Ghid turistic Mexic – Sectiunea date generale Mexic contine informatii despre istoria Mexic, geografia Mexic, clima Mexic, cultura Mexic si economia Mexic.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Mexic

Date generale Mexic

Date generale Mexic

Date generale

  • Denumire oficiala: Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos)
  • Capitala si principalele orase: Ciudad de México; Guadalajara, Monterrey, Puebla, Toluca, Veracruz, Cuernavaca, León.
  • Suprafata si diviziunile teritoriale: 1.964.375 Km² (locul 15 in lume); 31 de state si un district federal
  • Populatia: 114.975.406 locuitori (est. iulie 2012). Structura etnica: metisi 60%, amerindieni 30%, albi 9%, altii 1%.
  • Religia: 77% romano-catolici, 6% protestanti, 17% alte religii.
  • Limba oficiala: spaniola
  • Ziua nationala: 16 septembrie
  • Moneda: peso
  • Prefix telefonic international: +52
  • Forma de guvernamant: republica federativa

Mexic este o țara situata in America de nord, marginita de Statele Unite ale Americii la nord și Belize și Guatemala la sud. Este cea mai nordica țara din America Latina și cea mai populata țara vorbitoare de spaniola din lume. Intrucat Mexic este de fapt o republica federala, numele oficial complet este Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos). Țara este frecvent numita Republica Mexicana deși acesta nu este titlul recunoscut oficial.

Scurt istoric

La 4 octombrie 1824 este abolita monarhia, declarandu-se Mexicul ca Republica Federativa. In 1846, izbucneste razboiul cu SUA, incheiat in 1848 prin pacea de la Guadalupe Hidalgo, Mexicul pierzand peste 52% din suprafata, respectiv teritoriile de la Nord de Río Bravo. Urmeaza o perioada indelungata de intensa dezvoltare economica si culturala, sub presedintele Porfirio Díaz (1867–1910). In 1910, izbucneste revolutia mexicana, iar la 5 februarie 1917 este adoptata noua Constitutie, una dintre cele mai democratice in epoca, in vigoare si in prezent. Mexicul are un Acord de asociere economica, coordonare politica si cooperare cu Uniunea Europeana, intrat in vigoare la 1 iulie 2000 si a dobandit statutul de partener strategic al UE.

↑ Sari sus

Geografie

Din punct de vedere geografic, Mexic face parte din America centrala. Forma teritoriului este aproximativ triunghiulara, avand peste 3000 km de la extremitatea nord-vestica la cea sud-estica. Țara are granițe cu Statele Unite ale Americii la nord și cu Belize și Guatemala la sud. Peninsula Baja California, cu o lungime de 1250 km, este situata in vestul țarii și formeaza Golful Californiei. In estul țarii este situat Golful Mexicului, format de cealalta peninsula mexicana, Yucatán. Cel mai mare oraș este capitala, Ciudad de Mexico, care are peste 19 milioane de locuitori și este printre cele mai mari aglomerații urbane din lume. Alte orașe cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Toluca, Puebla, Tijuana, Chihuahua, Ciudad Juárez, León și Torreón.

Deși Mexicul este frecvent asociat cu teren deșertos, parțile de sud ale țarii au o clima tropicala, fiind situate sub Tropicul Racului. Raurile principale sunt Rio Grande, in extremitatea nordica și Usumacinta in sud, plus Grijalva, Balsas, Pánuco și Yaqui in interior. Se mai poate aminti aici vulcanul activ Popocatepetl.

↑ Sari sus

Clima

Tropicul Racului imparte efectiv Mexicul in doua zone de clima: partea din nord cu clima temperata (iarna cu temperaturi mai reci) și partea din sud cu clima tropicala (cu temperaturi aproximativ constante pentru tot timpul anului). Zonele din sudul paralelei 24, care ajung pana la inalțimea de 1000 m au o temperatura medie anuala situata intre 24ºC și 28ºC. In aceste zone temperatura ramane mare tot timpul anului existand doar o diferența de 5ºC intre temperaturile medii de vara și temperaturile medii de iarna. In nordul paralelei 24 (deși zonele de acolo sunt la o altitudine mai joasa decat cele din sudul paralelei), temperaturile medii anuale variaza intre 20ºC și 24ºC, aceste temperaturi fiind date de verile umede și fierbinți și iernile reci. De exemplu la Acapulco temperatura medie este de 26ºC in ianuarie și de 29ºC in iulie, cantitatea de precipitații fiind de numai 7 cm pe an. Temperatura medie la Ciudad de Mexico este de 12ºC, respectiv 18ºC, cantitatea de precipitații fiind de 55 cm/an, iar in orașul Merida din sud cifrele sunt de 23ºC , respectiv 28ºC și 90 cm/an precipitații. Acest lucru ii confera Mexicului unul dintre cele mai complexe sisteme climatice de pe Terra.

↑ Sari sus

Economie

Mexicul are a XIV-a cea mai mare economie din lume, cu un PIB de peste un trilion(1000 de miliarde) de dolari SUA. Este clasificata ca și economie cu venit mediu-ridicat, avand al patrulea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din America Latina. De la criza economica din 1994-1995, țara a trecut printr-o revenire economica seminificativa, cu o rata de creștere economica de 3-5% care a dus la scaderi in rata de saracie, de la 24,2% in 2000 la 17,6% in 2004. Rata saraciei in mediul rural a fost de 42% in 2000, redusa de la nivelul de 27,9% in 2004.

In ultimii ani, Mexicul a devenit o economie din ce in ce mai “privatizata”, cu companiile de stat avand un rol mai restrans in activitatea economica. Economia mixta este bazata pe industrie și servicii, deși exista un sector agricol puternic. De asemenea, republica este al patrulea cel mai mare producator de țiței din lume.

Datorita ințelegerii NAFTA, comerțul cu Canada și SUA s-a triplat din 1994. Din anii 1990, Mexicul s-a angajat in comerț din ce in ce mai liber, introducand agremente de comerț liber cu peste 40 de țari, inclusiv țarile Uniunii Europene și Japonia. Guvernul este in discuții cu blocul Mercosur pentru aranjamente de comerț liber.

Deși economia mexicana s-a modernizat semnificativ in ultimul deceniu, inca mai exista diverse probleme structurale. Problemele țarii includ salarii mici, o distribuție neuniforma a veniturilor (20% din populație caștiga 55% din venitul național) și oportunitați reduse pentru statele din sud, care au o populație amerindiana numeroasa. Inegalitațile geografice sunt de asemenea o problema principala: parți ale districtului federal au un nivel de trai similar cu cel al Italiei. Corupția și evaziunea raman probleme cronice.

↑ Sari sus

Cultura

Mestesugarii mexicani sunt renumiti pentru obiectele lor frumoase de inspiratie indiana sau spaniola. Turistii iubesc bijuteriile de argint din Taxco, portelanurile si obiectele din sticla din Guadalajara si Puebla, paturile si cosurile impletite manual din Toluca si Oaxaca. Tequila, el mariachi si taco sunt recunoscute international ca simboluri ale culturii mexicane. Cu 31 de situri inscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, majoritatea dintre ele facand referire la istoria arhitecturala a tarii, Mexicul se claseaza pe primul loc intr-un top al tarilor din Americi.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere