Ghid turistic Slovenia – Sectiunea date generale Slovenia contine informatii despre istoria Slovenia, geografia Slovenia, clima Slovenia, cultura Slovenia si economia Slovenia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Slovenia

Date generale Slovenia

Date generale Slovenia

Date generale

 • Denumire oficiala: Republica Slovenia (Republika Slovenija)
 • Capitala si principalele orase: Ljubljana (capitala), Maribor, Celje, Kranj
 • Suprafata: 20.273 km2
 • Populatia: 2.003.136. locuitori( iulie 2010), ceea ce o plaseaza pe locul 145 in lume; sloveni 83.1%, sarbi 2%, croati 1.8%, bosniaci 1.1%, italieni 0.13%, unguri 0.43%
 • Limba oficiala: slovena, la care se adauga limbile maghiara si italiana in regiunile cu populatie mixta
 • Ziua Nationala: 25 Iunie (proclamarea independentei Republicii Slovenia – 25 iunie 1991).
 • Religie: peste 60% din cetatenii sloveni se declara atei. In randul credinciosilor, predomina romano-catolicii (72%), urmati de crestin-ortodocsi (2,4%).
 • Moneda nationala: euro
 • Prefix telefonic international: +386
 • Forma de guvernamant: Republica parlamentara

Slovenia, oficial Republica Slovenia, este un stat situat in Europa Centrala, la intersectia principalelor rute culturale si comerciale. Se invecineaza cu Italia in vest, Austria in nord, Croatia in sud si sud-est si Ungaria in nord-est. Slovenia este o republica parlamentara, membra a Uniunii Europene si NATO. In ceea ce priveste geografia, economia, cultura si limba, este o tara foarte diversificata cu un caracter de tranzitie. Slovenia este caracterizata printr-un inalt nivel economic si social. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Ljubljana.

De-a lungul istorie, teritoriul actual al Sloveniei a fost pe rand parte din Imperiul Roman, Sfantul Imperiu Roman si Imperiul Austro-Ungar. In 1918, slovenii au devenit pentru prima data independenti prin fondarea unui stat al slovenilor, croatilor si sarbilor, nerecunoscut pe plan mondial. Acest stat a devenit ulterior parte a Iugoslaviei. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Slovenia a fost ocupata si anexata de Germania, Italia, Ungaria si Croatia.

In iunie 1991, dupa introducerea democratiei reprezentate de mai multe partide, Slovenia s-a rupt de Iugoslavia si a devenit o tara independenta. In 2004 a intrat in NATO si Uniunea Europeana, in 2007 a fost prima tara ex-iugoslava care a adoptat moneda Euro iar in 2010 a aderat la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica).

Scurt istoric

Manuscrisele Freising, cele mai vechi documente scrise intr-un dialect sloven si primele documente slave in alfabetul latin dateaza din jurul anului 1000. In secolul 14, cele mai multe dintre regiunile Sloveniei au fost ocupate de Habsburgi, devenind apoi o parte a Imperiului austro-ungar. In 1848, o data cu miscarea “Primavara popoarelor”, a aparut un puternic curent pentru o Slovenie unita. Dupa prabusirea Imperiului austro-ungar in 1918, slovenii au format Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor, denumit ulterior (1929) Regatul Iugoslavia. Dupa refacerea Iugoslaviei la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Slovenia a devenit o parte a Republicii Socialiste Federale Iugoslavia. Slovenia moderna s-a format la 25 iunie 1991 dupa obtinerea independentei fata de Iugoslavia. Slovenia este membru al NATO si al Uniunii Europene din 2004.

↑ Sari sus

Geografie

In Slovenia se intalnesc mai multe regiuni geografice europene: Alpii Dinarici, Campia Panoniei și Marea Adriatica. Cel mai inalt punct este Triglav (2.864 m); altitudinea medie este de 557 de metri. Alpii, incluzand Alpii Iulieni, Alpii Kamnik-Savinja, lantul Karavanke si masivul Pohorje, domina partea de nord a tarii de-a lungul granitei cu Austria. Deschiderea la Marea Adriatica este de 47km intre Italia si Croatia. Termenul de “topografie carstica” provine de la Podisul Kras din sud-vestul Sloveniei, o regiune calcaroasa plina de rauri subterane, chei si pesteri, situata intre Ljubljana si Mediterana. In Campia Panonica din est si nord-est, dinspre granita cu Croatia si Ungaria, terenul este in mare parte plat. Dar majoritatea teritoriului sloven este deluros si muntos, cu 90% din suprafata situata la peste 200m altitudine. Aproximativ jumatate din suprafața țarii (10.124 km²) este impadurita; dupa gradul de impadurire Slovenia este a treia țara din Europa – dupa Finlanda și Suedia.

↑ Sari sus

Clima

Climatul este submediteranean pe coasta, alpin in munți și continental cu veri calde și ierni reci pe platouri și in vaile estice. Temperatura medie este de -2 °C in ianuarie și de 21 °C in luna iulie. Nivelul mediu de precipitații este de 1.000 milimetri la țarm, pana la 3.500 milimetri in Alpi, 800 milimetri in sud-est și 1.400 milimetri in zona centrala.

↑ Sari sus

Economie

Slovenia este o țara dezvoltata cu o economie cu venit ridicat. Țara are cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor dintre fostele state comuniste din Europa – US$21.567 in 2005, peste cel al Greciei sau al Portugaliei. Deși țara are o economie stabila și prospera, mai exista diverse reforme de facut care daca nu vor fi implementata in curand risca sa puna sub semn de intrebare susținerea economiei slovene in viitor. Dupa anul 2000, diverse companii din sector bancar, de comunicații și de utilitați publice au fost privatizate. Restricții pe investiții straine sunt abolite incet-incet.

La 1 ianuarie 2007, Slovenia a adoptat moneda unica europeana. Se bucura de cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor la nivelul Europei Centrale si de Sud-Est, infrastructura de calitate, forta de munca inalt calificata, precum si de o pozitie geografica strategica intre Balcanii de Vest si Europa Occidentala. La 17 martie 2004, Slovenia a devenit, oficial, natiune dezvoltata in conformitate cu standardele Bancii Mondiale, prin semnarea documentului prin care se acorda Sloveniei statutul de donator al Bancii Mondiale. Slovenia este prima tara considerata – in tranzitie – care a obtinut statutul de donator. In 2010, Slovenia a aderat la Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare

 • Produsul Intern Brut: 35,63 mld. Euro (2011) in scadere cu 0,2% fata de 2010
 • Inflatie: 1,9%(2011)
 • Somaj: 10,8% (2011)
 • Principalele ramuri industriale: metalurgie feroasa si neferoasa, productia de inalta tehnologie, productia de autoturisme si camioane, industria lemnului, industria textila, produse chimice, masini-unelte.
 • Principalii parteneri comerciali: Germania, Austria, Italia, Franta.

↑ Sari sus

Cultura

Inconjurata asa cum a fost de catre tari cu personalitati culturale foarte distincte, nu e de mirare ca Slovenia a imprumutat multe lucruri de la vecinii sai. Fie ca este vorba de mancarea bazata pe carne si produse de patiserie, sau de cladirile distincte cu stil venetian din Piran, exista multe influente ale tarilor vecine si in arta, arhitectura, traditii si arta aplicata.

Exista totusi, in ciuda influentelor straine, si multe lucruri originale. Limba, spre exemplu, este de origine slava, inrudita cu Croata si Sarba; icoanele care impodobesc bisericile vechi sunt facute pe plan local; capitele de fan de pe campurile din zona rurala sunt tot de origine locala. Obiectele produse in masa au inlocuit aproape complet obiectele traditioanale realizate manual, dar unele lucruri se mai gasesc totusi: vase de cristal, lumanari decorative si dantela.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere