Ghid turistic Seychelles – Sectiunea date generale Seychelles contine informatii despre istoria Seychelles, geografia Seychelles, clima Seychelles, cultura Seychelles si economia Seychelles.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Seychelles

Date generale Seychelles

Date generale Seychelles

Date generale

  • Denumire oficiala: Republica Seychelles
  • Situare geografica: in Oceanul Indian, la 1600 km distanta de Kenya si la nord-est de Madagascar
  • Suprafata: 455 kmp
  • Populatie: 84.000 loc
  • Capitala: Victoria
  • Ziua nationala: 29 iunie (obtinerea independentei, in 1976)
  • Limba oficiala: creola, engleza, franceza
  • Moneda nationala: Rupie seychelleza
  • Prefix telefonic international: +248
  • Forma de guvernamant: Republica prezidentiala

Seychelles este o tara insulara formata din 115 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, in nordul insulei Madagascar. Alte regiuni si tari vecine sunt: Zanzibar la vest, Mauritius si Réunion la sud, Comore si Mayotte in sud-vest, iar Maldive la nord-est. Seychelles are cea mai mica populatie dintre toate statele Africii.

Scurt istoric

Vizitate de arabi, descoperite de portughezi, pe ale caror harti sunt si marcate din 1502 (Vasco da Gama – 1502, Pedro Mascarenhas – 1505), explorate de o expeditie britanica in 1609, insulele Seychelles, nelocuite pana la descoperirea lor de catre portughezi, sunt colonizate de francezi la jumatatea secolului al XVIII-lea si anexate Frantei in 1756. Numele insulelor a fost dat dupa cel al contelui Moreau de Séchelles (insula Mahé dupa guvernatorul francez Mahé de la Bourdonnais). Pe plantatii sunt adusi sclavi negri din Africa. Ocupate in 1810 si anexate intre 1814 si 1903 prin Tratatul de la Paris de Marea Britanie, insulele Seychelles sunt unite administrativ cu Mauritius. De la 31 august 1903, constituie o colonie separata a Coroanei britanice. La 1 octombrie 1975 Seychelles obtin autonomia interna, iar in urma Conferintei constitutionale de la Londra (19 – 22 ianuarie 1976), isi proclama la 28 iunie 1976 independenta ca republica in cadrul Commonwealth-ului. Devine membru ONU din 21 septembrie 1976.

Dupa independenta, Marea Britanie retrocedeaza insulele Aldabra, Farquhar si Desroches (atasate din 1965 Teritoriului Britanic din Oceanul Indian), iar in 1978 incep negocierile cu Franta in legatura cu insula Tromelin (pe care autoritatile franceze au ocupat-o in 1954 cu acordul Marii Britanii). La 5 iunie 1977 presedintele James Mancham este demis in timp ce se afla la Conferinta Commonwealth-ului de la Londra si France Albert René (prim-ministru de la 28 iunie 1976) se proclama presedinte (reales in repetate randuri, ultima data in 2001). Constitutia din 1993 prevede revenirea la un sistem pluralist (abolit prin cea din 1979).

Procesul de democratizare amorsat in 1991, continua, economia de piata este incurajata, autoritatile se opun insa dezvoltarii necontrolate a turismului (care reprezinta principalul izvor de devize straine), pentru a nu pereclita ecosistemele din insule.

↑ Sari sus

Geografie

Arhipelagul este situat la circa 1000 km NE de insula Madagascar si la 1600 km de continentul african si este alcatuit din 42 insule granitice si 73 insule coraligene dezvoltate pe un lant muntos submarin.

Mai mari sunt insulele granitice Mahé (153 km², altitudine maxima Morne Seychellois, 905 m), Praslin (40 km²), Silhouette (20 km²) si La Digue (15 km²). Insulele coraligene sunt grupate la randul lor in insulele Amirante, Farquhar, Desroches, Fregatte si Aldabra (atol inscris in 1982 in Patrimoniul Mondial Natural si Cultural UNESCO. Aici traiesc 150.000 de testoase si aproximativ 2 milioane de pasari, unul dintre marile sanctuare ale pasarilor din lume) si multe altele mai mici. Majoritatea sunt joase, practic nepopulate, constituind locul de depunere a oualor pentru testoasa gigantica (1,5 m inaltime, 300 de kilograme).

↑ Sari sus

Clima

Climatul insulelor este influentat in special de vanturile schimbatoare. Intre mai si septembrie, Seychelles se bucura de o vreme racoroasa si uscata, dar cu cer noroc si mare agitata. Din decembrie pana in martie, vremea este fierbinte si ploioasa dar cu ape linistite. Temperatura medie ste de 29 de grade Celsius si umiditatea de 75%.

↑ Sari sus

Economie

Deloc surprinzator, turismul domina economia Seychelles – aducand 70% din totalul incasarilor din valuta straina. Sectorul serviciilor reprezinta aproximativ trei sferturi din PIB, cu anumite miscari pentru a face din insule un offshore pentru servicii financiare. Sectorul de baza este reprezentat de agricultura si pescuit. Agricultura ramane importanta in ciuda inclinatiei catre sectorul serviciilor si lipsei de teren cultivabil. Copra este un export de baza, precum si vanilie sau ceai.

Pescuitul a devenit important incepand cu anii 80, nu doar prin operatiuni domestice, ci si prin acordarea de licente catre companii straine. Industria este reprezentata de un sector minier redus si de unul de conserve de ton. In ultimele decenii s-au inregistrat actiuni de privatizare a intreprinderilor si de atragere a investitiilor straine dar exista inca restrictii bancare. Problemele importante ale economiei sunt acapararea unei datorii externe mari si diversificarea economiei bazate pe turism.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura Insulelor Seychelles este un amestec de elemente europene, dar in primul rand, africane. Spre exemplu, sombre moutia – dansul distinc din insule, are ritmuri africane si malgase. Cantecele din Seychelles sunt rugaciuni remodelate de catre sclavi si urmasii lor in cantecele de munca. Acestea sunt acompaniate adesea de catre miscari de dans gratioase si ritmice. Muzica de aici combina influente indiene, chinezesti, europene si arabe iar instrumentele principale sunt acordeoanele, banjo-urile, viorile, makalapo-urile (instrumente cu coarde), zez-urile (un fel de sita), tobele africane si bom-urile (un instrument incovoiat). Guvernul a infiintat Scoala Nationala de Muzica si Trupa Culturala Nationala pentru a promova traditiile si identitatea culturala creola.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere