melayu. Alte limbi:engleza, dialecte chinezesti (cantoneza, mandarina, hokkien, hakka, hainan, foocchoow), tamila.
  • Ziua nationala: 31 august 1957(Ziua Independentei)
  • Moneda: Ringgit
  • Prefix telefonic international: +60
  • Forma de guvernamant: democratie parlamentara federala cu un monarh constitutional

Malaezia este o țara in Asia de sud-est care cuprinde doua teritorii distincte: partea de sud (Peninsula Malaezia și insulele adiacente) și partea de nord cu insula Borneo. Peninsula Malaezia se invecineaza la nord cu Thailanda, iar la est cu Marea Chinei de Sud. Prin intermediul Stramtorii Malacca, Malaezia are frontiere maritime cu Indonezia și Singapore, in sud și vest. Malaezia Insulara se afla in sud-vestul Marii Chinei de Sud, la sud de Brunei și la nord de Indonezia, facand frontiera maritima cu Filipinele. Capitala Malaeziei este Kuala Lumpur.

Scurt istoric

Primele populatii s-au stabilit in Malaezia peninsulara in urma cu aproximativ 3000 ani.. In secolele XI – XII, in insula Sumatra s-au impus tot mai puternic cultura si religia islamica. Convertirea populatiei din Malaezia la islam a inceput in primele decenii ale secolului al XIV-lea. In cursul secolului al XV-lea, centrul de putere s-a mutat de pe litoralul de Est al insulei Sumatra in Malaya (Malaezia peninsulara), unde a aparut sultanatul Melaka.

Prin tratatul incheiat in 1824, intre Anglia si Olanda, prima a preluat controlul asupra peninsulei Malaya si Singapore, reunite sub numele de Colonia Asezarilor Stramtorilor. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Anglia s-a reinstalat ca putere coloniala, ca urmare a inlaturarii ocupatiei japoneze in zona, elaborand planurile pentru formarea unei uniuni in peninsula.

“Organizatia Nationala Unita Malaeziana” (United Malays National Organization – UMNO) a participat la primele alegeri (1955) pentru Consiliul Legislativ Federal, in alianta cu partidul minoritatii chineze (ACM) si partidul minoritatii indiene (CIM). Alegerile au fost castigate de coalitia UMNO-ACM-CIM, cu o majoritate covarsitoare. A fost promulgata o noua constitutie, iar guvernul format a proclamat, in 1957, independenta statului malaezian.
Cel dintai prim-ministru a fost presedintele UMNO, Tunku Abdul Rahman.

In 1962, au fost incluse in cadrul federatiei fosta colonie Singapore si teritoriile sub protectorat Sabah si Sarawak. Datorita disensiunilor dintre guvernul central si guvernul local din Singapore, acest teritoriu s-a desprins din federatie si s-a proclamat stat independent in 1965.

↑ Sari sus

Geografie

Malaezia este formata din doua regiuni, una aflata in peninsula Malacca, cealalta in nordul insulei Borneo. Cele doua regiuni sunt separate de Marea Chinei de Sud, și se afla la o distanța de 650 km una de cealalta. Clima este calda, umeda și ploioasa. Malaezia abunda de plaje aurii și paduri tropicale. Relieful este predominant muntos, format din lanțuri cu altitudini ce ajung la 4100 m (muntele Kinabalu, cel mai inalt din Asia de Sud), care inchid podișuri (Koart ș.a.) și campii (campia Siamului ș.a.). In sud, peninsula Indochina se ingusteaza tot mai mult și ajunge, prin intermediul peninsulei Malacca, pana aproape de Ecuator.

Țara este o federație compusa din 13 state (11 state sunt situate in Malaezia peninsulara, iar doua – Sabah și Sarawak – sunt situate pe insula Borneo) și un district federal care cuprinde capitala Kuala Lumpur, centrul administrativ Putrajaya și insula Labuan (situata la sud-vest de statul Sabah).

↑ Sari sus

Clima

Malaezia este un exemplu clar de zona tropicala umeda – este cald si umiditatea este ridicata tot timpul anului, cu temperaturi situate intre 21 si 33 de grade Celsius si umiditate in jur de 90%. Ca in toata Asia de Sud-Est, musonii reprezinta o caracteristica importanta a climatului – Malaezia are doi musoni, unul in august-septembrie si altul intre noiembrie si februarie. Precipitatiile anuale sunt insemnate (200-250cm) si ploile de dupa-amiaza sunt aproape zilnice. Dar acestea sunt, de multe ori, dusuri scurte, dupa care soarele straluceste din nou.

↑ Sari sus

Economie

Malaezia este o țara cu un venit ridicat pe cap de locuitor, fiind unul dintre „tigrii asiatici”, datorita ritmului sau rapid de dezvoltare economica. In 25 de ani, Malaezia a trecut de la stadiul de țara in curs de dezvoltare la stadiul de țara dezvoltata economic. Este una dintre cel mai dezvoltate țari din Asia de Sud-Est. Puterea economica a Malaeziei este bazata pe industrie, agricultura, minerit și turism. Insa inca exista o discrepanța uriașa intre nivelul de dezvoltare economica din vestul și din estul țarii (Insula Borneo), precum și intre centrul marilor orașe și periferiile acestora.

Industria din Malaezia se concentreaza pe electronica, confecții și constructia de masini. Mana de lucru ieftina a determinat numeroase companii internaționale sa investeasca in Malaezia miliarde de dolari. Politica guvernului de stimulare economica i-a facut pe numerosi malaysieni sa-și deschida firme particulare. Cele mai mari centre industriale sunt concentrate in vest, in peninsula Malacca: Kuala Lumpur (industrie alimentara, a materialelor de construcții, electronica și constructoare de mașini), Klang (care a devenit unul dintre cele mai mari centre de tranzit al marfurilor din lume), Ipoh și Johor Baharu.

Malaezia este unul dintre cei mai mari producatori de staniu din lume (locul 8 mondial), in partea vestica a țarii (peninsula Malacca). Staniul a fost descoperit in 1857 de britanici in zona capitalei și a orașului Johor Baharu, de unde era transportat pe o cale ferata construita special in acest scop pana in portul Klang și exportat.
In partea nordica a Malaeziei situata pe insula Borneo, in vecinatatea sultanatului Brunei, au fost descoperite mari zacaminte de petrol și gaze naturale care au ajuns printre cele mai valoroase produse de export al Malaeziei (extracția de petrol din 2004 a fost de 38 milioane de tone) iar producția de gaze naturale de 54 miliarde m³.

Agricultura are pondere la realizarea PIB-ului de 7,2%. Se cultiva cacao (locul 5 mondial), cauciuc natural din coaja arborelui ficus elastica și din arborele hevea (locul 3 mondial), orez (in special in insula Borneo), ceai, cocotieri. Silvicultura este, de asemenea, una din ramurile economice importante. Malaezia este un mare producator mondial de lemn (locul 10 mondial), cu toate ca defrișarea padurilor tropicale a atins cote alarmante. Producția anuala de lemn exotic este de 50 milioane de m³.

Turismul joaca un rol uriaș in economia malaeziana. Cei aproximativ 10 milioane de turiști straini aduc anual țarii in jur de 5-6 miliarde de dolari.Partenerii comerciali cei mai importanți ai Malaeziei sunt SUA, Japonia si Singapore.

↑ Sari sus

Cultura

Malaezia nu mai are nimic, daca nu are cultura. Si nu are numai una, ci mai multe: malay, chineza, indiana, indicii ale unor vremuri coloniale din trecut. Nu exista tara mai multi-culturala decat Malaezia. Mostre ale culturii malaeziene sunt dansurile traditionale Wayang Kulit, Menora, Mak Yong sau Ronggeng; dar la fel sunt si cursele cu barci Dragon Boat, artificiile si procesiunile colorate care marcheaza festivitatile organizate cu ocazia Anului Nou Chinezesc. Puteti urmari spectacole de inaltari de zmee sau jocuri traditionale precum sepak takraw (asemanator cu voleiul) sau congkak (un fel de table).

In timpul unei plimbari veti descoperi si semne mai durabile ale culturii malaeziene, cum ar fi o moschee veche de secole. Si, desigur, in timpul acestei plimbari, probabil, va veti opri pentru a gusta din preparatele culinare delicioase, alta parte importanta a culturii. Alte semne ale patrimoniului cultural fascinant sunt obiectele de artizanat si suvenirurile numai bune de cumparat precum tekat, baticuri si argintarie rafinata. Unul din cele mai faimoase produse ale tarii este cositorul. Industria cositorului a luat nastere in 1885, dupa descoperirea unor depozite uriase de staniu in Malaezia. De atunci, industria a evoluat considerabil si Royal Selangor, cel mai mare producator de cositor din lume, este pe lista atractiilor turistice ale tarii, fiecare obiect al fabricii fiind produs manual. In afara de cositor, argintul reprezinta o alta industrie dezvoltata, in special in Kelantan, unde sunt produse unele din cele mai rafinate obiecte din argint.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere