Ghid turistic Ibiza, Spania – Sectiunea date generale Ibiza contine informatii despre istoria Ibiza, geografia Ibiza, clima Ibiza, cultura Ibiza si economia Ibiza.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Oferte turistice Ibiza

Date generale Ibiza

Date generale Ibiza

    Ibiza este o insula din arhipelagul Baleare, situata in vestul Marii Mediterane, care apartine Spaniei. Capitala insulei este orasul Ibiza. In dialectul local insula si capitala ei se numesc Eivissa. Insula face parte din patrimoniul UNESCO, fiind remarcata pentru biodiversitate si cultura. Face parte din arhipelagul Balearelor, fiind a treia insula ca marime, iar impreuna cu vecina sa mai mica Formentera alcatuieste grupa Insulelor Pitiuse sau „Insulele pinilor”. Este numita si „Insula Alba” pentru arhitectura sa.

    Este situata la 79 de km de peninsula Iberica, in fata localitatii Denia, la 140 de km sud-est de insula Mallorca, si la nord fata de insula Formentera. Ibiza este formata din 5 municipii: San Antonio Abad, Santa Eulalia del Río, San José, San Juan Bautista si Ibiza. Exista doar un rau, Santa Eulalia del Río, unicul din Baleare, desi este sec de multi ani ca urmare a exploatarii excesive a acviferilor de pe insula.

    Din punct de vedere al climei insula are vara calda, iar in sezonul de iarna (octombrie – martie) sunt in medie 6 ore de soare pe zi si o temperatura maxima cuprinsa intre 14 – 23 grade Celsius, iar cea minima in jur de 7-15 °C (deci o temperatura medie anuala de circa 15 grade Celsius).

    Istoria ei incepe in anul 654 i.Hr. cu cartaginezii, care au influentat cultura si traditiile insulei. De atunci, cei 571 km² ai insulei au absorbit influentele culturale ale romanilor, bizantinilor, arabilor si crestinilor. Ultimii „invadatori” ai insulei sunt adeptii curentului hippie si turistii care si-au lasat si ei influentele asupra acesteia.

    Pilonii care stau la baza bogatiilor Ibizei sunt: cultura, frumusetile naturii si ecologia. In pamantul sau fertil se cultiva maslini, portocali, smochini, lamai, legume si cereale. Este o insula preferata de turisti datorita climei sale primavaratice, dar si pentru siturile arheologice interesante.

    Capitala insulei este orasul Ibiza, situat in zona de sud-est a insulei; are o economie bazata pe turism si servicii. Este orasul principal al complexului insular si are statut de capitala, asigurand servicii de administratie pentru restul municipalitatilor si pentru Formentera. Numarul total de locuitori se ridica la circa 40.000, care isi gospodaresc o suprafata de 11 km², cu trei plaje principale: Figueretes, Talamanca si Playa d’en Bossa.

    Portul este un golf natural, unde s-au stabilit initial primii locuitori ai insulei. Acesta este principala cale de acces spre oras (socotind in aceasta categorie si aeroportul). Municipalitatea insulei asigura vizitatorilor posibilitatea practicarii diverselor activitati culturale si sporturi – tenis, ciclism montan, golf, calarie, windsurfing, navigatie, scufundari, quad, karting!

    Orasul fortificat Dalt Vila, asezarea feniciana Sa Caleta, necropolisul Puig des Molins si campiile subacvatice din Posidonia Oceanica sunt cele patru elemente exceptionale care au fost hotaratoare ca insula sa fie declarata „Patrimoniu al Umanitatii” de catre UNESCO in anul 1999. Structura urbana Dalt Vila a fost construita din piatra originala, ce poate fi vazuta azi sub forma castelului Almudaina. Dalt Vila este inconjurata de un zid ce dateaza din sec. XVI; a fost construit de ingineri italieni cu influente renascentiste si avand un rol de aparare.

    In partea superioara a orasului se poate vedea Catedrala, care a fost construita in secolele XIVXVI intr-un stil gotic-catalan, fiind renovata ulterior in sec. XVIII cu influente baroce. Cladirea Universitatii adaposteste Muzeul de Arheologie si se afla in aceeasi zona. La capatul acestei zone a orasului se fac lucrari de restaurare la Castel si Palatul Almudaina, construit in stiluri diferite. Alte cladiri de referinta ar mai fi: primaria, Biserica Santo Domingo, Placa de Vila.

    Numarul plajelor din Ibiza este de circa 50; au o frumusete aparte, cu nisip fin si ape de un albastru cristalin. Exista plaje pentru familii, plaje solitare sau plaje animate. Ibiza este renumita si pentru peisajele sale naturale spectaculoase si impresionante. Unul dintre locurile unde poate fi admirat un asemenea peisaj este Cala d’Hort in fata careia se afla misterioasa stanca Es Vedra.

    Cateva dintre cele mai cunoscute statiuni turistice se afla in imediata apropiere a orasului Ibiza:

    • Playa d’en Bossa are o plaja lunga de 3 km de nisip fin; aici se afla parcul acvatic Aguamar, precum si discotecile Space si Bora Bora.
    • Figueretes are o plaja mai mica si poate fi considerata o extensie a orasului Ibiza.
    • Talamanca este situata in nordul orasului Ibiza si are o plaja lunga aproape de 1 km situata in jurul unui golf natural.

    Santa Eularia este un alt centru turistic important si al doilea oras ca marime dupa Ibiza; este locul preferat de familii sau de cei care doresc o vacanta in liniste. O foarte frumoasa promenada se intinde de-a lungul portului si de-a lungul marii. In vestul insulei, cu un golf superb numit de romani Portus Magnus, se afla Sant Antonio – a doua statiune a insulei, care a devenit unul dintre cele mai mari si mai animate centre turistice de pe insula. Sant Antonio este locul perfect pentru a urmari cele mai frumoase apusuri de soare si in acelasi timp locul ideal pentru practicarea sporturilor nautice.

    Es Cana – aceasta statiune are o frumoasa plaja de nisip si un mic port pentru vasele de pescuit, fiind faimoasa pentru saptamanalele piete hippie. Aceste piete sunt deschise in fiecare miercuri, aici gasindu-se o varietate enorma de haine exotice, mocasini din piele lucrati manual sau bijuterii din argint. Un alt punct de atractie il reprezinta campurile de sare – salinele. In timpul calduroaselor luni de vara, atunci cand apa se evapora, ramane la suprafata un strat stralucitor de sare pura (care se exploateaza). Soarele care se reflecta in el creeaza imagini de neuitat. De vizitat sunt si grotele, o lume galben-aurie, cu o multime de forme ciudate. Aici se afla si cel mai important bioclimat din Marea Mediterana, denumit Preeriile Posidonia, care se gaseste in adancurile apelor insulelor Ibiza si Formentera. Acestea produc o mare cantitate de oxigen si sunt habitatul a sute de specii de vietuitoare.



    Recenziile turistilor

    Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

    Nu exista recenzii din partea turistilor.

    Fii primul care lasa recenzie

    Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


    Afla cum poti acumula puncte »


    Impartaseste-ne parerea ta

    0 caractere