Ghid turistic Polonia – Sectiunea date generale Polonia contine informatii despre istoria Polonia, geografia Polonia, clima Polonia, cultura Polonia si economia Polonia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Polonia

Date generale Polonia

Date generale Polonia

Date generale

  • Denumirea oficiala: Republica Polona (Rzeczpospolita Polska, sau Polska – varianta scurta)
  • Capitala si principalele orase: Varsovia (Warszawa – capitala), Cracovia, Wrocalw, Poznan, Gdansk, Katowice.
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: 312.685 km2 (locul 69 in lume), impartita in 16 provincii: Dolnoslaskie, Kujawsko-Pomorskie, Lodzkie, Lubelskie, Lubuskie, Malopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Slaskie, Swietokrzyskie, Warminsko-Mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie.
  • Populatia: 38.441.588 (estimare pentru anul 2011), locul 34 in lume; polonezi – 96,7%, germani – 0,4%, ucraineni – 0,1%, bielorusi – 0,1%, altii – 2,7%;
  • Ziua nationala: 11 noiembrie – Ziua Independentei (1918); 3 mai – Ziua Constitutiei (adoptata in 1791).
  • Limba oficiala: poloneza
  • Religie: majoritatea populatiei este romano-catolica – 89.9%, dar exista si comunitati ortodoxe –1,3%, protestante – 0,3%, altele – 8,6%.
  • Moneda nationala: zlotul (PLN); 1 PLN =100 groszy
  • Prefix telefonic international: + 48
  • Forma de guvernamant: republica parlamentara

Polonia (poloneza Polska), oficial Republica Polona (poloneza Rzeczpospolita Polska), este o țara din Europa Centrala, care se invecineaza cu Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina și Belarus la est, Lituania, Rusia și Marea Baltica la nord. Are de asemenea o frontiera maritima cu Danemarca și Suedia. Intreaga suprafața a Poloniei este de 312.683 km², situand acest stat pe poziția 69 in lume din punct de vedere al suprafeței. Polonia are o populație de 38,4 milioane de locuitori, concentrați principal in orașe și municipii mai mari, precum capitala istorica – Cracovia, și cea actuala – Varșovia.

Primul stat polonez a fost creat in anul 966. Teritoriul sau a fost similar cu limitele actuale ale țarii. In anul 1025, Polonia a devenit regat și in 1569 a cimentat o asociație de lunga durata cu Marele Ducat Lituanian prin unire formand Republica Celor Doua Națiuni. Republica a fost desființata in 1795. Polonia și-a recapatat independența in 1918 dupa Primul Razboi Mondial, dar și-a pierdut-o din nou in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fiind ocupata de forțele Germaniei Naziste și Uniunii Sovietice, dupa 1945 devenind un stat comunist aflat sub controlul fostei Uniuni Sovietice. In anul 1989, dominația comunista a fost rasturnata și Polonia a devenit ceea ce este neoficial denumit „A treia Republica Poloneza”. Astazi, este al șaselea stat dupa populație in Uniunea Europeana. Este o republica compusa din șaisprezece voievodate (województwo). Polonia este membra a NATO, ONU, OECD și a Organizației Mondiale a Comerțului.

Scurt istoric

Polonia s-a format in secolul X, cunoscand o dezvoltare deosebita in perioada Imperiului Polono-Lituanian, in secolul XVI. Imperiul s-a destramat la sfarsitul sec. XVIII. Dupa aceasta perioada, teritoriul polon a fost impartit intre marile imperii ale vremii. Polonia a devenit Republica in 1918, dupa sfarsitul primului razboi mondial. Dupa ce fost dezmembrata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a redevenit republica si stat cu guvernare centralizata, comunista, in 1947. A fost unul din statele comuniste cu o guvernare toleranta si progresista. In 1989 au fost organizate alegeri libere si s-a trecut la un regim capitalist, cu economie de piata. A devenit stat aliat in cadrul NATO in 1999 si stat membru al UE in 2004, aderand in 2007 la Acordurile Schengen.

↑ Sari sus

Geografie

Lungimea frontierelor Poloniei este de 3.511 km, dintre care 440 km reprezinta o frontiera maritima (coasta Marii Baltice, care nu formeaza frontiera statala, are o lungime de 528 km). Vecinii Poloniei sunt: Germania la vest (467 km), Republica Ceha (796 km) și Slovacia (541 km) la sud, Ucraina (535 km) și Belarus (418 km) la est, Lituania (104 km) și Rusia (210 km) la nord. Dupa suprafața, Polonia ocupa locul 9 in Europa și 69 in intreaga lume. De la nord la sud Polonia se intinde pe o lungime de 649 km sau 5°50’. Acest fapt cauzeaza o diferența in durata zilei intre nordul și sudul țarii. Vara, ziua in nord este mai lunga cu aproximativ o ora, pe cand in iarna – invers. De la vest la est, țara are 689 km sau 10° 02’. Intinderea totala a Poloniei (vest-est și nord-sud) este de 15°51’.

Teritoriul Poloniei se extinde peste cinci regiuni geografice. La nord-vest se afla litoralul Marii Baltice, care se intinde de la Golful Pomeranian la Golful Gdańsk. Aceasta coasta este marcata prin mai multe peninsule, lacuri de coasta și dune. In general neteda, ea este croita prin Laguna Szczecin, Golful Puck și Laguna Vistuleana. Centrul țarii, impreuna cu parțile nordului, se afla in Podișul Nordeuropean. Rasarind delicat de deasupra acest podiș se afla o regiune geografica cuprinsa de patru districte ale lacurilor: Districtul Lacurilor Pomeranian, Districtul Lacurilor al Poloniei Marii, Districtul Lacurilor Cașubian și Districtul Lacurilor Mazurian, cel din urma fiind mai mare și cuprinzand parțile nord-estice ale țarii. La sud, se afla o regiune montana a Sileziei și a Poloniei Mici.

Polonia are 21 de munți care depașesc 2.000 de metri inalțime, toate in Tatra Inalta (Wysokie Tatry). Tatra poloneza, care este alcatuita din Tatra Inalta și Tatra Occidentala, reprezinta cel mai inalt grup de munți din Polonia și din Carpați. Cel mai inalt varf al Poloniei este Rysy și are 2.499 de metri.

Cele mai lungi rauri ale Poloniei sunt: Vistula (1.047 km), Odra (854 km), Warta (808 km) și raul Bug (772 km). Vistula și Odra se varsa in Marea Baltica, precum multe rauri din Pomerania. Cu aproape 10.000 de corpuri de apa acoperind mai mult de un hectar, Polonia este statul cu cele mai numeroase lacuri din lume. Din Europa, doar Finlanda are o mai mare densitate a lacurilor. Cel mai adanc lac este lacul Hańcza, care are 108,5 de metri adancime.

↑ Sari sus

Clima

Polonia are o clima moderata, calda tranzitiva cu temperaturile din sud atingand valori mai inalte decat in nord. Vara, o temperatura medie este de 17 °C pe coasta și de 18,3 °C in voievodatul Silezia Inferioara. Iarna, temperaturile medii sunt intre 0 °C in Świnoujście și -7 °C in Suwałki. Precipitațiile sunt intense pe intregul an, dar, in special in estul țarii, iarna este mai secetoasa decat vara.

↑ Sari sus

Economie

Dupa caderea comunismului, Polonia a urmat o politica de liberalizare a economiei și astazi este unul dintre exemplele tranziției de succes de la o economie dirijata de stat la o economie de piața. In domeniul agriculturii, Polonia dispune de un numar mare de ferme private, avand potențial de a deveni cel mai important stat producator de alimente din intreaga Uniune Europeana. Exista insa o serie de probleme, legate in special de lipsa investițiilor in anumite sectoare economice. Reformele structurale din domeniul asistenței medicale, a educației, din sistemul de pensii, precum și din administrația de stat au sfarșit prin a provoca o mare presiune fiscala asupra contribuitorilor polonezi.

Polonia este singurul stat din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in perioada crizei economice si financiare globale. Economia polona este una din economiile cu cea mai mare crestere din UE, inregistrand un ritm de crestere anual mediu de peste 3% dupa intrarea in UE, cu exceptia anului 2009, cand a inregistrat o crestere economica de 1,6%. In prezent, coalitia de guvernare are in vedere realizarea unor reforme structurale pentru cresterea competitivitatii tarii si asigurarea unui climat investitional propice: privatizari in mai multe sectoare de activitate, reforma sistemului de pensii si de asigurari sociale, reforma sistemului de impozitare etc.

  • Produsul Intern Brut: 531,8 mld USD (2011) in crestere cu 3,8% fata de anul precedent
  • Inflatie: 4%(2011)
  • Somaj: 12% (2011)
  • Principalele ramuri industriale: industria constructoare de masini, industria de produse feroase si din otel, mineritul, industria chimica, industria constructoare de nave, textile.
  • Principalii parteneri comerciali: Germania, Franta, Federatia Rusa, Marea Britanie, Olanda.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura poloneza are o istorie bogata, veche de o mie de ani, cu influențe atat din occident, cat și orient. Astazi, aceste influențe sunt vizibile in arhitectura, folclorul și arta țarii. Polonia este locul de naștere a multor persoane celebre in intreaga lume, precum papa Ioan Paul al II-lea, Marie Skłodowska-Curie, Kazimierz Pułaski, Tadeusz Kościuszko, Nicolaus Copernic, Frédéric Chopin și alte.

Caracterul unic al artei poloneze a reflectat intotdeauna tendințele mondiale. Pictorul celebru polonez, Jan Matejko, a inclus multe evenimente istorice importante in imaginile sale. Literatura poloneza dateaza din secolul al XII-lea și include mulți poeți și scriitori renumiți, precum Jan Kochanowski, Adam Mickiewicz, Henryk Sienkiewicz (caștigatorul Premiului Nobel 1905), Bolesław Prus, Władysław Reymont (caștigatorul Premiului Nobel 1924 ), Juliusz Słowacki, Witold Gombrowicz, Czesław Miłosz (caștigatorul Premiului Nobel 1980), Wisława Szymborska (caștigatorul Premiului Nobel 1996), Stanisław Lem, Ryszard Kapuściński. Regizorii renumiti din Polonia includ caștigatorii Premiului Oscar Roman Polański, Andrzej Wajda, Zbigniew Rybczyński, Janusz Kamiński și Krzysztof Kieślowski.

Compozitorii celebri de muzica clasica sunt, intre alți, Frédéric Chopin (in Polonia cunoscut ca Fryderyk Chopin), Krzysztof Penderecki și Karol Szymanowski. Genuri variate de muzica moderna sunt azi apreciate in Polonia. Cele mai populare acum sunt: pop, rock, dance, hip-hop, R&B și metal. Artiștii populari din Polonia includ: Anita Lipnicka, Behemoth, Decapitated, Edyta Górniak, Ich Troje, Maryla Rodowicz, Riverside și Vader. Tineretul polonez asculta și muzicieni din alte țari.



Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere