Ghid turistic Maroc – Sectiunea date generale Maroc contine informatii despre istoria Maroc, geografia Maroc, clima Maroc, cultura Maroc si economia Maroc.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Maroc

Date generale Maroc

Date generale Maroc

Date generale

 • Denumirea oficiala: Regatul Maroc
 • Capitala : Rabat (750.000 locuitori, cca. 1,8 milioane cu orasul alaturat Salé).
 • Moneda: Dirhamul marocan (1 euro = 11 dirhami).
 • Principalele orase: Casablanca (capitala economica, cca. 5 milioane), Fès (1,1 milioane, fosta capitaa imperiala), Marrakech (1 milion, fosta capitaa imperiala), Tanger (800.000), Meknes (600.000, fosta capitala imperiala), Agadir (570.000), Oujda (500.000).
 • Suprafata si diviziunile teritoriale: 446.550 kmp. Teritoriul Regatul Maroc este divizat, incepand cu 1997, in 16 regiuni economice, subdivizate la randul lor in provincii (37) si prefecturi urbane (2 – Casablanca, respectiv Rabat).
 • Populatia: Oficial 32 de milioane, estimativ 35 de milioane – arabi, diverse grupuri berbere si numeroase categorii mixte. Marocul prezinta cea mai mare diversitate a populatiei din lumea araba, inclusive ca urmare a particularitatilor sale istorice si aporturilor “andaluz” si “african”. Populatia urbana reprezinta 55% din total, iar speranta medie de viata este de 71 de ani.
 • Religia: Islamul este religie de stat si religia majoritatii populatiei – 98,7%, in principal suniti de rit malekit (interpretare moderata a Islamului, care admite in anumite circumstante interesul comunitatii ca factor de adaptare a traditiei). Evreii si crestinii beneficiaza de liberul exercitiu al religiei pe teritoriul Marocului, insa prozelitismul este interzis prin lege.
 • Limbi oficiale: araba si tamazigha (vorbita, estimativ, de cca. 40% din populatie, si care a devenit a doua limba oficiala conform Constitutiei aprobate prin referendum la 01.07.2011); se vorbesc, de asemenea, franceza (pe scara larga), spaniola (in nord) si alte dialecte berbere.
 • Ziua nationala: 30 iulie – aniversarea accederii la Tron a Regelui Mohammed VI (1999).
 • Prefix telefonic international: +212
 • Forma de guvernamant: monarhie ereditara, constitutionala si parlamentara

Maroc, oficial Regatul Moroc, este o țara localizata in Africa de Nord. Are o populație de aproape 33 de milioane de locuitori și o suprafața de 710,850 km² incluzand disputata Sahara de Vest, care este in principal sub administrație marocana. Marocul are o coasta la Oceanul Atlantic care ajunge dincolo de Stramtoarea Gibraltar in Marea Mediterana. Are granița cu Spania la nord (o granița maritima prin Stramtoare și frontierele terestre cu trei mici enclave controlate de spanioli: Ceuta, Melilla și Peñón de Vélez de la Gomera), Algeria la est și Mauritania la sud.

Scurt istoric

Locuit din antichitate de triburi berbere, teritoriul Marocului a fost cucerit pe rand de fenicieni, romani, vandali, bizantini si arabi. Cucerirea araba si consacrarea Islamului ca religie dominanta au avut loc in secolul VII.

In secolul VIII, parte a Califatului Omeiazilor, Marocul participa la cucerirea araba a peninsulei Iberice. In 791, Idris I fondeaza Regatul (“Sultanatul”) independent al Marocului, cu capitala la Fès, inaugurand astfel prima dinastie, a Idrisizilor (sec. VIII–X), si cea mai veche traditie monarhica, pastrata pana astazi, din lumea arabo-musulmana.

In secolele XI-XVIII, in Maroc se succed mai multe dinastii: Almoravizii, Almohazii, Merinizii, Wattassizii, Saadienii si, din 1666 pana in prezent – Alaouitii (fara legatura cu numele minoritatii religioase omonime din Siria). Desi ultimele posesiuni iberice au fost pierdute de Wattassizi in 1492, in sec. XVI-XVII Saadienii si Alaouitii s-au opus cu succes tentativelor otomane de cucerire, extinzand frontierele regatului pana la fluviile Senegal si Niger.

Expansiunea si rivalitatea puterilor europene (sec.XVIII-XIX) au generat crize succesive ale Marocului care, la inceputul secolului XX, au condus la aparitia a trei zone de influenta: un protectorat francez, unul spaniol si o zona internationala (portul Tanger). Dezvoltarea miscarii de eliberare si emancipare nationala, anticoloniala, dupa 1945, a determinat Franta sa accepte revenirea in Maroc a sultanului Mohammed V (in 1955, dupa un exil impus in Madagascar) si, un an mai tarziu, restaurarea deplinei independente de stat (1956, sub forma moderna a “Regatului“).

↑ Sari sus

Geografie

Marocul are coasta la Oceanul Atlantic, care se intinde dincolo de Stramtoarea Gibraltar pana in Marea Mediterana. Din moment ce Maroc controleaza mare parte din Sahara Occidentala, se poate spune ca granita de sud este cu Mauritania.

Geografia Marocului se intinde de la Oceanul Atlantic pana la Muntii Atlas si Desertul Sahara. O mare parte din Maroc este ocupa de munti. Muntii Atlas se situeaza in centrul si sudul tarii, in timp ce in nordul tarii se afla Muntii Rif. Ambele lanturi muntoase sunt locuite in special de berberi. In partea de sud-est a tarii se afla Desertul Sahara, slab-populat si neproductiv din punct de vedere economic. Majoritatea populatiei locuieste in zona de nord a tarii. In zona de sud, Sahara Occidentala, o fosta colonie spaniola, a fost anexata de Maroc in 1975. Maroc sustine ca aceasta este parte a teritoriul sau.

Capitala Marocului este Rabat, dar cel mai mare oras este Casablanca, totodata si cel mai mare port al tarii.

↑ Sari sus

Clima

Marea varietate a peisajului marocan inseamna ca exista zone climatice diferite. In munti, in special in lantul Atlas Mare, temperaturile pe timpul iernii coboara cu mult sub zero grade Celsius. Zonele de coasta din nord beneficiaza de veri calde si ierni blande si placute. Tinuturile joase din sudul tarii inregistreaza temperaturi pe timpul zilelor de vara de pana la 45 de grade Celsius. Principalul sezon ploios este intre noiembrie si martie.

↑ Sari sus

Economie

Economia Marocului este considerata a fi o economie relativ libera guvernata de legea cererii și a ofertei. Din 1993, țara a inceput o politica de privatizare ale unor anumite sectoare economice care erau in mainile guvernului. Reformele Guvernului și o creștere constanta anuala in regiune de 4-5% din 2000 pana in 2007, inclusiv creșterea de 4,9% de la an la an in intervalul 2003-2007 au ajutat economia marocana sa devina mult mai robusta in comparație cu cațiva ani in urma. Creșterea economica este mult mai diversificata, cu servicii noi și poli industriali, cum ar fi Casablanca și Tanger, in curs de dezvoltare. Sectorul agricol este reabilitat, care in combinație cu precipitații crescute au dus la o creștere de peste 20% in 2009.

Pentru 2013 se prognozeaza o crestere a economiei de 4.2%. Principalele resurse economice ale tarii sunt agricultura, fosfatii si turismul. Vanzarile de peste si fructe de mare sunt, de asemenea, importante. Industria si sectorul minier contribuie cu aproximativ o treime la PIB-ul anual. Marocul este al treilea producator de fosfor din lume (dupa China si SUA) si fluctuatiile preturilor fosfatilor de pe piata internationala influenteaza in mare masura economia tarii.

Marocul are o rata ridicata a somajului (9,6% in 2008) si o datorie externa mare (20 miliarde de dolari americani).

↑ Sari sus

Cultura

Cultura marocana, in special la oras, este in esenta un exemplu viu de Islamism liberal. Exista o influenta majora a traditiilor populare berbere in practica de zi cu zi a Islamului. Cele doua mari grupuri etnice sunt arabii si berberii, desi in orase, amestecul celor doua comunitati este mare si nu se pot deosebi intotdeauna.

Artefactele marocane sunt adesea exemple rafinate de maiestrie dobandita si transmisa din generatie in generatie. In orasele Fes si Marrakech inca se mai gasesc ateliere mestesugaresti unde sunt instruiti tinerii ucenici. Industria turismului este cruciala pentru mentinerea acestor ateliere de lucru in viata.

De la obtinerea Independentei tarii, s-a observat o dezvoltare in domeniul picturii, sculpturii, muzicii populare, teatrului si cinematografiei. Teatrul National Marocan (fondat in 1956) ofera spectacole regulate ale unor lucrari dramatice marocane si frantuzesti. Festivale de arta si muzica au loc in toata tara pe timpul verii, printre care si Festivalul Mondial de Muzica Sacra de la Fes.

Fiecare regiune are specificul ei, contribuind astfel la cultura naționala și la moștenirea civilizației. Marocul si-a stabilit printre prioritatile sale de top protejarea moștenirii sale diverse și conservarea patrimoniului sau cultural.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere