Bine ai venit pe pagina de ghid turistic Slobozia, Romania! Aici gasesti date generale Slobozia precum: istorie Slobozia, clima Slobozia si economie Slobozia. Rubrica stiati ca Slobozia contine curiozitati si lucruri interesante despre Slobozia. Daca esti in cautare de cazare in Slobozia, poti verifica sectiunea de hoteluri Slobozia pentru o lista detaliata a unitatilor de cazare disponibile. Ghidul turistic Slobozia este completat de colectia de harti turistice Slobozia, evenimente si obiective turistice Slobozia, restaurante Slobozia, baruri Slobozia, magazine Slobozia si activitati Slobozia.

Vezi harta interactiva Slobozia, Romania

Slobozia, Romania

Vezi unitati de cazare, obiective turistice, restaurante, locuri de distractie, locatii shopping, activitati pe harta interactiva

Municipiul Slobozia, asezat in mijlocul Campiei Baraganului (centrul Campiei Romane), atestata documentar din anul 1594, din timpul domniei lui Mihai Viteazul, este resedinta judetului Ialomita, si si-a luat numele de la raul care il traverseaza. Asezarea a fost construita pe ruinele vechii cetati romane Netindava.

Orasul are ca patroni spirituali Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitorii primului lacas de cult construit in aceasta zona, ctitorie a lui Matei Basarab (care exista si astazi), manastirea Slobozia, dar ziua orasului este sarbatorita (inca de la instituire) de sarbatoarea Inaltarii Domnului, hramul actualei catedrale episcopale.

Municipiul Slobozia a reprezentat, de-a lungul veacurilor, un important si infloritor centru comercial si nod de comunicatii, aflat la intersectia drumurilor ce leaga Occidentul si Nordul de Orient, devenind si un important centru economico-cultural. Asezarea a fost cunoscuta sub numele de Vaideei iar in anul 1658 se chema deja Slobozia (insemnari Paul de Alep). Devenirea de comuna urbana a localitatii Slobozia incepe spre sfarsitul secolului al 19-lea-inceputul secolului al 20-lea.

Cu timpul s-a construit spitalul comunal (1896-1897), s-a infiintat oficiul telegrafic (1872), s-a dezvoltat puternic depozitul de armasari (1893), s-a creat o puternica sectie de jandarmi (1895), s-a infiintat Ocolul Silvic (1898), s-au construit numeroase case de caramida, pravalii, hoteluri, scoli, farmacii, chiar si un cinematograf.

Primul primar al comunei urbane Slobozia a fost Ion Constantinescu, ales in fruntea localitatii inca din 1907, desi localitatea a fost declarata comuna urbana in 19 mai 1912. A urmat perioada celor doua razboaie mondiale, in urma carora Slobozia a suferit mari pierderi, fara a primi despagubiri de razboi.
Dupa anii 1960, localitatea a profitat din plin de fondurile provenite din comertul de pe Dunare, la vremea aceea judetul intinzandu-se si pe zona ocupata astazi de judetul Calarasi. Aceste avantaje au facilitat o reamenajarare urbanistica imbinata cu dezvoltarea industriala fortata (Fabrica de Ulei, Combinatul Chimic, Complexul Furfurol), care au provocat o crestere demografica masiva.

Dupa anul 1974 va avea loc o reala operatiune de sistematizare a Sloboziei, urmata de o crestere populatiei, si un ritm rapid de industrializare, care a dus la construirea platformelor industriale. Un trust de constructti industriale, o intreprindere de constructti civile, o intreprindere de imbunatatiri funciare si un trust de montaj pentru utilaj chimic, Centrul Judetean de Proiectare in Constructii, au contribuit la reconstructia actuala a Sloboziei.

In perioada 1968-1989, Slobozia si-a imbogatit zestrea urbanistica cu ansambluri de locuinte, institutii culturale (centru cultural, muzee, case de cultura, cinematografe) si publice, piete, scoli si licee, banci, monumente, parcuri, catedrala.

Dupa anul 1989, in Slobozia functioneaza si universitati: Universitatea ‘Bioterra’ cu campus propriu, Universitatea ‘Spiru Haret’.

Slobozia nu este un oras turistic, dar in oras se pot vizita o seama de muzee, manastirea, catedrala, parcuri si monumente, precum si Statiunea balneoclimaterica Amara, care se afla la 8 km distanta. Slobozia este cunoscuta si datorita Festivalului de muzica usoara ‘Trofeul Tineretii Amara’, ce se tine in fiecare an in statiunea Amara, avand spectacolul de gala in centrul civic al orasului, Piata Revolutiei.

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere