Ghid turistic Portugalia – Sectiunea date generale Portugalia contine informatii despre istoria Portugalia, geografia Portugalia, clima Portugalia, cultura Portugalia si economia Portugalia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Portugalia

Date generale Portugalia

Date generale

  • Denumire oficiala:Republica Portugheza (República Portuguesa, in limba portugheza)
  • Capitala si principalele orase: Lisabona (capitala), Porto, Setubal, Braga, Coimbra, Evora, Aveiro, Faro.
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: 92.152 km². 18 districte continentale si 2 regiuni autonome (Madeira si Azore).
  • Populatia:11.561.614 (recensamant 2011).
  • Limba oficiala: portugheza
  • Ziua Nationala: 10 iunie,Ziua Comunitatilor portugheze si a poetului Luís de Camões.
  • Religie: romano-catolici (84,5%), ortodocsi (0,20%), alti crestini (1,41%), protestanti (0,56%), fara religie (3,84)
  • Moneda nationala: Euro
  • Prefix telefonic international: + 351
  • Forma de guvernamant: republica, condusa de un presedinte.

Portugalia (portugheza Portugal) sau Republica Portugheza (portugheza República Portuguesa) este o țara situata in extrema sud-vestica a Europei, din Peninsula Iberica, avand granița cu Oceanul Atlantic in vest și in sud, și cu Spania in nord și in est. Teritoriul portughez include doua grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore (Açores) și Insulele Madeira.

Scurt istoric

Lusitania, provincie a Imperiului Roman, este cucerita in anii 711-718 de arabi. In timpul „Reconquistei” (sec.9-13), pe teritoriul eliberat de sub dominatia araba ia fiinta, in 1095, comitatul Portugaliei, iar in 1139 regatul independent portughez. Statul se fondeaza in 1413. La inceputul secolului XVI, Portugalia devine o mare putere maritima, punand bazele unui imperiu colonial. Intre 1580 si 1640, Portugalia este anexata de catre Spania.

Secolul XIX este marcat de luptele dintre liberali (republicani) si conservatori, care dau nastere la frecvente tulburari sociale. In 1910 este abolita monarhia, iar Portugalia se proclama republica. Lovitura de stat militara din 1926 deschide calea dictaturii lui António de Oliveira Salazar. In 1949, Portugalia devine membru fondator al NATO. In 1974, in urma „Revolutiei Garoafelor Rosii”, succesorii lui Salazar sunt inlaturati si se deschide calea reinstaurarii democratiei. In acelasi an, este recunoscut oficial dreptul coloniilor portugheze la autodeterminare si suveranitate. In 1986, Portugalia este admisa in UE.

↑ Sari sus

Geografie

Portugalia continentala este imparțita in doua de raul ei principal, Tagus (Tejo). Alte rauri importante sunt: Douro, Minho și Guadiana. Ca și raul Tagus, toate izvorasc din Spania. In nord, relieful este format din munți. Cel mai inalt punct al Portugaliei se afla in partea insulara: Mount Pico (2.351 m), inAzore. In sud, spre Algarve, relieful este format mai ales din campii, și clima de aici este ceva mai calduroasa și mai uscata decat in nordul racoros și ploios.

Portugalia continentala este formata din 18 districte. Portugalia insulara cuprinde doua regiuni autonome: Azore si Insulele Madeira. Fiecare district este subdivizat in municipalitați.

↑ Sari sus

Clima

Clima Portugaliei este caracterizata in principal de un climat mediteranean și un sezon distinct in timpul iernii.In timpul iernii,Portugalia prezinta un model de temperatura similar cu orașele spaniole de coasta.Procesul de incalzire are loc in lunile de primavara,pe timp de zi temperaturile maxime ajungand pana la 22° C (72° F) pana in luna mai.

↑ Sari sus

Economie

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, economia portugheza a avut o evolutie similara majoritatii tarilor europene, acordandu-se prioritate dezvoltarii serviciilor. Structura industriei s-a modificat, diminuandu-se ponderea detinuta de sectoarele traditionale – industria textila, incaltaminte, ceramica, pluta, reparatii navale, alimente si bauturi, in detrimentul afirmarii de noi sectoare, cum ar fi cel al autoturismelor si pieselor componente, electronic sau farmaceutic, intre altele, care au castigat o dinamica aparte de crestere, devenind tot mai importante in ansamblul economiei. In ultima decada, guverne succesive au privatizat multe firme controlate de stat și au liberalizat zone cheie ale economiei, incluzand sectoarele financiar și telecomunicații. Țara a intrunit criteriile pentru Uniunea Monetara Europeana (EMU) in 1998 și a inceput sa foloseasca noua sa moneda, euro, pe 1 ianuarie 2002, impreuna cu alte 11 state membre ale U.E.

Portugalia si Comisia Europeana/ Banca Centrala Europeana/Fondul Monetar International au semnat, la data de 17 mai 2011, un Memorandum de intelegere cu privire la un Program de Ajustare Economica si Financiara, pentru ca Portugalia sa faca fata situatiei de criza financiara si economica prin care trece. Pachetul financiar de care va beneficia Portugalia se ridica la 78 miliarde de euro.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura portugheza are radacini in Roma Antica, cu o puternica influenta venita din partea celtilor si ibericilor din perioada pre-romana si a lusitanilor. Arhitectura portugheza detine la randul ei un statut bine definit in regiune concertizat intr-un mare numar de castele, muzee si biserici. In anul 2001 orasul Porto a fost declarat Capitala Europeana a Culturii, iar in anul 2004 Portugalia a gazduit Campionatul European de Fotbal. In sate si orasele mici activitatea culturala este deosebit de activa fiind reprezentata de grupurile locale de folclor care mentin dansuri si cantece traditionale precum fandango, vira, bailarico, malhao, vira de cruz, corridinho, regadinho sapatinho si multe altele.

Bazele literaturii portugheze au fost puse inca din secolul 12 prin scrierile lui Joao Soares de Paiva si Paio Soares de Taveiros. Scriitorul Jose Saramango a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1998. Nu exista nicio referire la cultura portugheza fara o evocare a fado-ului – gen musical specific datand de dinainte de anul 1820. Este o muzica melancolica caracterizata prin doua stiluri distincte de interpretare, cel din Lisabona si cel din Coimbra. Cea mai celebra interpreta de fado a fost Amalia Rodrigues, la ale carei funeralii din anul 1999, guvernul portughez a decretat trei zile de doliu national.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere