Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.
Rusia, oficial Federația Rusa, este o țara care se intinde pe un teritoriu vast in Europa și Asia. Cu o suprafața de 17.075.200 km², Rusia este cea mai intinsa țara din lume, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua țari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta țara din punct de vedere al numarului de locuitori. Rusia are frontiere terestre cu urmatorii vecini (in sensul trigonometric, de la nord-vest la sud-est): Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia și Coreea de Nord. De asemenea, se afla foarte aproape de Statele Unite ale Americii, Canada, Armenia, Iran, Turcia și Japonia. SUA se afla la o departare de numai 3 km de Insulele Diomede, (una sub controlul Rusiei, cealalta sub controlul SUA), iar Japonia (Hokkaido) se afla la o departare de 20 km de Insulele Kurile.
In timpul Uniunii Sovietice, Rusia era republica dominanta a uniunii. In zilele noastre, Rusia este o țara independenta și un membru cu o mare influența in Comunitatea Statelor Independente. Pana in 1991, țara s-a numit, in mod oficial, Republica Socialista Federativa Sovietica Rusa, iar dupa prabușirea URSS este considerata succesoarea de drept in problemele internaționale a defunctei URSS.
Cea mai mare parte a teritoriului, populației și producției industriale ale Uniunii Sovietice – una dintre cele doua superputeri ale lumii, a ramas in Rusia. Dupa prabușirea URSS, rolul Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult in comparație cu cel al URSS. In octombrie 2005, statisticile oficiale aratau ca populația a scazut cu mai mult de o jumatate de milion de cetațeni, ajungand la un numar de 143 de milioane de oameni.
Cea mai mare parte a țarii este formata din campii vaste, atat in partea europeana cat și in cea asiatica, aceasta din urma fiind cunoscuta cu numele generic de Siberia. Aceste campii sunt, in mod predominant, stepe in sud, iar in nord sunt campii acoperite cu paduri și cu tundra pe coasta nordica. Permafrostul (zone din Siberia și Orientul Indepartat) ocupa mai mult de jumatate din teritoriul Rusiei. Lanțurile muntoase sunt intalnite de-a lungul frontierelor de sud, așa cum sunt: Munții Caucaz (cu Muntele Elbrus, 5.633m, cel mai inalt varf din Rusia și Europa); Munții Altai; Munții Verhoiansk și vulcanii din Peninsula Kamceatka. In zona centrala se afla Munții Ural, un lanț muntos care se intinde de la nord la sud și care imparte in mod convențional Eurasia in doua continente, cel european și asiatic.
Rusia are un litoral foarte extins, de peste 37.000 km de-a lungul Oceanului Arctic și a celui Pacific, ca și de-a lungul unor mari inchise sau semiinchise, precum Marea Baltica, Marea Neagra sau Marea Caspica. Cele mai importante insule rusești sunt Novaia Zemlia și Teritoriul Franz Jozef, Insulele Novosibirsk, Insula Wrangel, Insulele Kurile și Sahalin.
In Rusia se afla cateva dintre cele mai mari rauri, ca lungime și/sau ca debit din lume cum ar fi: Obi, Enisei, Lena sau Volga. Printre cele mai importante lacuri din Rusia se numara Lacul Baikal (lacul cel mai adanc, cu cel mai mare volum de apa dulce din lume), Lacul Ladoga și Lacul Onega.
Federația Rusa se intinde de-a lungul a celei mai mari parți nordice a supercontinentului euroasiatic. Deși in acest teritoriu se afla o buna parte a zonelor arctice și subarctice, aici este mai puțina populație, activitate economica și varietate fizica decat in alte țari. Marile intinderi din partea de sud a acestor regiuni cuprind o mare varietate de priveliști și tipuri climatice. Cea mai mare parte a pamanturilor rusești din aceasta zona are climat continental și arctic. Rusia este cea mai rece țara din lume. Temperatura medie anuala este de −5,5 °C. Pentru comparație, temperatura medie anuala din Islanda este de 1,2 °C, iar cea corespunzatoare din Suedia este de 4 C, deși mai trebuie spus ca marea varietate a climatelor din Rusia face aceste comparații mai puțin edificatoare.
Moscova ingheata din noiembrie si zapada persista pana in aprilie. Temperatura medie pe timpul iernii este de -12 grade Celsius. In Sankt Petersburg temperatura este de -8 grade Celsius in aceasta perioada. Cea mai friguroasa asezare locuita de oameni este Oymyakon unde temperatura poate atinge -65 grade Celsius.
Exista o gluma care spune ca daca in Rusia se anunta la "Meteo"" ca vor fi 0 grade, inseamna ca e vreme buna.
Dupa dizolvarea URSS-ului, primele semne ale refacerii economice au aparut in Rusia, in 1997, aratand influențele economiei de piața. Totuși, in acel an, criza financiara asiatica a culminat in august, in Rusia, cu deprecierea rublei. Au urmat creșterea datoriei publice și scaderea nivelului de trai pentru cea mai mare parte a populației. In anul urmator, 1998, recesiunea a continuat. In 1999, economia a inceput sa se refaca. Aceasta refacere a fost favorizata de o rubla slaba, care a scumpit importurile și a stimulat exporturile. In 1999-2005, creșterea produsului intern brut a fost de aproximativ 6,7%, in special datorita creșterii prețului petrolului, continuarii politicii rublei slabe, dar și creșterii producției industriale. In momentul de fața, Rusia are un excedent comercial uriaș, datorat barierelor protecționiste la importuri și corupției locale care impiedica intreprinderile mici și mijlocii straine sa importe produse rusești fara intermedierea firmelor locale. Dezvoltarea economica a țarii a fost extrem de inegala: regiunea Moscovei contribuie cu o treime din produsul intern brut, in condițiile in care in regiune este concentrata numai o zecime din populația țarii.
Cea mai mare provocare care se afla in fața guvernului Rusiei este modalitatea prin care pot fi incurajate și dezvoltate intreprinderile mici și mijlocii, in condițiile unui sistem bancar tanar și lipsit de funcționalitate, dominat de oligarhii ruși. Numeroase banci sunt deținute de oligarhi locali, care folosesc deseori fondurile bancilor pentru a-și finanța numai propriile afaceri.Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondiala au incercat sa inițieze practici bancare normale prin intermediul investițiilor de capital și al dividentelor, dar succesul a fost limitat.
Printre problemele economiei Rusiei se numara și dezvoltarea inegala a regiunilor țarii. In timp ce regiunea capitalei Moscova se dezvolta exploziv, nivelul de viața din zona metropolitana apropiindu-se de cel al celor mai dezvoltate țari europene, cea mai mare parte a țarii, in special in zonele rurale și ale populațiilor minoritare din Asia, a ramas puternic in urma. Dezvoltarea economica se face sesizabila și in alte cateva mari orașe precum Sankt Petersburg, Kaliningrad și Ecaterinburg, ca și in zonele rurale adiacente.
Incurajarea investițiilor straine este, de asemenea, o provocare, datorita barierelor legale, culturale, lingvistice și anumitor particularitați politice ale țarii. In ultimul timp s-au inregistrat investiții importante ale unor mari investitori europeni, favorizate de prețurile scazute ale terenurilor și forței de munca, ca și de ratele de creștere mai ridicate decat in restul Europei. Nivelurile inalte de instruire și de civilitate ale majoritații populației, inclusiv ale femeilor și minoritarilor, atitudinea seculara, structura de clasa mobila, foarte buna integrare a minoritaților in curentul cultural principal plaseaza Rusia mult mai bine decat majoritatea celorlalte așa numite țari in curs de dezvoltare și chiar mai bine decat unele țari puternic dezvoltate.
Rusia are un patrimoniu cultural bogat, inflorit de sub inaltul patronaj al tarilor si aristocratilor si nascut din opresiunea neincetata a iobagilor si oamenilor simpli impotriva stapinilor feudali. Intregul secol 19 este plin de realizari extraordinare in domeniile literaturii, arhitecturii, baletului, muzicii si dansului. Sunt cunoscuti in toata lumea dansatorii Anna Pavlova si Vaslav Nijinsky, coregrafii Marius Petipa si Mikhail Fikine de la Scoala de Balet Imperiala din Sankt Petersburg, sau simfoniile, concertele si lucrarile orchestrale ale lui Ceaikovski, Rahmaninov, Șostakovici și Stravinski.
Stilul arhitectural specific Rusiei este reprezentat de domurile in forma de ceapa. Rusia mai este identificata si prin icoanele religioase, obiectele artizanale Faberge, picturi si portrete si arta revolutionara a secolului 20. Filmele lui Eisenstien precum “Crucisatorul Potemkin” sau “Ivan cel groaznic” si-au pus amprenta asupra cinematografiei mondiale. Baletul clasic si dansurile populare, muzica si teatrul, obiecte de artizanat, broderiile, papusile de lemn – lista obiectelor de valoare este interminabila.
Nu exista recenzii din partea turistilor.
Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)
PortalTurism.com este un site cuprinzator creat pentru a oferi informatii calatorilor inainte de a pleca la drum. Aici gasiti cele mai bune oferte de sejururi, circuite, croaziere, cazare la hotel sau pensiuni atat in tara cat si in strainatate, bilete de avion, curse autocar, ghiduri turistice, calendar de evenimente, lista detaliata cu obiective turistice, restaurante, baruri, magazine, stiri din turism si multe altele.
Fie ca sunteti interesati de muzee, arheologie, plaje, drumetii montane, activitati sportive, locuri sacre, istorie, arhitectura, evenimente si festivaluri, frumuseti naturale, turism balnear sau croaziere relaxante, PortalTurism.com este ghidul dumneavoastra! Vacanta ta e aici!
2023 © Portalturism.com. Toate drepturile rezervate. Despre noi | Promovare afacere | Harta website | Termeni & conditii | Contact
Impartaseste-ne parerea ta