Ghid turistic Marea Britanie – Sectiunea date generale Marea Britanie contine informatii despre istoria Marea Britanie, geografia Marea Britanie, clima Marea Britanie, cultura Marea Britanie si economia Marea Britanie.

Date generale Marea Britanie

Date generale Marea Britanie

Date generale

 • Denumire oficiala: Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).
 • Capitala si principalele orase: Londra (capitala), Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Glasgow, Edinburgh .
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 244.110 km². Teritoriul este divizat in 9 regiuni, impartite in 47 de comitate.
 • Populatia: 59.511.000 locuitori
 • Limba oficiala: engleza
 • Ziua nationala: ziua oficiala de nastere a Reginei, sarbatorita, prin traditie, in cea de a doua sambata a lunii iunie.
 • Religie: crestini (anglicani, romano-catolici, presbiterieni, metodisti) 71.6%, musulmani 2.7%, hindusi 1%, alte confesiuni 1.6%, confesiune nespecificata sau fara o anumta confesiune 23.1% (estimare din 2001).
 • Moneda nationala: lira sterlina(GBP); 1 Pound =100 pence.
 • Prefix telefonic international: + 46
 • Forma de guvernamant: Monarhie constitutionala ereditara

Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord (engleza United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) este o tara insulara in Europa de Vest. In componenta sa intra patru tari componente: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, in subordinea sa aflandu-se mai multe teritorii dependente. Capitala Regatului Unit este orasul Londra.

Regatul Unit este numit, in mod obisnuit, in romaneste, Marea Britanie, insa acest fapt constituie o eroare majora intrucat Marea Britanie desemneaza doar Anglia, Scotia si Tara Galilor. Regatul Unit nu trebuie insa confundat cu Regatul Marii Britanii (dinainte de 1801; format prin unificarea coroanelor Angliei si Scotiei), nici cu Anglia – una din tarile constituente, statul britanic modern fiind rezultatul unirii dintre monarhiile Marii Britanii si Irlandei.

Cea mai mare parte a sa este situata langa coasta continentala de nord-vest a Europei continentale, regatul fiind inconjurat de Marea Nordului, Canalul Manecii si de Oceanul Atlantic.

Scurt istoric

Dupa invazia normanda din secolul X, Regatul Angliei s-a extins in mod constant, cucerind regatele invecinate de pe insulele britanice. La 1 mai 1707 s-a format Regatul Marii Britanii, prin uniunea politica intre regatele Angliei si Scotiei. In secolul XVIII, Marea Britanie a jucat un rol important in dezvoltarea ideii occidentale de sistem parlamentar, iar Revolutia Industriala a transformat profund tara ducand la formarea si cresterea Imperiului Britanic, care in secolul XIX si inceputul secolului XX era principala putere economica si navala mondiala. Desi putere invingatoare in ambele razboaie mondiala, puterea economica si militara a Marii Britanii a avut de suferit.

↑ Sari sus

Geografie

Relieful Angliei consta in majoritate din coline joase, despartite, de la nord la sud, de un lant de dealuri si munti (Cumbria, Muntii Pennini). Altitudinile varfurilor muntoase nu depasesc 1000 m. Raurile engleze majore sunt Tamisa, Severn, Trent si Ouse. Cele mai importante orase sunt Londra, Manchester, Birmingham, Leeds, Newcastle upon Tyne, Sheffield, Bristol, Liverpool, Leicester, Nottingham. Tunelul Canalului Manecii, care incepe din apropiere de Dover, face legatura cu Franta.
Tara Galilor este in majoritate muntoasa, cel mai inalt punct fiind varful Snowdon, cu 1085 m. La nord se gaseste insula Anglesey. Cel mai mare oras este capitala, Cardiff, urmat de Swansea, Newport si Wrexham.

Geografia Scotiei este variata, cu portiuni joase in sud si est, si portiuni muntoase (highlands) in nord si vest, unde se afla si Ben Nevis (1343 m), cel mai inalt varf din Regat. In largul coastelor scotiene se gasesc numeroase insule, cele mai importante fiind arhipelagurile Hebride, Shetland si Orkney. Orasele principale sunt Edinburgh, Glasgow, Aberdeen si Dundee.

Irlanda de Nord are un relief predominant colinar. Orasele majore sunt Belfast si Londonderry.

Subdiviziuni

Regatul Unit este format din tarile constituente Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Fiecare tara constituenta are propriile subdiviziuni, dupa cum urmeaza:

 • Anglia este impartita in noua regiuni: East of England, East Midlands, Greater London, North East, North West, South East, South West, West Midlands si Yorkshire and the Humber. La randul lor, aceste regiuni sunt impartite in comitate administrative si autoritati unitare, cu exceptia Londrei Mari, care este impartita in “burguri”.
 • Scotia este impartita in 32 de zone de consiliu;
 • Tara Galilor consta din 22 de autoritati unitare: 10 “burguri-comitat”, 9 comitate si 3 orase;
 • Irlanda de Nord este divizata in 26 de districte..
 • Exista si cateva dependente ce apartin de coroana: Anguilla, Gibraltar, Insulele Bermude, Insulele Canalului, Insulele Cayman, Insulele Falkland, Insulele Georgia de Sud si Sandwich de Sud, Insula Man, Insula Montserrat, Insula Pitcairn, Insula Sfanta Elena, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine Britanice, Teritoriul Antarctic Britanic, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian.

↑ Sari sus

Clima

Marea Britanie e descrisa, in general, ca o tara extrem de ploioasa. Clima ei este de tip temperat, caracterizata de vreme umeda si adesea mai rece, la care se adauga si ceata, un fenomen foarte frecvent in aceasta tara. Oceanul Atlantic influenteaza in cea mai mare masura clima Marii Britanii, dar aceasta nu inseamna ca localnicii nu au parte vara si de zile insorite. In anotimpul estival, care dureaza din iunie pana in august, temperaturile ajung pana la 25 °C.

Vara este si sezonul turistic de varf, cand la monumentele istorice de la Londra e o aglomeratie de nedescris. In general, se poate spune ca Marea Britanie are ierni blande si veri mai racoroase, primavara si toamna vremea fiind imprevizibila si foarte schimbatoare. E bine, deci, sa fiti pregatiti pentru toate eventualitatile. Temperaturile medii la Londra sunt in jur de 18 °C vara si de 4 °C iarna. Pe coasta de vest ploua in fiecare zi, in timp ce pe tarmurile de est clima este mult mai uscata.

↑ Sari sus

Economie

Regatul Unit are o economie de esenta capitalista (a patra ca marime din lume), si este un centru comercial si financiar de frunte al lumii. In ultimele decenii, guvernul s-a angajat in privatizari majore si a crescut cheltuielile cu protectia sociala.
Agricultura este intensiva, puternic mecanizata si foarte eficienta dupa standardele europene, producand 60% din necesarul de hrana cu doar 1% din populatia activa. Regatul Unit detine mari rezerve de energie constand in carbune, gaze naturale si petrol (ultimele doua exploatate din Marea Nordului). Productia de energie contribuie la PIB cu 10%, una din cele mai ridicate rate din toate statele industrializate.

Serviciile contribuie la PIB in proportia cea mai insemnata, indeosebi serviciile bancare, de asigurari si de consultanta de afaceri. Ponderea industriei continua sa scada, cu toate ca Regatul Unit ramane cel mai important fabricant european de armament, produse din petrol, computere, televizoare si telefoane mobile. Turismul ocupa si el un loc important, Regatul Unit fiind a sasea destinatie turistica din lume ca popularitate, cu 24 milioane de turisti pe an.

Regatul Unit a devenit in 2007 cel mai mare exportator de echipamente militare din lume. Regatul Unit a castigat din exportul de armament 10 miliarde de GBP in 2007, detinand astfel o cota de 33% din exporturile mondiale de armament, peste cota detinuta de Statele Unite. Piata autovehiculelor noi din Regatul Unit a fost de peste doua milioane de masini in anul 2010.

Economia britanica este a sasea in lume ca marime, iar in UE se situeaza pe locul secund, fiind si una din puterile comerciale majore ale lumii. Marea Britanie are o economie dezvoltata, diversificata, bazata pe regulile economiei de piata, dezvoltand totodata servicii sociale care fac posibila o calitate ridicata a vietii pentru cetateni.

 • PIB: $2,481 trilioane (2011, servicii 77,7%, industrie 21,6%, agricultura 0,7%)
 • Inflatia: 4,5%, (2011)
 • Datoria publica: 76,1% din PIB, 2010
 • Somaj: 7,9 %.
 • Principalele ramuri industriale: masini unelte, echipamente electrice, echipamente automate, echipamente feroviare, constructia de nave, echipamente electronice si de comunicatii, industrie usoara etc.
 • Principalii parteneri comerciali (estimare din 2010):
  • La export: SUA, Germania, Olanda, Franta, Irlanda , Belgia
  • La import: Germania, China, Olanda, Franta, SUA, Norvegia, Belgia.

↑ Sari sus

Cultura

In Regatul Unit se afla doua dintre cele mai vechi si mai celebre universitati ale lumii, Oxford si Cambridge. Regatul a dat lumii multi savanti si ingineri straluciti, precum Sir Isaac Newton, Charles Darwin, Michael Faraday, Paul Dirac sau Isambard Kingdom Brunel; inventii precum motor cu aburi, motorul cu combustie interna, locomotiva, costumul, vaccinul, vasele din cristal, televiziunea, radioul, telefonul, hovercraft-ul, isi au originea in Regatul Unit.

Dramaturgul William Shakespeare este considerat cel mai cunoscut scriitor al lumii. Alti autori prestigiosi au fost surorile Brontë (Charlotte, Emily si Anne), Jane Austen, J. K. Rowling, Agatha Christie, J. R. R. Tolkien si Charles Dickens. Poeti importanti sunt George Gordon Byron, Robert Burns, Lord Tennyson, Thomas Hardy, William Blake sau Dylan Thomas.
Din Regatul Unit au provenit compozitorii William Byrd, John Taverner, Thomas Tallis si Henry Purcell, din secolele XVI-XVII, iar mai recent, Sir Edward Elgar, Sir Arthur Sullivan, Ralph Vaughan Williams sau Benjamin Britten.

Alaturi de SUA, Regatul Unit a fost un contribuitor important la dezvoltarea rock and roll-ului. Dintre cele mai importante staruri pop si rock britanice amintim The Beatles, Cliff Richard, Queen, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Black Sabbath, Pink Floyd, Deep Purple. Regatul Unit s-a aflat in avangarda muzicii punk a anilor 1970, prin Sex Pistols sau The Clash, precum si a renasterii heavy metal-ului, prin Iron Maiden sau Motörhead.

Un mare numar de sporturi isi au originea in Regatul Unit: fotbal, golf, cricket, tenis, squash, box, rugbi si biliard. Turneul de la Wimbledon este unul din cele patru turnee de mare slem in tenis. “Sportul national” al Regatului este fotbalul, insa Regatul nu participa in competitiile inter-tari cu o echipa nationala unica; fiecare din tarile componente are propria federatie de fotbal si propria echipa nationala.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere