Ghid turistic Slovacia – Sectiunea date generale Slovacia contine informatii despre istoria Slovacia, geografia Slovacia, clima Slovacia, cultura Slovacia si economia Slovacia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Slovacia

Date generale Slovacia

Date generale Slovacia

Date generale

  • Denumire oficiala: Republica Slovaca (Slovenská republikain slovaca)
  • Capitala si principalele orase: Bratislava, Kosice (235.000 locuitori); Presov (93.000 locuitori); Nitra (87.000 locuitori).
  • Suprafata: 49.035 km².
  • Populatia si densitate: 5.394.149 locuitori; 110 locuitori/ km².
  • Limba oficiala: slovaca.
  • Ziua nationala: 1 septembrie (1992) – Ziua Constitutiei
  • Religie: 60,3% romano-catolici; 3,4% greco-catolici; 6,2% protestanti; 1,6% reformisti; 0,6% ortodocsi; 9,7% fara confesiune; 18,2% nu au declarat.
  • Moneda: euro, de la 1 ianuarie 2009.
  • Prefix telefonic international: + 421
  • Forma de guvernamant: republica parlamentara

Slovacia, oficial Republica Slovaca (slovaca: Slovensko, oficial Slovenská republika) este un stat fara ieșire la mare din Europa Centrala, cu o populație de peste cinci milioane de locuitori, și o suprafața de aproximativ 49.000 km². Se invecineaza cu Ucraina la est, cu Polonia la nord-est, cu Cehia la nord-vest, cu Austria la vest și cu Ungaria la sud. Capitala și cel mai mare oraș este Bratislava, localizat in sud-vestul țarii. Slovacia este un membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC și a altor organizații internaționale.

In antichitate, teritoriul a fost locuit de triburi dacice, celtice și germanice, iar peste cateva secole, teritoriul fusese incorporat in Imperiul Roman. Poporul de origine slava, ai carui stramoși au ajuns pe teritoriul actualei Slovacii intre secolele V și VI, in timpul Migrațiilor. Mai multe regiuni ale Slovaciei au aparținut Imperiului lui Samo, prima entitate politica a slavilor, apoi Moraviei Mari, Regatului Ungariei, Imperiului Habsburgic, Imperiului Austro-Ungar și apoi Cehoslovaciei. Un stat separat slovac a existat in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, intre 1939-1945, urmand intr-un final sa devina iarași parte a Cehoslovaciei. Slovacia și-a obținut independența pe 1 ianuarie 1993, in urma unei dizolvari pașnice a Cehoslovaciei, numita și Divorțul de Catifea.

Slovacia este un stat dezvoltat cu o economie cu venit ridicat. cu una dintre cele mai mari rate de creștere din UE și OECD. Țara s-a alaturat Uniunii Europene in 2004 și Zonei euro pe 1 ianuarie 2009. Slovacia, impreuna cu Slovenia și Estonia sunt unicele țari din fostul bloc comunist care fac parte din Uniunea Europeana, Zona Schengen și NATO simultan.

Scurt istoric

La 28 octombrie 1918 s-a constituit statul independent al cehilor si slovacilor sub denumirea oficiala Republica Cehoslovaca. Dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost instaurat regimul comunist care s-a prabusit in toamna anului 1989, prin „Revolutia de catifea”. La 1 ianuarie 1993 Cehoslovacia s-a divizat in Republica Slovaca si Republica Ceha. Republica Slovaca a aderat la NATO si a devenit membru a Uniunii Europene in 2004.

↑ Sari sus

Geografie

Peisajul slovac este foarte contrastant la nivelul reliefului. Carpații (la poalele carora se afla Bratislava) se intind pe cea mai mare parte a nordului țarii. Printre aceștia, se disting Munții Tatra (Tatry), care sunt o destinație foarte populara pentru schi și care de asemenea conțin numeroase lacuri și vai, precum și cele mai inalte puncte ale Slovaciei, Gerlachovský (2.655 m) și Krivan, simbol al țarii. Campiile se gasesc in sud-vest (de-a lungul Dunarii) și sud-est. Cele mai mari rauri slovace, altele decat Dunarea (Dunaj) sunt afluenții acestuia, Váh și Hron, precum și Morava care formeaza frontiera cu Austria.

Slovacia este imparțita in 8 regiuni (kraje, la singular kraj), denumite dupa capitala lor: Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava, Žilina. Capitala tarii este Bratislava cu o populație de 430.000 locuitori.

↑ Sari sus

Clima

Slovacia are un climat continental umed: temperat in cea mai mare parte a anului, dar destul de rece in timpul iernii. Vremea este destul de umeda pe tot timpul anului, cu furtuni si descarcari electrice bruste pe timpul verii si caderi masive de zapada pe timpul iernii (in medie sunt intre 40 si 100 de zile de ninsoare intr-o iarna, in zonele alpine ajungandu-se chiar la 130 de zile). Zonele de campie sunt foarte des acoperite de ceata pe timpul iernii. Temperaturile scad sub pragul inghetului in aceasta perioada, ianuriarie fiind cea mai rece luna. La polul opus se afla luna iulie cu cele mai ridicate temperaturi ale anului.

↑ Sari sus

Economie

Ca urmare a crizei economico-financiare, guvernul slovac a redus in 2009 cheltuielile bugetare cu circa 330 milioane euro. Executivul slovac considera ca introducerea euro la 1 ianuarie 2009 a reprezentat un factor stabilizator de protejare a economiei slovace in contextul crizei financiare globale. La 23 septembrie 2010 s-a hotarat cresterea TVA-ul de baza, temporar, de la nivelul actual de 19% la 20%, cu incepere de la 1 ianuarie 2011. Conform programului guvernamental, rata TVA-ului va reveni la 19% dupa ce deficitul finantelor publice va scadea sub 3% din PIB, asa cum este prognozat pentru anul 2013.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura slovaca aproape ca a murit sub stapanirea ungurilor care au condus tara timp de aproape 900 de ani. Cu toate acestea, la sfarsitul anilor 1800 a avut loc o renastere nationalista slovaca constatandu-se o trezire a culturii etnice a slovacilor. Similara in anumite privinte cu cea a tarilor vecine, cum ar fi Cehia, Ungaria sau Austria, cultura Slovaciei a fost influentata de-a lungul secolelor de culturile straine si de religie. Castelele si bisericile tarii sunt cele mai bune exemple de arhitectura gotica si renascentista, in timp ce dansurile si muzica populara sunt cu adevarat rustice. De asemenea, foarte rustice si pline de culoare sunt si costumele traditionale ale oamenilor, traditiile si festivalurile lor; iar ceea ce este de apreciat este faptul ca acestea au rezistat intacte turbulentului secol 20.

Printre cele mai cunoscute obiecte de artizanat slovace se numara cele produse la sate: jucarii si papusi din lemn, haine colorate si obiecte din ceramica. Nu sunt foarte sofisticate, dar sunt in general reprezentative pentru cultura slovaca: rustice, simple si practice. Dar asta nu inseamna ca slovacii nu produc si lucruri fine – articolele din sticla si cristal sunt chiar scumpe dar cu adevarat deosebite.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere