Ghid turistic Malta – Sectiunea date generale Malta contine informatii despre istoria Malta, geografia Malta, clima Malta, cultura Malta si economia Malta.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Malta

Date generale Malta

Date generale Malta

Date generale

  • Denumire oficiala: Republica Malta
  • Capitala si principalele orase: La Valletta, Birkinkara, Bormla, Senglea, Mdina
  • Suprafata si diviziunile teritoriale: 316 km² (locul 184 in lume); 68 “consilii locale” grupate in 3 regiuni; 91 de orase
  • Populatia: 412.966 locuitori (estimare 2010, locul 171 in lume); densitate 1.306,8 locuitori/km²; religie: 98% din populatie este romano-catolica
  • Limba oficiala: malteza, engleza
  • Ziua nationala: 21 septembrie (obtinerea independentei in 1964)
  • Moneda: Euro
  • Prefix telefonic international: +356
  • Forma de guvernamant: republica parlamentara (Constitutie adoptata la 31 iulie 1964)

Republica Malta este o tara insulara din Europa de Sud , aceasta fiind un arhipelag in centrul Marii Mediterane, la 93 de km sud de Sicilia, Italia si la 288 de km nord de Tunisia. Arhipelagul Malta se compune din insulele Malta, Gozo, Comino si Cominitto (nelocuita). Aceste insule, amplasate strategic, au fost cucerite si stapanite de diferite puteri de-a lungul secolelor. Tara are doua limbi oficiale: malteza (considerata a fi limba nationala) si engleza.

Scurt istoric

Insula Malta a fost locuita din anul 5200 i.Ch. Dupa ce, in jurul anului 1000 i.Ch., fenicienii au colonizat Malta, insula a fost ocupata succesiv de greci (in anul 736 i.Ch., care au numit-o „Melita”), cartaginezi (in anul 400 i.Ch.) si romani (in anul 218 i.Ch.). Dupa dominatia bizantina (sec.IV-IX d.Ch.), insula a fost cucerita de arabi in anul 870 d.Ch. si apoi de normanzii (in 1091) proveniti din Regatul Siciliei. In 1530, Malta a fost „inchiriata perpetuu” de Regatul Siciliei Cavalerilor Ospitalieri, apartinand unui ordin monastic militar cunoscut sub numele de Cavaleri de Malta, care au rezistat asediului turcilor din anul 1565.

In 1798, Malta a fost ocupata de trupele napoleoniene. Maltezii, sprijiniti de Marea Britanie si Regatul Siciliei, s-au rasculat impotriva ocupatiei franceze, insula devenind, in 1814, parte a Imperiului Britanic. Malta si-a obtinut independenta la 21 septembrie 1964, devenind membru al Commonwealth-ului. La 13 decembrie 1974, Malta a devenit republica, avand drept sef de stat un Presedinte.

La 8 martie 2003 a fost aprobata, prin referendum, aderarea tarii la Uniunea Europeana, care a avut loc la 1 mai 2004. La 1 ianuarie 2008, euro a fost adoptat drept moneda nationala a Maltei.

↑ Sari sus

Geografie

Malta este un stat cu o populatie de aproximativ 400.000 de locuitori, avand drept capitala orasul La Valetta. Statul maltez cuprinde sase insule: Malta (ca. 246 km²), Gozo (ca. 67 km²), Comino (ca. 3 km²), insula Filfla (care inseamna “boaba de piper”), cele doua insule gemene St.Paul. Insula principala, Malta, este formata din cinci districte, Gozo si Comino constituindu-se impreuna intr-un al saselea. Cea de-a patra insula ca marime, nelocuita, a fost baza militara britanica, baza pe care acestia au dinamitat-o la parasirea ei: Filfla (0,06 km²).

Statul Malta are o suprafata de 316 km² fiind unul dintre cele mai mici si mai dens populate state din lume. Capitala de facto este Valletta, iar cel mai mare oras este Birkirkara. Pe insula principala se gasesc multe orase mici, ce formeaza o Zona Urbana Extinsa cu o populatie de 368.250 de locuitori (majoritatea populatiei din tara) potrivit Eurostat.

Malta reprezinta un teritoriu jos, fara nici o apa curgatoare. Insula Gozo are stanci si teren de coasta accidentat dar fara munti abrupti, cel mai inalt punct fiind Ta’Dmejrek, cu 253 de metri inaltime. Solul este asa de subtire incat nu exista, practic, nici pic de vegetatie si nu exista zone impadurite, iar doar in jur de 40% din pamant este propice pentru agricultura. Singura sursa de verdeata este reprezentata de Gradinile Buskett, pline de copaci si portocali, iar fauna este reprezentata de pasari si animale marine. Principala problema de mediu din Malta o reprezinta lipsa apei potabile – tara este foarte dependenta de desalinizare.

↑ Sari sus

Clima

Malta beneficiaza de conditii climatice excelente, nici prea cald, nici prea frig, si cu precipitatii indeajuns incat sa fie placut. Verile sunt, in general, calde si uscate, cu temperaturi de maxim 30 de grade Celsius in luna iulie – canicula este rara, datorita brizei marii. Cel mai frig este in ianuarie, cand temperaturile se situeaza in jurul valorii de 15 grade Celsius. Aici nu s-a pomenit de ceata, gheata sau zapada, iar ploile apar doar toamna tarziu si iarna.

↑ Sari sus

Economie

Economia Maltei este bazata, in mare parte, pe sectorul tertiar – comertul si turismul sunt principalele doua industrii. Agicultura este limitata din cauza solului sarac si, in afara de electronice, textile, tigari si incaltaminte, nu mai exista industrii majore. Dar, turismul si comertul produc indeajuns ca Malta sa fie una din cele mai stabile si prospere economii din Europa. Principalii parteneri comerciali sunt Marea Britanie, Germania si Italia.

↑ Sari sus

Cultura

Malta a fost expusa de-a lungul secolelor mai multor culturi, atat estice cat si vestice, culturi care si-au lasat amprenta asupra culturii locale. Cantecul local (cunoscut ca ghana) si traditiile muzicale sunt vechi de sute de ani si prezinta influente estice, in timp ce mancarea, cu preparate precum produsele de patiserie, ravioli sau minestrone, este derivata din bucataria italiana. Crestinismul a influentat si el cultura malteza, in ceea ce priveste stilul de viata, societatea, festivalurile, artele si artizanatele. Cele mai frumoase exemple de arta si arhitectura sunt bisericile de pe insule.

Una peste alta, maltezii au un stil de viata si un patrimoniu cultural care nu au avut o singura sursa, ci mai multe, si, cu trecerea timpului, acestia au reusit sa le imbine incat sa nu para discordante. Obiectele de artizanat din Malta, sunt limitate ca numar, dar sutn deosebit de frumoase. Printre cele mai cunoscute, se numara obiectele din dantela, care sunt produse manual, cu migala, de generatii intregi de maltezi – fete de masa, servetele, esarfe si alte obiecte de imbracaminte. Un alt mestesug rafinat este productia de bijuterii din argint care era executata manual, dar, datorita cererii ridicate, in ultimii ani au fost introduse masinarii. De asemenea, se mai produc si obiecte din sticla, precum platouri, vaze sau statuete decorative. Mare parte din arta tarii a fost influentata de religie, asa ca aici veti gasi destule icoane.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere