Ghid turistic Spania – Sectiunea date generale Spania contine informatii despre istoria Spania, geografia Spania, clima Spania, cultura Spania si economia Spania.

Date generale Spania

Date generale Spania

Date generale

 • Denumire oficiala: Reino de España sau España (varianta scurta)
 • Capitala si principalele orase: Madrid (capitala), Barcelona, Valencia, Sevilla, Malaga, Zaragoza.
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 594.782 km². 17 comunitati autonome, 2 orase autonome (Ceuta si Mellila), 50 de provincii, 3 posesiuni spaniole (Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas, Penon Velez de la Gomera) pe coasta Marocului.
 • Populatia: 47.1 milioane de locuitori (estimare din 2011)
 • Limba oficiala: spaniola (español sau castellano). Limbi co-oficiale: catalana (català in Catalonia, Insulele Baleare si Comunitatea valenciana), galiciana (galego in Galicia), basca (euskera in Tara Bascilor), aranés (o varianta a occitanei) in Catalonia.
 • Ziua nationala: Ziua Hispanitatii, 12 octombrie, ziua cand Cristofor Columb a ajuns in America.
 • Religie: romano-catolici – 94%, protestanti si alte religii – 6%.
 • Moneda nationala: Euro
 • Prefix telefonic international: + 34
 • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala

Regatul Spaniei sau Spania este o tara situata in sud-vestul Europei, membra a Uniunii Europene. In nord-est se invecineaza cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar, avand de asemenea doua arhipelaguri, situate unul in Marea Mediterana (Insulele Baleare) si celalalt in Oceanul Atlantic (Insulele Canare). De asemenea, de Spania apartin doua mici teritorii din nordul Africii (care includ orasele autonome Ceuta si Melilla), precum si enclava Llivia din Pirinei.

Dupa sfarsitul regimului Franco in 1975, Spania a devenit o monarhie si o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata.

Scurt istoric

Imperiul Roman transforma teritoriul Spaniei in provincie romana, dominatie care va dura sase secole. In 711-718, Spania este ocupata de arabi, iar in 1492, prin cucerirea ultimului oras ocupat de mauri se incheie „la Reconquista” (procesul de recucerire). In 1462, casatoria regilor catolici – Isabel de Castilla si Fernando de Aragón – marcheaza inceputul unei perioade de prosperitate, incununata de descoperirea Americii de catre Cristofor Columb si afirmarea hegemoniei Spaniei in Marea Mediterana. Secolele XVI si XVII reprezinta apogeul Imperiului spaniol care, sub conducerea Casei de Habsburg, devine prima putere europeana si mondiala. Razboiul de succesiune la tronul Spaniei (1701-1714) marcheaza finalul dinastiei de Austria si venirea Bourbonilor. In 1873 se instaureaza Prima Republica, care dureaza pana in 1875, cand este restaurata monarhia, iar Alfonso XIII este proclamat rege al Spaniei. In 1931, se instaureaza a II-a Republica. Conflictele politice, economice si sociale au culminat, la 18 iulie 1936, cu rebeliunea militara si inceputul razboiului civil (1936-1939).

La 1 octombrie 1936, generalul Francisco Franco Bahamonte isi asuma conducerea statului si a armatei, acesta fiind inceputul unei dictaturi care a durat 40 de ani, perioada in care viata politica a tarii a fost marcata de scoaterea in afara legii a tuturor partidelor politice, cu exceptia Miscarii Nationale.

In 1975, odata cu moartea lui Franco, este reinstaurata monarhia si pe tronul Spaniei urca regele Juan Carlos I de Bourbon. Tanarul monarh este unul din principalii sustinatori ai procesului de schimbari catre un sistem democratic de inspiratie occidentala, bazat pe o reforma politica moderata si avand ca punct de plecare legislatia franchista. Primele alegeri democratice au loc in iunie 1977 si sunt castigate de Uniunea Centrului Democratic – UCD. In 1982, Spania este admisa in NATO, iar in 1986 adera la UE.

↑ Sari sus

Geografie

Teritoriul de baza al Spaniei este dominat de platouri inalte si de lanturi muntoase ca si Pirineii si Sierra Nevada. Din acesti munti izvorasc mai multe rauri importante, precum Tagus, Ebro, Duero, Guadiana si Guadalquivir. De-a lungul coastelor se gasesc campii aluvionare, din care cea mai mare este Guadalquivir in Andaluzia. Spania se invecineaza la est cu Marea Mediterana (continand Insulele Baleare), la vest cu Oceanul Atlantic, unde se gasesc, pe coasta Africana, Insulele Canare.

Spania este compusa din 17 comunitati autonome. Exista si cinci locuri de suveranitate (plazas de soberanía) pe si langa coasta africana: orasele Ceuta si Melilla sunt administrate ca si orase autonome, o stare intermediara intre orase si comunitati; insulele din arhipelagul Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas, si Peñón de Vélez de la Gomera se afla sub directa administratie spaniola.

↑ Sari sus

Clima

In cadrul peninsulei Iberice, datorita condițiilor orografice și a poziției și orientarii țarmurilor se poate vorbi de microclimate locale. Cele mai importante dintre acestea sunt:

 • Climatul temperat oceanic: se intalnește in Galicia, Asturias, Cantabria, Țara Bascilor și Navarra. Se caracterizeaza prin precipitații abundente, repartizate uniform de-a lungText aldinul anului și prin temperaturi moderate, atat iarna cat și vara (10,4 °C media lunii Ianuarie și 19,2 °C media lunii August și 1.008mm/an pentru orașul La Coruña).
 • Climatul temperat continental: se intalnește in Castilla și Leon, Madrid, La Rioja, Castilla-La Mancha, Extramadura și Andalucia. Se caracterizeaza prin precipitații reduse, repartizate neuniform de-a lungul anului și prin amplitudini termice mari de la zi la noapte, precum și de la un anotimp la altul.
 • Climatul mediteraneean: se intalnește in Catalonia, Valencia, Murcia, Andalucia, precum și in Insulele Baleare. Se caracterizeaza prin precipitații ce scad in cantitatea dinspre nordul spre sudul zonei (640mm/an la Barcelona, 524mm/an la Tortosa, 454mm/an la Valencia, 336mm/an la Alicante, 196mm/an la Almeria). Aceste precipitații cad preponderent toamna, sub forma de aversa. Temperaturiile sunt relativ ridicate atat vara (23-27 °C media lunii August) cat și iarna (8-12 °C media lunii Inuarie), amplitudinea termica dintre cele doua anotimpuri fiind mai ridicata decat in cazul climatului temperat oceanic, dar mai scazuta decat in cazul climatului temperat continental.
 • Climatul subtropical: se intalnește in Insulele Canare și pe coasta estica a Andaluciei (supranumita și “Costa del Sol” – Coasta Soarelui). Se caracterizeaza prin temperaturi ridicate tot timpul anului (17,9 °C media lunii Inuarie și 25,1 °C media lunii August, pentru localitatea Tenerife), precipitații abundente (influențate de condițiile orografice locale) și amplitudini termice reduse intre iarna și vara.
 • Microclimatul munților inalți: se intalnește sporadic, in cazul masivelor muntoase ce depașesc 2000m inalțime (Munții Pirinei, Munții Cantabrici, Cordiliera Iberica și cea Centrala, Sierra Morena etc.) Acest climat se caracterizeaza prin precipitații ceva mai abundente și temperaturi mai reduse de-a lungul anului.
 • Microclimatul temperat continental excesiv: se intalnește sporadic in Madrid, Castilla-La Mancha și Castilia și Leon (suprapunandu-se astfel Mesetei Centrale). Se caracterizeaza prin precipitații foarte scazute (de obicei sub 250mm/an), repartizate neuniform de-a lungul anului, temperaturi scazute iarna și ridicate vara (amplitudinii termice ridicate) precum și printr-o evapotranspirație excesiva, lucru care-și pune amprenta asupra vegetației, solului și inclusiv faunei.

Extreme climatice

 • Temperatura maxima: 47,2 °C, s-a inregistrat in Murcia, la data de 4 Iulie 1994. Aceasta este urmata de cele 46,6 °C inregistrate la aceeași data, pe aeroporturile din Sevilia și Cordoba. Este de notat faptul ca valori superioare acestora au fost inregistrate și masurate in secolul trecut (cum ar fi cele 51,0 °C inregistrate la Sevilia pe data de 30 Iulie 1876), dar n-au fost omologate oficial.
 • Temperatura minima: -32 °C, inregistrata in apropierea lacului Estangento (Lerida) pe data de 2 Februarie 1956. Aceasta valoare este urmata de cea inregistrata la Calamocha (Teruel) pe data de 17 Decembrie 1963 (-30,0 °C)
 • Precipitații maxime cazute in decursul unei zile: 817mm, pe data de 3 Noiembrie 1987 in localitatea Oliva (Tenerife), valoare urmata de cea inregistrata pe data de 17 Decembrie 1963 in localitatea Puebla del Duc, din Valencia (790mm).
 • Precipitații maxime cazute in decurs de-o ora: 129,9mm, valoare inregistrata la data de 31 Martie 2002 in localitatea Santa Cruz de Tenerife din Insulele Canare.

↑ Sari sus

Economie

Economia capitalista mixta a Spaniei suporta un PIB care pe o baza per capita reprezinta 80% din cel al economiilor vest-europene. Guvernul sau de centru-dreapta a lucrat cu succes pentru a castiga aderarea la primul grup de tari ce au lansat moneda unica europeana pe 1 ianuarie, 1999. Administratia lui Jose Maria Aznar a continuat sa sustina liberalizarea, privatizarea, si deregularea economiei si a introdus unele reforme pentru taxe in final. Șomajul a scazut vizibil sub administratia lui Aznar, dar ramane una din cele mai mari rate din Uniunea Europeana, la 13%. Guvernul incearca sa faca progrese viitoare in schimbarea legilor de munca si reformare schemelor de pensie, care sunt cheia sustinerii atat a avansarii economiei interne a Spaniei, cat si a competitivitatii externe intr-un mediu cu o moneda unica.

Spania este cea de-a doua destinatie turistica din lume si are 47 de aeroporturi. Ocupa locul 3 in Europa si locul 7 in lume in ceea ce priveste industria constructoare de masini. Peste 82% dintre vehiculele produse in Spania sunt exportate in peste 90 de tari.

Dupa aderarea la UE, in 1986, Spania a devenit unul dintre importantii investitori mondiali. In ceea ce priveste comertul cu marfuri, Spania este pe locul 17 la export si pe locul 12 la import, la nivel mondial; la servicii: pe locul 7 la export si pe locul 9 la import. Ponderea principala a fluxului comercial extern o ocupa statele din America Latina si statele membre UE, cei mai importanti parteneri fiind Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Portugalia. Alti partneri importanti sunt SUA, Japonia, Coreea de Sud, Turcia si Elvetia. Pentru contracararea efectelor crizei economico-financiare, guvernul spaniol a adoptat masuri de reforma pe plan economic, vizand stabilitatea bugetara si corectarea deficitului public.

Situatia economica si sociala:

 • Produsul Intern Brut: acrescut in 2011 cu 0,7%
 • Deficit public: circa 8,2% din PIB
 • Inflatie: 2,9%(decembrie 2011)
 • Somaj: 22,85%, (decembrie 2011), cu un nivel ridicat in randul tinerilor.
 • Principalele ramuri industriale: metalurgia, industria cimentului, industria chimica, constructii navale, autovehicule, echipamente electronice, masini si echipamente grele, material rulant, echipamente electrice si electrotehnice, industria alimentara, industria textila si a confectiilor textile, articole din piei si blanuri naturale, incaltaminte, industria hartiei, activitati editoriale, industria de jucarii, industria de prelucrare a tutunului.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de minoritati si legende, cu o istorie indelungata si fascinanta. Din punct de vedere vestimentar de exemplu, de-a lungul istoriei diferitele regiuni ale Spaniei au adoptat porturi regionale specifice, si chiar daca in prezent cei mai multi spanioli se imbraca la fel ca si ceilalti europeni, s-au pastrat si aceste valori si traditii in diverse regiuni. In Extramadura si in alte mici localitati din Castilia portul traditional a ramas si astazi auster si simplu, in timp ce in Andaluzia hainele purtate la diverse ocazii festive sunt pretentioase si bogate, poate chiar ostentative pentru ochii strainilor. Barcelona este la randul ei unul dintre cele mai elegante si stilate orase din Europa, desi mai putin extravagant decat Paris sau Milano.

Cei care ajung pentru prima oara in Spania vor avea supriza de a descoperi numeroase locuri si obiceiuri fascinante, aceasta tara fiind una dintre destinatiile turistice ideale, plina de curiozitati si traditii greu de ignorat. Spania este interesanta pentru istoria, cultura, poporul, geografia, artele si personalitatea sa. Ca un prim exemplu, turistii care ajung in Valencia se pot bucura de Festivalul La Tomatina, un eveniment neobisnuit si in egala masura amuzant, in timpul caruia participantii se lupta intr-o maniera inedita, aruncand unii intr-altii cu rosii bine coapte. Festivalul, care are loc anual, in ultima miercuri a lunii august, tranforma strazile orasului intr-un camp de lupta plin de rosii strivite si luptatori acoperiti din cap pana in picioare de suc. Asa ca nu este de mirare ca un necunoscator sa se trezeasca prins in mijlocul conflictului. La Cordoba, turistii pot vedea unul dintre cele mai interesante poduri din Spania, El Puente Romano. Sau, la Bilbao, poate fi vizitat Muzeul Guggenheim, deschis in 1997, unul dintre cele mai importante muzee de arta contemporana din lume. La Sevilia turistii se pot bucura de Feria de Abril, un festival in timpul caruia in diverse centre populare au loc demonstratii de dans traditional sau targuri populare. Astfel aici au loc lupte cu tauri, se pot gusta traditionalele paella sau pot fi admirati dansatorii de flamenco. Granada este un alt oras fascinant, care merita descoperit. Aici se gaseste La Alhambra, o constructie deosebita, care combina arta islamica, arhitectura si ornamentatiile bogate intr-un proiect impresionant. In partea de nord vest a tarii se gaseste Picos de Europa, unul dintre cele mai interesante locuri din Spania, cu munti isi orase minunate.

In timpul dupa-amiezii, cand ar fi mai bine sa va relaxati pur si simplu, asa cum este obiceiul, Spania pare atat de departe de agitatia obisnuita in alte orase europene. Este Siesta, intervalul in care majoritatea muzeelor si magazinelor sunt inchise pentru doua-trei ore, pauza din fiecare zi, un obicei care ar putea parea ciudat celor obisnuiti cu ritmul trepidant din alte tari. Dar viata de noapte incepe de la ora zece seara, cand orasele spaniole prind din nou viata si ofera tuturor distractiile dorite. Mai mult, pe timpul noptii pana spre dimineata au loc petreceri si concerte in aer liber.

In decembrie Craciunul cuprinde intreaga Spanie. Perioada de sarbatoare dureaza pana pe 6 ianuarie, dar poate ca cea mai importanta zi este 24 decembrie, Noche Buena, cand familiile se reunesc pentru a se bucura de Craciun. In ziua de Anul Nou, Noche Vieja, petrecerile de toate felurile cuprind intreaga tara, pana la trecerea intr-un nou an si mai departe. Una dintre traditii cere ca inainte de Anul Nou fiecare sa manance 12 boabe de strugure, pentru a avea noroc in anul urmator. Pe 6 ianuarie in Spania are loc sarbatoarea Celor Trei Regi, in amintirea celor Trei Magi, strazile fiind strabatute de multimi de oameni, iar copiii primesc dulciuri si cadouri.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere