Ghid turistic Singapore – Sectiunea date generale Singapore contine informatii despre istoria Singapore, geografia Singapore, clima Singapore, cultura Singapore si economia Singapore.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Singapore

Date generale Singapore

Date generale Singapore

Date generale

  • Denumire oficiala: Republica Singapore (The Republic of Singapore)
  • Capitala si principalele orase: Singapore
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: Insula principala are o suprafata de peste 574 kmp, iar impreuna cu celelalte insulite (nelocuite), suprafata totala este de 692,7 kmp.
  • Populatia: 4,75 milioane (2009); rata de crestere – 1,8%. Grupuri etnice: chinezi (76,8 ), malaezi (13,9), indieni (7,9%), alte nationalitati (1,4%) Religia: predominanta este religia budista (42,5%), urmata in ordine de cea taoista, musulmana, hindusa si crestina.
  • Limba oficiala: exista trei limbi oficiale – chineza, malai si tamila. Engleza constituie mijlocul de comunicare interetnica si este limba folosita ca limba de lucru in administratie.
  • Moneda: Dolar singaporez
  • Prefix telefonic international: +65
  • Ziua nationala: 9 august, ziua proclamarii independentei fata de Federatia Malaeziei
  • Forma de guvernamant: republica parlamentara

Republica Singapore este un stat-oraș insular și cea mai mica țara din Asia de Sud-Est. Este situat la sudul Peninsulei Malay și a statului malaysian Johor, 137 km nord de la ecuator.

Scurt istoric

Surse locale afirma ca, in secolul al XIV-lea, in zona respectiva exista un centru comercial prosper Temasek. In aceasta perioada numele asezarii a devenit “Singapura”, cuvant care in limba sanscrita inseamna “orasul leului”. De atunci, emblema orasului Singapore este un cap de leu. Dupa 1869, cand s-a dat in exploatare Canalul de Suez, importanta insulei a crescut si mai mult ca oras-port, aflat pe principala ruta de navigatie spre Extremul Orient. In scurt timp, Singapore a devenit principalul centru comercial din Asia de Sud-Est.

La inceputul secolului al XX-lea, chinezii constituiau trei sferturi din populatia teritoriului. Intre cele doua razboaie mondiale, s-a reinstituit guvernarea coloniala a Angliei. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Singapore a cazut sub ocupatia Japoniei. In 1946, Singapore a devenit colonie sub administratie separata (Malacca si Penang urmand sa fie incorporate in Uniunea Malaeza), iar in 1959 a obtinut dreptul la autoguvernare interna. Pe scena politica au aparut doua partide importante – Frontul Laburist si Partidul Actiunii Populare (PAP). In 1963, Singapore intra in componenta Federatiei Malaezia. Se retrage la 9 august 1965 si se proclama republica independenta in cadrul Commonwealth-ului. Prim-ministru a devenit Lee Kuan Yew (1965-1990), care a initiat un program de reforme sociale, de industrializare rapida si de imbunatatire a conditiilor de locuit si de invatamant.

↑ Sari sus

Geografie

Singapore este format din 63 insule, inclusiv Singapore-ul continental. Exista doua conectari facute de om la Johor, Malaysia – Johor-Singapore Causeway in nord, precum și Tuas Second Link in vest. Insula Jurong, Pulau Tekong, Pulau Ubin și Sentosa sunt cea mai mari din multe insule mici din Singapore. Cel mai inalt punct natural din Singapore este Bukit Timah Hill, la 166 m.

La sud de Singapore, in jurul gurii de la Singapore River și ceea ce este acum la Downtown Core, era in trecut singura zona urbana cu concentrație mare de locuitori, in timp ce restul terenului era fie vegetație sud-tropicala fie era utilizat pentru agricultura. Din anii 1960, guvernul a construit noi cartiere de oraș in imprejurimi, teritoriul devenind peisajului urban construit in intregime. Autoritatea de dezvoltare urbana a fost inființata la data de 1 aprilie 1974, fiind responsabila cu planificarea urbana.

Singapore are in curs de desfașurare proiecte de imbunatațiri funciare cu sol obținut din propriile dealuri, de pe fundul marii, și țarile vecine. Ca rezultat, Singapore a crescut de la o suprafața 581,5 km², in anii 1960, la 704 km² in prezent, și poate crește cu inca 100 km² pana in 2030. Uneori, proiectele de imbunatațiri funciare implica unificarea unor dintre insulele mici, in scopul de a forma mai mare sau mai multe insule funcționale, exemplu fiind cazul Insulei Jurong.

Singapore nu respecta ora de vara și nu schimba vara fusul orar. Lungimea zilei este aproape constanta de-a lungul anului din cauza localizarii țarii foarte aproape de Ecuator.

Aproximativ 23 de procente din suprafața Singapore-ului consta in padure și rezerve naturale. Procesul de urbanizare a desființat mai multe domenii de vegetație de pe insula principala din sud, singura zona inverzita ramasa in aceasta zona fiind Bukit Timah Nature Reserve. O multitudine de parcuri sunt menținute cu intervenția omului, cum ar fi gradinile botanice din Singapore.

↑ Sari sus

Clima

Sub sistemul de clasificare climatic Köppen, Singapore are un climat tropical de Sud, fara a avea anotimpuri distincte. Clima sa se caracterizeaza prin presiune și temperatura uniforma, un nivel ridicat de umiditate, și precipitații abundente. Temperatura variaza intre 22 °C și 34 °C. In medie, umiditate relativa este de aproximativ 90 la suta dimineața și 60 la suta in a doua parte a zilei. In timpul ploilor grele prelungite, nivelul de umiditate relativa de multe ori atinge 100 de procente. Cea mai mica și mai inalta temperatura inregistrate in istoria sa maritima sunt 18,4 °C și 37,8 °C, respectiv. Cea mai mare viteza vantului inregistrata a fost 150 km/h la 26 mai 2007. Iunie și iulie sunt cele mai fierbinți luni, in timp ce noiembrie și decembrie alcatuiesc sezonul musonic. Din august pana in octombrie, exista adesea haze, uneori suficient de puternice incat sa determine avertismente de sanatate publica, datorita incendiilor instantanee ce pot aparea in țarile vecine, precum cele din Indonezia.

↑ Sari sus

Economie

Singapore este unul dintre cele mai dezvoltate state din Asia de Sud-Est. Orașul este un important centru economic și industrial din zona. Singapore are o economie foarte dezvoltata, bazata pe economia de piața. Impreuna cu Hong Kong, Coreea de Sud și Taiwan, Singapore este unul dintre Tigrii Est Asiatici. Economia depinde foarte mult de exporturile din rafinarea marfurilor importate, in special in producție. Industria prelucratoare a constituit 26 la suta din PIB-ul din Singapore in anul 2005. Industria manufacturiera este bine diversificata in electronica, rafinarea petrolului, produselor chimice, inginerie mecanica și produse ale științei biomedicale. In 2006, Singapore a produs circa 10 la suta din producția mondiala de cipuri electronice. Singapore este cel mai mare port din lume din punct de vedere al tonajului transportat. Singapore este al patrulea cel mai mare centru comercial de schimb valutar din lume dupa Londra, New York City și Tokyo.

Singapore a fost evaluat ca avand cel mai ușor mediu de afaceri din lume, cu mii de expatriați straini care lucreaza in corporațiile multi-naționale. Orașul-stat ofera și slujbe in industrie pentru zeci de mii de straini din intreaga lume.

Singapore este o destinație de calatorii foarte populara, astfel, turismul este una dintre cel mai mari industrii. Aproape 9,7 milioane de turiști au vizitat Singapore in anul 2006. Centrul comercial Orchard Road din Singapore este una din cele mai cunoscute și populare atracții turistice. Pentru a atrage și mai mulți turiști, guvernul a decis sa legalizeze jocurile de noroc și a permis construirea a doua stațiuni cazino la Marina Sentosa de Sud in 2005. Pentru a concura cu rivalii din regiune, cum ar fi Hong Kong, Tokyo și Shanghai, Guvernul a anunțat ca o parte a orașului va fi transformata printr-un iluminat civic și comercial foarte spectaculos. Mancarea a fost, de asemenea, puternic promovata ca un punct de atracție pentru turiști, Festivalul Alimentar de la Singapore organizat in luna iulie in fiecare an sarbatorind bucataria din Singapore.

Singapore se profileaza rapid, ca un important centru de turism medical – circa 200000 straini solicitand anual ingrijiri medicale. Țelul este ca Singapore sa ofere anual servicii medicale pentru un milion de pacienți straini pana in 2012 și de a genera venituri 3 miliarde de dolari din aceasta industrie. Guvernul se așteapta ca aceasta inițiativa ar putea sa creeze aproximativ 13000 de noi locuri de munca in cadrul industriilor de sanatate.

↑ Sari sus

Cultura

Engleza folosita este de tip britanic, cu cateva influențe ale englezei americane. Dialectul local al englezei numit Singlish, care are numeroase caracteristici creole, și care a incorporat numeroase cuvinte și reguli gramaticale din diferite dialecte chinezești, Malay și limbi din India. Singlish este vorbit pe strada, dar reprezentanții guvernamentali se feresc in a o folosi in contextele oficiale. El este folosit de șoferii de taxi și de vanzatori și este parodiat in numeroase sitcomuri televizate, celebre in Asia. Engleza a devenit raspandita in Singapore dupa ce a fost implementata in sistemul educațional din Singapore. A fost singura soluție pentru a unifica lingvistic cele patru grupuri etnice principale și a crea o identitate singaporeza. Engleza este cea mai folosita limba in literatura singaporeza. Limbi oficiale mai sunt limba chineza mandarin, limba indiana și limba malaeziana.

Singapore are mai multe cartiere etnice, precum Mica Indie – Little India și Chinatown. Acestea au fost formate in conformitate cu Planul Raffles pentru izolarea imigranților, dar acum au mai multi proprietari din ce in ce mai diversificați. Multe dintre lacașurile de cult au fost construite in timpul perioadei coloniale. Templul Sri Mariamman, moscheea Masjid Jamae și biserica Church of Gregory the Illuminator sunt unele dintre aceste locașuri construite in timpul perioadei coloniale. In prezent se depune efort pentru conservarea acestor monumente religioase sub denumirea Monumentele Naționale ale Singapore-ului.

Incepand cu anii 1990, guvernul a incercat sa promoveze Singapore ca centru al artelor și culturii și sa transforme țara intr-o ‘poarta cosmopolita intre Est și Vest’. Referința acestor eforturi a fost construcția Esplanade – Theatres on the Bay, un centru pentru desfașurarile culturale și artistice care a fost inaugurat la 12 octombrie 2002.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere