Ghid turistic Amsterdam, Olanda – Sectiunea date generale Amsterdam contine informatii despre istoria Amsterdam, clima Amsterdam, cultura Amsterdam si economia Amsterdam.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Amsterdam

Date generale Amsterdam

  Amsterdam este cel mai mare oras si capitala Olandei. Amsterdam este capitala oficiala a Olandei insa instituțiile fundamentale ale statului, Curtea suprema de justiție, guvernul și parlamentul iși au sediul in Haga. Amsterdam are o populatie de 820,256 de locuitori in limitele orasului, 1,209,419 in zona urbana si 2,289,762 in zona metropolitana. Orasul este localizat in provincia North Holland din vestul tarii.

  Numele orasului este derivat din Amstelredamme, indicativ al originii orasului: un baraj (Dam) pe raul Amstel. Stabilit ca un mic sat de pescari in secolul 12, Amsterdam a devenit unul din cele mai importante porturi din lume in timpul Epocii de Aur Olandeze, un rezultat al inovatiilor in domeniul comertului. In acea perioada, orasul era numarul unu in ce priveste diamantele si economia. In secolele 19 si 20 orasul s-a extins formandu-se multe cartiere noi si suburbii. Canalele din inima Amsterdamului ce dateaza din secolele 17 au fost adaugate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in iulie 2010.

  Capitala comerciala a Olandei si unul din marile centre financiare din Europa, Amsterdam este considerat un oras Alfa de catre grupul de studiu Globalization and World Cities(GaWC). Orasul este de asemenea centrul cultural al Olandei. Multe institutii olandeze isi au sediul aici precum si 7 din cele mai mari 500 de companii la nivel mondial, printre care ING si Philips. In 2010, Amsterdam a obtinut locul 13 in lume in ce priveste calitatea vietii intr-un top alcatuit de Mercer si locul 3 in ceea ce priveste inovatia in topul alcatuit de 2thinknow in 2009.

  Bursa de valori din Amsterdam este cea mai veche din lume si este situata in centrul orasului. Principalele atractii ale Amsterdamului, inclusiv canalele sale istorice, Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh, Casa Anne Frank, Hermitage Amsterdam, Muzeul de ceara Madame Tussaud’s, Cartierul Rosu si multele sale coffee-shop-uri atrag peste 4,6 milioane de turisti anual.

  Prima atestare documentara a numelui Amsterdam o reprezinta un document emis la 27 octombrie 1275 de contele Floris al V-lea de Olanda și Zeelanda. Data exacta la care Amsterdam a primit drepturile de oraș este incerta, dar cel mai probabil este ca episcopul de Utrecht Guy de Avesnes a fost cel care a conferit aceste drepturi in 1306.
  Incepand cu secolul al XIV-lea, Amsterdam a inflorit, datorita mai ales comerțului pe care il practica cu orașele din Liga Hanseatica. In 1345 s-a produs un miracol euharistic langa Kalverstraat, Amsterdam devenind un oraș de pelerinaj pana la convertirea populației la protestantism.

  Secolul al XVII-lea este considerat Era de aur a Amsterdamului. La inceputul secolului Amsterdam devine unul dintre cele mai bogate orașe din lume. Din portul orașului, plecau vase comerciale spre Marea Baltica, America de Nord, Africa, Indonezia sau Brazilia formandu-se astfel bazele rețelei mondiale de comerț. Secolele XVII și XIX au insemnat declinul prosperitații. Razboaiele cu Anglia și Franța și-au pus amprenta pe economia orașului. In timpul razboaielor napoleoniene averea orașului a atins punctul minim, insa, odata cu formarea Regatului Țarilor de Jos in 1815, lucrurile incep ușor sa se amelioreze.

  Dupa ocupația napoleoniana, nu se mai face din punct administrativ distincție intre sat și oraș, de aceea Amsterdamul este azi o comuna. Sfarșitul secolului al XIX-lea este numit A doua era de aur a orașului Amsterdam. Au fost construite muzee noi, o stație de tren și Concertgebouw-ul, o sala de concerte considerata in primele 3 ale lumii. In aceasta perioada, revoluția industriala ajunge in Amsterdam. Se construiește Canalul Amsterdam-Rin, pentru a oferi orașului legatura directa cu Raul Rin, și canalul care oferea portului o legatura mai scurta cu Marea Nordului. Cele doua canale au imbunatațit considerabil comunicațiile orașului cu restul continentului.

  Amsterdam a avut mereu o populație mixta. In trecut, in capitala Olandei s-au stabilit mulți straini: francezi protestanți, flamanzi și evrei. Atitudinea toleranta a locuitorilor orașului era cautata de mulți imigranți. Orașul se bucurase timpuriu de libertatea cultelor religioase. La creșterea demografica a Amsterdamului au contribuit și contingente de numeroși imigranți frizoni, germani și scandinavi.

  Dupa 1960, in Olanda au migrat numeroși muncitori turci și marocani. Mulți s-au stabilit in Amsterdam. Dupa proclamarea independenței coloniei olandeze Surinam, in 1975, in Amsterdam au sosit și locuitori din acest teritoriu. In anii ’80 a inceput o revoluție demografica, Amsterdamul devenind oraș multicultural.

  In 2005, populația Amsterdamului era autohtona in proporție de doar aproximativ 45%. Insa in categoriile de varsta de pana la 18 ani, majoritatea locuitorilor e autohtona. In mai multe cartiere se practica totuși segregarea: olandezii instariți se concentreaza in jurul centrului, iar strainii se muta in zonele periferice Amsterdam Sud si Amsterdam Vest.

  Amsterdam se intinde la sud de gara centrala Amsterdam Centraal. Damrak este strada principala care duce in strada Rokin. Zona cea mai veche a orasului se numeste de Wallen si se afla la est de Damrak si contine celebrul cartier rosu (Red Light District). La sud de de Wallen se afla vechiul cartier evreiesc Waterlooplein. Canalele Amsterdamului din secolul 17, cunoscute ca Grachtengordel, inconjoara centrul orasului plin de case cu frontoane deosebite. Dincolo de canale se afla zona fostei clase muncitoare din Jordaan and si Pijp. Zona Museumplein, care contine cele mai mari muzee ale orasului, Parcul Vondel, cartierul Plantage in care se afla si Gradina Zoologica se afla de asemenea dincolo de canale.  Recenziile turistilor

  Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

  Nu exista recenzii din partea turistilor.

  Fii primul care lasa recenzie

  Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


  Afla cum poti acumula puncte »


  Impartaseste-ne parerea ta

  0 caractere