Ghid turistic Norvegia – Sectiunea date generale Norvegia contine informatii despre istoria Norvegia, geografia Norvegia, clima Norvegia, cultura Norvegia si economia Norvegia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Norvegia

Date generale Norvegia

Date generale

 • Denumire oficiala: Regatul Norvegiei sau Norvegia
 • Capitala si principalele orase: Oslo (capitala), Bergen, Trøndheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Skien, Tromsø si Molde.
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 385.155 km². Teritoriul este impartit in 19 unitati administrativ-teritoriale, numite fylker. Insulele Svalbard (Spitzbergen), Jan Mayen in Oceanul Arctic, Insulele Bouvet si Petru I in Antarctica sunt teritorii dependente.
 • Populatia: 4,973,029 (estimare din octombrie 2011).
 • Limba oficiala: norvegiana (norvegiana moderna – norsk si norvegiana standard – bokmål). Sami, vorbita in regiunea de nord, de populatia Sami, are un statut egal cu cel al limbii norvegiene.
 • Ziua nationala: 17 mai, data promulgarii Constitutiei (1814).
 • Religie: In proportie de 86%, norvegienii sunt protestanti/luterani evanghelici. In sociatatea norvegiana, sunt, de asemenea, musulmani, ortodocsi, penticostali si romano-catolici.
 • Moneda nationala: Coroana norvegiana (NOK)
 • Prefix telefonic international: + 47
 • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala. Puterea executiva este exercitata de Consiliul de Stat (numit si Consiliul de Coroana, format din primul ministru si cabinetul sau), in numele Regelui.

Norvegia sau Regatul Norvegiei este un stat in Europa de Nord, situat in vestul Peninsulei Scandinave, intre Oceanul Atlantic (Marea Nordului), Oceanul Arctic (Marea Barents si Marea Norvegiei), Federatia Rusa, Finlanda si Suedia. Este divizat in 19 districte (fylke).

Scurt istoric

Teritoriul Norvegiei a fost locuit, din antichitate, de triburi germanice. Micile regate feudale au fost unite in 872 de regele Harald I Hårfagar (860-933). In secolele IX – XI, vikingii au organizat expeditii care i-au purtat pe coastele Islandei, Groenlandei, Americii de Nord si Mediteranei. La inceputul secolului XI, a fost adoptat crestinismul iar in prima jumatate a secolului XVI, a avut loc reforma. In 1262, Norvegia si-a extins dominatia asupra Islandei. La stingerea dinastiei intemeiate de Harald I Hårfagar, regele Suediei, Magnus Eriksson, a devenit si suveran al Norvegiei (1319-1371). In urma unei aliante dinastice, intre 1380 si 1814, Norvegia a ramas legata de Danemarca printr-o uniune personala. Impreuna cu Islanda, Suedia si Finlanda, Norvegia a facut parte, intre 1397 si 1523, din Uniunea de la Kalmar al carei hegemon a fost Danemarca. Cedata de Danemarca Suediei, prin pacea de la Kiel (1814), Norvegia a obtinut un statut autonom (20 octombrie 1814), ramanand legata de Suedia numai prin acelasi monarh. La 7 iunie 1905, uniunea personala a fost denuntata, iar Norvegia s-a proclamat stat independent. In primul razboi mondial, Norvegia a fost neutra iar in cursul celui de al II-lea razboi mondial, a fost ocupata de trupele Germaniei naziste (1940-1945). Liga Natiunilor a acordat, in 1920, Norvegiei insulele Spitzbergen.

↑ Sari sus

Geografie

Teritoriul tarii este strabatut de Alpii Scandinavici, munti vechi in mare parte erodati, cu aspect de platouri in zona centrala, puternic accidentate de vai adanci, dominate de culmi muntoase, cu piscuri inalte (alt. max. 2.469 m – varful Galdhopiggen), in sud-vest, scazand in inaltime spre nord-est si coborand brusc spre vest, formand aici tarmurile abrupte si crestate de fiorduri. Pe litoral campiile ocupa suprafete foarte restranse. Alte piscuri: Glittertind (2.405 m), Snohetta (2.286 m), Rondane (2.183 m), Gausta (1.883 m), Borge (1.703 m).

Rauri: Glomma, Otra, Lagen, Klar, Tana. Numeroase lacuri, dintre care mai mari sunt Mjosa, Femunden, inclusiv cel mai adanc lac din Europa (Hornindalsvatnet – 515 m). Muntii sunt acoperiti la mari inaltimi de ghetari si zapezi persistente, iar la altitudini mai joase de paduri de conifere.

Fauna: lupi, vulpi, elani, hermeline, balene, pesti, pasari.

↑ Sari sus

Clima

Curentul Golfului contribuie la clima temperata oceanica, relativ blanda, considerand situarea geografica. Majoritatea porturilor nu ingheata iarna, dar multe regiuni au cel putin 3 luni cu zapada pe an. In nordul tarii, de exemplu la Tromso, soarele nu este vizibil intre noiembrie si ianuarie. Temperaturile cele mai ridicate se inregistreaza intre mai si septembrie dar chiar si atunci este nevoie de un pulover. Nordul extrem al tarii, cel situat dincolo de Cercul Arctic, este geros pe tot timpul anului. In mijlocul verii, chiar si in sudul tarii, noptile sunt foarte scurte, de aproximativ 5 ore.

↑ Sari sus

Economie

Norvegia nu este afectata de turbulentele economice la nivel global, beneficiind, in ultimii ani, de cresteri constante, solide si durabile, datorate in principal exploatarii rationale a resurselor de petrol si gaze naturale. Norvegia tine, deocamdata, bancile sub control, neexistand pericole macroeconomice majore. Politica guvernamentala are ca obiective principale: eliminarea somajului, dezvoltarea economica, cresterea nivelului de trai, mentinerea unui ritm crescator de dezvoltare pe termen lung.

Industriile majore ale Norvegiei, care ii confera pozitii de varf pe piata europeana si internationala sunt: petrolul si gazele naturale (in primele 5 locuri mondiale), constructiile navale (locul 4 mondial), hidroenergie (locul 2 european), industria pentru energia solara (top mondial), industria ICT si industria de mediu.
Urmare strategiei de autoprotejare fata de poluarea mediului de hidrocarburile energetice proprii, companiile obisnuiesc frecvent sa isi reloce masiv productiile instalatiilor complexe, energointensive, poluante, cu necesar de forta de munca numeroasa, in alte zone ale globului (platforme petroliere maritime in Brazilia, Mexic, Azerbaidjan, Iran – constructii de nave in Finlanda, Romania, Ucraina – productia de panouri solare Singapore, Suedia etc.). In acest sens, exporturile de inginerie tehnica si tehnologica sunt tipice pietei norvegiene, ceea ce duce la un necesar crescand si in conditiile crizei economice globale, de forta de munca super calificata pentru realizarea proiectelor.

 • Produsul Intern Brut: 479.297 mil USD (est. in 2011, +1,68% fata de anul precedent)
 • Inflatie: 1.2% (noiembrie 2011)
 • Somaj: 3.4% (decembrie 2011)
 • Principalele ramuri industriale: petrol, gaze naturale, energie, pescuit, shipping, producerea de bunuri.
 • Principalii parteneri comerciali: Marea Britanie, Germania, Regatul Tarilor de Jos, Franta, Suedia.

↑ Sari sus

Cultura

Locuitorii Norvegiei, in ciuda faptului ca traiesc in conditii destul de ostile, au reusit sa creeze o identitate culturala destul de distincta. In ultimele doua secole, tara a dat lumii unele din cele mai ilustre nume in domeniul literaturii si artelor – Henrik Ibsen, Edvard Munch, Edvard Grieg sau Liv Ullmann. Cultura norvegiana se exprima sub diferite forme – prin bisericile de lemn foarte interesante, prin casele vechi sculptate in lemn ascunse in zona rurala, prin heringul si somonul preparati si consumati la fiecare masa. Este o cultura care a supravietuit, desi in unele locuri a fost destul de europenizata. Adaugati si faptul ca inca mai exista crescatori de reni ca Sami Lapp cu traditiile lor proprii si veti vedea o tara cu un patrimoniu destul de dinamic.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere